5 Tips för att Sova Bättre när du Campar eller Tältar

Ingen älskar att campa så mycket som vi gör. Det är en underbar och engagerande upplevelse, utan distraktioner från telefonsamtal, sociala medier och nyheter.

Det är bara du och vildmarken, med det lugnande kvittret från syrsor som ersätter det ständiga ljudet från din smartphone.

Men i all denna avslappning finns det en bisarr ironi; det kan vara svårt att sova!

Om du tänker på det är detta inte förvånande. När allt kommer omkring är du van vid att sova i en varm säng, förmodligen på en madrass du valt för komfort. Du är i en klimatkontrollerad miljö, fri från insekter, och du är helt enkelt van vid att sova i din egen säng

För att hjälpa dig att få så mycket vila som möjligt på din nästa utflykt har vi sammanställt några praktiska tips. Låt oss börja!

1. Använd en luftmadrass eller en spjälsäng

Många som tältar och campar använder ett liggunderlag. Det är bra om du backpackar i de djupa skogen och behöver hålla din vikt till ett minimum. Men även det bästa liggunderlaget kommer inte att ge tillräckligt med skydd för att skydda dig från den oundvikliga trädroten. Du vet den typen. Det är den osynliga roten som du inte ser när du väljer var du ska slå upp ditt tält.

En luftmadrass av hög kvalitet kan hålla din rygg säker från alla typer av rot eller sten. Beroende på hur mycket du har att spendera är många luftmadrasser till och med självuppblåsande, vilket innebär att du bara måste öppna ventilen och låta den göra sitt.

Om du inte behöver göra någon vandring alls är en spjälsäng ett ännu bekvämare alternativ. Spjälsängar håller dig från marken, vilket hjälper dig att hålla dig varm på vintern och sval på sommaren. De gör också att ditt tält känns rymligare eftersom du kan förvara alla väskor eller förnödenheter under spjälsängen.

2. Eliminera myggor

Få saker förstör en god natts sömn som myggor gör. Så fort man hör surrljudet från en mygga i örat har man svårt att somna om.  Förr eller senare vet du att det kommer att bita. Den typen av ångest kan verkligen sätta käppar i hjulet för en vilsam natt, och kommer inte att hjälpa dig att sova bättre på campingen.

Det finns två säkra sätt att hålla blodsugarna på avstånd: ett säkert tält och en burk insektspray.

Naturligtvis kommer det säkraste tältet i världen inte att göra dig mycket nytta om du lämnar det öppet. Håll luckan med dragkedja stängd när du inte går in och ut. Om du behöver en bris, skaffa dig ett fint ventilerat tält med nätpaneler som tillåter mycket luftflöde.

För insektspray är det en bra idé att ge dig själv en ordentlig spray innan du lägger dig för natten. Var särskilt uppmärksam på dina armar, din nacke och bakom öronen. Dessa områden är mest utsatta och mest sårbara för insektsbett.

3. Klä dig lätt för att sova bättre under campingen

Det kan vara frestande att klä sig varmt för sömnen, särskilt på vintern. När allt kommer omkring vill du hålla dig fin och rostig hela natten.

Men tunga kläder kommer att få dig att långsamt värmas upp hela natten, och du kommer att vakna upp på småtimmarna eländig och genomblöt av svett. Inte bara det, tyngre kläder kan även vara begränsande och hopa sig på dig när du vrider och vänder dig.

För att få en god natts sömn, bär kläder som är lösa, lätta och andas. Du kommer att sova bättre och du kommer att vakna utvilad.

4. Använd en campingkudde

Du skulle inte sova utan en kudde hemma. Varför skulle du inte använda en när du campar? En bra campingkudde ger mycket avlastning för ditt huvud och kan förebygga nackkramper genom att vagga huvudet på plats.

Precis som med en madrass eller spjälsäng är kuddar i allmänhet inte ett bra alternativ om du backpackar.

Många sovsäckar kommer med inbyggda kuddar som du kan rulla rakt in i ditt kompressionspaket för enkel transport.

5. Gå och lägg dig vid din vanliga tid

Du går ut i skogen för att koppla av, luta dig tillbaka och glömma vardagen. Och som alla vet går tiden fort när man har roligt.

Tyvärr är våra kroppar inte alltid överens. De gillar att springa enligt ett schema och de vet när det är dags att gå och lägga sig.

Om du stannar uppe för sent kan du glömma att sova de kommande timmarna. För att få en god natts sömn, gå och lägg dig vid din vanliga tid. Du kommer att somna snabbare och du kommer att sova bättre på campingen än någonsin tidigare.

Relaterade inlägg