Hur Man Hittar och Fångar Makrill

Hur Man Hittar och Fångar Makrill

Makrillfiske är väldigt kul, särskilt för barn. Mack är en av de mest rikligaste fiskarna i nordost. Mack är en basdel i de flesta rovfiskars diet. De gör fantastiskt bete för blåfisk, randig bas och blåfenad tonfisk.

När makrill invaderar ett område kan det randiga basfisket gå från obefintlig till genom taket. Makrill är inte ett lätt byte att fånga, därför måste fiskare lägga ner mycket energi på att jaga dem.

Att hitta makrillen

Ibland kommer makrill att ge sig in i varmare vattnen.

Makrill kan ofta hittas i hela vattenytan. Att hitta makrill när du fiskar från en båt kräver kunskap om lokala hot spots, fåglar och ekolod.

Börja med att bege dig till välkända makrillställen. Vanligtvis kan macks hittas i 40-70 fot vatten. Naturligtvis producerar vissa områden historiskt bättre än andra, men häng dig inte på att jigga i ett område om macken inte syns. Hela kilometer långa vattensträckor kan innehålla makrill så att flytta runt är ibland viktigt.

Under cruising kommer makrill att dyka upp som gröna eller turkosa/blåaktiga märken på de flesta färgekolodsenheter. Se till att justera enhetens känslighetsnivå så att den läser bra vid höga hastigheter. Tänk på att makrill är mycket mindre än den randiga bas och tonfisk som du kanske är van vid att markera på ditt ekolod. Att öka känslighetsnivån kan vara nödvändigt för att undvika att missa fisken.

Under hösten ger stora sulor ofta ledtrådar till förekomsten av makrill. Dessa fåglar dyker från himlen och ner i vattnet och plockar olyckliga makrillar från havet. Dessa fåglar träffar vattnet med enorma hastigheter. Stänket kan ofta ses på långt avstånd. Om du råkar ut för ett område som kastas av havsulor, är det troligt att det finns makrill i närheten.

Jag har upptäckt när man fiskar makrill att de flesta makrillar verkar hänga 15-30 fot under ytan. Ibland tar vi bort dem från botten eller stöter på dem på ytan, men vanligtvis fastnar de runt mittvattennivån.

Jigga makrill

Efter att ha lokaliserat ett område med macks, driv helt enkelt i neutralläge med vinden och strömmen och jigga långsamt en sabiki-rigg. Sabiki-riggar kan köpas i vilken redskapsbutik som helst för 30-50 kr per styck. De har 3-6 krokar med fjädrar, pärlor och eller blanka foliebitar.

Jag gillar sabiki-riggar som inte trasslar ihop lätt och är gjorda av minst 20 pund monofilament. Hyabusa sabiki-riggar är enligt mig de starkaste och minst trassliga.

Var noga med att använda tillräckligt med vikt för att hålla sabiki-riggen nästan vertikal medan du jiggar. Detta gör det lättare att rikta in sig på specifika djup med sabikin.

När makrillfisket är hett är det inte ovanligt med fulla strängar på 3-6 makrillar. För att göra det lättare att ta bort krokarna och för att minska skadorna på dessa dyrbara levande beten, var noga med att klippa eller trycka ner hullingarna på varje sabiki-krok. Hullinglösa krokar hjälper till att göra livet mycket lättare under höjden av en makrillblitz.

Sabiki Spön

Hemgjorda sabiki-spön gör makrillfisket mycket enklare. Sabiki-spön förhindrar att sabiki-riggen trasslar och gör att sabiki-riggen kan förvaras och användas flera gånger.

För att göra ditt eget sabiki-spö fäster du helt enkelt en gammal fiskerulle på ett fem fot långt, en halv tum brett PVC-rör. Borra ett hål i röret en fot ovanför haspelsätet och kör huvudledningen genom PVC-längden. Knyt änden av linan till en sabiki-rigg, fäst en vikt och rulla in hela riggen i röret.

När du har lokaliserat makrillstim, släpp sabiki-riggen från sabiki-spöet och låt riggen falla till det djup där macks har markerats på ekolodet. En långsam jiggande rörelse fungerar vanligtvis bra, men det kan löna sig att experimentera med djup och jiggning.

Ovanpå det kan fiske efter makrill vara mycket roligt. När fisket är varmt är det inte ovanligt att fånga hundratals makrill på bara ett par timmar – vilket är bra om du har små barn ombord.

Lycka till med makrillfisket, och se till att lämna dina kommentarer nedan med frågor!

Relaterade inlägg