En Nybörjarguide för att Starta en Lägereld med Stenar

En Nybörjarguide för att Starta en Lägereld med Stenar

Människor har varit nära förknippade med eld sedan skapelsens början. Från primitiva tider fram till nu har vi till stor del varit beroende av eld. Användningen av eld märks överallt, både inomhus och utomhus. När de campar försöker vissa campare att smälta in i naturen så mycket som möjligt och undvika moderna bekvämligheter. De tycker om att tända eldar med stenar, som de gamla sätten.

Att veta hur man eldar med den här metoden kan vara praktiskt under överlevnadssituationer. Camping har olika användningsområden för eld som att laga mat, värma mat, hålla sig varm, hålla undan insekter och framför allt skingra mörkret runt campingen. Den här artikeln hjälper dig att lära dig hur man tänder en eld med stenar.

Inledande förberedelser

Innan vi börjar måste vi titta på några saker.

Först behöver vi en Flintsten – en sorts sten som skapar en gnista när en träffar en annan. Vanliga stenar som obsidian, kvarts, chert, jaspis och agat är medlemmar av flintafamiljen, och du kan använda dem för att tända eld.

Då behöver du fnöske för att fånga upp glöden från gnistan. Fnöske är en liten mängd torrt material som lätt kan fatta eld. När ditt fnöske har börjat brinna kan du ta det till en stor eldningsstruktur för att skapa en större låga.

För att underlätta ditt arbete kan en kolduk vara användbar. Det är ett tygstycke gjord av naturfiber och sedan omvandlas genom pyrolys som gör att den kan tändas snabbt och hålla lågan tillräckligt länge för att tända fnöske.

Få rätt stenar

För att tända fnösket eller rödingduken behöver du skaffa en flintsten. Flintstenar finns i naturen i många former, såsom agat, obsidian, kvarts och pyrit. Denna typ av sten innehåller en betydande mängd kiseldioxid, vilket hjälper till att antända elden. Kiseldioxid gör också sten starkare än kolstål. Kolstål är ett annat föremål som du kan använda för att starta en eld.

Så, hur hittar du flintsten när du campar? Du kan hitta dessa stenar vid torra flodbäddar eller flodstränder. För bästa prestanda måste du leta efter en behändig sten med vassa kanter. Dessutom bör en flintsten vara mindre än den andra.

Fnöskebo

Du kan använda många olika material för att göra ett fnöskebo, och alla finns i naturen. Torkad mossa, trädbark och strån är de vanligaste elementen i fnöskeboet. Men om du campar nära vattenland där du är mindre benägen att hitta torra föremål, kan du använda starr.

När du har de nödvändiga föremålen är det enkelt att bygga ett bo. Det skulle vara bäst att göra boet i en cirkulär form eftersom det lyser upp snabbare. Huvudmålet är att använda gnistan från stenarna för att antända boet. När boet är tänd kan det brinna i upp till 2-3 minuter, vilket ger dig gott om tid att tända lägerelden.

Starta elden

För att starta elden:

Fortsätt slå flintstenarna mot varandra.

Håll bottenstenen i 30 graders vinkel och lägg rödingduken eller boet under berget.

Håll stenarna och fnösket så nära du kan. Att slå ihop stenarna kommer att värma upp stenarna och skapa en serie gnistor.
När gnistorna landar på en rödingduk eller fnöskebo, kommer de att fatta eld direkt. Det kommer inte att flamma upp direkt, utan snarare lysa som lågorna i slutet av en cigarett.

Blås försiktigt på boet så fort det tar eld. Lyft sedan upp boet med handen och fortsätt att blåsa tills boet är helt i lågor. Efteråt, placera boet i lägerelden och vinden gör resten.

Om du inte hittar en tändsticksask eller tändare på campingen eller har glömt att ta med dem kan du använda den här metoden för att elda. Även om det kan verka utmanande att tända en eld med stenar till en början, kan du bemästra denna metod genom att träna. Förhoppningsvis hjälper den här artikeln dig att lära dig hur du tänder en eld med stenar på rätt sätt.

Relaterade inlägg