Så Springer du med en Ryggsäck – Tips & Guide

Så Springer du med en Ryggsäck - Tips & Guide

Att veta hur man springer med en ryggsäck säkerställer att du kan bära all säkerhetsutrustning och bränsle du behöver för en längre tid ute på löparspåret eller fjället utan att offra effektivitet eller teknik.

Generellt sett, när du springer vill du att dina armar ska vara så lösa och fria som möjligt så att du kan hålla din gång naturlig och optimera din effektivitet. Men när det kommer till långdistansslöpaning som innebär att springa ute i naturen finns det definitivt saker du vill ta med, som vatten, mat, regnkläder och säkerhetsutrustning. Allt detta betyder att du vill veta hur man springer med en ryggsäck.

Att springa med en ryggsäck låter kanske inte som en bra idé. Det är trots allt extra vikt som saktar ner dig och kan påverka din hållning, och vad kan vara mer irriterande än en packning som studsar upp och ner bakom dig kilometer efter kilometer?

I den här artikeln beskriver vi hur man springer med en ryggsäck så att du kan göra det säkert och effektivt och bära med dig allt du behöver för en lyckad långdistanslöprunda.

Är det säkert att springa med en tung ryggsäck?

Att springa med en tung ryggsäck kan definitivt förändra din löparmekanik och leda till skador om du inte är försiktig, även med världens bästa löparskor. Även om det används som en form av träning, fokuserar vi i den här artikeln på traillöpning med bara det du absolut behöver.

För en löprunda som inte är mer än ett par timmar, kommer det inte att vara mycket och den här frågan gäller inte riktigt, men låt oss säga att du går en hel dag – då vill du uppenbarligen ha mer utrustning som ett vattenfilter, mat, och en sovsäck. Plötsligt börjar din packning bli fruktansvärt tung.

Det finns dock saker du kan göra för att se till att det är säkert att springa med en ryggsäck, från att välja rätt ryggsäck till att anpassa din inställning till löpningen.

Hur bär du en ryggsäck när du springer?

1. Välj rätt ryggsäck

Först och främst, din gamla skolväska duger inte. Du måste välja en specialiserad löparryggsäck som är så liten som möjligt men som ändå får plats med all din utrustning och den måste sitta tätt mot ryggen och komma med justerbara remmar, midjebälte och bröstrem. Om du inte behöver bära mycket utrustning, överväg en vätskeväst istället.

2. Montera din ryggsäck ordentligt

Varje gång du ger dig ut på en löprunda med en ryggsäck, se till att passa den ordentligt. Justerar den och se till att den passar perfekt på din kropp. Ju mer du kan överföra vikten till dina höfter och ben, desto mer kommer du att använda dina bål- och sätesmuskler, och desto lättare blir det att röra dina armar och axlar ordentligt.

3. Packa den ordentligt

När det kommer till att packa din ryggsäck är nyckeln att inte ha lösa, tunga föremål som vattenflaskor som studsar runt som kan irritera dig eller till och med skada ryggen.

När du väl har bestämt dig för att springa med en ryggsäck vill du packa den ganska hårt och se till att mjuka föremål som din regnjacka ligger mot ryggen, medan tunga redskap och föremål med hårda kanter ligger mot botten och mitten av packningen.

Det är bra att använda elastiska fickor för att säkra dessa föremål, men se till att vikten är centrerad i din packning och inte tung på ena sidan, vilket kommer att påverka din teknik och ryggrad.

4. Öva först

Det är inte en bra idé att ge sig av på en långdistansrunda iförd en tung ryggsäck utan träning. Börja med en lättare packning och ett kortare avstånd så att du kan vänja dig vid det. Du vill också ge dig själv tid att stanna och packa om du upptäcker att något gräver mot dig, studsar runt eller är obalanserad när du väl rör på dig.

5. Var uppmärksam på hållningen

Varje gång du bär en ryggsäck är det lätt att böja axlarna och runda ryggraden för att kompensera för vikten bakom dig, men vi gör redan för mycket av det i löpningen. Sakta ner lite så att du kan vara säker på att dina fötter landar under dig och fokusera på att hålla blicken uppe, axlarna avslappnade, ryggraden lång och axlarna bakåt. Även om du fortfarande vill luta dig i uppförsbackarna, gör det med hela kroppen, inte bara genom att runda ryggen.

6. Bär en löpartröja med ärmar

Chansen är stor att även en riktigt bra ryggsäck kan skava om du springer i den under en längre tid. Istället för att springa i ett linne, använd en t-shirt eller långärmat underställ när du springer med en ryggsäck för att skydda dina axlar från skav.

7. Stärk dina ryggmuskler

Löpare är inte nödvändigtvis kända för att ha starka ryggar eller överkroppar, och det är en bra idé att stärka dessa områden ändå, men det blir viktigare när du har en packning. Du kan göra detta på gymmet eller i pilates och genom att bära en ryggsäck på stan och på vandringar.

8. Återhämta dig ordentligt

Du kanske redan är väl bekant med yoga och foam rolling för att sträcka ut dina quads och hamstrings efter löpningen, men om du har en ryggsäck på dig vill du också sträcka ut axlarna efter en löprunda.  Yoga för vandrare fungerar också för löpare och inkluderar några fantastiska axelsträckor designade för återhämtning av packningen och du kan göra det på bara några minuter efter varje löprunda.

Relaterade inlägg