Hur man överlever en hundattack – Tips och Tricks

En hundattack har lite gemensamt med ett hundbett. Bara ett hundbett kan hända av alla möjliga skäl, och den överväldigande majoriteten resulterar inte i någon form av bestående funktionsnedsättning eller vanställdhet.

En hundattack, en riktig sådan, å den andra hand är en helt annan händelse. I den här händelsen har du valts ut som byte av ett djur vars rov- eller försvarsinstinkter är engagerade. Dess syfte: att döda dig eller göra dig mat.

Även om hundattacker kan hända när som helst, tänk på vad som kommer att hända med populationen av ovårdade och vilda hundar när det blir kris eller krig. Trofasta och vänliga husdjur som lämnas kvar när deras ägare dör eller när deras ägare flyr utan dem kommer i allt högre grad att återgå till sina medfödda instinkter att överleva och klara sig själva.

Även den gosigaste tamhunden härstammar fortfarande från vargar. Du bör förbereda dig i enlighet med detta om du konfronteras med en aggressiv hund som vill attackera dig.

I den här artikeln ger vi dig insikter och tekniker för att avvärja en hundattack om du hitta dig själv på middagsmenyn.

Vad du behöver att veta

CDC dokumenterar knappt 5 miljoner hundbett årligen i USA. Över 800 000 av hundbettsoffer årligen kommer att behöva läkarvård; nästan 400 000 av dessa offer är barn.

Över 30 personer dör årligen till följd av ett hundbett, och nästan 10 000 hamnar på sjukhus. Även med dagens lagar om koppel av din hund, finns det fortfarande massor av hundar som springer fritt oavsett var du bor.

Nästan varje landsbygd, och många större städer, kommer att vara hem för flockar med tamhundar som blivit vilda eller riktiga vildhundar; de som är födda och uppvuxna utan mänsklig vägledning, sällskap eller samlevnad.

Men det är viktigt att känna till skillnaderna som är inneboende i hundbett, eftersom inte alla dessa bett är en attack enligt ordets mening.

De allra flesta av dem är ”check” bett från en hund som är osäker, rädd, sårad eller stressad på något sätt, till exempel genom att få sitt personliga utrymme invaderat av en vänlig men omedveten främling, eller hanteras för grovt av ett entusiastiskt barn.

Undersökningar av bett som härrör från incidenter som denna visar skador som överensstämmer med ett djur som inte är i ”döda”-läge. Ofta är skador ett enstaka bett, som levereras med de flesta tänderna framåt och som visar ett sårmönster som överensstämmer med ett ”in och ut” bett och släpp.

Jämför dessa skador med de korrekta skadorna från stora hundar som är benägna att avliva: djupa, rivande rivsår, grova sår där hud och muskler separeras från benet av hundens mun och specifik inriktning på buk- och nackstrukturer.

Resultaten av sådana attacker kan vara dödliga och är nästan alltid vanprydande eller försvagande . Risken för dödsfall eller försvagande skador ökar drastiskt när mer än en hund är inblandad i attacken. Till och med en förpackning med två ökar kraftigt svårighetsgraden av en hundattack.

Några statistik att överväga:

 • Sedan 2008, ca. 86 % av alla dödliga hundattacker sker mot barn före tonåren.
 • Av dessa dödsfall var offret ensamt och utan hjälp när attacken inträffade.
 • Av dessa dödsfall berodde 67 % av dem på en attack med flera hundar.

Detta är uppenbart vettigt: tonårsbarn och små eller handikappade vuxna löper störst risk för en ihållande hundattack eftersom de saknar styrka och massa för att effektivt försvara sig mot en stor, kraftfull hund eller en flock hundar. Mer statistik som täcker hundattacker (inklusive enkla bett) från 1980 till 2018:

 • Mellan 1980 och 2018 fanns ca. 4 500 vanställande hundattacker på människor,
 • Inkluderat i dessa statistiken är ca. 770 mänskliga dödsfall direkt till följd av attacken.
 • Av dessa dödsfall, ca. 460 är hänförliga till Pit Bulls. Ca. 110 är hänförliga till Rottweilers.

Mellan de två raserna står de för över 70 % av dödsfallen med hundattack och 80 % av de vanprydande såren till följd av en hundattack.

En betydande del av ovanstående dödsfall och lemlästningar inträffade när offret försökte rädda eller rädda sitt husdjur från en attack av en Pit Bull eller Rottweiler.

Farliga hundraser

Rädda din rättfärdiga indignation över dessa och alla raser: Även om det finns gott om snälla och gosiga sällskap som utgör de ovan nämnda raserna, är statistiken obestridlig och dessutom är de ansvariga för en enorm mängd attacker på andra djur (särskilt mindre hundar) som inte står i proportion till deras populationsstorlek.

Ur ett strikt praktiskt perspektiv, Pit Bulls, Rottweilers, deras mixar och alla selektivt uppfödda hundar som valts ut för smärttolerans, uthållighet och för styrka, smidighet och ett engagemang för att avliva vid behov, är i sig mer benägna att tillfoga försvagande eller dödliga sår vid attacken.

Nu kan alla hundraser, oavsett storlek, vara farliga. Anta aldrig att en hund inte är ett hot på grund av sin ras eller storlek. Men det finns ingen väg runt händelsens fysik; en Pit Bull-attack kommer alltid att vara farligare än en mops.

En Doberman kan orsaka mer skada, snabbare än en tax. Slutet. Speciellt när du har att göra med en ensam hund eller två hundar, måste du vara särskilt försiktig med stora raser som kan slita upp en lem med en enda chomp-and-shake. Ta hand om dig runt:

 • Schäfer
 • Pit Bulls
 • Varghybrider
 • Doberman Pinschers
 • Rottweilers
 • Presa Canarios och andra standardiserade grop/mastiffstockar
 • Bull Mastiffs
 • Akitas
 • Och andra stora , starka brukshundar.

 

 

Den genomsnittliga hunden kan få ner ett djur som är tredubbelt sin vikt på ett utfall. Det finns väldigt lite du kommer att kunna göra för att hålla dina fötter när en utfallande hund klämmer fast eller tar sig an dig.

Stora hundraser kan generera ett betttryck på uppåt 225psi. Detta är helt adekvat för att slita av mjuka vävnader från det mänskliga skelettet i samband med en slagrörelse och kommer till och med att krossa ben direkt. Underskatta aldrig kraften hos stora hundar, speciellt de mest kraftfulla raserna.

Och glöm löpningen. Att springa är det värsta tänkbara draget såvida inte hundarna är långt borta och du kan ta dig in i en robust inhägnad på bara några få steg.

Vilken som helst av ovanstående hundarter kommer smidigt att toppa 25 mph på platt terräng, och många särskilt atletiska hundar kan springa i 55km/h. Det är snabbare än en olympisk sprinter, så enbart dödliga har ingen chans att undkomma en slutande hund.

Dessutom kommer löpning lätt att aktivera en hunds bytesdrift, vilket kan anstifta attacken om han inte redan var engagerad.

Vi kommer in på beteendeanalys i följande avsnitt och ger vägledning om hur man bäst hanterar ett osäkert möte, en strid och en aktiv attack.

Tips för att hantera en främmande hund

Alla hundar som är upprörda eller blir aggressiva kommer att vara defensiva eller kränkande beteendeindikatorer. Vissa av dessa indikatorer överlappar den andra kategorin men många är utmärkande. Att lära sig att känna igen dessa ibland subtila signaler och hålla dig kall kommer långt att informera ditt svar när du konfronteras med en läskig hund som agerar aggressivt.

Defensiva aggressionsindikatorer inkluderar att hunden backar och morrar, en spänd, sänkt hållning och öron som kläms eller dras bakåt på huvudet. Vanligtvis visar hundar ett defensivt beteende som ett slags signal om att du ska lämna deras område så fort du kan (men inte genom att springa!).

En hund som agerar defensivt ger dig ofta en möjlighet att lämna, och kommer själva att backa ifrån dig. Om de biter medan de förblir defensiva, kommer de att bita och släppa en ”in-och-ut”.

En hund som visar stötande aggression är ungefär vad du kan förvänta dig: cirkla, knäppa , longering och faktiskt bitande, specifikt bett avsedda att orsaka maximal skada och få ner byten. Om en hund växlar till offensiv aggression, är attacken på.

Så att hantera en okänd hundkontakt handlar om två huvudgrenar: hantera och deeskalera en hund som visar defensiv aggression och att överleva en hund attack genom att köra iväg, sätta i funktion eller döda en hund som visar kränkande aggression.

För att hantera en defensiv hund medan du försöker ta dig ur situationen, gör följande:

 • Stå stilla och stå upprätt, men håll din hållning neutral.
 • Behåll dina ögon på hunden hela tiden. Om han rör sig, vrid mjukt för att hålla honom synlig.
 • Ögon: Om du befinner dig i ett öppet område, håll ögonkontakt med hunden: detta kommer att visa honom att du är säker.
 • I ett slutet eller trångt/bebyggt område undvik direkt ögonkontakt: hunden kan tolka detta som ett förspel till din attack och attackera dig först.
 • Kliv sakta bakåt bort från hunden. Försök med en lugn men bestämd röst bestämt att säga åt hunden att sitta eller stanna. En hund kan ha tidigare träning som du kan dra nytta av.
 • Begränsa stora eller snabba kroppsrörelser. Håll armarna vid dina sidor. Kom lätt och långsamt åt alla defensiva vapen som bärs eller närliggande möjligheter.
 • Le inte; leende kan tolkas som aggression av hunden.
 • En hund som visar defensiv aggression ger en person två möjligheter. Den första, möjligheten att hantera situationen på rätt sätt, i vilket fall belöningen är att hunden lämnar eller att du får gå utan att bli attackerad.
 • Det andra är en möjlighet att förbereda dina vapen och tänk snabbt för att skapa en strategi för att överleva en kommande attack.

Om en hundattack är oundviklig

En hund som går till attack ställer ut offensiv aggression. Om dina försök att lugna eller fly från hunden inte fungerar och hunden bestämmer sig för att attackera dig, måste du försvara dig eftersom det troligt är omöjligt att fly från en slutande hund innan den kontaktar dig. Detta är lättare sagt än gjort.

Som i alla former av självförsvar hjälper vapen. Många av de vapen du bär för försvar mot människor kan och kommer att fungera bra på en hund. Pistoler, knivar, pepparsprayer och klubbor är alla alternativ bland specialtillverkade vapen.

Andra improviserade verktyg kan vara pinnar, verktygshandtag, golfklubbor, basebollträn, ryggsäckar, plånböcker, papperskorgarlock, och alla föremål som du kan locka hunden att bita, eller som du kan sätta mellan dig och hunden som en sköld.

I en attack kommer en hund att bita nästan allt som är inom räckhåll. En utsträckt arm som försöker avvärja hunden är ofta den första kroppsdelen som bits om inte hunden är specialtränad.

Efter att ha fört dig till marken kommer hunden ofta att övergå till mer värdefulla mål som ansikte, hals och mage. Vi kan använda detta tvång mot dem genom att erbjuda antingen en ”offerarm” eller ett föremål.

Hundar som biter på attacken kommer till en början att klämma fast, inte släppa taget och sedan skaka för att slita kött från den.

Det finns två begrepp som är viktiga för att hantera hundar i offensiven; de är ”bitpinnen” och ”brytpinnen”. En bitpinne är vilket föremål som helst som erbjuds hunden att bita, vilket gör att vi kan motanfalla utan skada.

En brytpinne är vilket verktyg som helst, ofta smalt och avsmalnande, som används för att föra in mellan en hunds tänder. att bryta hans grepp när han har klämt fast på något.

Du bör använda den första för att lura hans första attack och använda den andra för att hjälpa till att rädda någon annan från en hundattack, eftersom du kommer sannolikt inte att kunna göra det för att hjälpa dig själv.

En del statistik att om defensiva vapen för att stoppa hundattacker:

Skjutvapen: Cirka 80 % effektivt för att stoppa en attack. Du måste ha tid och möjlighet att dra pistolen, och jämfört med attacker från andra människor är det statistiskt sett större chans att träffa en åskådare när du skjuter för att försvara dig från en hund. Dessutom är en laddande, hoppande hund inte ett lätt mål.

Kniv: Effektiv, men statistiskt låg sannolikhet att stoppa en hundattack, och det är mycket troligt att du skadar dig själv. Stora hundar som fötts upp för aggression och bete kommer inte att avskräckas av något annat än avskyvärda trauman. För att använda en kniv på ett effektivt sätt måste du vara flytande i hundens anatomi och sannolikt riskera ett bett för att ge dina egna effektiva attacker.

 

Klubba: Statistiskt ineffektivt för att stoppa en attack eftersom de flesta människor saknar kraften och koordinationen för att effektivt kunna bära ett trubbigt vapen på en hund i rörelse. Men klubbor av alla slag är utmärkta att använda som bitpinnar; offerverktyget som erbjuds en hund som är avsedd att bita.

Defensiva sprayer: Generellt effektiv på hundar och ger dig lite räckvidd, tillsammans med att du inte behöver röra hunden. Pepparspray har ungefär samma misslyckandefrekvens som den gör med människor, vilket innebär att allt från 10-30% av tiden kommer hunden inte att avskräckas av den kryddiga sprängningen. I alla fall ett utmärkt alternativ. Inkluderade i denna kategori är brandsläckare, vars kvävningskemikalier och högt väsande är förvånansvärt effektiva för att avskräcka hundattacker.

Något av ovanstående vapen fungerar bara om du har tid att sätta in dem! Med tanke på hastigheten på vilken hund som helst, om du blir anklagad av en aggressiv hund kommer du troligen inte att hinna få den i växel, och att komma åt alla verktyg, stora som små medan en kraftfull, arg hund behandlar dig som en tuggleksak är mycket svårare än det verkar.

Om du inte har något verktyg på dig eller inom räckhåll, slå in din icke-dominanta arm med en jacka eller skjorta för att skydda den och ge din underarm till hund. Alternativt kan du använda en handväska eller ryggsäck som en sköld och göra samma sak. När hunden biter måste du hålla huvudet runt dig!

Drag eller ryck aldrig armen från en hund som har bitit ner på dig! Detta förvärrar skadan du får och om inte hunden ändå släpper taget kommer du inte att frigöra din arm.

Kör istället in till hundens mun och använd ditt momentum för att få fördelen som du går till marken. Om du kan få hunden på ryggen kommer du att ha kommit långt för att vinna kampen.

Försök att fästa hunden på ryggen eller magen och få tillgång till ett dödligt vapen att döda honom. Om hunden inte släpper taget om din arm, se till att du inte sårar dig själv ytterligare med en kniv eller en pistol.

Om han släpper taget, ta kontroll över hundens huvud till varje pris. Hundar är flexibla och kan ”vända sig” ganska kraftigt för att få ett bett; du måste skydda din ljumske och hals.

Inriktning

De flesta handeldvapen tränger lätt igenom bröstkorgen på en hund, och alla men mindre kaliber kan tränga igenom skallens frontala glacis. Idealisk skottplacering på en hund är en teoretisk övning eftersom du inte kommer att skjuta en stående hund bredvid, inkvarterad eller frontalt som med ett rådjur som skjutits från bakhåll.

Dina bästa insatser är bara bakom och under axeln från sidan, ner genom toppen av skallen, genom sidan av skallen bakom ögonen och in i bröstet framifrån eller från sidan.

En hunds bröst är väl skyddat av ben, och mindre skador på buken eller lemmar från en kniv är förvånansvärt ineffektiva när en hund är i ”attack” läge.

IFör att få fördelar över hunden är ett snedstreck från öra till öra på den ventrala ytan av halsen vägen att gå och kommer att resultera i nästan omedelbar funktionshinder om större kärl skärs av. Varning, detta kräver lite kraft och en mycket vass kniv.

Bortsett från de målen kan du försöka gå in genom skåran längst upp på hundens bröstkorg där halsen möter hundens bröst. bålen, eller i sidled i en vinkel bakom axlarna eller framför höfterna.

Båda uppsättningarna av platser ger goda chanser att skära av stora kärl. Snabba ”symaskin”-stick är inte så effektiva mot en hund som du kanske tror om de inte riktas till platser med hög utdelning.

Med hjälp av en klubba kan du applicera en fram- eller baksida bar choke som snabbt kan göra en hund ur funktion eller bryta nacken, men detta medför också risken att en hund kan hoppa ut ur lastrummet.

Beroende på hur säker du är i styrkan hos dina händer och armar kan du också försöka strypa hunden i ett försök att stänga av blodflödet till hjärnan. Om du väljer att prova detta, släpp inte upp förrän långt efter att du är säker på att hunden är död, annars kan den återupplivas och fortsätta attackera dig.

Om möjligt, försök att undvika att hamna på marken med hunden. Du har fördelen medan du blir stående om så bara för att hunden inte lätt kan nå ditt ansikte och nacke.

Om du hamnar på marken måste du balansera ditt försvar av din mage, hals och huvud mot att gå på brottet att inaktivera eller döda hunden. Du kan inte räkna med att kavalleriet kommer! Ju längre du låter hunden bita dig desto värre blir dina sår.

Hundar i flock

Du måste göra alla försök att upptäcka och undvika flockar med okända eller aggressiva hundar till varje pris!

En flock av aggressiva hundar är en storleksordning farligare än en ensam hund. Om du inte har tillgång till ett skjutvapen eller en stor burk med peppar eller björnspray, kommer du bara att ha möjlighet att engagera en hund åt gången, och du kommer att vara sårbar för attacker från sidan och bakifrån från de andra.

Om du förs till marken kan du få flera allvarliga sår på mycket kort tid utan förmåga att försvara dig själv.

Hundar i flock är absolut farligare och mer aggressiva än en ensam hund. Du måste ha några olika strategier eftersom att effektivt inaktivera eller köra iväg flera hundar är långt ifrån en säker sak.

Leta efter en plats som är hög, till exempel ett parkerat fordon, lågt. trädgren, eller taket på en låg bod. Varje plats som gör det svårt för hundarna att nå dig är fördelaktigt. Allt du tar skydd i är ännu bättre.

Vanligtvis kommer en vild eller vild hund i sig själv att skygga för människor; de letar helt enkelt efter mat. Men alla flockar som strövar tillsammans kommer att uppvisa mycket av vilda vargars beteende, inklusive grupptaktik, mötesplatser och en hackordning när det kommer till attackbeteende, med mindre dominanta eller självsäkra hundar som cirklar eller flankerar.

Flockar med hundar blir ännu farligare i ett SHTF-scenario, bytet som de normalt skulle festa i kommer att minska på grund av hungriga människor som jagar i stort antal.

Hundar kan springa snabbare än du. Om du upptäcker en grupp hundar och dina flyktchanser är något mindre än 100 %, dra ditt vapen och gör dig redo så fort du blir medveten om dem.

När det är möjligt, res i en grupp och se till att varje person är beväpnad och beredd att slåss om en flock hundar attacker. Försök att identifiera alfahunden i flocken och rikta in den först. Detta kommer att skicka ett starkt meddelande till resten av paketet och kan vara tillräckligt för att skicka dem igång.

Ytterligare tips

 • Om flocken med hundar tittar på mat antingen från ditt lager eller bytesdjur som har sprungit genom ditt område, gå inte mellan hundarna och maten.
 • Skrik och höga ljud tolkas som bytesbeteende.
 • Gäspa och blinka långsamt tolkas som tecken på lugn av hundar.
 • Att höja armarna eller skjuta på hundarna kommer att tolkas som aggression.
 • Barn och äldre kan ses som de svagare medlemmarna i en grupp och kan bli föremål för en grupp så håll dem i mitten av din grupp eller få dem i säkerhet först; allt som ser ut som ett byte är offer för aggressiva hundar.

Förebyggande är nyckeln

 

Oavsett typ av hund är den bästa metoden för att överleva en attack förebyggande.

Din bästa metod för att förebygga är att vara vaksam för herrelösa, vilda hundar, särskilt kända observationer av grupper av hundar. Om du upptäcker dem först har du fördelen.

Håll öronen inställda för alla skällande, gnällande, jappande och morrande, såväl som skrik av smärta från människor eller djur som indikerar en efterföljande hundattack.

I ett scenario efter SHTF, försök att undvika platser där du har sett vilda eller vilda hundar.

Stanna nära lägret eller inne i ditt hem när mörkret sluter sig. och undvik att gå ut på natten om du kan hjälpa det eftersom det är då vilda hundar är mer benägna att vara ute.

Hundar har överlägsen syn i mörker och mycket överlägsna sinnen för lukt, vilket är deras främsta jaktsinne. Undvik alla områden där skräp har samlats eller förvaras.

Det är möjligt att överleva en hundattack om du är uppmärksam och följer de försiktighetsåtgärder som beskrivs ovan. Framför allt, behåll lugnet, skrik inte och signalera om hjälp om du kan göra det på ett säkert sätt.

Om möjligt backa långsamt tills hunden inte längre verkar intresserad eller tills du kan komma inuti eller stiga upp på ett fordon eller in i ett träd. Om en attack verkar oundviklig, gör vad du kan för att minimera dina skador och förbered dig på att slåss mot hundarna med de resurser du har.

Tricket är att lära dig känna igen det ”språk” som kommunicerar deras status- defensiv eller offensiv- och var redo att byta till kämpa-för-ditt-liv så snart det verkar som att hunden eskalerar från försvar till anfall.

Det är en känslig sak: fel reaktion, eller rätt reaktion utförd för entusiastiskt eller snabbt, kan sporra en hund i försvar att gå offensivt. Det är möjligt att rätt reaktion på att en hund går offensiv kan ”kortsluta” honom och ge honom paus eller till och med stoppa attacken.

Tyvärr är det ofta inte fallet och för sent för att riskera att försöka om du inte kan backa en hund eller backa dig själv utan bråk eller bett. Det är absolut nödvändigt att du är redo att agera i försvar när en hund rör sig för att slåss!

Hundar och pyssel

Din hund kan vara en mycket viktig del av din överlevnadsgrupp om du behöver ta skydd vid en katastrof.

Din hunds väska bör innehålla tillräckligt med mat och vatten för att mata honom i flera dagar, ett starkt koppel och halsband av nylon och ett första hjälpen-kit för husdjur. Innan du bestämmer dig för att ta ditt husdjur med dig när du är ute, överväg noggrant eventuella konsekvenser.

Se till att du är säker på att du kan hålla din hund under kontroll under en flykt-situation. Detta kan vara särskilt svårt om du är ute i en stadssituation, där det kommer att finnas fler människor och ett ökat antal andra hundar och djur runt omkring.

Du måste vara säker på att din hund kommer inte att attackera om du inte beordrar dem att göra det. Om du inte är säker på detta kan du överväga att sätta munkorg på din hund när du reser.

Tänk på att i en stadssituation kan det även förekomma krossat glas och annat skräp. marken som kan vara farlig för din hund.

Även om du inte äger en hund eller inte planerar att ta med dig din hund när du är ute, måste du vara på varning för aggressiva hundar i området. Antalet hundar i ett stadsområde kommer att vara särskilt högt.

Hundar som lämnats kvar eller vars ägare har dött kommer att vara rädda, förvirrade och hungriga. De kommer att vara ännu mer aggressiva än när tiderna är normala.

Slutsats

Hundattacker växer bekymmer idag och kommer att bli ett mycket större hot i varje samhällskollaps eller rättsstatsscenario. Att lära sig att läsa och tolka en hunds signaler är nyckeln till att inte göra en hårig situation värre eller underreagera på ett allvarligt hot.

Ta dig tid att studera hundens beteende, varningssignaler, packa mentalitet och defensiva motåtgärder innan du ställs inför en morrande hund som vill ta en tugga ur dig.

 

Lämna ett svar

Relaterade inlägg