Merinoull: De bästa kläderna för vandring

De flesta kläder vi bär dagligen är gjorda av bomull. Enligt Cotton Inc är upp till 85 % av våra kläder gjorda av vår favoritfiber.

Men varför är det då när du går in i en vandrings- eller campingbutik, att detta favoritfiber inte syns någonstans?

Tja, det är inte det bästa materialet för ”aktivt slitage”. Och med aktivt slitage menar jag kläder som vi är aktiva i. Gå in i vilken sportbutik som helst och det är samma historia. Folk går till sportaffärer för att köpa kläder att träna eller sporta i, och det finns inte mycket bomull att hitta.

Om du ska svettas, använd inte bomull. Det är generellt sett tumregeln. Det torkar inte snabbt och blir obekvämt och illaluktande.

Hur är det med syntetmaterial?

De flesta aktiva slitagematerial är syntetiska. De är gjorda av tekniska syntetiska fibrer som är designade för att transportera bort fukt och inte skava.

De flesta vandrings- och campingbutiker har mycket syntetiska kläder och de tekniska framstegen som har gjorts under de senaste åren är häpnadsväckande. Gå till en specialsportbutik också så kommer du att se mycket syntetmaterial.

Men under årens lopp har merinoull blivit det föredragna valet för många typer av aktivt slitage. Titta på de flesta gymbesökare och löpare och de har förmodligen på sig något syntetiskt med en av de berömda sportklädlogotyperna på. Men prata med vandrare (och klättrare och skidåkare) och väldigt ofta kommer de att lovsjunga 100 % merinoull, eller en merinoullsblandning. Merinoull är tyget för den seriösa vandraren.

Varför är merinoull så populär bland vandrare?

Tja, vandrare är lite annorlunda än cyklister och löpare och gymbesökare. Deltagare i dessa andra aktiviteter gör sitt, går hem och slänger sina kläder i tvätten. Vandrare å andra sidan skulle kunna vara ute i naturen i flera dagar. Vi vill hålla nere vikten så att vi inte vill behöva packa en ren t-shirt, underbyxor eller strumpor för varje dag och det är här merinoull är bra.

Merinoull är extremt luktbeständig. Du kan bära samma t-shirt i merinoull dag in, dag ut i upp till en vecka och du kommer inte att stinka. Det är detta som gör den perfekt för att inte bara vandra, där du vill hålla vikten nere, utan också för att resa där du kanske inte har tillgång till en tvättmaskin särskilt ofta.

På en 4-5 dagars vandring kan du enkelt komma undan med att bara bära den ena toppen under dagen. Detsamma gäller merinostrumpor och merinounderkläder – du behöver inte bära ett paket fullt med dem.

Vilka är de andra fördelarna med merinoull?

Det finns många fördelar med merinoull. Det är inte bara en luktbeständig, en trickponny.

Merinoull leder bort fukt. Det här är snyggt ur komfortsynpunkt – det är inte skönt att tyngas av din svett hela dagen – men den här funktionen kan faktiskt också vara väldigt viktig. Vandring utsätter oss för alla möjliga förhållanden. Om dina kläder inte torkar snabbt och temperaturen sjunker kan du befinna dig väldigt kall och risk för hypotermi.

Dessutom finns det inget värre än att ta på sig blöta strumpor på morgonen – dina merinostrumpor kommer sannolikt att vara fina och torra om du vädrat dem över natten.

Dessutom har merinoull en förmåga att hålla dig varm, när du behöver vara varm och sval, när du vill ha det sval. Det är mycket andningsbart. Och den är mjuk och bekväm att boota. Dessutom är det en naturlig fiber som är biologiskt nedbrytbar.

Relaterade inlägg