10 saker att aldrig göra i en katastrof eller nödsituation – Lista

Det värsta med nödsituationer och katastrofer är att de ofta är oförutsägbara. Vi får sällan några varningar om vad som är påväg att hända. Det kan vara svårt att veta vad man ska göra, särskilt om du inte har lagt ner mycket tanke eller övning på att nödplanering innan du fastnar i en sådan situation.

Men experter verkar vara överens om dessa 10 saker att aldrig göra i en katastrof eller nödsituation.

1. Få inte panik

Detta var den första punkten på misstag att undvika eller saker att inte göra i en nödlista. För många människor är deras första reaktion i en nödsituation eller katastrof att få panik.

Tyvärr, när du får panik kan du faktiskt utsätta dig själv och dina nära och kära i större fara. I de flesta katastrofer eller nödsituationer finns det ett mycket kort tidsfönster där om du kan reagera snabbt och på rätt sätt kan du förhindra allvarliga skador och kanske till och med rädda ditt liv. Så få inte panik.

2. Underskatta inte faran

Detta var en annan av de saker att aldrig göra i en katastrof eller nödsituation som de flesta av experterna inkluderade på sina listor. Du skulle bli förvånad över hur många människor som avstår från väderrapporter eller annan information från myndigheter och övertygar sig själva om att ”det är inte så illa”.

Att underskatta faran i en katastrof eller nödsituation innebär att de beslut du gör kommer inte att baseras på fakta. Att underskatta faran är en av de främsta anledningarna till att människor stannar kvar när alla runt omkring dem evakuerar.

Att stanna kvar när alla andra evakuerar innebär att räddningspersonal kan riskera sina liv för att komma in för att hämta dig senare. Om du underskattar faran kan du, din familj och andra omkring dig skadas eller dödas.

3. Flytta inte någon som är skadad

De flesta experterna är överens om detta också. Om du inte är utbildad läkare, flytta aldrig någon som är skadad. Undantaget skulle vara om det uppenbarligen är farligare att lämna dem där de är.

Om någon till exempel är skadad och fortfarande sitter i sin bil, flyttar du dem inte förrän ambulanspersonal anländer, om inte bilen brinner eller fylls med vatten. Men som huvudregel, flytta aldrig någon som är skadad förrän någon som är medicinskt utbildad har bedömt och stabiliserat skadorna.

4. Försök inte simma till någon som drunknar

Experterna fram till den sista är överens om detta. Försök aldrig simma ut för att rädda någon som håller på att drunkna. Detta kommer att vara extremt svårt för föräldrar och för de flesta människor.

Din första instinkt kommer att vara att gå ut i vattnet för att hjälpa någon som är i trubbel. Men när någon drunknar eller till och med tror att de drunknar går de in i överlevnadsläge.

Om du själv inte är utbildad i säkra räddningstekniker kan ett drunkningsoffer trycka ner dig eller till och med slå till du försöker rädda sig själva. Om du kan stanna på land och kasta dem en livboj, en gren eller annat föremål som de kan hänga på medan du fortsätter att försöka få hjälp, är deras chanser att överleva mycket bättre.

5. Frys inte

I en nödsituation är den naturliga instinkten för många människor att frysa och inte göra någonting. När rädslan strömmar genom din kropp, reagerar dina muskler genom att dra ihop sig, och den primitiva delen av din hjärna signalerar din kropp att hålla sig stilla i hopp om att inte bli sedd.

Det är samma instinkt som många djur har när de är hotade. Att kämpa mot denna naturliga impuls i en nödsituation eller katastrof kan vara en viktig bidragande faktor för att rädda ditt liv. I vissa fall kan det bokstavligen rädda ditt liv eller nära och käras liv att kunna tränga sig förbi din rädsla för att snabbt komma bort från fara.

6. Glöm inte att tänka

Hormoner som väller genom din kropp när du är hotad kan hämma den del av hjärnan som hanterar högre funktioner, inklusive minne.

Det är därför folk i en nödsituation glömmer bort telefonnummer de har känt till hela livet, glömmer att de har en brandsläckare bara några steg bort, eller vandrar planlöst i timmar efter att ha blivit attackerad. Människor har varit kända för att glömma sitt namn, sitt eget telefonnummer eller till och med ge en gammal gatuadress till räddningspersonal när de är i panikläge.

När du blir hotad är det viktigt att du få kontroll snabbt, antingen genom andning eller någon annan teknik, så att du kan tänka på vad dina nästa åtgärder kommer att vara.

7. Ignorera inte säkerhetsprocedurer

När du står inför en oväntad katastrof som orkan, tornado eller jordbävning är det viktigt att veta i förväg hur man skydda dig bäst. Om du flyttar till ett nytt område eller är i ett nytt område för arbete eller semester, ta dig tid att ta reda på vilka typer av nödsituationer och katastrofer som är vanliga i det området.

Ta reda på vilka nödutrymningsplaner som finns för området så att du och din familj kan vara bättre förberedda om något händer. Sök skydd eller evakuera enligt rekommendation beroende på vilken typ av katastrof när den inträffar.

8. Bli inte ertappad utan kontanter

I en nödsituation eller katastrof, åk aldrig utan åtminstone lite pengar till hands. Under timmarna eller dagarna omedelbart efter en nödsituation eller katastrof kan det hjälpa dig att ta dig igenom situationen genom att ha kontanter till hands.

Till och med 1000 kr i små räkningar kan hjälpa dig att klara det. genom en nödsituation, särskilt om traditionell bankverksamhet är otillgänglig för dig eller stängd.

När kaoset slår till, kommer det att finnas fler människor som behöver hjälp än det finns människor att ge hjälp. Även barmhärtiga samarier kommer att slitas över vem som ska hjälpa först när resurserna är begränsade. Om du har pengar till hands kan du kanske köpa bensin, vatten, mat eller till och med en resa till säkerheten när andra sitter fast och försöker komma på vad de ska göra.

9. Lita inte på din mobiltelefon för att kommunicera

När en utbredd nödsituation eller katastrof inträffar kommer många, många människor att få panik. Deras första instinkt kommer att vara att använda sin mobiltelefon för att ringa räddningspersonal eller för att komma i kontakt med nära och kära.

Alla mobilsamtalsaktiviteter inom några minuter eller timmar kommer att antagligen överväldiga mobiltelefonsystem mycket snabbt. Och om nätet går ner kommer mobiltelefontorn bara att fungera så länge deras reservbatteri har ström. Tänk på att textmeddelanden kan gå igenom när röstsamtal inte går.

Men det bästa är att ha ett alternativt sätt att kommunicera med familjemedlemmar eller nära och kära som inte är beroende av mobiltelefontorn eller mobiltelefoner, och att ha en mötesplats i fall du inte kan kommunicera.

10. Oroa dig inte för normala rutinsaker

Experter har bestämt att många människor oroar sig för normala rutinsaker under en nödsituation eller katastrof och det sätter dem i riskzonen och i vissa fall orsakar deras skada eller dödsfall.

I en nödsituation eller katastrofsituation är din första prioritet att komma bort från fara till säkerhet. Om ditt hus brinner eller översvämmas snabbt, gå inte tillbaka in för att hämta plånboken, för att stänga av spisen, hitta husdjursmaten, svara på en ringande telefon, etc.

Sammanfattning

Det är de 10 sakerna man aldrig ska göra i en katastrof eller nödsituation. Vi är säkra på att du kan tänka dig ytterligare.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg