Så Tar du hand om din Sovsäck [Underhåll av Sovsäck]

Tips för att förlänga livslängden på din väska

Med korrekt användning och skötsel av din sovsäck kan du förbättra livslängden på din säck och värmen under kallare förhållanden.

Använd en sovsäcksfoder inuti din väska, detta skyddar dunet från svett, smuts och kroppsoljor som kan hämma dunets upphöjningsförmåga.

Sov i rena kläder

Lufta din sovsäck efter varje användning. Lämna inte påsen i direkt solljus särskilt länge, eftersom UV-ljus sakta bryter ned tyget
Ta bort din sovsäck ur prylsäcken när du har slagit upp läger, detta kommer att ge uppehållstiden till loftet innan du hoppar in i den

Använd alltid en självuppblåsande matta under din sovsäck. Den kalla marken kan styra bort värmen från din sovsäck

Håll din sovsäck torr. Din väska kommer att förlora mycket av sina isolerande egenskaper när den blir blöt.

När du packar ihop lägret, stoppa alltid tillbaka din sovsäck i sin prylsäck, rulla aldrig, detta kan skada de inre väggarna som separerar isoleringen i paneler. Se till att ta ur prylsäcken när du är hemma.

Tvätta din sovsäck

Varje gång du tvättar en sovsäck utsätter du den för slitage och minskar loftet lite. Punktrengöring av skalet med en fuktig trasa, milt tvättmedel, vatten eller en tandborste rekommenderas innan du tvättar hela.

Dunfylld sovsäck

 • För dunsovsäckar fungerar handtvätt i badkar bäst
 • Lossa dragkedjorna och blötlägg påsen i ett badkar eller en stor balja med ljummet vatten.
 • Handtvätt med en tvål som inte är tvättmedel eller en av de specialformulerade duntvålarna. Knåda försiktigt löddret genom påsen.
 • Om påsen är riktigt smutsig, låt den vara nedsänkt i tvålvatten i några timmar.
 • Skölj med rent vatten för att ta bort alla spår av tvål.
 • Låt påsen sitta i 15 minuter i badkaret/badkaret och låt vattnet rinna av. Efter 15 minuter, krama försiktigt ut eventuellt kvarvarande vatten.
 • Lyft försiktigt upp den fuktiga påsen, placera armarna under den för att bära hela vikten och lägg den i en tvättkorg. Dun är mycket tungt när det är vått och kan orsaka skador på de inre bafflarna, så var mycket försiktig när du flyttar påsen.
 • Förbered ett rent, torrt område från direkt solljus och lägg försiktigt ut påsen plant.
 • Klappa dunet från båda sidorna av påsen för att minimera dunklumpning.
 • Din dunpåse kan ta flera dagar för att torka helt.
 • Det är också möjligt (enligt vissa påstillverkare) att maskintvätta en dunpåse, så länge som en frontmatad bricka används.
 • Använd aldrig en omtumlande maskin eftersom rörelsen kan skada sömmen och isoleringen. Se till att tvätta på den skonsamma cykeln i kallt vatten med en av de tidigare nämnda duntvålarna.

Syntetfylld sovsäck

Syntesovsäckar kan tvättas på samma sätt som dunsovsäckar. Handtvätta i ett badkar eller använd en stor frontmatad tvättmaskin utan tumlare. Använd kallt vatten och mild tvål. Skölj flera gånger för att se till att all tvål är borttagen. En extra centrifugeringscykel eller en extraktor kan användas för att avlägsna överflödigt vatten.

Tips: Kemtvätt är inte lämpligt för sovsäckar, särskilt dun. Lösningsmedel som används i kemtvätt kan ta bort de naturliga oljorna från dun som hjälper det att behålla värmen.

Lagring

När du kommer hem från en resa, lufta först sovsäcken ut och in för att se till att den är torr. Förvara sedan löst i en stor förvaringspåse av nät eller bomull. Förvara inte din väska komprimerad i sin prylsäck eftersom det så småningom kommer att skada fyllningen.

Relaterade inlägg