10 Hälsofördelar med att Campa

De flesta åker på campingturer för att de är trötta på staden eller redo för ett äventyr. Oavsett om du gillar att cykla, jaga eller någon annan utomhusaktivitet, erbjuder camping dig ett sätt att fokusera helt på en hobby under några dagar utan yttre distraktioner.

Vad du kanske inte inser är att camping kan hjälpa dig att leva ett längre och hälsosammare liv.

Om du regelbundet slår läger, kommer du att njuta av dussintals betydande hälsofördelar från:

1. Den friska luften

När du vistas nära många träd tar du i dig mer syre. Den känslan av lycka som du får när du tar ditt första andetag på campingen är inte bara inbillning- Det är en frisättning av serotonin från det extra syret. Din kropp kan fungera med mindre belastning när det finns mycket syre. Det är inte den enda fördelen med frisk luft. Forskning visar att en stund utomhus kan förbättra ditt blodtryck, förbättra matsmältningen och ge ditt immunförsvar en extra boost. När du tillbringar några dagar utomhus får du några allvarliga hälsofördelar från extra syre och låga nivåer av föroreningar.

2. Socialisering

Att campa ensam är mycket roligt, men om du tar med en vän eller familjemedlem kommer ni att njuta av en unik upplevelse tillsammans som hjälper er att behålla en sund och lycklig relation. Socialt umgänge kan förlänga din livslängd och fördröja minnesproblem enligt forskning publicerad i American Journal of Public Health, och förutom de medicinska fördelarna gör några nära relationer livet roligare. Bjud in några vänner på din nästa resa ut.

3. Förbättrad stämning

Vanliga campare kommer ofta att prata om hur de första dagarna tillbaka från en resa verkar lyckligare. Detta är inte utan meriter; att spendera lite tid ute i solljuset kan jämna ut nivåerna av melatonin i din hjärna. Melatonin är kemikalien som får dig att känna dig trött och kan framkalla känslor av depression, så genom att campa kan du njuta av bättre humör under och efter din resa.

4. Mindre stress

Camping låter dig också hantera stress. Stress kan påverka din hälsa negativt på nästan alla möjliga sätt, och du lägger mycket mindre belastning på dina mentala och fysiska förmågor genom att ge dig själv lite stressfri tid under campingen. Bristen på stress är relaterad till ökningen av syrenivåer, högre nivåer av serotonin och hanterade nivåer av melatonin som nämnts ovan. Det är också svårare att bli irriterad eller arg när du gör något som du tycker om.

5. Övning

Låt oss inte glömma den mest uppenbara fördelen med camping: du spenderar mycket tid på att utföra fysiska aktiviteter. Även om du tar en fisketur förbränner du fler kalorier än vad du skulle förbränna när du sitter runt ett kontor, och om du vandrar eller cyklar, utför du konditionsträning som hjälper till att hålla ditt hjärta och lungor friska.

Dina aktivitetsnivåer kommer att variera, men vandrare förbränner allt från 120-300 kalorier per timme. Motorcyklister bränner 300-500 kalorier per timme, och flugfiske kan bränna upp till 200 kalorier per timme. Inte konstigt att du får en sådan aptit under en lång campingtur.

6. Solsken

Solsken känns bra på din hud, och det finns en evolutionär anledning till det. När du är ute i direkt solljus får du massor av vitamin D, vilket gör att din kropp kan absorbera kalcium och fosfor.

7. En god natts sömn

Förutsatt att du har anständig campingutrustning kommer du att somna snabbt efter en dag full av utomhusaktiviteter. Sömn har en effekt på alla dina kroppsprocesser och kan minska inflammation, förbättra ditt kardiovaskulära system och hjälpa dig att hålla dig alert. Många campare rapporterar om bättre sömncykler när de återvänder för en resa.

8. Bra mat

Om du tar med dig marshmallows och snacks är det såklart inga direkta hälsofördelar. Men om du är förtjust i fiske och jakt, kommer du sannolikt att äta en stor mängd protein och nyttiga fetter på din campingresa. Du kommer inte att få i dig några konserveringsmedel eller onaturliga ingredienser i en färsk sjöfångad fisk.

9. Nya utmaningar

Ingen campingresa är exakt den andra lik, och det är bra. Studier från University of Texas och University of Michigan visar att nya erfarenheter hjälper till att hålla hjärnan frisk. Nya aktiviteter som är både fysiskt och intellektuellt stimulerande har störst effekt på hjärnans hälsa och camping passar båda dessa kriterier.

10. Meditation

När du ska campa, glöm inte att stänga av din mobiltelefon. Lämna surfplattan och den bärbara datorn hemma. Försök att koppla bort ett par dagar och njut av enkelheten i den naturliga upplevelsen. Detta är inte bara ett allmänt tips för att hjälpa dig njuta av upplevelsen; om du är villig att njuta av din omgivning utan några distraktioner utifrån, kan du öka din livslängd. Att stänga av mobiltelefonen och engagera sig i naturen är ett av de enklaste sätten att få hälsofördelarna med meditation.

Mayo Clinic rapporterar att meditation kan förbättra ett antal allvarliga medicinska tillstånd genom att öka självmedvetenheten och ge en person verktyg för att minska stress. Om du lider av depression, trötthet, hjärtsjukdomar eller till och med allergier visar forskning att camping kan förbättra din allmänna hälsa. Glöm bara inte att engagera dig för upplevelsen – om din mobiltelefon är avstängd är du på väg att utveckla en stimulerande, lugn hobby som kommer att hålla dig frisk i många år framöver.

Relaterade inlägg