Är det Säkert att Sova i en bil med Stängda Fönster?

Vi har alla varit frestade att ta en tupplur i vår bil tidigare. Oavsett om det är på en lång roadtrip när vi bara inte kan åka längre eller på grund av en anfall av lättja på en campingtur.

Ibland vill man bara luta sätet bakåt, slå på AC:n och slumra av en liten stund i din bekväma sits. Trots att många av oss deltar i denna aktivitet rutinmässigt, säger konventionell visdom att vi inte ska sova i våra bilar med stängda fönster.

Är det säkert att sova i en bil med stängda fönster eller inte? Det är i allmänhet inte säkert att sova i en bil med stängda fönster. Med motorn igång är risken för kolmonoxidansamling i kabinen på grund av ett avgasfel eller blockering alldeles för stor.

Som alltid dikterar situationen att sova i bilen kan vara din enda säkra reaktion på inkräktande utmattning. Det skulle vara bäst om du förstod alla variabler så att du kan fatta ett välgrundat beslut. Vi kommer att dela dem med dig precis nedan.

CO uppbyggnad är dödlig och händer snabbt

Den största faran med att sova i vilken bil som helst med fönstren uppe och motorn igång kommer från kolmonoxidansamling i kupén på grund av ett fel eller blockering av avgassystemet. Kolmonoxid, eller CO, är bara en av de många biprodukter av förbränning som utförs av motorn i avgaserna.

Som du säkert redan vet är ansamling av koldioxid extremt farligt och smygande farligt. Gasen är luktfri, färglös och smaklös, och du kanske inte nödvändigtvis känner lukten av avgaser i kabinen medan den dödliga gasen byggs upp.

Detta gäller särskilt om du sover. I många länder är kolmonoxid en av de främsta orsakerna till luftburen förgiftning, och detta inkluderar USA och Europa.

Kolmonoxid förenas med hemoglobin i blodet och bildar karboxihemoglobin. Detta förhindrar ditt blod från att transportera syre till alla de många syrehungriga vävnaderna i hela din kropp.

När kolmonoxid börjar ansamlas i kroppen uppstår symtom som huvudvärk, kräkningar, yrsel, illamående och trötthet kommer att uppstå tillsammans med uttalad svaghet. Detta förväxlas ofta med influensa, matförgiftning eller någon annan sjukdom.

Psykiska avvikelser och symtom kommer också att visa sig, inklusive synfel, svimning, kramper och uttalad förvirring.

När koldioxidkoncentrationen i blodet börjar närma sig 50 % kommer koma och döden att vara mycket nära. Död via kolmonoxidförgiftning är ganska vanligt i akuta fall när offren sover. En stor del av tiden kommer de aldrig att vakna.

Kabinen i vilken bil som helst är en liten volym, ofta tätt försluten. Med endast en måttlig blockering eller funktionsfel i avgassystemet, kan tillräckligt med kolmonoxid ackumuleras för att förgifta dödligt på så lite som en timme. Till och med en kort tupplur under sådana omständigheter kan vara dödlig.

Förhindra koldioxiduppbyggnad i bilen

En vanlig orsak till att koldioxid ansamlas i en bilhytt beror på en blockering av avgasröret eller avgasrören.

Snö, högt vatten eller till och med betydande ansamlingar av smuts, löv och annat skräp kan vara tillräckligt för att orsaka mottryck och efterföljande inträngning av kolmonoxid.

Om du tvingas sova i ditt fordon med fönstren uppe eller väljer att se till att ingenting blockerar eller kommer att blockera avgasröret innan du slår dig ner, speciellt om du ska sova.

Den andra huvudorsaken till CO-infiltration är funktionsfel. Detta är mycket svårare att upptäcka även i fordon med betydande utsläppskontrollsviter. Det bästa sättet att förhindra denna olyckliga händelse är regelbunden inspektion och åtföljande underhåll.

Det är givetvis möjligt att helt förhindra ansamling av kolmonoxid via avgaser om du stänger av bilen när vistas inuti den medan du vilar.

Det enda andra allmänt tillförlitliga sättet att förhindra ansamling av kolmonoxid i passagerarkabinen är att hålla alla fönster helt öppna eller nästan helt öppna.

Ett sprucket fönster är inte till mycket hjälp

Många förare och passagerare är medvetna om av denna kolmonoxidfara och kommer att välja att öppna ett fönster lätt medan du vilar för att upprätthålla ett sken av säkerhet samtidigt som det uppmuntrar luftflödet och förhoppningsvis förhindrar ansamling av farliga gaser. Tyvärr är detta bara marginellt fördelaktigt.

Ett sprucket fönster, även flera spruckna fönster som tillåter tvärventilation, kommer inte att flytta tillräckligt med luft för att avsevärt hindra uppbyggnaden av kolmonoxid.

Detta betyder att föraren och alla passagerare i kabinen fortfarande kommer att vara i riskzonen om en läcka eller mottryckshändelse inträffar och kolmonoxid börjar samlas.

Med motorn att stänga av ett sprucket fönster kan dock förbättra den allmänna luftkvaliteten och komforten.

Att köra AC kommer inte att förhindra koldioxiduppbyggnad

Vissa människor hävdar att du kan förhindra ansamling av kolmonoxid när du sover i ett fordon med fönstren uppe genom att helt enkelt köra luftkonditioneringen.

Även om detta kommer att föra in frisk eller åtminstone fräschare luft i kabinen kommer det inte att göra det i en tillräckligt stor mängd för att kompensera ackumuleringen av kolmonoxid om inte kolmonoxidläckan är mycket långsam och mycket liten.

I slutet, det enda sättet att helt minska risken för kolmonoxidansamling när man sover i ett fordon med upprullade fönster är att hålla motorn avstängd.

Slutsats

Det är i allmänhet inte säkert att sova i något fordon med fönstren uppe och motorn igång.

Även om det i allmänhet är små, kan risken för kolmonoxidansamling på grund av avgasutsläpp inte uteslutas, och ett blockerat avgasrör, skador på avgassystemet eller felaktig tätning kan tillåta kolmonoxid inuti i mängder som kan göra att föraren och passagerare som är sjuka eller till och med resulterar i dödlig förgiftning.

Det enda säkra sättet att sova i ett fordon med motorn avstängd på rutorna.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg