Hur man Använder en Kniv för Självförsvar [Tips & Guide]

Hur använder man en kniv för självförsvar?

Folk diskuterar ofta hur man bär en kniv för självförsvar men de diskuterar sällan hur man använder den på rätt sätt när situationen uppstår. Knivar har alltid varit ett av de mest populära självförsvarsvapnena.

Att använda en kniv för att försvara sig kan vara en fruktansvärd och hemsk upplevelse. Det är inte så lätt som Hollywood-filmerna framställer för oss, ett enda knivsår kommer inte att göra din angripare medvetslös eller döda dem. Att stoppa ett beslutsamt överfall med en kniv kommer nästan att kräva knivhugg och skärning upprepade gånger. Det finns dock mycket du behöver veta om du framgångsrikt vill försvara dig med en kniv.

Varför självförsvarskniv?

Många människor kämpar med om de ska skaffa en pistol eller en kniv för självförsvar. Tja, i många fall kan en pistol vara en skuld, och till skillnad från en pistol är en kniv effektiv på alla avstånd. Dessutom är det mer sannolikt att ett vapen leder till dödsfall som leder till juridiska problem även när det används i självförsvar.

En självförsvarskniv är ett ganska mångsidigt verktyg. Knivar kan vara användbara för en mängd andra ändamål än självförsvar. Tillsammans med att skydda sig mot inkräktare kan en självförsvarskniv gynna dig på många sätt samtidigt som du ger dig ut i naturen. En självförsvarskniv är en absolut nödvändig sak att bära när du utforskar i naturen.

Från att bygga en eld till att jaga, en självförsvarskniv kan komma till användning i många situationer. När du strövar runt i naturen kan en självförsvarskniv hjälpa dig att skära buskar eller buskar, ta bort smärtsamma splitter, laga mat i det vilda och försvara dig från vilda djur.

Bästa typen av kniv för självförsvar

Det finns flera knivar på marknaden som är skapade för självförsvar. Mer än designen finns det andra viktiga faktorer att tänka på när du köper en kniv, till exempel ett blad. Bladet på en självförsvarskniv måste ha en vass stickspets samt starka skäreggar. Innan du kan komma ner till det specifika blad du önskar måste du först välja mellan en fällkniv och ett fast blad.

Fällkniv

Fällknivar kallas även fickknivar. De fällbara knivarna är lättare att dölja, bärbara och bekväma att bära. Du kan använda en fällkniv för självförsvar eftersom de vanligtvis är ganska robusta och välbyggda. Även för dagligt bruk som att skära buskar och ta bort häftklamrar, kan du enkelt använda en vikkniv. Men eftersom fällknivar är utrustade med rörliga delar är de svårare att rengöra och underhålla.

Fast blad

Oavsett om det är för självförsvar eller lägersysslor kan ett fast blad vara väldigt praktiskt. Speciellt om du ska till en utomhusplats där du kanske måste ta hand om tuffare eller tunga arbeten skulle ett fast blad vara ett idealiskt val. Dessutom är de lätta att hantera och rengöra. Därför anses ett fast blad vara det snabba och mest effektiva alternativet i självförsvar. Men de är svårare att dölja och mindre bekväma att bära.

Hur kan man försvara sig med en kniv?


Hålla i kniven

Huruvida du skulle kunna försvara dig med din kniv mot en angripare beror mycket på hur du håller kniven. Att hålla kniven rätt är alltså det första du behöver lära dig innan du börjar använda den på någon. Det finns huvudsakligen två sätt att hålla en kniv: framåtgrepp och bakåtgrepp.

Framåtgrepp: När det gäller att greppa kniven för att försvara dig själv, håll den så enkelt som möjligt, så att framåtgripande bör vara vägen att gå. När bladet når upp på tumsidan av handen kallas det ett framåtgrepp. Ett framåtgrepp gör att du kan nå längre och något snabbare. För att göra det här greppet, ta helt enkelt din kniv i samma allmänna position som du skulle skaka någons hand. För ett stadigt och flexibelt grepp, placera tummen på knivens ryggrad och linda dina andra fyra fingrar under handtaget.

Omvänt grepp: I omvänt grepp kommer bladet att vara vänd nedåt. Det omvända greppet har två huvudvarianter: en med knivens egg vänd utåt och en med knivens egg vänd inåt. Medan du håller bladet nedåt bör tummen rulla sig runt knivens handtag, och dina andra fingrar ska också hålla ett säkert grepp om knivhandtaget. Det tillåter dock inte att slag är så snabba och flytande som de är med det främre greppet. Det omvända greppet är inte så effektivt när du inte har tillräckligt med utrymme för att svänga kniven.

Knivtaktik

När du väl är bekväm med att hålla i en kniv måste du bekanta dig med några av knivtaktiken för självförsvar. För att framgångsrikt försvara dig själv med en kniv bör du känna till korrekt fotarbete, avstånd och anfallsvinklar. Börja med fotarbetet, lär dig hur du rör dig smidigt in och utanför attackområdet, ringa in en motståndare, kasta dig framåt och bakåt och sedan utföra andra stridsmanövrar. Att hålla din kniv säker från angriparen är en annan viktig sak.

Det värsta scenariot för dig är när angriparen stjäl din kniv ifrån dig och använder den mot dig. Håll därför din knivhand i rörelse hela tiden, attackera snabbt och håll dig utanför räckhåll om du inte kastar slag. När angriparen gör ett utfall mot dig, stick dem direkt utan att höja armen och rör dig mycket så att angriparen inte kan ta tag i dig. Men om angriparen tar tag i dig bakifrån, försök att krossa angriparens näsa och förhoppningsvis skulle du bli fri. När du har släppts, stick dem i benet eller något område som är lättare för dig att sticka.

Använda kniv mot en beväpnad motståndare

Huruvida din angripare har ett vapen, och i så fall vilket vapen han har, är en avgörande fråga att överväga innan du använder en kniv mot dem. Du har en bättre chans att bekämpa din angripare om han har trubbiga kraftvapen som ett slagträ eller knivar snarare än en pistol.

Avståndet kan dock vara en nackdel för dig om du ställs mot någon som också har en kniv. Trubbiga vapen är värdelösa i extremt nära håll där det inte finns utrymme att svänga vapnet i full utsträckning. Så se till att angriparen inte kan stänga avståndet och komma för nära, annars kommer angriparen att ha fördelen. Men att slåss mot någon som är beväpnad med en kniv är en chansning, det finns en enorm risk att bli knivhuggen, förmodligen flera gånger. Så du måste agera klokt.

Sikte

Även om sikte på en nedskärning praktiskt taget var som helst kommer att stoppa de flesta individer och få dem att ompröva om de vill fortsätta attackera dig eller inte så finns några ställen där du kan fokusera dina attacker på att stoppa din angripare omedelbart.

Områdena inkluderar triceps eller biceps, insidan av underarmen, handleder och framsidan av låret precis ovanför knät. Målet med att hugga eller skära på dessa specifika punkter är att skära av musklerna och förhindra att angriparen rör sig och attackerar. Dessutom kommer att sikta på området ovanför knäet skära av angriparens muskler och få dem att falla till marken.

Sista ord

Du kan samla olika tekniker och sätt att hålla kniven när din förmåga och expertis förbättras, men för nybörjare, håll den så enkelt som möjligt. Sammantaget finns det olika metoder och strategier för att använda en kniv för att skydda sig, men det viktigaste att komma ihåg är att hålla bladet riktat mot hotet.

Relaterade inlägg