Hur ofta borde man Byta Lakan?

Hur ofta borde man Byta Lakan?

En undersökning fann att människor i genomsnitt går 24,4 dagar innan de byter ut sina smutsiga lakan mot fräscha och nya. Några av de andra höjdpunkterna från undersökningen:

Män är mer benägna att vänta längre mellan byten av lakan än kvinnor (29,6 dagar mot 19,4 dagar).

I genomsnitt går ensamstående 37 dagar innan de byter lakan, medan de i relationer går 21,8 dagar och gifta par går 19,9 dagar.
43 % av männen sa att de skulle tvätta sina lakan före en utekväll om de trodde att sex var en möjlighet, medan 33,4 % av kvinnorna sa att de skulle göra detsamma.

I genomsnitt väntar män 11,7 dagar med att tvätta sina lakan efter sex, medan kvinnor väntar 4,3 dagar.

Vad händer när du inte byter lakan?

Vad folk verkligen behöver förstå är att vi alla går påsar med mikrober. Varje timme kommer vi att sprida bakterier – och siffrorna varierar, men det handlar om miljoner varje timme. Ja, du läste rätt: miljoner.

En studie publicerad i Journal of Clinical Microbiology fann att de största mängderna bakteriell kontaminering på lakan fanns i områdena huvud, ljumskar och ben. Om du sover på sidan kan din andedräkt också kontaminera den sidan av dina lakan och örngott med bakterier.

Bakterier behöver tre saker för att trivas i din säng: vatten, mat och värme. Om du inte bor i en igloo kommer du att få värme – och sannolikheten är att du kommer att få mat eftersom bakterierna lever på dig. De gillar det du avger, vilket inkluderar hud och oljor.

Huruvida bakterierna lever bra eller inte beror på vattenkoncentrationen i dina lakan. Brukar du svettas massor under natten? Att bädda din säng så fort du vaknar ger den perfekta grogrunden för bakterier.

Om du svettas mycket kommer du att vilja ge dina lakan några timmar att torka innan du bäddar, eftersom det minskar sannolikheten att vattnet kommer att finnas där för insekterna att växa. (Lakan gjorda av material som andas kommer att transportera bort fukt och hålla dig sval.)

När bakterierna alla kommer från din egen kropp är de relativt ofarliga. Det värsta tänkbara är att dina lakan kommer att lukta. Men när du väl börjar introducera smuts från utsidan – säg att du tar ett flyg, hoppar över duschen när du kommer hem och lägger dig direkt – kan mindre problem uppstå.

I det här fallet kommer majoriteten av bekymmer att vara hudinfektioner. Du kan sluta med mer akne eller mjäll. Om du gillar att sova naturligt kanske du har mer att oroa dig för. För de nakna sovande kan något krypa upp för dig och du kan sluta med en urinvägsinfektion, men det finns en mycket, mycket låg sannolikhet att detta händer.

Virus dör på några timmar, så du behöver inte bry dig om att de ligger kvar på dina lakan – även om noroviruset kan överleva i ungefär en månad så du kommer att vilja byta lakan så fort som möjligt om du har drabbats av denna svåra sjukdom.

Hur ofta bör du byta lakan

Om du låter dina lakan torka ut på morgonen, kommer bakterier att växa i ungefär två veckor, med en toppmängd på dina lakan runt 14-dagarsstrecket. Så vetenskapligt sett är 14 dagar förmodligen då du kommer att vilja byta lakan. Om du är någon som bäddar sängen först på morgonen utan att låta dina lakan lufta ut (eller om du inte duschar varje kväll innan du lägger dig), så är det bäst att byta dem lite oftare – var sjunde till var tionde dag.

Det bästa sättet att rengöra smutsiga lakan

Ur ett rengöringsperspektiv är varmt vatten din vän. Att att tvätta sängkläder i 60 grader i 10 till 13 minuter är idealiskt för att döda bakterier.

Om du använder kallt vatten och du inte använder ett rengöringsmedel som är känt för att döda dessa insekter, har de en bra bit av en berg-och dalbana, och sedan hamnar de någon annanstans. Och om du inte lägger dina lakan i torktumlaren, får du inte den värme som krävs för att döda dem.

Även om hett vatten effektivt kommer att döda alla mikroskopiska läskiga-djur på dina lakan, kommer de flesta sängkläder med instruktioner för att tvätta dem i kallt vatten för att bevara tyget och förlänga deras livslängd. Så om du föredrar att använda kallt vatten, se till att slänga dina lakan i torktumlaren efteråt. Se bara till att inte förstöra allt ditt hårda arbete genom att lägga rena lakan på din säng med smutsiga händer. Tvätta händerna innan du hanterar ren tvätt.

Relaterade inlägg