11 tips för att hålla dig säker under jaktsäsongen – Lista

Att vara utomhus på hösten kan vara ett bra sätt att få frisk luft och motion. För många innebär hösten också jaktsäsong som kan utgöra faror, skicka jägare till sjukhus eller ännu värre. Hjärtattacker, skadade ryggar och brutna ben är bland de vanligaste medicinska nödsituationerna inom jakt.

Jakt kan vara en sport för alla att njuta av. Men vi måste se till att tiden utomhus inte förstörs av någon olycklig olycka.

Jägare bör se till att de är ordentligt utbildade om sin omgivning och komma ihåg dessa tips:

1. Se upp för hjärtinfarktsvarningstecken.

En studie av medelålders manliga rådjursjägare fann att jaktens aktiviteter, att gå i ojämn terräng, skjuta ett djur och släpa dess kadaver, till exempel ökade deras hjärtfrekvens avsevärt. Även om åsikterna varierar, varnar många vårdgivare för att träning med mer än 85 % av en persons maxpuls ökar risken för hjärtinfarkt. Jägare som inte är vana vid de ansträngande vandringarna bör ta flera pauser för att vila.

2. Veta att fall tenderar att vara den vanligaste orsaken till skador.

Fall inträffar ofta när en jägare är uppe i ett träd och skräms av djur där. Var uppmärksam på din omgivning hela tiden.

3. Kontrollera alltid utrustning och stativ och använd säkerhetslinor för att förhindra fall.

Undvik permanenta trädbestånd, eftersom de är mer benägna att försämras. Det genomsnittliga fallet från ett trädbestånd är cirka 4,5 meter. Skador från dessa höjder kan orsaka brutna ben, förlamning eller dödsfall.

4. Undvik alkohol.

Jägare är mer mottagliga för skador, inklusive köldskador och hypotermi, om de har druckit.

5. Låt familjemedlemmarna veta var du ska jaga och ta med dig mobiltelefon eller högljudda visselpipor om hjälp behövs.

Ett förvånansvärt stort antal jaktolyckor involverar familjemedlemmar och vänner som har gått ut tillsammans, men de kommer inte ihåg eller vet vart deras sällskap har tagit vägen.

6. Lär dig lite grundläggande första hjälpen innan du ger dig ut i skogen.

Grundläggande första hjälpen som du bör känna till inkluderar hur man ger HLR, som består av bröstkompressioner, om en jaktpartner skulle få en hjärtattack.

Vi rekommenderar också att du följer dessa grundläggande regler för säker hantering av skjutvapen:

1. Behandla varje skjutvapen som om det är laddat.

Anta aldrig att ett skjutvapen är urladdat. Placera fingret på avtryckaren först när du är redo att skjuta.

2. Kontrollera alltid vapnets mynning.

Håll mynningen riktad i en säker riktning. Förbise inte möjligheten till en rikoschett.

3. Var säker på ditt mål.

Du är ansvarig för att veta vad som finns framför ditt mål, nära ditt mål och bortom ditt mål. Om du inte är säker på någon av de tre, ta inte skottet.

4. Bär skyddsutrustning.

Jägares ögon och öron är känsliga för ett antal potentiella faror under jakt, så det är viktigt att skydda dem. Skjutvapen skapar ett ljud med hög decibel som kan skada hörseln. Skjutvapnet släpper också ut små partiklar av projektilen, brinnande gas och andra rester som kan skada dina ögon. Bär alltid skyddsglasögon och hörselskydd.

5. Glöm inte orange jacka.

Orange kläder har gjort jakten säkrare. Att upptäcka en jägare som bär kamouflage är svårt, men att bära blixt orange gör dig synlig för andra som jagar i området.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg