Hur man Rengör ett Tält (och andra Tältvårdstips!)

Att ta väl hand om ditt tält kommer att avsevärt förbättra dess livslängd.

Även om det handlar om många saker, inklusive korrekt förvaring och regelbundet underhåll, är den enskilt viktigaste faktorn att hålla ditt tält rent.

Lyckligtvis är det inte så svårt att städa ett tält (både på fältet och hemma).

Idag kommer vi att dela upp exakt hur du rengör ditt tält plus några andra grunder för tältvård.

Tältvård på fältet

Det bästa sättet att hålla ditt tält rent och i gott skick är att ta väl hand om det på fältet.

Följ dessa tips när du sätter upp läger för att förbättra livslängden på ditt tält:

Rensa skräp – När du har hittat en platt, jämn plats att slå upp ditt tält på, rensa bort allt större skräp som grenar, kottar och stenar underifrån där tältet ska slås upp.

Använd en markduk – Ett extra lager under ditt tält kommer att göra underverk för att hålla det i gott skick. Använd en markduk, som ett tältfotspår eller en presenning, under ditt tält.

Leta efter skugga – UV-strålar, särskilt på dagens topp och under flera dagar åt gången, kan allvarligt skada tyget i ditt tält. Så slå upp ditt tält i skugga om möjligt (detta hjälper också till att hålla ditt tält svalt).

Att bara följa dessa mycket grundläggande tältuppsättningstips hjälper till att hålla ditt tält rent.

Använda ditt tält

Lika viktigt för tältets renlighet som korrekt tältuppställning är korrekt användning av ditt tält när du campar:

Ta med en kvast – Om du campar i bil är en miniatyrkvast till stor hjälp för att hålla ditt tält rent, speciellt om du campar med barn eller en hund.

Ingen mat i tältet – Ta inte med mat eller dryck (annat än vatten) inuti ditt tält! Detta förhindrar inte bara spill och håller ditt tält rent, utan det är också viktigt för att undvika möten med vilda djur.

Ta av dig stövlarna – Lämna alltid dina stövlar utanför ditt tält för att förhindra att det blir smutsigt.

Personligen gillar jag att göra en snabb tältstädning på en minut varje morgon. Jag skakar ur sovsäckarna, gör ett snabbt svep och torkar upp eventuellt spill (även om jag redan sagt ingen mat!). En snabb lägerstädning hjälper verkligen att göra städningen av ditt tält enklare hemma.

Packa ihop ditt tält

Slutligen, när det kommer till tältvård på fältet, är det viktigt att du tar en stund för att packa ditt tält ordentligt:

Skaka – Öppna dina tältdörrar och skaka ut allt större skräp innan du tar isär ditt tält och packar undan det.

Låt torka om möjligt – Om ditt tält är fuktigt är det bäst att låta det torka innan du packar det tillbaka i bilen. Om det fortfarande regnar eller om du behöver komma igång, försök att sprida ut det i bilen för att åtminstone underlätta lite torkning innan du kommer hem.

Rulla istället för att vika – Det går förmodligen bra att fälla ihop ett tält, men att rulla ditt tält är ett enkelt sätt att förhindra skador och förbättra ditt tälts livslängd.

Så fort du kommer hem, ta ut ditt tält ur prylsäcken eller förvaringssäcken. Jag pratar mer om ordentlig tältförvaring nedan.

Hur du rengör ditt tält

Att städa ett tält kan verka skrämmande – men det är faktiskt ganska enkelt.

Men så länge du använder och förvarar ditt tält på rätt sätt, inklusive att rensa bort skräp efter varje användning, är det osannolikt att du någonsin kommer att behöva tvätta det.

Jag har faktiskt sällan någonsin behövt tvätta ett tält. Istället är en snabb städning efter en särskilt smutsig campingtur allt som behövs. Chansen är stor att om ditt tält behöver en fullständig tvätt, använde du inte – eller mer sannolikt förvarade – det ordentligt.

Jag har haft mitt nuvarande tält i fem år och jag har ännu inte tvättat det. Att sopa ut det, göra rent på ett snabbt ställe och, viktigast av allt, låta det torka helt innan förvaring är allt jag har behövt göra för att hålla den i nästan perfekt skick, även om jag åker och campar regelbundet i alla väderförhållanden.

Med det i åtanke, här är exakt hur man rengör ett tält i flera olika scenarier.

Hur man rengör ett smutsigt tält

Först till kvarn, låt ditt tält lufttorka tills det är helt torrt.

När detta är gjort, öppna eventuella dörrar och fönster och skaka ut eventuella överblivna skräp.

Vanligtvis, även om ditt tält är lerigt från en regnig campingtur, kommer det mesta av smutsen och smutsen att skaka ut när det torkat.

Vid det här laget gillar jag att rengöra mitt tält med en icke-nötande svamp. Använd kallt vatten och en tvål som inte är tvättmedel.

Rengör ditt tält för hand genom att försiktigt skrubba eventuella smutsiga områden tills det är rent.

Tallsav och andra klibbiga fläckar är lite knepigare. Men en bra mineralolja eller något liknande handsprit borde göra susen. Kom ihåg att skölja tältet när det är klart.

För ett allvarligt smutsigt tält kan du använda en stor hink, badkar eller handfat för att tvätta allt med samma metod (handskrubba med en mild svamp, kallt vatten och tvål som inte är tvättmedel).

Jag har till och med testat att tvätta ett tält med en slang och det fungerar tillräckligt bra. Kom bara ihåg att använda den skonsammaste möjliga inställningen om du använder ett munstycke eller en stav.

Och oavsett vilken metod du använder, se till att låta ditt tält torka ut helt efter rengöring!

Hur man rengör ett tält som luktar

Som redan nämnts flera gånger är korrekt förvaring av tält (det vill säga att låta det torka helt) det främsta sättet att bekämpa lukter.

Men om ditt tält börjar lukta är det fullt möjligt att rengöra det så att lukten försvinner.

Viktigast är att alltid undvika att använda tvättmaskin. Du vill aldrig tvätta ett tält i en tvättmaskin eftersom det finns en stor chans att skada de ömtåliga tygerna.

Använd samma metod som diskuterats ovan för hur man rengör ett smutsigt tält.

Men istället för att rengöra tältet på plats, hoppa direkt till hela handtvättsprocessen. Använd en hink, badkar eller handfat för att sänka tältet helt i kallt vatten.

Lägg i en tvål som inte är tvättmedel (se till att den inte heller har någon doft). Skrubba försiktigt och rör om tältet med handen.

En alternativ gör-det-själv-lösning är att blanda vinäger och citronsaft i vattnet. Tvål kan ibland lämna en rest. Vinäger och citronsaft innebär inte denna risk.

Se till att skölja tältet helt efter tvätt. Ofta kommer detta att ta flera ytterligare bad med rent vatten att slutföra.

Kom ihåg att även om du använder en icke-slipande svamp måste du skrubba försiktigt. Att skrubba för kraftigt kan förstöra ditt tälts vattentäta överdrag.

Hur man rengör mögel eller mögel från ett tält

Mögel är ett säkert tecken på att ditt tält inte förvarades korrekt.

Ett vått eller till och med bara lätt fuktigt tält, förvarat i en säck för länge utan att torka är nästan säkert att orsaka mögel eller lukt.

Precis som min gör-det-själv-tvättmetod ova  är din bästa insats att blanda vinäger och en liten mängd citronsaft i en sprayflaska.

Tvätta ditt tält noggrant först, låt det torka helt igen och spraya sedan med vinäger- och citronsaftblandningen.

Låt tältet sitta ute och lufttorka igen. När det är helt torrt bör och smuts vara borta. Ännu bättre, citronen och vinägern fungerar som ett naturligt desinfektionsmedel.

Du kan naturligtvis också köpa en fläckborttagningsmedel för mögel och mögel på nätet, men jag har upptäckt att det är en effektivare, för att inte tala mycket billigare, metod att använda vinäger och citronsaft.

Hur du förvarar ditt tält

Enligt min mening är korrekt tältförvaring mycket viktigare än att städa och rengöra ditt tält.

Faktum är att att förvara ditt tält på rätt sätt förhindrar faktiskt lukter och mögel – vilket avsevärt minskar chansen att du någonsin kommer att behöva tvätta ditt tält noggrant.

Här är vad du behöver veta om att förvara ett campingtält:

Lufttorka – Låt alltid, alltid, alltid ditt tält lufttorka helt innan du förvarar det.

Förvara löst – En prylsäck är bra för camping, men inte särskilt bra för förvaring. Lämna ditt tält uppackat och sprid ut om möjligt. Om utrymmet är ett problem är en vanlig tältförvaringssäck (det är inte en kompressionssäck) idealisk.

Sval, torr plats – En sval, torr plats är det bästa stället att förvara ditt tält på. Undvik att förvara ditt tält i ett fuktigt utrymme.

Jag vill bara upprepa en gång till – låt alltid ditt tält torka helt innan du förvarar det! Det här är det viktigaste du kan göra för att öka livslängden på ett tält.

Andra tältvårds- och reparationstips

När mitt tält är helt torrt efter en resa tar jag en stund på att inspektera det för skador innan jag förvarar det.

Här är några tips om skötsel, underhåll och reparation av tält att tänka på:

  • Laga revor – Fixa eventuella revor med en tältreparationssats så snart som möjligt. Både reparationstejp och lappssatser finns tillgängliga.
  • Återförslut sömmar – Använd en flytande sömförslutare för att återförsluta eventuella läckande tältsömmar. Du kan också tejpa om sömmar men det är svårare. Se till att få rätt typ av sömförslutare för ditt tälttyg (både silikonbehandlat tyg och polyuretanbehandlat tygförseglare finns att tillgå).
  • Fixa tältstänger – En reparationshylsa (liknande en skena) är det bästa sättet att reparera en tältstång. Placera helt enkelt hylsan över tältstången och dra åt med lite tejp. Det är inte snyggt, men det fungerar!
  • Applicera vattentätning igen – Ta en stund att inspektera ditt tälts vattentäta beläggning. Om det börjar misslyckas (synligt flagnar), är det dags att antingen applicera ett tunt lager av färg-på polyuretan tätningsmedel igen. Vissa tälttillverkare tillhandahåller även ersättningsregnflugor (vilket förmodligen är ett bättre alternativ om det finns).
  • Följ instruktionerna – Kontrollera alltid tillverkarens instruktioner innan du gör reparationer eller rengör ditt tält.

Även om jag aldrig har gått den här vägen (jag gör alltid tältreparationer med gör-det-själv), finns professionella tältreparationstjänster tillgängliga.

Många friluftshandlare, både kedjor och mamma- och popbutiker, erbjuder reparationer. REI Repair Services kan till exempel hjälpa dig att fixa ett tält.

Men enligt min åsikt, om inte ditt tält är väldigt dyrt eller specialiserat, är det vanligtvis bättre att bara investera i ett nytt tält om du inte kan fixa några skador själv.

Relaterade inlägg