8 Nödsituationer att använda ditt Skyddsrum

Dessa 8 nödsituationer kommer att få dig att använda ditt säkra rum – Survival Sullivan

Ordentliga säkra rum ses som något av ett bucket list-objekt för de flesta förberedare: En befäst fristad i ditt eget hem, ett citadell där du och din familj kan dra dig tillbaka i händelse av problem för att förbli säkra, oavsett vad som händer.

Det är ett tilltalande koncept, men ännu viktigare ett effektivt: det amerikanska utrikesdepartementet och FEMA använder båda skyddsrum i utländska och inhemska roller för att tillhandahålla säkerhet för både medborgarna och deras egen personal.

Ett skyddsrum är inte svaret på alla katastroffrågor, men det kan definitivt lösa ett par av dem.

Att veta när du ska dra dig tillbaka till ditt skyddsrum, och ännu viktigare vad som bör få dig att springa in i det är en viktig del av överlevnaden.

I dagens artikel kommer vi att diskutera vilka katastrofer som kan undvikas eller överlevas med hjälp av ett säkert rum och hur en given säker rumskonfiguration kommer att hjälpa dig.

Vad är ett skyddsrum?

Ett skyddsrum är ett koncept, inte ett hyllskydd modul, även om de finns. Ett skydsrum är helt enkelt vilken plats som helst, vanligtvis ett enkelrum, eller två små sammanhängande rum, inom en befintlig bostad eller kommersiell struktur som är härdade för att motstå direkta attacker och de katastrofala krafter som utövas av naturkatastrofer.

Skyddsrum är ett ställe för din familj, eller de anställda på ett företag, att gå till i händelse av nödsituation eller hot.

Ofta med en mängd olika överlevnadsutrustning, inklusive mat , vatten och vapen tillsammans med kommunikationsutrustning, ett skyddsrum är en sorts en enhetlig reaktion på en given nödsituation .

Ett syddsrum gör att du kan överleva angreppen från en naturkatastrof, vänta ut inkräktare och försörja dig själv med det du behöver för de kommande prövningarna.

Såvida du inte pratade om strikta konstruktionsstandarder för FEMA skyddsrum, de som är avsedda att överleva orkaner och tornados, finns det inga hårda och snabba regler eller riktlinjer för konstruktion av ett skyddsrum; de kommer alla att vara individuellt konstruerade och utrustade baserat på ägarens önskemål.

En anmärkning om skyddsrumskapacitet

Termen skyddsrum kan tekniskt omfatta allt från ett enkelt sovrum med en förstärkt dörr och uppgraderad uppsättning gångjärn till en tekniskt avancerad, härdad miniatyrbunker med kompositväggar, golv och tak, en komplett kommunikationssvit, luftfiltrering och växlarsystem och dolda utrymningstunnlar.

I ett skyddsrum på ingångsnivå kommer en husägare ofta att helt enkelt byta ut en ihålig innerdörr mot en solid en, och uppgradera dörrens gångjärn med förlängda, förstärkta skruvar.

Efter denna blygsamma förstärkning kan de gömma sina tillbehör inuti som en färdig källa till förnödenheter tillsammans med en dedikerad nödtelefon. Detta kan inte fungera som något annat än den första reservpunkten i händelse av samhällelig oro eller invasion av hem.

De med betydande byggkunskaper eller nästan obegränsade medel kan bygga vad som är en bunker med något annat namn.

Konstruktion som är antingen stålarmerad gjuten betong eller stålplåt bepansrad med glasfiber, kompositskikt eller kevlar och omsluten av en mega-duty valvdörr, allt förankrat till en orörlig grund med hjälp av starkaste fästelement och konstruktionstekniker som människan känner till.

Inom en veritabel kommandocentral full av övervakare av säkerhetskameror, redundanta, dedikerade kommunikationslinjer och alla vapen, mat och överlevnadsutrustning en förberedare kan önska . Dessa överlevnadsskydd i toppklass inkluderar till och med kemiska toaletter och sovplatser.

Skillnaden i kostnad mellan dessa två metoder, men ännu viktigare skillnaden i förmåga, är stor. Du bör inte anta att bara för att du kallar ett rum för ett ”syddsrum” så kommer det godtyckligt att fungera som det senare istället för det förra.

Ett ombyggt sovrum kommer inte att skydda dig från luftburen kontaminering utan betydande förändringar av rummet och ditt hem. En förstärkt innerdörr är inte lika med en solid betong- och stålbunker komplett med sprängsäker valvdörr.

Detta är inte för att få någon att må dåligt över att inte ha resurserna eller förmågan att konstruera ett så tungt bepansrat säkert rum, var bara försiktig med att du bör upprätthålla en realistisk förväntning om vad det kan skydda dig från.

Dessa 8 nödsituationer kräver att du använder ditt skyddsrum

Följande åtta nödsituationer sträcker sig från naturkatastrofer till konstgjorda katastrofer. För var och en av dessa är det rätta skyddsrummet ett säkert försvar mot de hot de presenterar.

Under varje rubrik kommer jag att beskriva lite om varje scenario, hur skyddsrummet kan skydda dig från det, och ännu viktigare hur du kan anpassa endera kategorin av skyddsrum – ett enkelt eller ett avancerat – för att hålla dig säker.

1. Heminvasion

Heminvasion är förmodligen det vanligaste och mest tänkta exemplet på en nödsituation som kräver ett skyddsrum. När allt kommer omkring, vad kan vara bättre när du vaknar och hör eller ser inkräktare i ditt hem än att springa iväg till din egen privata bunker, låsa dörren bakom dig och vänta ut brottslingarna?

Alla sakerna i ditt hem kan bytas ut, men dina liv kan inte vara det. Konceptet är verkligen vettigt och är idealiskt i alla situationer där rättsstatsprincipen fortfarande är på plats och du i allmänhet kan förvänta dig att kavalleriet kommer, antingen polisen eller grannar.

Eftersom de flesta inkräktare i hemmet i allmänhet är där för plundring, inte nödvändigtvis bara förödelse, kan till och med ett enkelt skyddsrum vara mer än tillräckligt för att skydda dig och din familj från skada.

Om du bor ensam, eller bara med en partner, är det här en idealisk tidpunkt att göra om sovrummet till ett skyddsrum. Allt du behöver göra är att stänga eller låsa dörren och du kommer att vara redo för varaktigheten.

Det finns fortfarande några möjliga problem i det här scenariot: en skulle vara att inkräktarna börjar slå runt genom väggarna om de vet att du ockuperar ett rum.

Det betyder att i en idealisk värld kommer väggarna att vara bepansrade för att motstå åtminstone vapeneld, eller så kommer den ha en fast skyddspunkt i rummet, något som kan blockera kulor.

Den andra orosmomentet är brand. Du ska aldrig backa in dig själv i ett hörn du inte kan fly från, och det är långt ifrån ovanligt att sadistiska heminkräktare satte eld på lokalerna före eller efter att de är klara med plundring.

Om ditt säkra rum är av typen ”bunker” utan någon annan utväg, du kan möta en fruktansvärd död genom bränning eller kvävning.

Om du förlitar dig på ett enkelt säkert rum, bör du ha en dedikerad kommunikationsmetod inuti, vanligtvis en mobiltelefon, tillsammans med några sätt att skydda dig själv, som ett skjutvapen.

Mer avancerade säkra rum bör vara fullständigt bevis mot alla vanliga heminkräktares försök att bryta mot den och dessutom skulle ge dig fördelen av att ha sluten krets-TV-övervakning framför resten av huset.

2. Tornado

Tornados är våldsamt kraftfulla stormar och mer än en match för alla utom de starkaste strukturerna. De extrema vindarna och lika viktigt vad vinden blåser kommer att utgöra allvarliga faror om du är inne i ett konventionellt bostadshus. Om du har ett tryggt rum är det dags att använda det nu.

Ett skyddsrum som är ordentligt tornadoförstärkt kommer att ligga nära hemmets mitt eller ännu hellre i källaren under marknivå.

Förstärkta och förenade väggar i tak och golv kommer att krävas utöver stark förankring för att förhindra att säkerhetsutrymmet blåser omkull eller välter om strukturen runt det skulle utplånas.

Det är faktiskt en ganska vanlig händelse att bli instängd under jorden i ett stormskydd eller källare efter att en kraftig tornado har passerat, så om du har råd är det en bra idé att installera en sekundär utrymningstunnel .

Mer avancerade skyddsrum kommer att ha kommunikationssviter så att du kan kontakta myndigheter och andra överlevande via radio och andra ”hållbara” kommunikationsmetoder.

Det borde vara självklart att detta är den idealiska platsen att packa ditt tornadoöverlevnadspaket, skyddsutrustning och andra förnödenheter för att hjälpa till att gräva ut, överleva och ta skydd i efterdyningarna av en monster twister.

Stormklassade skyddsrum är ett område där vi har specifika riktlinjer för konstruktion, och du kan kontakta myndigheter för att få fullständig information om vad du behöver göra om du vill ha 100 % tornado skydd.

Med rätt byggnad på rätt ställe kan du faktiskt vara ombonad som insekter medan det värsta Moder Natur har att erbjuda ryter förbi dig. Du kanske dyker upp i ett avskalat, kargt och ödelagt landskap men du kommer att vara vid liv.

3. Orkaner

Orkaner liknar tornados genom att de producerar utomordentligt kraftiga vindar och vindblåst skräp och är mer än kapabla av utjämning av konventionella strukturer.

Till skillnad från tornados kommer orkaner också med ytterligare hot, de från översvämningar och stormfloder. Precis som med tornados kan en orkan motivera användning av säkerhetsrummet om du har tillgång till ett.

Till skillnad från tromber bör dock ett skyddsrum som är lämpligt för att överleva en orkan inte placeras nedanför marknivå av uppenbara skäl; de kan lika gärna förvandlas till en vattnig grav.

Detta kan vara lite utmanande eftersom ett kraftigt förstärkt säkerhetsutrymme, ett typiskt tillverkat av betong eller stål, inte kan bäras upp av ett bostadshus struktur som inte är väsentligt förstärkt.

Detta beror på den mycket större massan av dessa tunga byggmaterial. Men trots det, om ditt hus inte är beläget i ett översvämningskänsligt område, är ett skyddsrum på bottenvåningen fortfarande mycket meningsfullt för orkanöverlevnad.

Du bör fortfarande vara försiktig. för att säkerställa miljöförsegling för att förhindra vatteninträngning, både uppifrån och under.

Som med en tromb vill du förvara all din överlevnads- och andra beredskapsförnödenheter i det säkra rummet, tillsammans med en väderradio för att få uppdateringar om stormens status och den lokala situationen.

Att vara säker och frisk i ditt förstärkta, förankrade säkra rum medan en orkan passerar ofarligt ovanför kommer att vara ganska komfort.

4. Terrorattack

Terrorattacker kan ta nästan alla former, från direkta attacker mot civila packade i en fullsatt lokal med vapen eller bomber till utsläpp av kemiska eller biologiska medel, till avsiktlig anläggande av massbränder. Oavsett vilken typ av terrorattack som skulle bryta ut nära dig, är ditt trygga rum troligen det rätta svaret.

Varför? Tänk på hur många gånger vi börjar se rullande terrorattacker, av det slag som utfördes av bombplanen i Boston Marathon i Amerika och de samordnade flercelliga terrorattackerna i Mumbai, Indien för några år sedan. Båda ledde till omfattande jakter av lokala och statliga polisstyrkor som var ganska farliga för civila.

När terroristerna rör sig genom civila områden och dödar slumpmässigt och efter behag följer myndigheterna efter och letar hem och företag i ett galet försök att sätta fast och skära av angriparna, vilket begränsar antalet offer…

Ett felsteg kan ändå se oskyldiga människor skjutas ner i korselden. Du kommer inte att kunna använda ditt skyddsrum ute offentligt om en terrorattack sker nära dig, men du kommer säkerligen att kunna göra det om du bor i eller runt utkanten av en storstad som för närvarande genomgår terrorattack medan hemma hos dig.

Varför ta chansen att lyckan tar slut och det blir din dörr som sparkas in av en terrorist i ett desperat försök att ligga steget före att jaga polisen?

Dessutom, om kulorna precis börjar flyga nerför gatan som ett resultat av den sista skjutvapenstriden, varför skulle du riskera att fånga en av dessa herrelösa skott som poppar genom ditt fönster eller vägg?

Det borde du inte. Ta skydd i ditt trygga rum om du har ett. Alla säkra rum som är utrustade för att hantera denna omständighet kommer att behöva vara blygsamt till kraftigt förstärkta, med bepansrade väggar och en särskilt hållbar dörr och gångjärn inställda för att motstå tvångsinträde.

Har tillgång till TV, internet och radio inuti för att övervaka utvecklingen av situationen är en bra idé, liksom att ha medicinska förnödenheter och vapen.

5. Luftburen förorening

Luftburen förorening kan ta formen av nästan vad som helst. Radioaktivt nedfall, ångor från ett kemikalieutsläpp, en biokrigsattack eller bara stora mängder rök från en skogsbrand.

Poängen är att luften inte längre är säker att andas, och det borde du inte riskera det. Ett korrekt utrustat kassaskåp ger dig förmågan att hantera dålig luft på ett eller annat sätt.

Detta är en av de katastrofer där du har kemisk, biologisk, radiologisk, nukleär försvarsförmåga inbyggd i ditt skyddsrum är en skänk från ovan.

Ett fullständigt filtrerings- och miljö-/atmosfärssystem med sensorer, övertryckssystem och mer låter dig ta det lugnt tills myndigheterna är helt klara.

Det finns bara ett problem med det här tillvägagångssättet: det är kolossalt dyrt och utom räckhåll för alla utom de mest ekonomiskt väl förberedda preppers. Men det finns ett annat sätt, ett som kommer att fungera för förberedare på en budget.

Detta är att använda tejp, tjocka plastdukar och lättillgängliga gasmasker eller andningsskydd, kroppsdräkter och några få andra vanliga föremål. Med dessa kan du effektivt låsa ditt hus med lufttäta tätningar för att hålla ute eller åtminstone minska mängden föroreningar som kan komma in samtidigt som du skyddar din kropp och lungor från oavsiktlig exponering.

Ditt skyddsrum bör vara en plats som är minst sannolikt att förorenas av utomhusluft, och den där du förvarar din kemiska eller biologiska skyddsutrustning.

Detta gör att du kan dra dig tillbaka dit, ta på dig skyddsutrustning och sedan återuppstå bättre rustad för att möta den katastrof som har fått luften att bli giftig.

6. Jordbävning

Nästan ingen byggnad kan överleva de värsta jordbävningarna. Om skakningar, hävningar, skramlande och rullande inte splittrar eller välter en byggnad kommer den efterföljande destabiliseringen av grunden och den omgivande jorden nästan säkert att göra det.

Många mindre byggnader krossas i skuggan av större som börjar gå sönder eller falla omkull efter en jordbävning.

Ett skyddsrum, ordentligt byggt, kan skydda dig från även detta stora hot.

Ett avancerat säkert rum byggt av de bästa och starkaste materialen och med de mest jordbävningsbeständiga teknologierna kan uthärda verkligt häpnadsväckande tryck och påfrestningar utan att bli äventyrat och kommer sannolikt att överleva att även dess värdbyggnad kollapsar runt omkring med dig i centrum, helt oskadd.

Sådana rejäla byggnadstekniker är, som man kan förvänta sig, mycket dyra.

Ett billigare tillvägagångssätt är den avsiktliga förstärkningen av ett enkelrum i huset, antingen under konstruktion eller som ett ombyggnadsprojekt, var noga med att säkra allt överliggande material, eftersom nedfallande skräp är en av de största riskerna under alla jordbävningar.

Ett kraftigt bord, säkert bultad i golvet, kan skapa en färdig täckpunkt för ett sådant säkert rum.

Det är fullt möjligt att du kommer att begravas i spillror om en jordbävning är tillräckligt stark, och räddare kommer att vara mycket uppmärksamma på alla som försöker signalera om hjälp. Detta är definitivt ett makabert fall där det gnisslande hjulet får fett.

7. Kidnappning/försök till sexuella övergrepp

Ett säkert rum är det perfekta svaret på ett misstänkt kidnappnings- eller sexuellt övergreppsförsök. Båda dessa avskyvärda brott är beroende av att den onde mannen kommer till dig. om de inte kan ta sig till dig kan de inte kidnappa dig eller överfalla dig.

Till och med ett enkelt skyddsrum med en befäst dörr kommer att avvärja skurkarna tillräckligt länge för att hjälp ska komma fram eller för dig att organisera ett ordentligt försvar.

I en bostadsmiljö använder vissa människor sitt sovrum som sitt skyddsrum och detta är perfekt för att försvara sig mot ett överfall eller kidnappning så länge du kan låsa indig själv innan angriparna får tillgång.

Istället för att eventuellt behöva springa igenom huset för att komma in i skyddsrummet, allt du behöver göra är att låsa låset på sovrumsdörren. Om du sover med dörren stängd och låst är du redan långt före.

Som med alla andra säkra rum har du några nödvändiga förnödenheter med det. Viktigast i det här fallet är ett sätt att försvara dig själv och ett sätt att kontakta omvärlden för att tillkalla assistans.

Förlita dig inte på en fast telefon i det här fallet! Många smarta brottslingar kommer att förbereda sig för framgång genom att bryta telefonlinjer för att avbryta dig från hjälp. En mobiltelefon är det bästa alternativet här för de flesta, men du kanske också använder radio eller till och med satellittelefoner.

8. Våld i hemmet

Det är inte trevligt att tänka på, men ditt skyddsrum kan vara den tillgång som räddar dig från den person du borde oroa sig minst för. Våld i hemmet är en alltför vanlig företeelse, och både män och kvinnor kan bli offer för det.

Om din partner blir helt oberörd och hotar dig med fysiskt våld, istället för att riskera mer skada eller potentiellt otäcka juridiska nedfall kan du bara dra dig tillbaka till ditt skyddsrum och luta dig tillbaka tills polisen anländer.

Att använda ett skyddsrum på det här sättet kompliceras av föreställningen att din inhemska partner sannolikt har fritt styre och tillgång i huset på samma sätt som du. Om de vet att du har ett skyddsrum kan de mycket väl försöka avskära dig från att komma åt det.

Lösningen i det här fallet beror på hur mycket din partner vet om dig. Om det här är en långvarig pojkvän eller flickvän, eller en man eller hustru kommer de förmodligen att kunna alla dina knep och veta om det säkra rummets existens.

Se till att du har någon medicinsk förnödenheter i ditt säkra rum ifall du redan blivit skadad av din skändliga före detta partner, samt dödliga och icke-dödliga vapen och en dedikerad mobiltelefon.

De 10 mest värdefulla överlevnadstillbehören att ha i ditt skyddsrum

Ett skyddsrum är inte bara en härdad struktur för att motstå direkta angrepp. Ett skyddsrum är också ditt vapenhus, kommunikationsförråd och återförsörjningspunkt. Varje bra prepper kommer att ha sitt säkra rum fyllt med en mängd olika överlevnadsutrustning för att klara alla kriser.

För en hel del preppers som har dem är deras skyddsrum kärnan i deras överlevnadsplan, tanken är att du går i ljuset när problem dyker upp men du kommer ut tung; bättre utrustad än när du gick in.

Nedan är en kort lista över de 10 viktigaste förberedelserna för att hålla i ditt säkra rum.

Kommunikationer– Långt ifrån den viktigaste förberedelsen att ha i ditt skyddsrum. Om du klistrar in dig själv i ett rum, till och med ett härdat rum, med bara en utväg (sannolikt) måste du ha ett sätt att tillkalla kavalleriet. Helst är detta en självständig kommunikationsmetod som en mobiltelefon eller radio, och inte en fast telefon.

Vatten – Du kan vara i ditt skyddsrum under lång tid beroende på vad du står inför, så en tillgång till vatten på flaska är viktigt.

Mat – Det är osannolikt att du behöver en betydande mängd mat medan du väntar på att det värsta ska blåsa över i ditt säkra rum, men några grundläggande kaloririka mellanmål är bra alternativ för att hålla energi och moral på hög nivå.

Första hjälpen-kit – Vad som än har skickat dig in i ditt säkra rum, är inget bra. Det finns alltid en chans att du kan bli skadad på vägen till ditt säkra rum, och det är bättre att inte knäcka tätningarna igen om ytterligare skada kan lurar precis på andra sidan tröskeln. Se till att du har de saker du behöver för att hantera mindre och större skador och vet hur du använder dem.

Receptbelagda mediciner och linser – Fler än ett fåtal förberedare utelämnar viktiga receptbelagda mediciner och glasögon från sina leveranslistor så enkelt tillsyn, och det följer att vissa inte kommer att tänka på att inkludera dessa viktiga förnödenheter i sin packlista för säkra rum.

Vapen – Ett skyddsrum är utmärkt när du står inför mänskliga hot, och om det är din anledning till att installera ett i första hand behöver du vapen för att hantera dessa tvåbenta djur ifall ditt försvar misslyckas.

Nödtoalett – Om inte ditt säkra rum råkar vara ett av badrummen, kan du göra allas liv mycket trevligare om du har en enkel akuttoalett inne med alla nödvändiga avfallsprodukter. En ad-hoc-lösning kan vara en hink med lock.

Belysning – Anta att du kommer att tappa ström när du är inne i ditt säkra rum. En mängd olika ficklampor, pannlampor, lyktor och massor av batterier kommer att hålla dig tänd när elnätet går ner eller när strömmen i hemmet går sönder.

Nödradio– En handvevad nödradio kommer att hålla dig inställd till uppdateringar från myndigheter när alla andra kommunikationsmetoder misslyckas. Avancerade modeller kan också ha USB-laddningsportar som matas av handvevdynamon, så så länge dina muskler håller ut kan du vara säker på att du har ett sätt att driva dina enheter.

Tejp– Om du är orolig om att försegla ditt skyddsrum mot ångintrång eller bara göra improviserade reparationer i farten, tejp kommer att få det gjort. Se till att du skaffar ett märke som är tjockt och klibbigt så att du kan påverka en bättre tätning runt dörrar och fönster med det.

Slutsats

Säkra rum är inte lösningen för varje katastrofscenario, men de är det perfekta svaret för en hel del.Så länge du vet vad du håller på med mot och vilken kapacitet du kan förvänta dig av ditt säkra rum, det finns ingen anledning att du inte ska bege dig till det vid första tecken på problem. Det är trots allt vad den är till för!

Lämna ett svar

Relaterade inlägg