Hur bär man vatten när man springer – och när behöver man det?

Hur bär man vatten när man springer – och när behöver man det?

För långa löpturer och varmt väder, lär dig att bära vatten medan du springer så att det inte saktar ner dig eller gör det onödigt jobbigt.

Hydrering är en viktig del av äventyr, men du behöver inte alltid bära vatten på en löprunda. Faktum är att för kortare avstånd och svalare väder är det i allmänhet bäst att inte ta med vatten eftersom att bära vatten kan vara betungande och tillför oönskad vikt. Men för de tillfällen då du behöver det är det bra att veta hur du bär med sig vatten när du springer så att det inte saktar ner dig.

I den här artikeln förklarar vi när du behöver bära vatten och hacka för att undvika att bära vatten på en lång sikt, samt metoder för att bära vatten så att du aldrig oroar dig för uttorkning när du tar på dig löparskorna.

Ska jag bära vatten när jag springer?

Uttorkning försämrar din prestationsförmåga och kognitiva funktion, så att hålla sig hydrerad är obestridligt viktigt. Som sagt, lätt uttorkning kommer inte att försämra din prestation och är till och med normalt under träning och så övertänk inte detta.

För en kort löprunda kan du definitivt komma undan med att dricka vatten före och efter löpningen. För långa löpturer och varma dagar när det inte kommer att finnas vatten tillgängligt måste du bära ditt eget vatten. Även om det inte finns någon hård och snabb vägledning om när en löptur är tillräckligt lång för att du ska behöva bära vatten med dig är en allmän tumregel att för löpningar som tar mycket mer än en timme, bör du börja tänka på att bära vatten med dig. Detta behov förstärks under varmt väder, när du svettas mer och torkar ut snabbare.

Hur mycket vatten bör du ta med på en löptur?

Återigen, det finns ingen exakt formel för hur mycket vatten du ska ta med dig eftersom det är svårt att redogöra för hur mycket du väger, hur lång löpturen är och hur varmt vädret är. Men praktiskt sett kan du inte enkelt bära mer än en hel flaska eller reservoar med vatten, så det borde vara ditt max och om du behöver mycket mer måste du planera att fylla på.

Det bästa tillvägagångssättet är förmodligen att fylla din flaska eller behållare första gången, sedan efter den första timmen, ta en klunk eller två var 15-20:e minut eller när du är törstig. Om du fortfarande har mycket kvar i slutet av din löptur vet du att du ska minska med den mängden nästa gång. Måttlig till svår överhydrering kan också försämra din atletiska prestation, enligt en recensionsartikel i tidskriften Nutrients, så överdriv inte bara för att du tog med det – du kan alltid hälla ut det om du inte är det törstig och det tynger dig.

Hur man bär vatten när man springer

Så hur bär du vatten på en löptur? Det finns tre självklara sätt att ta med sig vätska:

1. Handhållna flaskor

Om du inte har något emot att bära vikt i en hand kan du använda en gammaldags vattenflaska. Men du vill ha en som har en ventil inte en skruvlock och är gjuten för att passa i din hand med bra grepp. Om möjligt, hitta en med en rem för att hålla den i handen, och du bör testa den hemma för att se till att ventilen inte läcker när du rör armen.

Uppenbarligen är nackdelen med denna metod att den är asymmetrisk vilket känns obalanserat, så se till att du byter sida ofta. När du väl börjar dricka vattnet kan skvalpet också bli irriterande. Fördelen är att det är en relativt billig lösning, vattnet är lättillgängligt och du behöver inte stanna upp varje gång du vill ha en klunk.

2. Vätskeförpackningar

För en mer handsfree strategi, prova att springa med ett vätskepaket. Dessa kan sträcka sig från lätta västar till små ryggsäckar som kan bära en behållare med vatten eller vätskeblåsa och har en slang som du kan smutta ur medan du springer.

De klara fördelarna med dessa är att vikten fördelas jämnt över din rygg och dessa paket har plats för andra saker du kan behöva bära som snacks, nycklar och din telefon. Vattnet rinner inte heller runt så mycket eftersom behållaren hålls tätt i en ficka. Nackdelarna är att dessa är dyrare, och att köra med ett pack kan öka risken för skav och skav.

3. Vätskebälten

Ett trevligt alternativ till vattenflaskan och vätskeförpackningen är vätskebältet, som i princip är ett hölster för din vattenflaska. Vissa är designade för att bära en större flaska medan andra är utrustade med flera små flaskor och dessa har vanligtvis även förvaring för mindre föremål.

Fördelarna med dessa är att de låter dig röra dina armar naturligt och de gnuggar inte på bröstet eller axlarna. Men nackdelarna är att de kan studsa medan du springer, vilket kan vara distraherande eller påverka din gång och löpning och de kan skava runt din midja och höfter. Dessutom kan det vara svårare att extrahera och lämna tillbaka din vattenflaska varje gång du vill ta en klunk.

Hur kan du undvika att bära vatten på en lång sikt?

Om du är helt fast besluten att inte behöva bära med dig vatten på en längre sikt finns det några möjliga sätt att komma runt det. Först kan du förhydra dig genom att dricka ett par glas vatten ett par timmar innan du ger dig ut. Du bör också ta för vana att kontrollera färgen på ditt kiss innan du går för att vara säker på att du inte börjar springa uttorkad.

Du kanske kan planera en rutt där du vet att det finns säkra källor till dricksvatten, oavsett om det betyder naturliga fontäner eller dricksfontäner.

Slutligen, om du springer nära vattenkällor är ett alternativ att bära ett mikrovattenfilter som inte är mycket större än en penna och filtrerar vatten från en bäck eller sjö direkt in i munnen.

Sedan när du kommer hem från en löptur, se till att du dricker mycket vatten för att hydrera och få upp vätskenivåerna.

Relaterade inlägg