Är det Farligt att inte kissa? Allt du Bör Veta!

Är det Farligt att inte kissa? Allt du Bör Veta!

Att gå på toaletten är en nödvändighet för alla, men det betyder inte att det alltid finns ett ställe eller möjlighet att gå på toaletten. I de flesta fall kommer det inte att vara skadligt att hålla inne kissandet en kort stund när du känner dig kissnödig. Men att hålla in kiss under en lång tid och ignorera lusten att gå kan öka risken för vissa problem, såsom urinvägsinfektioner.

Av dessa skäl är det viktigt att inte hålla inne kisset längre än nödvändigt. Detta kan vara en utmaning när det inte finns en privat eller sanitär plats att kissa på, men att tömma urinblåsan regelbundet är en del av god hälsa och kan hjälpa till att undvika obehag.

Hur länge kan du hålla din kiss?

Medan den mänskliga urinblåsan vanligtvis rymmer mellan 1,5 och 2 koppar vätska varierar uppfattningen om att känna sig kissnödig från person till person. Hur snabbt blåsan fylls beror på ett antal faktorer, och därför finns det ingen hård och snabb regel om hur länge människor kan gå mellan toalettbesöken. I de flesta fall kan människor dock gå i 3 till 4 timmar mellan toalettbesöken.

Naturligtvis kommer detta också att variera beroende på hur mycket och vilken typ av vätska en person dricker; att få i dig mycket vatten under en kort tidsperiod eller dricka drycker med koffein kan orsaka en större kissnödighet.

Vissa människor har problem där de använder badrummet ofta och faktiskt bara tömmer lite i taget. Detta kan bero på ett medicinskt tillstånd som en urinvägsinfektion, särskilt om det uppstår obehag när de kissar. När det finns problem med att gå på toaletten för ofta eller vara obekväm, är det viktigt att uppsöka en läkare för att utesluta en sjukdom eller ett tillstånd som kan orsaka problemet.

För vissa människor kan det vara en del av en process för omträning av urinblåsan att ignorera behovet av att kissa under en tid.

Om det inte finns någon anledning till den frekventa urineringen kan en läkare rekommendera att du håller inne kissandet för att träna om blåsan och minska besöken på toaletten. I allmänhet kan det inkludera att man väntar i minst 15 minuter när kissnöden slår till, för att se om det verkligen är nödvändigt att gå direkt eller om det kan vänta.

Hälsorisker med att hålla in urin

I de flesta fall kommer det inte att vara skadligt att hålla i urinen under en kort tid tills det finns en tid och plats att gå. Att hålla inne urin är dock förknippat med en liten ökad risk för urinvägsinfektioner. Det beror på att urinen som står i urinblåsan kan öka bakterietillväxten där. Att ta in mycket vätska och tömma dem regelbundet är det bästa sättet att undvika denna bakterieöverväxt, vilket kan leda till en infektion.

När det äntligen är dags att gå på toa

När det väl är dags att gå på toaletten är det viktigt att tömma blåsan helt. Ta det långsamt och vänta någon minut extra efter att ha fått känslan av att vara ”klar”. Det kan fortfarande finnas mer urin i urinblåsan och det är bättre att se till att allt är ute, annars kommer det att köras ytterligare ett badrum några minuter senare.

Saker som kan hjälpa dig att hålla kissarna

Använd en eller flera av dessa distraktionstekniker för de tillfällen då du behöver veta hur du håller din kissa under en kort period:

Flytta till en bekväm position. Att sätta press på buken och särskilt urinblåsan kan göra känslan av att behöva gå ännu mer obekväm. Försök att sitta eller stå med benen i kors eller sammanpressade och hålla ryggen rak för att minska trycket på blåsan. Att trycka på eller luta sig mot något som trycker ihop magen kan öka besvären.

Ändra din temperatur. Att vara för varm eller för kall kan få vissa människor att känna att de måste gå på toaletten. I de flesta fall är det för kallt som ökar känslan av att det är brådskande att använda badrummet, så att värma upp med en filt kan hjälpa en stund.

Tänk på att blåsan är stängd. För att förhindra läckage kan det hjälpa att föreställa sig att ingenting kan komma ner i urinröret. Att klämma ihop musklerna i det området kan hjälpa till att undvika att urin läcker ut. Att träna på att isolera dessa muskler och klämma ihop dem när de inte är i akut behov av ett badrum kan hjälpa på längre sikt när man hanterar behovet av att gå på toaletten utan en toalett som är lättillgänglig.

Stå still. Att studsa, hoppa eller skaka kan öka känslan av att behöva gå på toaletten och kan till och med orsaka läckage för vissa personer. Minskad rörelse kan hjälpa till att minska känslan av en full blåsa.

Meditation eller visualisering. Att öva meditation, visualisering eller djupandning kan hjälpa till att distrahera från obehaget av en full blåsa under en kort tid.

Mentala distraktioner. Att prata med någon, spela ett spel eller läsa kan alla hjälpa till att ta bort sinnet från känslan av att ha en full blåsa.

Saker som inte hjälper

Saker som kan göra det svårare att hålla in urinen inkluderar:

  • Dricker mer. Om blåsan redan är full och det inte finns någonstans att ta vägen, kommer att dricka ännu mer vätska bara förvärra problemet.
  • Släppte ut lite kiss. Att bara försöka kissa lite kommer troligen inte att fungera och kan ge bakslag eftersom när strömmen väl börjar är det svårt att stoppa det. Börja inte kissa förrän blåsan kan tömmas helt.
  • Flyttar runt. Att studsa, hoppa eller skaka kan öka känslan av att behöva gå på toaletten. Att hålla sig stilla kan hjälpa till att minska känslan av en full blåsa.
  • Koffein och alkohol. Drycker som innehåller koffein kan också irritera urinblåsan och öka lusten att gå på toaletten, så de bör undvikas.
  • Äta kryddig, sur mat. Dessa kan irritera urinblåsan, liksom att dricka alkohol.
  • Hostar, nyser och skrattar. När blåsan är full kan att nya eller skratta göra situationen mer obekväm eller till och med orsaka läckage.
  • Simma eller bada. Varmt vatten eller att gå in i en pool kan öka känslan av att behöva använda en toalett och det kan vara svårare att hålla i urinen.

Bäckenbotten och Kegelövningar

En viktig aspekt av en god blåshälsa är styrkan i bäckenbotten. Musklerna i bäckenbotten är viktiga för att minska symtom på inkontinens och för att kunna gå längre mellan toaturerna. Att lära sig att isolera dessa muskler och träna dem för att göra dem starkare kan vara en viktig del av omträning av urinblåsan.

De läkare som kan vara involverade i att behandla kvinnor med bäckenbottensjukdom är urogynekologer och urologer. Omträning av urinblåsan, bäckenbottenövningar, biofeedback och medicinering kan alla användas för att behandla frekvent urinering.

Förändringar i urinblåsans funktion med åldern

Det finns en uppfattning om att blåsproblem är oundvikliga när människor åldras, men så är inte fallet. Även om det finns några små förändringar i urinblåsans funktion som kommer med åldrande, är frekvent urinering, smärta vid urinering och läckande urin inte typiska.

I vissa fall kan vissa justeringar av blåsvanorna hjälpa till att kompensera för de förändringar som inträffar i urinblåsan med åldern. Extremt obehag eller svårigheter att urinera bör dock diskuteras med en läkare för att säkerställa att det inte finns ett allvarligare tillstånd som orsakar symtomen.

Även om det inte nödvändigtvis är en hälsorisk att hålla i urinen är det bäst att ha hälsosamma blåsvanor och att överväga tillgången till badrummet när man dricker vätska. Att hålla sig hydrerad är viktigt, men att vara obekväm eftersom det inte finns något badrum i sikte är också ett övervägande när man tar in vätska under dagen.

För dem som upplever att blåsan känns riktigt full även om det inte finns mycket i den, kan det vara dags att söka hjälp för att se till att det inte finns ett underliggande medicinskt tillstånd. För vissa kan omträning av urinblåsan genom att gå mindre eller göra några bäckenbottenövningar hjälpa till att kunna gå längre mellan badrumspauserna.

Relaterade inlägg