Hur Kyler man ett Tält utan El? Tips & Guide

Lika mycket som vi älskar att campa på sommaren kan det ibland inte vara uthärdligt att sova i ett varmt, kvavt tält. Och om du campar mitt i vildmarken utan tillgång till elektricitet blir det mycket svårare att hålla ditt tält svalt.

Ett tält är som ett miniväxthus eftersom det kan fånga en stor mängd värme inuti. Ett tält kan överhettas av olika anledningar. Från att välja fel plats för ditt tält till att inte ha tillräckligt med ventilationssystem, dessa problem kan resultera i en dålig campingupplevelse för dig.

Bland många andra orsaker är den mest oroande bristen på ventilation. När du slår läger i varmt väder och har ett tält utan avskärmning eller ventiler, bara en ingång och utgång, kommer ditt tält med största sannolikhet att förvandlas till en ugn.

Att inte ha tillräckligt med luftcirkulation inuti ditt tält är en annan viktig orsak till att ditt tält blir extremt varmt. Men att känna till nyckelfaktorerna som gör att ditt tält blir varmt kan göra det lättare för dig att ta reda på hur du håller ditt tält svalt även om du inte har tillgång till el.

5 sätt att kyla ett campingtält utan el

Att veta hur man kyler ett tält utan el kan vara en livräddare när man tältar på den varma sommaren. Så här är några av sätten att hålla sig sval i ditt tält utan el.

Att välja rätt tält

När du tältar under de varma sommardagarna måste du vara försiktig med vilken typ av tält du väljer. För att hålla ditt tält svalt måste du tänka på många saker som tältets form, storlek, färg och material. Ett tält i bomullsduk är det bästa alternativet, speciellt när du campar under extremt varma förhållanden.

Om du vill hålla ditt tält svalt utan elektricitet skulle det vara perfekt att få ett tält tillverkat av ett material som andas, som bomull. Däremot kan de vara lite dyra, så om du inte har några problem med budgeten så skulle det vara värt varenda krona att investera i en bomullscanvas. Du kan också välja tältet som är gjort av nylon eller polyester; de är lätta och prisvärda också.

Se till att ditt tält har ett andningsbart nätfönster och ett ordentligt ventilationssystem. När du bor i ett tält, håll tältets ingång och fönster öppna, så att det blir tillräckligt med luftcirkulation i ditt tält. Dessutom kan du få ett tältfotavtryck för ditt tält, så att du inte behöver ta itu med den uppvärmda marken.

Välj rätt plats

Temperaturen du kommer att möta inuti ditt tält under dagen och natten bestäms av området där du slår upp ditt tält. Istället för att slå upp ditt tält i starkt solljus, försök hitta en skuggig plats så att ditt tält inte fångar någon värme inuti. Om din campingplats ligger på ett öppet område utan träd eller naturlig växtlighet och solen slår direkt mot ditt tält kommer den att överhettas. Du måste välja en plats där du får direkt skugga från kullarna, träden eller annan vegetation.

Försök att slå upp ditt tält nära vilken vattenkälla som helst som ett vattenfall, en sjö eller en flod. Vanligtvis blåser det ganska mycket på platser som ligger nära vattenströmmar. Det är därför att sätta upp ditt tält, särskilt i en blåsig plats, är ett av de enklaste sätten att kyla ditt tält utan el. Du kan bara öppna ingången till ditt tält och vända dig mot floden så att du kan njuta av den sköna, svala brisen inne i tältet.

Bärbar batterifläkt

När du sover i tält kan stillastående luft vara din värsta fiende. Därför kan vilken mängd luftcirkulation i ditt tält som helst hjälpa dig att känna dig mer tillfreds. Vädret runt din campingplats kanske inte alltid är fint och blåsigt. I så fall kan en bärbar batteridriven fläkt vara din räddare. Dessutom behöver du inte ens leta efter något eluttag eftersom den här fläkten går på ett batteri. För att driva denna bärbara fläkt behöver du bara ta med dig några batterier.

Även om den bärbara fläkten inte är lika stark som elektriska fläktar, kan varje bris hjälpa till att sänka temperaturen inuti ditt tält. När luften är helt stillastående kan batteridrivna fläktar hjälpa till att producera luftflöde i ditt tält.

Majoriteten av tältare förvarar sin mat eller dryck i en kylare. Du kan också använda kylaren för att sänka temperaturen i ditt tält. Öppna helt enkelt den isfyllda kylaren och förvara den inne i tältet för att kyla luften. Och om du inte vill smälta all is, ta en skål, lägg lite is på den och håll den framför batterifläkten. Det hjälper till att sänka temperaturen och få dig att känna dig mer avslappnad.

Reflekterande rymdfilt och underlag

Ibland kan ditt tält behöva utstå direkt solljus eftersom du kanske inte alltid får sätta upp ditt tält på en perfekt skuggig plats. I den här situationen kan en reflekterande rymdfilt eller ett reflekterande solskydd komma till nytta. Denna reflekterande rymdfilt eller reflekterande presenning blockerar solljus samtidigt som den behåller en sval miljö inuti ditt tält. Släng helt enkelt en rymdfilt ovanpå ditt tält, så reflekterar den automatiskt värmen bort från tältet. Se till att den reflekterande filtens blanka sida är vänd mot solen och att den täcker hela tältet; annars kanske det inte fungerar som det ska.

Ett annat sätt att isolera ditt tält från värme är genom att installera en markduk under ditt tält. Eftersom marken kan suga upp en betydande mängd värme, ser en markduk till att denna värme inte strålar ut genom ditt tält. För att isolera ditt tältgolv kan du använda en presenning, tältfotavtryck eller till och med kartong skulle göra jobbet.

Slå upp ditt tält vid rätt tidpunkt

Många campare gör misstaget att sätta upp ett tält så fort de kommer till campingen, trots att de inte använder sitt tält förrän på natten. Dessutom kommer du att vara mest sysselsatt med andra campingaktiviteter under dagen, så du behöver inte använda tältet så ofta.

Om du slår upp tältet tidigt kommer värmen från middags- och eftermiddagssolen att höja temperaturen inne i tältet. Denna värme kan hålla i sig långt fram till kvällen då du vill använda och koppla av i ditt tält. Den perfekta tiden för att sätta upp ditt tält skulle vara strax före eller efter solnedgången. Som ett resultat kommer du att kunna sova i ett svalt och bekvämt tält.

Eftersom du kanske inte alltid hittar campingplatser som ger dig elförsörjning kan att lära sig hur man kyler ett tält utan el göra stor skillnad i din campingupplevelse. Sammanfattningsvis är ventilation och ordentlig luftcirkulation nyckeln till att hålla ditt tält svalt utan el. Förhoppningsvis kan dessa enkla tips och tricks komma till nytta, särskilt när du campar i varmt väder utan att ha tillgång till el.

Relaterade inlägg