Hur tar man Skydd från regn när man Tältar & Campar

När vi planerar den perfekta campingresan föreställer vi oss ljus himmel och mjuka vindar, inte duggregn och regnstormar. Men oavsett om du är nybörjare eller en vanlig campare, måste du acceptera det faktum att vädret kan förändras på ett ögonblick när du campar eller tältar.

Det finns gott om avancerad campingutrustning på marknaden som hjälper dig att överleva genom fuktiga väderförhållanden.

Eftersom väderprognosen inte alltid är korrekt bör du alltid packa med tanke på risken för regn. På så sätt behöver du inte gå igenom någon obehaglig upplevelse när det börjar ösa ner. Se till att du har allt du behöver innan du åker. Men även utan vattentät campingutrustning, att komma ihåg några taktiker när du ställer upp din campingplats och några kreativa regniga campingtips kan förvandla din dystra utomhusupplevelse till en förtjusande sådan, oavsett det kraftiga nederbörden.

6 tips för att campa i regnet

Att campa i regnet behöver inte vara en hemsk upplevelse. Här är några av sätten du kan ta skydd och hålla dig torr i regnet när du campar.

1. Välj upp rätt tält

Lita på mig, när du campar i regnet vill du inte ha ett lågkvalitativt tält dränkt i vatten. Istället vill du ha ett solidt, vattentätt tält som kommer att skydda dig under ett kraftigt regnväder.

Innan du köper ett tält bör du därför se till att det är byggt med vattentätt och hållbart material för att motstå alla hårda vindar och regn som kan komma din väg. Tältmaterial som polyester och nylon skulle vara ett bra alternativ på grund av deras styvhet och vattenbeständighet. Dessutom har vissa tält så många extra funktioner för att skydda dig från det hårda vädret att du till och med kan sova bekvämt i under en storm. Att skaffa ett regnskydd är också ett utmärkt alternativ eftersom det kan förhindra att vatten kommer in i ditt tält.

2. Sätt upp ditt tält på hög mark

Det bästa du kan göra för att hålla dig torr är att fokusera på att hitta en bra plats att sätta upp ditt tält på. När du slår upp ditt tält, var noga uppmärksam på marken och se om vattnet lägger sig där.

Att sätta upp ditt tält i ett lågt liggande område är något du inte vill göra under regnperioder. Undvik plan terräng och branta sluttningar och placera tältets ingång vänd nedåt. Om du vill ha ordentligt skydd mot regnet när du campar, försök att placera ditt tält nära toppen av en liten kulle eller sluttning, där det är osannolikt att vatten samlas. Det finns oftast inte några vattenpölar på kuperade områden. Detta är ett bra sätt att förhindra att komma i kontakt med regnvatten när du campar.

3. Underlag under ditt tält

Att skydda ditt tälts underlag är verkligen viktigt. När man campar i regn kan tält bli översvämmade. Så skaffa ett tält med ett bra golvsystem, eller så kan du placera en markduk eller presenning under ditt tält. En presenning eller markduk kommer att fungera som en barriär mellan den våta marken och ditt tält. Grundvattnet kan läcka in i ditt tält, vilket gör botten våt. Och ingen gillar fuktiga golv i sitt tält.

Att sätta upp ditt tält ovanpå en presenning kommer därför att säkerställa att du har en barriär mellan dig och regnvattnet, så att du inte behöver sova på den leriga marken. Se till att ingen del av presenningen eller markduken sticker ut under ditt tält. Regnskyddet ska skydda presenningens kanter. Annars kan presenningen i botten leda in vatten i ditt tält. Du kan också skapa ett extra lager genom att lägga en mjuk filt över underlaget på ditt tält. På så sätt kommer du att kunna sova med lätthet samtidigt som du får skydd från regnet.

4. Regnskydd

Ett regnskydd placerat ovanför ditt tält är ett utmärkt sätt att hålla ditt tält torrt, speciellt om du vill campa i samma område i flera dagar istället för bara en natt.

Om du vill täcka ditt tält för extra skydd skulle ett regnskydd vara ett bättre val än en presenning. Ett regnskydd är speciellt framtaget för att skydda dig och ditt tält från regnstormar. Dessutom, om ditt tält inte är vattentätt, kommer ett regnskydd att vara till hjälp. Ett regnskydd är ganska lätt att sätta upp och ta ut också. Se dock till att allt överflödigt vatten rinner av regnskyddet nedåt, inte uppåt, från ditt tält. Med regnskydd blir ditt tält mindre blött och lerigt. Således, om du vill ha ett överdrag för att koppla av och vänta ut stormen, är ett regnskydd rätt väg att gå.

5. Hängmatta Camping

Du kanske inte inser det, men att campa med en hängmatta kan också vara ett bra sätt att skydda sig från regnet. Hängmattan erbjuder den tydliga fördelen att hålla dig och dina tillhörigheter ovanför marken.

Du behöver bara lägga en presenning över din hängmatta, och du är klar. Dessutom behöver du inte oroa dig för tältets underlag eller den leriga och våta marken när du använder en hängmatta för camping. Du behöver inga extra täcken eller presenningar att lägga under ditt tält heller. Det är ett väldigt enkelt och bekvämt sätt att njuta av regnet när du campar utan att kompromissa med din egen säkerhet. Om du undrar hur du sätter upp en hängmatta, kolla in den här artikeln där vi har satt ihop en steg-för-steg-guide för dig.

6. Vattentät utrustning

Att vattenisolera ditt tält och din campingplats är viktigt, men det är också att bära med sig rätt campingutrustning. Samtidigt, när du tältar i regnet, kommer det i slutändan att göra skillnad att ta med lämplig vattentät utrustning. En regnponcho och regnstövlar är ett måste om du vill hålla dig torr och fin.

När du känner att en storm närmar sig och du tar på dig dina regnkläder kommer det att se till att dina kläder inte blir dränkta i vatten och att du håller dig torr hela dagen. Och ingen gillar att ha blöta fötter, så vattentäta skor eller stövlar är definitivt värda att investera i. Dessutom är en stor, välgjord torrväska ett viktigt föremål som kan komma väl till pass när du campar i regnet. Denna väska håller dina kläder torra. Försök att undvika att bära några bomullstyger eftersom de suger upp fukten ganska snabbt.

Avslutande tankar

Så länge du är förberedd kan camping i regnet vara en spännande upplevelse. Låt inte den regniga prognosen förstöra din resa.

Med dessa praktiska campingtips kan du hålla dig torr och bekväm under stormen. Att campa i regnet kan vara utmanande till en början, så den här guiden kan hjälpa dig att göra ditt liv enklare genom att tala om för dig vilka viktiga steg du behöver ta för att få ut så mycket som möjligt av din resa.

Relaterade inlägg