Så väljer du hjärtstartare – 4 saker att tänka på

Hjärtstartare

När du ska köpa en hjärtstartare till ditt företag, förening eller hemmet så finns det ett antal saker som kan vara bra att känna till.

När ett hjärtstopp sker så är det av största vikt att snabbt få fram en hjärtstartare. Forskning visar att en stöt från en hjärtstartare inom 3 minuter ökar chansen med överlevnad upp till 75%.

Det är alltså utav största vikt att snabbt få fram en hjärtstartare för att rädda livet på en person som har fått ett plötsligt hjärtstopp. Här nedanför ger vi tips för hur du ska tänka när du köper din hjärtstartare.

För att hitta rätt hjärtstartare till dig så kan du ta hjälp utav den här bäst i test för hjärtstartare.

Kan användas till barn?

När ett barn får hjärtstopp och man vill använda en hjärtstartare så krävs det att strömstyrkan är begränsad och att elektroderna är anpassade till barn.

Vissa modeller kan man enkelt trycka på en knapp för att ställa om till ”barnläge”. Här behövs inga speciella elektroder utan man använder samma som till en vuxen.
Men vissa modeller kräver att du byter elektroderna till ett par mindre. Dessa får man köpa till och helt enkelt byta om olyckan skulle vara framme. 

Att tänka på när man köper sin hjärtstartare är ju i vilken miljö den vistas i. Är det många barn som finns i rörelse exempelvis en förskola, ja då kan det vara av vikt att köpa en hjärtstartare som lämpar sig till barn. 

Hållbarhet på elektroder och batteri

Något man ofta glömmer bort är att vissa delar på hjärtstartaren har ett bäst före datum, detta är elektroderna och batteriet.
Här skiljer det sig både i pris och i hur länge dem håller. Vissa elektroder har en livslängd på 2 år medan andra håller i 4 år, priset kan också skilja sig avsevärt mycket.

Ta gärna en extra titt innan du köper och räkna på vad det kommer att kosta dig per år då detta kan skilja stort mellan dem olika modellerna som finns.  

Pris

Vad är det du betalar för, ja det är något man kan fråga sig när priset skiljer sig upp emot 10 000kr mellan olika hjärtstartare.
Något som kostar är ofta hållbarheten i maskinen, alltså hur slittålig den är och hur länge batteriet och elektroderna håller. 

Det finns ju billigare alternativ och dem kommer att fungera alldeles utmärkt, men kanske inte helt lika bra som en där priset är lite högre.
På den dyrare modellen så kan det ingå med barnläge, du kan alltså genom ett knapptryck använda den på barn istället på en vuxen.

Analystiden är många gånger kortare på en lite dyrare modell, alltså tiden från att du sätter på elektroderna till dess att den har analyserat kan ge en strömstöt.

Här är det helt enkelt upp till dig och din verksamhet vad ni känner är bäst för er. 

Måste man ha gått en utbildning?

Man behöver inte gå en utbildning för att använda en hjärtstartare. Dem ska vara så pass lätta att använda att instruktionerna från maskinen ska kunna guida dig rätt. 

Men det är aldrig fel att gå en utbildning för att känna sig mer trygg. Många tror att dem vet hur dem reagerar när en olycka är framme men så är inte fallet i dem flesta fall.
Vissa blir apatiska medan andra stressar upp sig och tar fel beslut.

Rekommendationen är ändå att gå en utbildning för att lära dig hur en hjärtstartare fungerar men även hur du fungerar i stressade situationer.

Relaterade inlägg