6 tips och Knep för att göra Återvinningen Enkel

7 tips och knep för att göra återvinningen enkel

Det går inte att förneka att återvinning är en jordvänlig vana som kan hjälpa till att hålla vår miljö ren, bevara naturresurser och minska föroreningarna samtidigt som det gynnar ekonomin. Och det är viktigt att vi alla gör vår del. Men återvinner du på rätt sätt?

Om du någonsin har varit förvirrad över vad som hamnar i papperskorgen, är du inte ensam. Cirka 30 % av det som läggs i våra återvinningskärl hör inte dit. Faktum är att dessa ”extramaterial” som vi slänger i hopp om att de återvinns, kan fläcka en hel lastbil med återvinningsbart material som skickar dem till soptippen. Något som motverkar syftet, eller hur? Om du äntligen vill skära igenom förvirringen kring återvinning, fortsätt att läsa för dessa enkla återvinnings-do’s, don’ts, tips och tricks!

1. Återvinn rätt saker

När jag städar ur en garderob brukar jag hitta åtminstone några saker jag vill bli av med. Men får du någon gång den där otäcka känslan av att lägga något som ser perfekt ut i papperskorgen? Visst, du har inte använt den på 12 år, men hör den verkligen hemma på soptippen? Tänk inte på att slänga den i papperskorgen för att lindra din skuld.

Återvinningsgudarna kommer inte ner och förvandlar din gamla bowlingklot till något återvinningsbart. Det kommer inte att hända. Och även om det är gjort med de bästa avsikterna är denna dåliga återvinningsvana verkligen kontraproduktiv att försena sorteringen vid återvinningsanläggningarna och täppa igen maskiner.

Om vissa saker inte är i dåligt skick, överväg att donera dem till en lokal välgörenhets- eller sparsamhetsbutik så att de kan återanvändas.

2. Återvinn inte något som är mindre än ett kreditkort

I strävan efter att bli en återvinningsguru kan du bli frestad att återvinna varje liten sak du kan. Men små bitar som kapsyler, strimlade eller små pappersbitar och burkflikar kan fastna i återvinningsmaskinerna. När du är osäker gör kreditkortstestet. Om det är större än ett kreditkort kan det slängas i papperskorgen. Om den är mindre, släng den i papperskorgen.

3. Håll saker lösa! Lägg aldrig återvinningsbart i påsar

Förpackning av återvinningsmaterial gör det svårt vid sorteringsanläggningen, särskilt om påsarna (som plast) inte är återvinningsbara själva. Förvara återvinningsbart material löst såvida inte annat anges av ditt lokala återvinningsföretag. Det enda undantaget från detta är strimlat papper, som kan förvaras i en papperspåse.

4. Töm, ren och torr! Låt det vara ditt återvinningsmotto

I många hushåll står mat- och dryckesbehållare för majoriteten av det som hamnar i papperskorgen. Men visste du att det kan förorena en hel lastbil med återvinningsbart om du bara lägger en mattäckt behållare i papperskorgen? Så släng inte de där smutsiga flaskorna med överbliven ketchup, olja eller klibbiga jordnötssmörburkar i papperskorgen. Fråga dig själv om det är tomt, rent och torrt. Och när du är osäker, släng dem istället

5. Här är vad du kan och inte kan återvinna

Papper!

Papperet får aldrig vara blött, klibbigt eller blandat med andra typer av material. Exempel kan vara klisterlappar, bubbelplaster eller kuvert med ett genomskinligt plastfönster. Begagnade kaffekoppar är också ett no-no. Tidningar, post och tidskrifter, kontorspapper och anteckningsbokpapper får grönt ljus för papperskorgen.

Kartong!

Rena flytt-, frakt- och matlådor (flingor, kex, kakor, etc.), samt juice- och mjölkbehållare, är återvinningsbara så länge de sköljs ur. Den icke-oljiga sidan av en pizzalåda är också okej. Riv bara av den smutsiga sidan, släng den och lägg den rena sidan i papperskorgen.

Plastflaskor och kannor!

Töm alltid, ren och torr! Inga matrester av något slag duger.

Om du kan trycka fingret genom plasten ska det inte hamna i papperskorgen. Det inkluderar smörgåspåsar, plastfolie och matkassar i plast.

Aluminiumläskburkar, plåtburkar och aluminiumfolie (Oförstörd)!

Läskburkar, samt sopp-, tonfisk- och bönor , är återvinningsbara. Återigen – se bara till att de är tomma, rena och torra! Skölj dem och låt dem rinna av innan de slängs i papperskorgen. Ren aluminiumfolie som inte är förorenad med mat är också acceptabel. Inkludera aldrig aluminiumfolie med mat fast på den, kapsyler eller läskburkar (ensamma) eller rakhyvel blad.

Glas? Det beror på…

Även om glas är ett återvinningsbart material, kontrollera med din lokala kommun för att se om det accepterar glas. Lägg aldrig krossat glas i papperskorgen. Oavsett om det är trasigt fönsterglas eller en trasig ölflaska, gör det bara inte. Det kan täppa till maskiner och vara farligt för arbetare som hanterar återvinningsbart material.

Inga batterier och elektronik

Kontrollera med ditt lokala återvinningsföretag om det korrekta sättet att kassera batterier. Vissa företag accepterar mycket elektronik som återvinningsbart.

 • Nej. Mat eller matförorenade föremål av något slag
 • Nej. Skum
 • Inga engångsredskap, papperstallrikar, servetter eller pappershanddukar
 • Inga smörgåspåsar i plast, plastfolie eller matkassar i plast
 • Inga kläder eller skor

6. Ge din papperskorg snifftestet

Om du öppnar locket på din återvinningskärl och det får dig att rynka på näsan, är det dags att skölja det. Vidriga lukter kommer vanligtvis från att slänga matförorenade föremål i din soptunna, vars rester kan fortsätta att kontaminera dina återvinningsbara föremål. För klibbiga rester kan du behöva ge den en bra skrubb med diskmedel. Vänd den alltid för att dropptorka innan du fyller den med återvinningsbart material.

7. Minska, återanvänd och återvinn sedan! Lär dig sätt att minska avfall

Det går inte att förneka att återvinning är en fantastisk sak. Men det är också viktigt för oss alla att hitta sätt att minska det avfall vi skapar i första hand. Små förändringar kan göra stor skillnad över tid och minska vårt individuella fotavtryck på miljön.

Här är några enkla ändringar du kan göra för att minska beloppet av avfall i ditt hem:

 • Lämna plastpåsar vidare! Ta med återanvändbara tygpåsar när du handlar mat eller andra föremål.
 • Få en bärbar återanvändbar vattenflaska (rostfritt stål är bra!)
 • Ta med lunch till jobbet i återanvändbara matbehållare.
 • Börja måltidsplanering för att minska avfallet från hämtmat.
 • Återanvänd matburkar (jag gillar att frysa in soppor och såser i dem
 • Donera eller reparera föremål istället för att slänga dem.

Hållbart liv är framtiden! Börja utbilda barn tidigt om vikten av återvinning

Lämna ett svar

Relaterade inlägg