En Nybörjarguide om hur man Flugfiskar

En Nybörjarguide om hur man FlugfiskarEn Nybörjarguide om hur man Flugfiskar

Längtar du efter att plocka upp ett flugspö och bege dig mot lugnt vatten? Vill du lära dig praktiska flugfisketekniker och tips? Om du är fascinerad av möjligheten till flugfiske, men inte vet för mycket om det, måste du lära dig grunderna.

Vad är flugfiske?

Skillnaden mellan flugfiske och andra typer av fiske är den viktiga ingrediensen – flugan. Till skillnad från vanligt bete driver inte flugan fram kasten. Tillverkad av en tunn krok med lite syntetmaterial och fjädrar inkastade, den kan sjunka eller simma, men den drar inte din fiskelina.

Vi har satt ihop en nybörjarguide om hur man flugfiskar för att hjälpa dig komma igång. Lär känna utrustningen du behöver och några användbara tips för förstagångsfiskare.

Först till kvarn – några flugfiskeregler

Om du planerar att flugfiska så kräver vissa platser ett spölicens. Men oroa dig inte, de är lätta att skaffa – bara skaffa en online eller på ditt lokala postkontor. Du måste ha ditt fiskekort med dig när du fiskar, annars kan du få böter.

Tänk också på att om du fiskar på privat mark behöver du tillstånd från markägaren. Och om du planerar att fiska i slussar eller dammar behöver du en extra licens.

Grundläggande Flugfiske

Det var pappersarbetet, nu kan vi gå in på de finare detaljerna. Ta reda på vilken utrustning du behöver och några praktiska tips nedan.

GRUNDUTRUSTNING – VAD DU BEHÖVER FÖR FLYGFISKE

Nybörjare behöver följande nödvändiga flugfiskeutrustning för att komma igång:
• Flugspö och rulle
• Sjöstövlar
Stövlar
• Val av flugor för typ av fisk
• En hatt
• Solglasögon
• Friluftskläder
• Vattentät, varm jacka

Om du vill lära dig att fiska måste du unna dig ett fiskespö. Vilken typ av spö du behöver beror på var du vill fiska och vilken typ av fisk du är ute efter. Det finns tre huvudsakliga saker att tänka på; vikten, längden och verkan av ett spö.

Längd

De flesta multifunktionsspön är cirka nio 275cm långa. Längre spön brukar fungera bättre om man kan kasta långa sträckor utan för många hinder i vägen, och kortare spön är bättre i områden med mycket hinder (träd och buskar till exempel).

Vikt

När det kommer till vikt används vanligtvis ett spö i mellanvikt för nybörjare. Spön börjar vid vikt 2 och går hela vägen upp till 7 (7 är för större fiskar som lax och 2 för mindre fiskar). Det bästa är att träffas någonstans i mitten och ta en femma, men chatta med butiksbiträdet och förklara dina behov.

Handling

Du måste också tänka på spöverkan – de kommer in långsamt, medium och snabbt. Många nybörjare satsar på ett snabbspö då de är lättare att kasta långa sträckor.
Och om du planerar att ryggsäcka dig till floden, kan du få spön med 5 sektioner, för enkel packning.

Flugfiskerullar

Därefter måste du investera i en rulle av god kvalitet. Rullar kan kosta upp till £1000 för de dyrare modellerna. En flugrulle är väsentlig när det gäller grundläggande flugfiskeredskap. Används som hållare för ditt nästa köp – fluglinan ska matcha ditt spö i vikt. Kontrollera ditt fiskespö – det ska visa den rekommenderade linstorleken vid handtaget, eller kolla med tillverkaren. För nybörjare, köp en flytlina, eftersom du kan använda den för yta och sjunkande flugor.

FLUGFISKE TIPS

Gå inte till vattnet ännu. Gjutning kan ta lång tid att fullända så ha tålamod och ta dig tid att öva i din trädgård innan du tar dig till vattnet och trotsar svårare förhållanden.

När du har satt din fot i din flugfiskeström, ta dig tid att vara medveten om din omgivning. Och trampa försiktigt för att undvika halkar.

När du har fått grepp om att kasta kan du få råd från lokala experter för att se om de kan hjälpa dig att hitta den bästa platsen att sätta upp. Fiskar tenderar att simma i kanten av en ström nedströms när de fyller sina magar med djur.

När du väl kommit ut, glöm inte din vattentäta jacka. Du måste hålla i så mycket varm, torr luft som möjligt när du är ute på sjöarna.

Och var ska man fiska med fluga? Jo, den goda nyheten är att flugfiske kan bedrivas i både söt- och saltvatten. I Storbritannien tenderar vattentemperaturerna inte att variera enormt. Så, pröva om du vill fånga viltfisk, som öring och lax eller prova grov fisk, som braxen.

Om du verkligen vill lära dig hur man flygfiskar effektivt, pröva dig på bäckar först, arbeta dig upp till stora floder, vikar och till och med det öppna havet. Ge dig själv tid att öva och du kommer snart att upptäcka att du tar tag i ditt nya fritidssysselsättning – innan du vet ordet av kommer du att kunna hjälpa andra nybörjare när de upptäcker lugnet med flugfiske på egen hand.

Relaterade inlägg