Hur man Förbereder sig för och Överlever ett Upplopp

Upplopp tänds snabbt, som en blixt från ovan och eskalerar snabbt, vilket tvingar överväldigade myndigheter att utlysa undantagstillstånd eller till och med lokal krigslag.

Så vad kan vi göra åt det? Vi är fridfulla och vill bara leva våra liv; vi vill definitivt inte vara en del av allt detta kaos, och vi tycker inte heller att vi förtjänar att bli förödmjukade eller förlora vår egendom för att stilla pöbelns ilska.

Det enda sättet att skydda dig från ett upplopp är att förbereda dig för den sorgliga oundvikligheten.

I dagens artikel kommer jag att visa dig hur du maximerar dina chanser att överleva ett upplopp genom att lära dig vad du ska leta efter innan resan börjar, hur du ska bete dig och vad du ska göra när en åktur börjar om du fastnar i den, och hur du kan fly från den oregerliga mobbens vrede när den väl är igång.

Vad är egentligen ett upplopp?

Ett upplopp är en allmänt oorganiserad offentlig kamp av våld som utövas av en grupp mot andra människor och deras egendom. Typiska symptom på upplopp inkluderar brännande och förstörelse av bilar, skyltfönster och byggnader, skadegörelse, plundring, och misshandel av personer. Upplopp kan riktas mot människor eller institutioner som är specifikt relaterade till opposition eller är oriktade och vilda.

Upplopp kan starta av en mängd olika anledningar eller ingen anledning alls, men i grunden är de en reaktion på ökad ilska och agitation bland en del av befolkningen.

Förstå the upplopp

Innan vi kan planera och förbereda för vad som helst måste vi förstå det. Hur kaotiska och oförutsägbara de än är så är upplopp inte annorlunda, och har definitivt allmänna egenskaper.

Ta dig tid att förstå dessa viktiga faktorer nedan innan vi går vidare till planeringsfasen så att vi kan undvika dem helt med lite tur.

Hur man förbereder sig för ett upplopp

Flytta ut ur staden

Det första du kanske vill göra är att flytta ut till en mer lantlig plats, långt ifrån upprorsmakarna. Jag säger inte att du behöver sluta ditt jobb och flytta till vildmarken, men om ditt hem ligger mitt i en stor stad eller stad är det definitivt större chans att du är där upploppen kommer att starta och/eller sprida sig .

Både bostadspriserna och hyrorna kan vara billigare i förorterna och på landsbygden, så ju tidigare du flyttar dit, desto mer pengar sparar du och desto säkrare blir du så länge du undviker dåliga områden, förstås. Men om du har råd med något i centrum har du säkert råd med något i förorten.

Var extra försiktig även om du bor på landet och pendlar in till stan för att jobba.

Det är fullt möjligt att ett bråk kan bryta ut nära din arbetsplats eller mellan ditt hem och ditt arbete, vilket tvingar dig att ta en omväg eller försöka hantera det då.

Tänk också på att om ett undantagstillstånd eller krigslagar utropas kan du mot din vilja bli ”flyttad” till ett tillfälligt läger eller en säker zon.

Om du inte vill att detta ska hända dig måste du agera snabbt i samma ögonblick som du ser saker vända till det sämre för att komma bort från upploppet och undkomma alla avspärrningar som upprättas av myndigheter.

Att fly till skogen eller någon annan plats hemifrån är den universella lösningen till någon katastrof. I händelse av social oro kan det vara det sista du gör att du är ute efter.

Om ditt hem ligger i ett ”säkert” område borta från upploppets hotspots, bör du kunna ta skydd i veckor tills du kommer på vad du ska göra.

Men detta betyder att du måste bygga ett lager och ha några källor till mat och vatten.

Ha ett vardagspaket

Om det på något sätt är lönsamt för dig att bära ett litet men heltäckande EDC-kit, bör du göra det.

En grundläggande väska kommer att vara helt tillräcklig för de flesta förberedare, eller om du redan har en utrustningsväska kan du komplettera det med ett par saker och vara beredd på att hantera upplopp var och när de än kan dyka upp.

Här är en snabb lista för att komma igång dina tillbehör:

 • En fällkniv med fickklämma
 • Vapen (Valfritt, men om du har vapenlicens)
 • Ryggsäck
 • Solglasögon (Välj ett par med slag- och splittskydd. Hjälper till att skydda dina ögon från förödelse och även för att smälta in i maskerad folkmassa.)
 • Pepparspray
 • Ficklampa (din telefon kanske redan har en, men spara den för att ha en backup)
 • Kontanter
 • Rep
 • Mylarfilt (även användbar för att signalera ”offer” till myndigheter)
 • Bärbar AM/FM nödradio eller motsvarande app.
 • Överlevnadsmanualer laddade på telefonen
 • Bandana (flerfunktion, kan användas som improviserad gas-/dammmask eller för att tillfälligt smälta in i en mobb)

Beroende på vilka kläder och väskor du bär och bär med dig varje dag kan du gömma alla dessa och mer i dina fickor (cargobyxor har förresten massor av fickor).

Lär känna din stad inifrån och ut

Det här verkar vara sunt förnuft, och det är det, men om du bor eller arbetar i ett storstadsområde som till och med har en chans att se massupplopp bryta ut, måste du känna till området in och ut.

Du bör ha flera rutter till och från din arbetsplats och andra platser du rutinmässigt besöker.

Du bör vid varje given tidpunkt kunna ta en omväg från vilken som helst av dessa rutter och välja en sekundär rutt eller hoppa tillbaka på din primära rutt efter att du har passerat hindret, vad det än är.

Du kommer att inte förbättra din situation om du försöker ta en omväg runt en mobb bara för att köra in i den riktigt dåliga delen av staden eller fastna i en återvändsgränd.

Veta hur man tar sig fram med olika vägar kommer att vara avgörande när upprorsmakare har tagit över olika delar av staden. Du måste känna staden utan och innan, varje gata, varje återvändsgränd, alla möjliga vägar hem eller utväg eftersom den väg du normalt tar kan vara en krigszon.

Om du kan lära dig gatunamn, för all del, gör det. Oavsett så bör du ha utskrivna kartor i din väska. En annan sak du kan göra är att ladda dina kartor offline på din telefon.

På så sätt, om telefonlinjerna inte fungerar kommer du fortfarande att kunna titta på dem (och, om satelliterna fortfarande är uppe, använd till och med GPS-navigering).

Hur man överlever ett upplopp


Hålla sig lugn

Det värsta du kan göra i ett upplopp är att få panik. Genom att hålla dig lugn ger du dig själv den bästa chansen att överleva. Tänk på situationen och gör en plan för att få dig och din familj i säkerhet.

Smält in

Smält in inte bara för att undvika att bli offer för upprorsmakare men också för att undvika att bli måltavla för polisen.

Till exempel, om du dyker upp klädd i helsvart med en bandana runt munnen, kan polisen förväxla dig lätt för att vara en av de onda.

När du är instängd i ett upplopp, här är några av de viktigaste sakerna du kan göra:

 • Ta bort alla ”lyxiga”-tillbehör (örhängen, slipsklämmor, klockor, ringar, slipsar, etc.)
 • Rör dig i samma grova riktning som folkmassan och med samma hastighet
 • Härma sånger, attityd, allmänt uppträdande
 • Undvika ögonkontakt med andra människor
 • Håll dig nära kanterna så att du kan fly så snart som möjligt.
 • Slåss inte med upprorsmakare såvida du inte har något val!

Du kan använda föremål från ditt utrustningskit för att använda en användbar förklädnad för att smälta in med mobben, en bandana solglasögon och handskar kommer att göra susen och är fortfarande genuint skyddande mot vissa hot.

När det är dags att ta bort din förklädnad är alla lätta att ta bort. Försök att smälta in så att du smälter in i din omgivning och människorna omkring dig.

Förbli inte heller ”gömd” inom pöbeln längre än du måste! I samma ögonblick som du kan bryta dig ut på ett säkert sätt och komma ifrån det desto bättre!

Att smälta in med mobben för att undvika deras våld mot dig borde vara ett sista försök; polisen kommer att vara hårdhänt när det gäller att ta itu med alla som ses som en del av upploppet, och dina medupprorsmakare kan använda händelsen som skydd för att dela ut våld mot alla inom räckhåll för ren glädje.

Du måste alltid vara uppmärksam på det faktum att de flesta myndigheter kommer att vara väldigt, väldigt stränga när de hanterar alla som de uppfattar som en del av problemet.

Undvik områden där sekundära problem uppstår

När du väl har brutit dig loss från själva åkturen, ställ dig inte i den klassiska ut ur stekpannan och in i elden situation genom att flytta till eller genom något kommersiellt område.

Om själva upploppet ännu inte har nått eller påverkat dessa platser kan du lita på att opportunister tar tillfället i akt och plundrar där eftersom majoriteten av ett områdes polisnärvaro kommer att vara helt upptagen med att begränsa och undertrycka upprorsmakare.

När du är på väg att fly, rör dig inte så fort eller så förhastat att du missar andra brott eller farliga situationer som pågår.

Tid som ägnas åt att tänka klart slösas aldrig bort.

Befästa din nuvarande plats

Din bästa insats kan vara att ta skydd i en förhoppningsvis lågprioriterad byggnad och krypa ner medan du väntar på att mobben ska passera.

Detta är ett tufft förslag, men ibland det bästa. Om så är fallet måste du hålla dig borta från alla ytterdörrar och fönster där du kan ses eller som kan dra till sig upprorsmakarens uppmärksamhet.

Om du kan krypa ner i ett innerrum  är det det där du bör gömma dig men du måste också vara dubbelt säker på att du lämnar dig själv en pålitlig väg ut ur byggnaden ifall den brinner.

Du kan minska chanserna för nyfikna upprorsmakare kommer in i ditt skydd genom att förstärka dörren.

Du kan göra detta med kilar, med tunga möbler, med en praktisk bit timmer och några spikar eller till och med repar lindad runt dörren, mekanism eller handtag och fäst vid en stark spets eller annat ankare.

Ta dig tid att lära dig en mängd olika improviserade befästningstekniker för att köpa dig lite extra tid att reagera om inte annat i denna situation.

Om du är i en bil, stanna i bilen

Fordonet ger dig lite levnadsskydd, så att vistas inomhus kan hjälpa din situation.

Försök att röra på dig och anta att folk kommer ur vägen. Undvik att köra mot polisen eller militären eftersom de kommer att se detta som ett hot och kommer att använda våld.

Använd inte pepparspray

Även en lätt bris kan blåsa tillbaka i ansiktet. Dessutom är chansen stor att du bara irriterar angriparna.

Undvik att använda din pistol

Dra inte en vapen om inte ditt liv är i fara. Ett av de enklaste sätten att få en grupp att vända sig mot dig är att dra fram en pistol eller kniv mitt i folkmassan. Vapen bör vara en sista utväg.

Undvik kollektivtrafik

Bussar och taxibilar är lätta mål för en arg pöbel. Försök att undvika kollektivtrafik om möjligt.

Bär väska kläder

Detta är ofta det bästa försvaret mot vassa föremål. När ett upplopp bryter ut är knivar och glas ett stort hot.

Undvik alla auktoritetssiffror

Detta kan verka kontraintuitivt, men att vara runt polis eller militär är farligt i dessa scenarier. De antar att alla civila är farliga och kommer att agera våldsamt.

Håll dig borta från butiker

Ofta använder folk upplopp som en ursäkt för att plundra. Butiker är där de kommer att attackera. Försök att hålla dig borta från dessa byggnader.

Var självisk

Skydda bara din familj och dig själv. Du kommer att se många främlingar som behöver hjälp, men att hjälpa dem äventyrar dig och din familj. Fokusera på det som är viktigast.

Ta inte parti

Många gånger kommer ett upplopp att bestå av två grupper av människor med motståndare vyer. Att hålla sig neutral är det bästa sättet att undvika konfrontation.

Brandsläckare

En av de största farorna med upplopp är brand. Att ha en brandsläckare hjälper dig att kontrollera branden med vetskapen om att din lokala brandkår sannolikt inte kommer till din räddning.

Hur man tar sig ur ett upplopp

Om du hamnar i ett upplopp måste du skydda dig själv så mycket som möjligt. Att ställa dig själv mot en vägg gör att du kan försvara dig framifrån utan att oroa dig för att någon närmar sig dig bakifrån.

Dessa är också kända som flaskhalsar. Varje område där folkmassan leds in i en smal passage är farligt, särskilt om det tillåter en hög markposition.

Detta är områden där folkhop, militär och polis kommer att försöka påverka upploppet.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg