Hur Ofta bör du Byta ut dina Löparskor? Tips & Guide

Om du är en löpare som antingen springer i stan eller på leder i skogen kan du följa den här guiden för att säkerställa att du vet när det är dags att byta löparskor.

Frågan om hur ofta du ska byta ut dina löparskor ställs ofta av löpare och svaret är att det beror på. Medan siffror på mellan 30 och 50 mil vanligtvis föreslås för en löparskos livslängd, oavsett om det är din favoritlöparsko eller landsvägslöparsko, finns det ett antal faktorer som påverkar slitaget på skor.

Faktorer som påverkar när du ska byta löparskor

Det finns olika influenser och faktorer som avgör när det är rätt tidpunkt att byta ut löparskor.

Vad är terrängen?

Du bör köpa löparskor för att passa terrängen som du övervägande kommer att springa på. Faktum är att det är en bra idé att välja de bästa löparskorna för terräng och de bästa löparskorna för asfalt.

Men i verkligheten kommer du att springa i en blandning av terräng och det kommer att påverka hur löparskorna bärs och slits.

Att springa i stenig terräng och på steniga stigar kommer att minska livslängden på en sko eftersom denna typ av underlag är grovt på sulorna och leder till ökat slitage. Att springa genom tjock vegetation eller i områden där det är mycket nötning på ovandelen kommer också att påverka hur länge skorna håller.

Det är en bra idé att hålla ett öga på slitaget på dina löparskor, särskilt sulorna, för att bestämma när du ska byta ut dina löparskor.

Om du börjar halka i brant, blöt eller lerig terräng bör du också titta på löparskornas sulor. Kanske är hälarna slitna och det betyder att du bör byta ut dina löparskor.

Din löpande gång

Hur du springer, det vill säga din löp-och gångstil, kommer att påverka när du ska byta ut dina löparskor. Olika sätt att gå och springa på kommer att slita sulan på olika sätt och detta kan leda till en ojämn sko i slutändan.

Ta en titt på sulan på dina löparskor och se var de slits mest.

Även om resten av skon kan se bra ut, kan stabiliteten och stödet för foten och fotleden äventyras om hälen, framfoten eller kanten på sulan på löparskon slits ner för mycket.

Att veta när du ska byta ut dina löparskor kommer att undvika den potentiella risken för skador från slitna sulor.

Löparens vikt

En av de största faktorerna för att veta när du ska släppa dina löparskor är hur mycket du väger eller vad din byggnad är.

Att vara tyngre innebär att en sko är mycket mer benägen att slitas ner. Dessutom, om du är längre än genomsnittet, kan du mycket väl vara naturligt tyngre. Dämpningen kommer att utsättas för mer slitage om du väger mer än genomsnittet. Det betyder att du kan behöva byta ut löparskor oftare.

Materialet på skorna

Det finns vissa tyger och material som är mer robusta än andra. Till exempel kommer skor som innehåller grafen, som är lätta och mycket tuffa, att hålla längre än skor med en sula av ett mjukare material.

Men bara för att en del av en sko håller längre betyder det inte att du inte behöver byta ut dem eftersom det kommer att finnas andra komponenter, som tygöverdelar, som kommer att slitas ut.

Löparskor i minimalistisk stil, med färre detaljer, som skyddskanter och tåskydd kan mycket väl slitas ut innan löparskor tillverkade med massor av extra detaljer för hållbarhet.

Det finns ingen hård och snabb regel för att veta vilka skor som håller längre och vilka märken som gör mer hållbara löparskor, men det är värt att vara medveten om vilka material som används i löparskor.

Hur ofta bör du byta löparskor? Avslöjande tecken

Om du undrar om du behöver byta ut dina löparskor finns det några tydliga tecken att hålla utkik efter:

Skador och annat

Även om skador kan orsakas av alla typer av problem, som överträning, löpning i okänd terräng och så vidare kommer ibland skador och fotproblem att börja med löparskor i förfall.

Benhinneinflammation, till exempel, är vanliga besvär och många tycker att det hjälper att byta ut sina löparskor mot nya skor.

Hur känns skorna?

Ett av de bästa sätten att veta hur ofta du ska byta löparskor är hur de känns. Om du är en ganska erfaren löpare vet du hur dina skor ska kännas. Till exempel hur dämpningen känns, om greppet fortfarande är bra och om ovandelen fortfarande stödjer dina fötter.

Sök råd

Om du är ny på löpning, eller om du helt enkelt är osäker på om du ska byta ut dina skor, kan du fråga en expert. Gå till en sportbutik som du litar på och låt dem ta en titt på skon.

Det är många faktorer som avgör hur ofta du ska byta ut löparskor, men det är viktigt att hålla ett öga på dem både för fysiska fördelar och för säkerheten när du springer i knepig terräng.

Relaterade inlägg