Vad ska du ha på dig när du Sover i Tält?

Att åka och tälta betyder inte att du måste säga adjö till bekvämligheten att sova på natten. Att få en god natts sömn under camping är mycket viktigt om du vill vakna tidigt och få ut det mesta av din dag. Många förstagångscampare vet inte vilka kläder de ska ha när de sover på natten. Generellt sett bör rena och bekväma kläder bäras när man sover på campingen.

Om du känner dig kall bör du sova i varma kläder, strumpor och med huvudskydd. Men för sommarcamping bör du kunna sova gott efter att ha burit lätta kläder som shorts och t-shirt. Du bör inte bära överdrivet mycket kläder eftersom sovsäckens isoleringssystem är gjort för att hålla värmen. I dagens inlägg kommer vi att veta vilken typ av kläder du ska ha på dig under camping och varför.

Kläder att bära i ett campingtält

Dina campingkläder beror på vilken plats och årstid du campar i. Om du till exempel campar i bergen eller i öknen där vädret blir ganska kallt på natten, kan du behöva ha varma kläder om du förväntar dig sova gott.

Använd mångsidiga kläder

Man bör inte ta med sig för mycket varma kläder till campingen då de är krångliga och jobbiga att bära. Eftersom du bär allt på ryggen är det bättre att inte bära med dig extra saker. Välj bara de campingkläder som du kan bära både dag och natt. Det kommer att ge dig lättnad från att bära en tung ryggsäck.

Bär lugnande varma kläder

Oavsett om du campar eller är hemma – alla känner sig bekväma med att sova i pyjamas, underkläder, shorts eller träningsbyxor. Många känner sig också bekväma med att sova i sina t-shirts. Men om du känner dig kall på natten är det bättre att ta på dig ytterligare ett lager kläder. Om du tältar i det kalla vädret är det klokt att sova i kläder du har planerat för nästa dag. På så sätt får du en varm och skön sömn på natten.

Förhoppningsvis är dina nuvarande sovsäckar lätta och kan ge en tillräcklig mängd värme. Så om du tar med en sovsäck till campingen behöver du inte oroa dig för att sova på den kalla hårda marken på natten.

Rena kläder är ett måste

Efter en lång hektisk dag ska du inte övernatta i svettiga kläder. Detta kan leda till olika problem som kroppsutslag, och du kan bli sjuk, vilket kan förstöra din campingresa. Dessutom skapar blöta kläder en kvav miljö i ditt tält, vilket är ganska ohälsosamt. Så försök att ta en lätt dusch innan du går och lägger dig på kvällen (om möjligt), gå sedan och lägg dig i rena torra kläder.

Inga överdrivna kläder

En sovsäck håller dig varm på natten genom att fånga din kroppsvärme, så bekväma kläder är ett måste. Så det är bättre att inte överklä dig. Håll ett litet mellanrum mellan sovsäcken och din kropp för korrekt luftflöde. Om du känner dig svettig på grund av trängsel kan det ge en viss lättnad att lossa lite av sovsäcken.

Kläder på eller av?

Din sovsäck är till för att hålla dig varm. Det fungerar dock bättre med ett extra lager kläder på kroppen. Varje lager du lägger på hjälper dig att hålla dig varm under kallare nätter. Å andra sidan är det bättre att bli av med dina nattkläder under sommaren eftersom du kan svettas inuti sovsäcken, vilket kan orsaka överdriven fuktbildning.

Det är inte bra att sova naken i en sovsäck för efter att ha sovit hela natten kommer din svett och kroppsolja att fastna på det. Detta kräver att du tvättar den om och om igen för att rengöra den ordentligt. Om du gör det kommer du att minska livslängden på din sovsäck.

Vad ska du ha på dig i ett sommarcampingtält?

Det skulle vara bäst att välja kläder som håller din kropp sval för sommarens campingnätter. Fuktigheten och temperaturen kan öka en varm sommarnatt, så svettning är normalt. Svett kommer från varma och tunga kläder. Det är därför du bör bära torra kläder som andas så att din kropp förblir torr, fräsch och sval. Om temperaturen är för varm kan du sova i dina träningsbyxor, shorts eller underkläder. Och om det är lite kallt är det bäst att gå och lägga sig på kvällen i en helärmad skjorta.

Vanliga sovkläder

Vi känner oss bekvämare med att sova i bekanta omgivningar än underliga. Det är rent psykologiskt. Så för att ge din kropp och själ tröst kan du sova i de kläder som du normalt skulle göra hemma.

Sovkläder i ylle

Att bära kläder gjorda av smart ull håller dig varm och bekväm på natten. Tack vare sin luftgap-funktion har den ett bättre ventilationssystem än andra kläder, och du kan hålla dig fräsch. Dessutom kan den anpassa sig till den omgivande temperaturen, så att du blir varm under kalla nätter och sval under varma sommarnätter.

Vad ska du ha på dig i vårens campingtält?

Att campa i kallt väder känns mer spännande och äventyrligt. Men det kräver tunga kläder. Till skillnad från sommaren vill du nu bevara din kroppsvärme istället för att släppa ut den. Om du vill kan du även ta med dig en yllefilt. Dessa är lätta och lätta att bära i en ryggsäck, samtidigt som de ger tillräckligt med värme för att du inte ska känna dig kall.

Underställ

Termokläder är mycket effektiva för att hålla dig varm under kalla väderförhållanden. Det beror på att tyget i termokläder är gjorda för att lagra din kroppstemperatur. Det är också fukttransporterande, så det kan suga upp utsöndringen från din kropp och på så sätt kan du hålla dig torr och fräsch.

Kepsar & strumpor

Camping på våtmarken på vintern kan frysa händer och fötter i kylan. Eftersom våra händer, fötter och huvuden avger mer värme bör vi i första hand täcka dessa områden. Håll sovsäcken ordentligt fäst vid huvudet. Men håll näsan öppen, annars kommer din andning att hindras. Prova att använda en halsduk och öronkåpa, och dessa kommer att hålla ditt ansikte buggfritt och skydda ditt öra från kylan.

Avslutar

Mottot för camping är att lämna ditt dagliga liv bakom dig och tillbringa lite tid i naturen där det finns en touch av äventyr. Men du bör inte kompromissa med behovet av en god natts sömn. Vi har sett att brist på ordentlig sömn på natten kan orsaka en känsla av utmattning i kroppen hela dagen, och det är troligt att ditt humör blir irriterat. Du måste ha ett bekvämt sovarrangemang i ditt campingtält för att undvika dessa oönskade problem.

Om dina kläder kan hantera din kroppstemperatur på rätt sätt medan du sover, kommer du att känna dig utvilad och avslappnad på morgonen. Sammantaget bör du klä dig lämpligt efter vädret. Se dock till att hålla dina kläder torra och rena. På så sätt kan du njuta av ditt äventyr till fullo.

Relaterade inlägg