Hur du väljer rätt elgitarr

Gitarr

Kanske du funderar på att börja spela elgitarr och vill då satsa på att ha en egen, eller så har du spelat ett tag och vill uppgradera? Oavsett så är det en spännande process detta med att välja rätt elgitarr. För att underlätta ditt val så ska vi gå igenom ett par steg och faktorer du bör tänka på då du ska välja en elgitarr.

Du bör allra först börja med att sätta en rimlig budget innan du börjar söka. Gitarrer finns i olika prisklasser, och din budget kommer att påverka de tillgängliga alternativen. Sedan är det bra att även veta att det finns olika typer av elgitarrer, inklusive solid body, hollow body och semi-hollow body. Solid body-gitarrer är vanligast och passar bra för olika musikgenrer.

Vad har du för musikstil?

Tänk på vilken typ av musik du vill spela. Vissa gitarrer är bättre lämpade för specifika genrer. Till exempel passar en Fender Stratocaster bra för blues och rock, medan en Gibson Les Paul är populär inom rock och metal. 

Du bör även ha koll på att gitarrmickar spelar en stor roll för ljudet. Single-coil-mickar ger ofta en klarare ton medan humbucker-mickar ger en fylligare och ibland mer distinkt ton. Prova gärna olika gitarrer för att höra skillnader i ljudet.

Fler viktiga saker

När du ska välja elgitarr bör du även kolla deras halsprofiler och greppbrädor. Gitarrhalsens form och tjocklek varierar. Prova olika halsprofiler för att hitta den som känns mest bekväm för dig. Likaså varierar material och utseende på greppbrädan.

Kroppsformen på själva gitarren kan påverka hur bekväm den är att spela och hålla. Prova olika former och se vilken som passar bäst för din kropp och spelstil. Vikten kan också vara viktig, särskilt om du planerar att stå upp och spela länge.

En annan sak som är viktigt för hållbarheten och ljudet är kvaliteten på själva uppbyggnaden av elgitarren så kolla noga på hur gitarrhalsen, stämskruvarna, stall och övriga komponenter är konstruerade. Varumärket kan vara en indikator på kvalitet, men det är inte alltid avgörande. Forska om varumärket och läs recensioner för att få en uppfattning om gitarrernas rykte.

Om du har möjlighet, se till att gå till en musikaffär och prova så många gitarrer som möjligt. Känslan när du håller och spelar på en gitarr är avgörande.

Gå till en musikaffär och prova så många gitarrer som möjligt. Känslan när du håller och spelar på en gitarr är avgörande.

Ibland kan du hitta högkvalitativa gitarrer till ett lägre pris om du köper begagnat. Se bara till att inspektera noggrant innan köp.

Relaterade inlägg