Tips för att Vandra i Hård Vind

Vandring är det populäraste utomhusäventyret i världen. En av de bästa sakerna med att vandra är panoramautsikten du får se i slutet av leden.

För att njuta av denna utsikt måste vandrare ofta möta naturens krafter. Väderförhållandena i bergsområdena kan vara mycket oförutsägbara, och det kan vid ett tillfälle bli surt från sött. Men om du förstår vindhastigheten och kommer förberedd kommer vinden inte att påverka din vandringsupplevelse nämnvärt. Att ta initiativ till din första vandring på en blåsig dag kan verka som en skrämmande uppgift. Det är därför den här snabbguiden, tillsammans med några användbara tips, hjälper dig att förbereda dig för vandring i hård vind.

Hög vindpåverkan på vandrare

Att gå i den hårda vinden i ett par timmar kan suga upp all din energi och självförtroende. Det finns heller ingen garanti för att du inte kommer att möta hårda vindar även om du börjar vandra under lugnt väder.

Vindbyar kan vara farliga på ovänliga bergsvägar. Starka vindar kan avbryta din vandring och kan drastiskt öka dina chanser att bli skadad. Bergstoppar är blåsigare än intilliggande dalar. Det är därför som kullevindarna kan ändra kurs väldigt ofta. I en sådan situation kommer du att känna lufttrycket från alla håll. Detta kan leda till demens, hypotermi och köldskador. Så det är ytterst viktigt att hålla sig stark i sådana utmanande väderförhållanden.

Vilken vindhastighet är farlig att vandra i?

Att gå på en öppen stig med begränsad trädtäckning kommer att vara utmanande om vindhastigheten är 17 meter per sekund. Om vindhastigheterna är upp till 22 meter per sekund är det farligt att fortsätta även för erfarna vandrare. Och om vindhastigheterna överstiger 25 meter per sekund, bör du genast vända tillbaka om du inte vill riskera en olycka. Ha därför alltid en vindmätare med dig när du vandrar för att observera vindhastigheten.

Tips för vandring i hård vind

Du bör inte avskräckas från att vandra bara på grund av en svagt stark bris. Men om vädret är svårt bör du inte gå ut. Det är inget skämt att behöva slåss med vinden hela vägen upp till toppen. Om du är fast besluten att gå på vandring hjälper dessa tips dig att hålla dig säker under starka vindar.

Kolla väderprognosen

Du har förmodligen en aning om hur farligt blåsigt väder kan vara i bergen. En eller två vindpustar kommer inte att orsaka alltför stora problem under din vandring. Men kontinuerliga kraftiga vindar kan vara farliga.

På grund av stark vind kan din balans äventyras. Det finns också en chans att du får hypotermi. Plus, om din sikt är hämmad, finns det en chans att du kan halka och ramla. Så det rekommenderas att du kollar väderprognosen innan du ger dig av. Om du ser att väderprognosen tyder på hårda vindar bör du kanske överväga att gå på vandring.

Välj en lämplig rutt

Även om vandring i kraftiga vindar anses vara osäker, beror risken på vart du ska och vilken väg du tar. Till exempel, om vindhastigheten är 17 mps, är det mer sannolikt att du utsätts för fara på en utsatt plats. Därför bör du välja en väg där det finns mycket träd och löv. Om du märker att vindhastigheten ökar, ta skydd bakom stora stenblock eller träd.

Bär vindtåliga kläder

När du väl har hittat den perfekta rutten är det dags att ge dig ut på din vandring. För en lätt kall bris behöver du inte göra några ändringar i din vandringskläder. Men du måste klä dig därefter om vinden börjar blåsa. För att undvika hårda vindar måste du bära vindtåliga kläder. Vindjackor, vindjackor och andra väderbeständiga lager av kläder är ett bra val.

Men om det regnar eller faller snö blir du blöt. Då är vandring iklädd blöta kläder i den kalla vinden det värsta tänkbara scenariot. Så att bära en regnjacka ovanpå din vindjacka kommer att rädda dig både från oväntat regn och kraftig vind.

Packa klokt

Backpacking är en färdighet som tar tid och ansträngning att utveckla. Därför kommer några anmärkningsvärda överväganden att hjälpa dig när du vandrar i stark vind. Ta bara de viktigaste sakerna. Packa dina saker hårt. Lämna inget löst. Se till att din ryggsäck är välbalanserad. En asymmetrisk packning kan utsätta dig för fara. Placera allt i din ryggsäck förutom tunga föremål. Slutligen, säkra alla tunga föremål genom att fästa dem på din ryggsäck och kropp.

Vet när du ska vända dig

Berg flyttar inte någonstans. Om det blåser för mycket och du inte kan gå framåt är det dags att gå tillbaka. När du vandrar under kraftiga vindar bör du alltid vara beredd på att vända. Du bör prioritera din egen säkerhet framför allt när du ställs mot byiga vindar.

Slutliga ord

Att vandra är ett bra sätt att hålla sig aktiv och nära naturen. Men det rekommenderas starkt att inte försöka möta naturen när den är rasande. Du bör välja ett spår för högvindsvandring som har tillräckligt med skydd för att skydda dig om situationen blir svår. Att vara säker är trots allt viktigare än ett äventyr i dåligt väder. Så innan du vandrar i stark vind, känna till väderprognosen och vindhastigheten innan du går ut.

Relaterade inlägg