Skapa Eld med Flinta och Stål

Flinta och stål är en primitiv eldningsteknik som går tillbaka till järnåldern när stål först var tillgängligt för detta enkla och ganska effektiva sätt att antända eld. Det användes ofta fram till senare år, då tändstickor uppfanns, vilket gjorde flinta- och stålmetoden föråldrad.

Ändå finns det många anledningar till varför flinta och stål fortfarande bör betraktas som ett viktigt och pålitligt medel för eldtändning av alla friluftsentusiaster. Materialen står emot fukt och metoden använder enkla och lätta replikerbara delar. Eldning i flinta och stål är en effektiv metod med rätt mängd träning. För att börja göra eld genom flinta- och stålmetoden måste du först förstå teorin om hur det fungerar samt skaffa de nödvändiga delarna till en komplett flinta- och stålsats.

Skapa din eldsats för flinta och stål

Det finns fyra delar till detta kit: stålanfallare, flinta , koltyg och fnöske. Delarna fungerar så här: stålanslaget vinklas bort från stålets vassa kant. Detta fäller uppvärmda stålstycken – i form av gnistor – från stålanslaget. Dessa gnistor antänder kolduken, som glöder och placeras i tinderknippet för att blåsas upp i lågor. Allt detta tar bara några sekunder med erfarenhet och ett väl sammanställt kit.

Dessa material är mycket lätta att hitta eller göra. Stålslagstiftet är ett stycke kolstål, format till en långsträckt oval, med ett gap längs en av sidorna. Detta gör att användaren kan hålla den med hela sidan över knogarna på en dominerande hand och den gapade sidan knuten i näven. Detta ger en mycket effektiv och exakt rörelse för att slå mot flintan.

Hur man använder flinta och stål

Traditionellt beskrivs flintan som ett stycke extremt hård sten. Det finns dock alternativ, och alla mycket hårda stenar kommer att fungera. Exempel är kvartsit och chert.

Biten ska vara robust, en kvarts tum till halv tum tjock, med en vass, spetsig kant som kommer att skära bort bitar av stålet. Denna kant måste ibland bättras upp – med hjälp av tryckflagning – för att återfå sin skärpa.

Efter att tillräckligt med massa från flintan har tagits bort, kasseras biten för en ny bit av vass sten. Den vassa kanten är viktig! Stålet träffar kanten på flintan, som kläms mellan tummen och pekfingret på din andra hand, i en 90-graders vinkel när det färdas in och ner över den här vassa kanten, och sprider gnistor nedåt.

Dessa gnistor fastnar i kolduken, en viktig del av detta system. Träkol ramställs genom att utsätta bomullstyg för värme i frånvaro av syre. Detta görs enkelt genom att lägga in små provbitar av denim, frotté eller stickat bomullstyg i en liten plåtburk (Altoid-burkar fungerar mycket bra).

Det är viktigt att duken du väljer är gjord av naturfiber och inte syntetisk. Stick ett hål i locket på plåten med en syl för att tillåta ångor att komma ut under eldningsprocessen, annars kommer locket att hoppa av och utsätta den brinnande duken för syre. När burken är löst packad, placera den i en eld och värm den tills röken som kommer från hålet upphör. Ställ burken åt sidan för att svalna över natten. På morgonen kommer du att upptäcka att duken har blivit svart och är något skör. Det här är en kolduk.

Det finns två sätt att fånga gnistor i kolduken. Ett sätt är att placera en bit tyg på en plan yta och slå över den, så att gnistorna kan falla ner och fatta eld. Jag tycker personligen att den här metoden är opålitlig, eftersom gnistor ibland är svåra att rikta och tyget kan skadas med ett egensinnigt slag. Den andra metoden är att vika tyget över kanten av flintan, hålls på plats av de två fingrarna som nyper flintan. Flintan slås sedan genom tyget, med gnistorna oundvikligen fastnar i tyget som blockerar deras nedstigning.

Att göra en eld

Vid denna tidpunkt placeras den lilla glödande glöden som långsamt sprider sig genom kolduken i tinderknippet. En fnöskebunt är gjord av torra, fina material av vegetabiliskt ursprung.

Några exempel är den strimlade barken av cederträ, enbär, bomullsträ och tulpanpoppel. Andra material som fungerar bra är torrt gräs, döda och fibrösa stjälkar av vissa vilda blommor och till och med skrynkligt papper.

Glöden placeras i mitten av denna bunt som liknar ett fågelbo och omsluts genom att lätt klämma ihop sidorna av bunten så att glöden utsätts för så mycket brandfarligt material som möjligt samtidigt som den fortfarande kan andas.

Fortsätt sedan med att blåsa på bunten, försiktigt först så att materialet hinner värmas upp och för att inte bränna ut glöden på en gång. När bunten börjar strömma ut stora mängder tjock rök, kan intensiteten i ditt andetag ökas till den punkt där bunten brinner i lågor.

Flinta och stål är en enkel och effektiv sätt att starta bränder i en vildmarksmiljö. Materialen är lätta att tillverka eller plocka upp från marken. Både stålslagaren och flintan påverkas inte av fukt, och kolduken och fnösket förvaras enkelt i plastpåsar för att hålla dem torra.

Detta ger kitet en fördel i fuktigt klimat, där tändstickor försämras, blötlagda tändare slutar och bågborrar ger utmaningar.

Användningen av kitet bemästras inom de första försöken (vänligen öva innan beroende på denna metod i vildmarken) och är säker såväl som snabb. Snabbhet är viktigt, med tanke på att tiden kan vara avgörande. Inget överlevnadspaket är komplett utan den enkla och pålitliga flintan och stålet!

Lämna ett svar

Relaterade inlägg