Hur Man Fågelskådar för Nybörjare – Tips & Guide

Hur Man Fågelskådar för Nybörjare - Tips & Guide

Vår guide om hur man kan fågelskåda tar upp de överraskande fördelarna med fågelskådning, de bästa tiderna att göra det och vad du behöver för att komma igång

Om du är en naturälskare är en av de bästa delarna med att spendera tid i skogen att höra fåglarna ropa på varandra, men har du någonsin stannat för att observera dem?

För många miljoner människor är fågelskådning – att observera fåglar i sin naturliga miljö, antingen för att njuta eller för att studera dem – det ultimata sättet att få kontakt med naturen.

Fågelskådning är en hälsosam aktivitet som du enkelt kan införliva i dina befintliga äventyr och vad vi beträffar, om du ändå ger dig ut i dina vandringskängor, kan du lika gärna ta din bästa kikare också och ge fågelskådning en chans .

Fördelarna med fågelskådning

Fågelskådning är som att få ett frikort till naturens symfoni. Beroende på var du är, kan du höra olika fåglar sjunga. Sedan finns det de otaliga olika markeringarna som hjälper dig att skilja blåmesen från guldfinken, för att inte nämna det enorma utbudet av andra fågelarter. Det finns cirka 10 000 olika fågelarter över hela världen och oavsett var du är kommer du aldrig att bli uttråkad när du fågelskådar.

Men fågelskådning handlar inte bara om identifiering och journalföring; snarare har det visat sig ha några ganska övertygande fördelar för din hälsa.

En studie från 2013 publicerad i Journal of Environmental Psychology fann att bara att lyssna på fåglarnas ljud hjälper dig att återhämta dig från stress och återställa mentalt fokus och en studie från 2020 av 26 000 personer inom ekologisk ekonomi drog slutsatsen att de som bor i områden med rikare biologisk mångfald av fåglar upplever mer tillfredsställelse och välbefinnande i livet. Av dessa skäl används fågelskådning till och med som en terapeutisk aktivitet av utövare av ekoterapi och är en hobby för många.

Enligt sådana studier kan du uppleva dessa fördelar från ditt vardagsrum med fönstren öppna, men varför inte förstärka dem genom att ta på dig vandringskängorna och bege dig ut i naturen så att du också får de extra fördelarna av fågelskådning?

Fågelskådning är lätt att komma igång med, har en låg kostnad och kan enkelt kombineras med saker du redan älskar, som vandring, fiske och camping.

Hur man fågelskådar

Fågelskådning är precis vad det låter som och kräver ingen speciell träning eller färdigheter. Allt du behöver göra är att ta dig dit fåglarna är, sitta tyst för att inte skrämma dem och titta på dem i deras naturliga livsmiljö. Du kan fågelskåda var som helst, oavsett om det är din egen trädgård eller en lokal park eller ute i vildmarken. Du kanske väljer att spela in vad du ser och lära dig mer om fåglar, eller så kan du göra det helt enkelt för nöjes skull.

Innan du börjar finns det några viktiga riktlinjer du bör följa för att se till att du skyddar fåglarna och andra vilda djur:

  • Stör inte fåglarna eller andra vilda djur (detta inkluderar att mata dem).
  • Var en ambassadör för fågelskådning genom att öka medvetenheten och prata med andra om det.
  • Respektera landsbygden och följ vandringsetiketten om du är ute i naturen.
  • Om du ser en sällsynt fågel, för anteckningar och dela med andra fågelskådare.
  • Var försiktig med att dela information om utrotningshotade fåglar eller under parningssäsongen.

Vilken är den bästa tiden för fågelskådning?

Den bästa tiden för fågelskådning är tidigt på morgonen och i mindre grad på sen eftermiddag. Som du säkert vet är tiden runt gryningen den tid då fåglarna är mest aktiva, känd som gryningskören. Om du kan komma ut när som helst från strax före soluppgången till cirka 11 på morgonen har du störst chans att se några vackra fåglar.

Dessutom kommer du att se fler fåglar under vår- och sommarmånaderna än du kommer att se på hösten och vintern när många arter migrerar.

Vad behövs för fågelskådning?

Den goda nyheten är att till skillnad från många andra utomhusaktiviteter kräver fågelskådning inte mycket alls. Inget på listan nedan krävs faktiskt, men för varje objekt har vi förklarat hur det kan förbättra din upplevelse.

1. Kikare

Det viktigaste vi uppmuntrar dig att investera i är en bra kikare. Även om det kan finnas massor du kan njuta av med blotta ögat, kommer möjligheten att förstora fåglarnas underverk ge dig en mer detaljerad och intim upplevelse. Om du planerar att vandra till fågelskådning, leta efter ett par kikare som har låg vikt och prova dem alltid innan du köper dem.

2. Fågelskådningsguide

Kan du inte skilja olika fåglar från varandra? Du kanske vill investera i en bra fågelskådningsguide om du vill veta vad du tittar på – de är inte obligatoriska, men det skulle vara synd att se en sällsynt fågel och inte veta vad du tittar på. Du kan också använda den för att studera området dit du ska så att du vet vad du ska leta efter när du kommer dit.

3. Kamera

För journalföring och dokumentering kanske du vill ta bilder av fåglarna du ser antingen på en kamera eller med din telefon. En bra zoom är användbar och ju tystare desto bättre för att undvika att skrämma fåglarna.

4. Journal

Som vi förklarar i vår artikel om naturjournalföring är observation och inspelning av naturen på papper ett effektivt verktyg för att uppmärksamma vad som händer runt omkring dig och bli nedsänkt i naturen. Du kan registrera vilken typ av fåglar du såg, vad de gjorde eller deras storlek.

5. Fågelsångssapp

Det finns många appar för fågelsånger nuförtiden som kan hjälpa dig att lära dig de olika typerna av fågelrop när du är hemma för att bättre känna igen vad du ser när du väl är utomhus.

6. Solskydd

Fågelskådning görs bäst under de varmare månaderna och tidigare timmar på dygnet, och du kan komma på att du sitter tyst på ett ställe ett bra tag, så det är viktigt att vara förberedd med solskydd om det inte finns bra skugga. Bär en sommarhatt med brätte, långa ärmar och solkräm.

7. Vatten

Av samma skäl som föregående punkt, fyll på din vattenflaska innan du går. Ju bekvämare du är, desto längre kan du sitta och ju längre du kan sitta, desto mer sannolikt är det att du gör några sällsynta iakttagelser.

8. Campingstol

På tal om komfort, om du har möjlighet, ta med en lätt, bärbar campingstol och posta upp från den kalla marken.

Relaterade inlägg