Mata vilda fåglar – Allt du Behöver Veta [Komplett Guide]

Att mata vilda fåglar behöver inte vara dyrt men när du väl börjat ska du inte sluta mata under vintern, när fåglarna väl har vant sig vid dina utfodringsstationer.

Du kan sluta mata på våren när insekter och andra frukter blir tillgängliga. När de flesta väl börjar mata vilda fåglar vill de inte sluta eftersom de tycker om att ha fåglarna i närheten för att lära sig om deras beteende. Att locka fåglar till din trädgård kommer också att hjälpa dig att kontrollera skadeinsekter runt ditt hem, trädgård och trädgård.

Det enklaste är naturligtvis att köpa blandade frön och hänga upp en kommersiell matare. Men du kommer att ha roligare att mata olika typer av frön, på olika utfodringsstationer, och kommer att locka en större variation av fåglar. Butiksköpta fågelmatare är till för personer som inte vill sätta ut mat dagligen.

Maten blir ofta möglig i fågelmatare under regnperioder och det är inte bra för fåglarna. Att lägga ut mat dagligen säkerställer att det är färskt, det finns mindre avfall, du vet om fåglarna behöver mer eller mindre och kan justera mängden till precis rätt proportioner som behövs en viss dag.

Att plantera fröproducerande blommor är ett roligt sätt att locka till sig fåglar också. Samla också vilda fröhuvuden som gräsfrön,  vilda solrosor, och bind dem i knippen för att hänga och torka för att senare bindas till ett träd under vintern.

Det är viktigt att när människor matar fåglarna så gör de det som är säkert och hälsosamt för fåglarna. Fåglar som kommer till rehabiliteringscenter har ofta varit offer för fönsterkrockar, förgiftning eller fångadts av husdjur. Alla dessa skador kan förhindras om folk bara är lite mer ansvarsfulla när de matar fåglar.

Håll utfodringsstationer rena och sjukdomsfria

Köpta fågelmatare, speciellt tubmatare, kan vara ett problem. Det finns ett stort problem med skorpögonsjukdom, kallad konjunktivit, som började med bofinkar och har spridit sig till andra arter eftersom den sprids vid matare när en infekterad fågel gnuggar ansiktet eller sticker näbben eller huvudet i matarhålen. Om du inte tar in matarna varje dag och tvättar dem i tvål och vatten kanske du sprider denna mycket smittsamma sjukdom.

Fåglar droppar sin avföring när de lyfter eller när de äter, så området under fågelmatare och själva matarna, särskilt de med brickor för att fånga upp fröerna kan bli väldigt rörigt och bli en grogrund för bakterier och matförgiftning. Om du ska mata fåglar måste du rengöra dina utfodringsstationer regelbundet. Med utfodring kommer ansvar. Om du ska vara en lat fågelmatare, gör det inte alls. Att mata fåglar är ett åtagande och precis som att städa efter dina egna måltider måste du vara villig att städa upp området där du matar fåglarna.

Ekorrkrig

Många undrar man håller ekorrarna borta från sina matare. Lösningen är att bli av med de blandade fröerna i sina matare.

Ekorrar gillar gilar solrosfrön och kommer att tömma en matare, spilla fröet på marken, bara för att komma till solrosfröna. Tänk på det. Ekorrar är ihärdiga ätare och kommer att ta reda på hur de ska få sitt favoritfrö oavsett vad du gör – så du kan lika gärna mata dem på marken och lära dig om deras beteende och matningsscheman. De flesta ekorrar är sena sovande som inte anländer till matarna förrän runt niotiden.

Det är så mycket lättare att strö ut frön på marken och billigare om du använder solrosfrö, hel torkad majs eller hela jordnötter. Eller ännu bättre, samla ekollon, hickorynötter och annan naturlig mat under dina utflykter i skogen och spara dem till kalla vinterdagar. Ekorrarna kommer att bli exalterade över att hitta dessa. Lägg bara inte blandat frö på någon av dina favoritmatningsstationer om du inte vill ha problem med ekorrar. Jag kallar dem utfodringsstationer eftersom foder i den här artikeln inte är kommersiella fågelmatare.

Lätt att rengöra hemmagjorda matare och frön


Markmatningsstationer

En av de enklaste vildfågelmatare du kan göra är att vända en tom soptunna eller trälåda på ett öppet ställe på din trädgård och lägga en stor bit plywood på den och sedan strö lite frö på plattformen. Det är lätt att rengöra och infekterade fåglar kommer sannolikt inte att gnugga sig i ögonen när de äter på en plan yta. Denna plattformsmatare är den lättaste att skrubba ren och torkar snabbt i solen. Den kan också flyttas från plats till plats så att marken under mataren inte blir en grogrund för bakterier eller dödar ditt gräs.

På denna markplattformsmatare lägger jag finknäckt majs eller blandade frön. Detta attraherar markätare som sparvar, nötskrika och duvor.

Jag använder svart oljefrö istället för randigt solrosfrö eftersom det är mer proteinrikt och skalen är inte lika kladdiga. Även om svart oljefrö kostar mer, får du mer frö för pengarna eftersom det avskalade fröet har samma storlek hjärtkärna men ett större skal. Solrosfrön är vanligtvis bara utspridda på marken så att ekorrarna och fåglarna är mer utspridda när de äter. Det är mindre chans att ekorrarna kommer att jaga bort fåglarna.

Under regnperioden eller när det snöar, lägg bara till en toppbräda som stöds av en vält blomkruka för att ge skydd åt maten och fåglarna. Det är bättre att ha den andra brädan något större än den nedre brädan.

Fönstermatningsstation

Jag hängde en skiva så att den passade på min fönsterbräda med ögonkrokar och vajer för att hålla den uppe och denna matningsplattform är jämn lättare att rengöra och lägga fröet på eftersom jag inte ens behöver gå ut! Jag öppnar bara fönstret, borstar bort det gamla fröet och fågelspillningen med en bred färgskrapa eller styv pensel och ställer där en kopp full med färska solroshjärtan eller hackade nötter. Jag tvättar dessa plattformsmatare efter behov med varmt vatten och tvål.

Ekorrar kan inte hoppa till de flesta fönsterbrädor om det inte finns grundträd eller buskar nära fönstret. Så se till att det inte finns några grundväxter nära fönsterbrädan eller stuprännor som går ner längs sidan som ekorren kan klättra på. Det är lite kul att se ekorrarna hänga i rännorna på takfoten och försöka svänga in för att nå foderhyllan men den är för liten och långt borta för att de ska kunna landa på, så de missar det varje gång!

Fönsterbrädans plattform är där jag lägger de dyrare frö- och nötblandningarna. Detta lockar till sig kycklingar, nötväcka, mesar, finkar och liknande som inte är rädda för att komma på nära håll.

Trädstationer

Spika en apelsin skuren på mitten till trädet med en riktigt stor spik för att ge lite mat till fåglar. Om du vill locka till dig en mängd olika hackspettar, spika bara fast en stor bit socker på ett träd. Att hänga socker i en plastlökpåse eller de där små sockerburarna lockar vanligtvis bara duniga och håriga hackspettar.

Om du har en köttkvarn, mal nötkött eller griskött, placera den i en krok av trädgrenen, många fåglar kommer att dra nytta av denna höga proteinkälla, särskilt under dåligt väder. Gör det lättare för fåglarna att äta under de riktigt dåliga dagarna så att de kan spara sin energi mer effektivt. Lägg bara inte ut sockret efter att temperaturen hållit sig över 4 grader för då blir det förstört och fåglarna kan bli sjuka av att äta det.

Gör dina egna hemgjorda sockstårtor. Jag sparar allt baconfett i en kaffeburk och när den nästan är full smälter jag ner den och tillsätter majsmjöl, jordnötssmör, honung och hackad frukt eller nötter, häller sedan upp detta i tonfiskburkar, låt stelna i kylen och spika den till ett träd. Använd inte frö i den här blandningen eftersom fåglar som attraheras av detta är insektsätare, inte fröätare. Hemgjord blandning är mycket populär bland många fåglar, men ekorrarna älskar det också. Sätt en tonfiskburk på fönsterbrädans plattform bara för småfåglarna och en ute på trädet för ekorrarna och hackspettarna.

I juletid dekorerar vi en gran utanför för fåglarna med popcorn och tranbär uppträdda i ett långt snöre och placerade runt trädet. Att dra hela rader av jordnötter i skalet och sedan linda dem runt trädet håller också fåglarna sysselsatta. Knyt lite snöre på en kotte, lägg den i en pappersmugg och häll sedan lite av den där hemmagjorda sockret och majsmjölsblandningen över kotten – ställ in i kylskåpet för att stelna, riv sedan av pappersmuggen och häng kotten från en trädgren. Bli inte förvånad om en ekorre springer iväg med dessa godsaker.

Stålmatningsstationer

En annan lätt att fågelmatare är en pizzapanna som skruvas fast i en gammal kvast som fästs i marken. Den kan lätt flyttas tills marken fryser. Ekorrar gillar inte tistel. Men om du vill lägga solroshjärtan på pannan och inte vill ha ekorrar där uppe, lägg en kaffeburk över kvastskaftet innan du skruvar fast pizzapannan.

Matningsstenar

Leta efter intressanta stora platta stenar med en liten kurva i mitten att använda som matare eller fågelbad. Jag hittade en perfekt sten att lägga ovanpå ett gammalt fågelbadställ efter att den ursprungliga toppen gick sönder. Jag skrubbar bort det varje morgon med en styv borste innan jag lägger till fröet. Eller skrubba den med vatten om den verkligen behöver det. På så sätt sker ingen uppbyggnad. Städning behöver inte vara en stor produktion om du städar upp utfodringsplatsen varje morgon innan du lägger ut mer frö. Ta bara med dig en bra styv borste.

Du kan göra din egen matningsbricka för cement. Allt som krävs är en låda halvfull med fuktig sand och lite cementblandning. Gör en liten rund sandhög i mitten, tillsätt sedan den våta cementen och låt torka, vänd sedan upp och ner och borsta ut den lösa sanden.

Rovfåglar och rovdjur

Använd bara din fantasi så kommer du att ha mycket roligt att locka fåglar till din trädgård och lära dig om fåglarna. När du väl lockar dem och börjar titta på deras beteende vid dessa matare kommer du att lära dig mycket. Om du till exempel märker att matarna blir väldigt tysta och att fåglarna fryser –kolla efter rovfgåglar! Rovfåglar och rovdjur attraheras ofta av aktiviteten och möjlighet till ett byte.

Om du matar fåglarna på flera platser kan småfåglarna vara mer uppmärksamma på dessa rovdjur och inte lika fokuserade i väntan på deras tur vid en matare. Det skapar en mer balanserad rovdjurs-/bytessituation.

Matning från fönster

Om du har problem med att fåglar flyger in i fönster, häng färgade glasfönsterprydnader på fönstren med sugkoppar eller vackra höstlöv placerade mellan två stycken 3 tum bred klar tejp, eller häng en vindstrumpa eller banderoll nära fönstrets utsida.

Om du har ett ihållande problem med en viss fågel som flyger vid ditt fönster, beror det på att det är en hane som tror att det finns en annan hane på hans territorium och han kämpar mot sin reflektion. Kontrollera först om det finns några små träd eller buskar som den här fågeln gillar att sitta på. där den kan se sig själv i fönstret. Att bara trimma en gren eller beskära busken kan lösa problemet. Om inget av ovanstående förslag fungerar kan du tvåla in ditt fönster på utsidan. Efter att fågeln är upptagen med att mata den unga kommer den inte att hinna kämpa mot sin reflektion (cirka två veckor) då kan du skrapa bort tvålen från fönstret med ett rakblad och sedan tvätta med vatten och vinäger.

Husdjur som fångar fåglar

Katter och hundar tar ofta in fåglar som de fångar och människor blir upprörda på sina husdjur. De flesta katter och hundar kan inte fånga en frisk vuxen fågel. Den fågeln var troligen först ett fönsteroffer eller en mycket sjuk fågel. Katten eller hunden ger dig sin fångst som en gåva. Katter dödar många fågelungar eftersom dessa bebisar inte kan flyga bra och måste utveckla sina flygfärdigheter under en period på två till fyra dagar innan de kan följa sina föräldrar runt. Detta är den tid då de flesta barn, katter och hundar hittar fågelungar och plockar upp dem.

Den enkla lösningen på detta problem är att hålla dina husdjur inomhus, i ett inhägnat område eller på en koppel om du ska locka till dig fåglar med frö eller mat. Att sätta en klocka på en katt kan hjälpa, men fågelungar lär sig inte att fara är i närheten förrän deras föräldrar lär dem, och en sjuk eller skadad fågel kommer inte att kunna röra sig även om den lär sig känna igen klockan som en varning. Att vara en ansvarsfull husdjursägare krävs också om du vill mata vilda fåglar.

Lära sig språket

Att titta på fåglarna är en fridfull och givande hobby, men visste du att du kan ta det ett steg längre genom att lära dig deras språk? Att förstå fågelspråk är en av kärnlärorna på , och kan öppna dina ögon för nya berättelser som utspelar sig i ditt landskap.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg