11 katastrofer och Nödsituationer att förbereda dig för

Olyckor och katastrofer är traumatiserande dels på grund av att de till stor del är oförutsägbara och dels på grund av den förödelse och kaos de kan orsaka familjer och till och med hela städer.

Det finns inte ett sätt att undvika eller garantera att du inte kommer att vara inblandad i en olycka eller i området när en katastrof inträffar, men det finns några allmänna steg du kan göra för att förbereda dig och steg du kan vidta för att öka dina chanser att överleva en sådan en händelse.

#1. Inbrott

Steg för att förbereda

Befästa ditt hem mot inkräktare. Ta bort buskar runt hemmet eller ersätt dem med taggiga buskar. Förstärk dörrposter och använd högkvalitativa lås. Håll ingångspunkter väl upplysta och fönster täckta. Se en hund som en tidig varning för eventuella inkräktare på fastigheten.

Överväg att bygga eller förstärka ett befintligt rum som ditt avsedda säkerhetsutrymme. Detta kan vara ett förråd, badrum eller till och med en klädkammare.

Alla förnödenheter för första hjälpen och extra vapen, en sekundär fast telefon och reservmobiltelefon bör förvaras i ditt kassaskåp.

Planera och öva på både att evakuera ditt hem och att få alla till ett säkert rum .

Få en ljudsignal eller ljud som signalerar till alla i huset att ta sig till det säkra rummet.

Håll en ficklampa och telefon inom räckhåll på natten.

Förvara dina vapen på ett säkert ställe som är lätt för dig att öppna om du halvsover men inte av misstag är tillgänglig för barn.

Få utbildning i självförsvar, skjutvapen och första hjälpen innan du behöver dessa färdigheter mot en inkräktare.

Hur man överlever en heminvasion

Tidig upptäckt av en möjlig heminvasion är absolut en nödvändighet. Om du har planerat rätt kommer en lampa att tändas, ditt larm går eller så kommer din hund att morra eller skälla medan inkräktare fortfarande är utanför ditt hem.

Så snart någon i familjen uppmärksammas på en möjlig inkräktare bör de använda ett hörbart ljud som en visselpipa för att signalera andra familjemedlemmar i hemmet. Räkna inte med att hinna springa från rum till rum och larma folk.

Försök inte konfrontera inkräktare eller hindra dem från att ta föremål från ditt hem. Ditt mål under en heminvasion är att undvika konfrontation, att ringa eller signalera efter hjälp, fly hemmet eller som en sista utväg få din familj till ett säkert rum.

Tvärtemot vad många tror kan säkra rum fånga din familj. Varje säkert rum bör ha en andra utgångspunkt som du kan använda som tar dig och din familj ut ur huset och bort från faran.

Det enda garanterade sättet att undvika en konfrontation och skydda din familj är att hindra inkräktarna från att komma in i ditt hem. Det näst säkraste är att få din familj ut ur huset och så långt bort som möjligt.

#2. Husbrand

Steg för att förbereda ett hus för en husbrand.

Se till att ditt hem har brandsprinkler och att varje familjemedlem vet hur man använder dem.

Ha ett regelbundet underhållsschema för alla ugnar, torktumlare, skorstenar, rökdetektorer och brandsläckare för att säkerställa att de är i gott skick. Se till att gasventiler och elektriska avstängningar inte hindras från brandkårens insyn.

Kopiera alla viktiga dokument tillsammans med en inventarielista över värdefulla föremål i hemmet och förvara på en annan plats eller i ett brandsäkert kassaskåp.

Ha en familjeevakueringsplan, öva på den med familjen tills alla kan komma ut av hemmet snabbt.

För hem med flera nivåer är en repstege som snabbt kan förankras från vilket fönster som helst en utmärkt idé. Om det finns i budgeten kan du få något sånt här

Hur man överlever en husbrand

Evakuera enligt din familjeplan så snabbt som möjligt. Håll dig låg, kryp på händer och knän för att undvika rök tills du är ute ur hemmet. Knyt en bandana eller något tyg eller klädesplagg över munnen och näsan för att förhindra rökinandning. Känn dörrar med baksidan av handen innan du öppnar dem.

Öppna inte en dörr som är varm att ta på!Ring på hjälp så snart som möjligt men vänta inte med att evakuera. Gå aldrig tillbaka in i hemmet av någon anledning när du väl är utanför. Om dina kläder börjar brinna, stanna, släpp till marken och rulla tills elden är släckt.

#3. Terrorist attack

Steg för att förbereda sig för en terrorist

Skapa en terrorismplan med din familj i förväg innehåller kriterier för att logga in eller avlyssna såväl som hur man kommunicerar med andra familjemedlemmar och var man kan träffas om man separeras.

Vet alla ställen du besöker var de närmaste utgångarna och nödutgångarna finns.

Håll dig borta från trånga allmänna utrymmen som gallerior. Till exempel, med de senaste attackerna och spänningarna, skulle Tomorrowland-festivalen i Belgien inte vara ett bra evenemang att delta i.

Ta för vana att bära ett EDC-kit (every day carry).

Om du måste gå in på en offentlig plats, öva på situationsmedvetenhet genom att vara uppmärksam på kroppsspråk, rörelse och buller i folkmassan runt dig. Om du tränar dig själv att vara uppmärksam på hur en normal folkmassa låter, kommer ditt sinne snabbt att uppmärksamma dig på allt som verkar onormalt. Du kommer att kunna reagera snabbare och/eller komma ut ur området när du känner en fara.

Öva på att vara osynlig i en folkmassa för att inte bli ett mål för potentiella terrorister.

Förbered ett nödpaket som innehåller mat, vatten, ett vapen och medicinska förnödenheter .

Hur man överlever en terroristattack

Behåll lugnet, ha tålamod och följ alla instruktioner från lokala myndigheter.

I vissa terroristattacksituationer som involverar en aktiv skytt som fortfarande var i närheten kunde vissa människor överleva genom att låtsas vara döda för att undvika att bli skjutna.

Om du är nära en händelse när den inträffar och kan göra det på ett säkert sätt, ge första hjälpen till alla som kan skadas.

Kontrollera efter skador på din plats med hjälp av en ficklampa. Undvik att tända ljus eller använda tändstickor eller ljus. Stäng av alla verktyg i ditt hem som du misstänker är skadade eller farliga.

Om det är säkert att göra det, säkra familjens husdjur och kolla om äldre eller handikappade grannar.

#4. Motorfordonsolyckor

Steg för att förbereda

  • Håll dig till ett regelbundet underhållsschema för alla motorfordon.
  • Följ tillverkarens rekommendationer när du gör reparationer och byter ut delar.
  • Ha en väska som innehåller ett första hjälpen-kit.
  • Överväg att ta en kurs i defensiv körning.
  • Se till att säten, nackskydd, bilsäten och säkerhetsbälten är korrekt justerade för varje person.
  • Förbli visuellt uppmärksam på vägen, håll händerna på ratten och undvik distraktioner som mobiltelefonanvändning, smink, sms, etc.
  • Undvik att köra ett motorfordon när du är berusad eller påverkad av droger.
  • Se till att göra alla reparationer som behövs och ha nödtillbehör välfyllda och i varje fordon.
  • Säkra alla lösa föremål som bärbara datorer, husdjur etc. som kan orsaka skada om de kastas runt under en krasch. Handskfacket eller bagageluckan på din bil är säkrast för större föremål. Använd säkerhetsbälten för att säkra ryggsäckar och husdjur.
  • Lär dig och träna på att ge första hjälpen för saker som skärsår, brutna ben och stötar.

Steg för att överleva

Bär alltid hjälm om du kör motorcykel eller terränghjuling.

Om du blir varnad om att en kollision kommer, lägg ryggen mot sätet, försök att inte spänna dig, håll handlederna platta och inte böjd runt ratten.

Behåll lugnet, ring på hjälp, ange din platsinformation.

Bedöm eventuella skador, stanna kvar i ditt fordon om det är säkert att göra det. Om ditt fordon verkar osäkert, gå av vägen till ett område där du lätt kan ses av bärgare men är borta från skada.

#5. Fritidsolyckor

Steg för att förbereda

Håll alla fritidsfordon som båtar, cyklar, terränghjulingar, samt camping- och vandringsutrustning i toppskick.

Känn till terrängen och området inklusive potentiella faror som vattendrag, sumpiga områden eller faror för båtliv.

Undvik att köra fritidsfordon när du är påverkad av alkohol eller andra substanser som kan försämra ditt omdöme eller försena dina reaktionstider.

Ha en väska som innehåller en kommunikationsenhet som en mobiltelefon och ett grundläggande första hjälpen-kit på din båt, fyrhjuling eller med din vandrings- och campingutrustning.

Steg för att överleva

Ring eller signalera omedelbart efter hjälp även om du tror att du mår bra. Ange din beräknade plats, vilken typ av olycka och ange eventuella skador. Kom överens om regelbunden incheckning var 10:e eller 15:e minut tills du kommer tillbaka säkert.

Väderrelaterade katastrofer

Väderrelaterade katastrofer och geologiska händelser kan verkligen orsaka förödelse för inte bara ditt hushåll utan också hela städer eller regioner på landet.

Gemensamma steg för att förbereda sig för de flesta katastrofer

Bekanta dig med länets och stadens varningssystem och evakueringsrutiner.

Förstå skillnaden mellan en översvämningsvakt och en översvämningsvarning. En bevakning betyder att förhållandena är rätt för en händelse, en varning betyder att händelsen redan inträffar eller kommer att inträffa mycket snart. Samma system gäller för stormar, översvämningar, tornados, etc.

Planera för och öva på att befäst ditt hem mot stormar

Om du tar skydd under en storm, fyll handfat, badkar och andra behållare med vatten medan det fortfarande är oförorenat eller innan det slutar rinna.

Stäng av gas och el och koppla ur apparater för att undvika eventuella strömstörningar.

Planera och öva på att evakuera ditt hushåll på olika vägar.

Känn till och öva korrekta säkerhetsprocedurer för alla väderhändelser eller geologiska händelser som kan inträffa i ditt område. (Översvämningar, jordbävningar, vulkanutbrott, skogsbränder)

Identifiera ”säkra” platser i ditt hem eller andra områden där du tillbringar tid. Se till att din familj vet vilka platser som är ”säkrare” för varje typ av storm eller geologisk händelse. Se till att du har en heltäckande första hjälpen-låda i ditt hem och att alla familjemedlemmar vet var den finns och att äldre barn och vuxna vet hur man använder förnödenheterna inuti.

Ha en plan för hur du kommer att kommunicera med familjemedlemmar och andra släktingar i händelse av att traditionella kommunikationssystem inte fungerar.

Förbered ett katastrofhändelsepaket som innehåller föremål som kan hjälpa dig att skydda dig från kollapsande tak och flygande skräp och glas. Inkludera saker som slitstarka skor eller stövlar för varje familjemedlem ifall händelsen inträffar medan du sover. En vadderad bilbarnstol för små barn. Tunga rockar eller filtar som kan kastas över dig för extra skydd mot väder och vind men också från flygande glas och träsplitter, etc.

Förbered en väska med akut mat, vatten, medicin, viktiga papper, kontanter och andra förnödenheter. Förvara i en vattentät behållare om ditt område är utsatt för översvämningar eller tsunamier.

#6. Jordbävning

Steg för att förbereda sig för en jordbävning

Få veta i förväg om ditt hem eller andra byggnader som du ofta vistas i är jordbävningsbeständiga.

Om du bor i ett område som är utsatt för jordbävningar, förankra föremål som kan ramla omkull och skada någon. Tunga möbler som skåp och bokhyllor samt speglar, armaturer och apparater bör förankras eller säkras i förväg.

Se till att du har ett säkert lager av förnödenheter, inklusive mycket vatten, eventuell medicin som behövs och kopior av viktiga dokument i en vattentät påse eller påse.

Hur man överlever en jordbävning

Lägg dig ner på golvet omedelbart på händer och knän om du känner att en jordbävning börjar. Den omedelbara faran för dig under en jordbävning är att kastas till marken eller träffas av skräp som kastas runt.Att tappa till marken förhindrar omedelbart att du med våld kastas till marken och riskerar allvarliga skador. Stå INTE i en dörröppning då du riskerar att kastas in i ramen.

Kryp längs golvet eller marken till din i förväg identifierade säkra plats för att ta skydd . Håll dig borta från glasbord eller hyllor och fönster eller något som kan falla på dig. Om du befinner dig på en främmande plats eller inte har förberett en täckningsplats, gå under närmaste stabila bord eller hörn längst bort från fönster för täckning.

Kryp, gå inte. Placera armarna eller en kudde eller filt över huvudet och halsen för att skydda dig själv ytterligare medan du är på din täckplats. Håll i något tills rörelsen stannar.

Du vill vara så nära marken som möjligt. Om du ligger i sängen, stanna kvar i sängen och täck över huvudet och nacken med en kudde. Stanna fordonet på ett säkert sätt i ett fordon i rörelse men stanna inomhus. Försök att undvika att stanna i närheten av höga byggnader, broar eller överfarter som kan kollapsa, elledningar och stora träd. Försök att undvika att vara under jord som i en källare eller ett parkeringsgarage där skräp kan kollapsa på dig och fånga dig.

#7. Översvämningar/Tsunamis

Steg för att förbereda sig för en översvämning eller tsunami

Vet hur du stänger av el, gas och vatten till ditt hem eller kontor. Om du behöver ett verktyg för att kunna stänga av dessa verktyg, se till att du har det på en säker plats. Varje familjemedlem bör känna till och öva på att stänga av verktyg.

Planera och träna en familjeevakueringsplan inklusive en utsedd säker plats på högre mark och en plan för kommunikation med familj och släktingar.

Gör en lista över föremål som ska tas med i hemmet eller garaget när översvämning är möjlig. Tid är avgörande vid evakuering, att ha en lista hjälper dig att kunna ta in föremål på ett effektivt sätt.

Förbered en påse elelr väska komplett med nödtillförsel av mat, rent vatten, medicin, första hjälpen-kit och kopior av viktiga dokument.

Om du befinner dig i ett område benäget att översvämning, förvara en yxa eller yxa på vinden tillsammans med andra förnödenheter och extra kläder förvarade i en vattentät behållare. Om du vaknade till att vatten översvämmade ditt hem, utan tid att evakuera, kan du gå in på vinden eller husets högsta punkt och ringa 112. Yxan gör att du kan skära ett hål i taket om det behövs.

Om du bor på eller nära kusten, överväg att höja ditt hem för att skydda dig mot skador till följd av en tsunami eller få professionella råd om hur du förstärker väggar och andra komponenter.

Hur man överlever översvämningar eller en tsunami

Skydda hem och värdesaker. Ta med utomhusartiklar inomhus närhelst översvämning är möjlig. Att göra detta tidigt kommer att förhindra förlust av värdefull tid som du kan behöva om ett evakueringsorder utfärdas.

Om du är säker på att vattnet rör sig långsamt och du har tillräckligt med tid, stäng av all el, gas och vatten till hemmet. Om vatten redan kommer in i ditt hem, riskera inte elektriska stötar genom att röra vid elektriska paneler. Om det finns tid, flytta alla värdefulla föremål som du inte kan ta med dig till den högsta våningen i ditt hem.

Evakuera. Om myndigheter anser det nödvändigt att utfärda ett evakueringsmeddelande, påbörja evakueringen direkt, vänta inte med att se om du verkligen behöver lämna. Gå alltid till högre mark men lyssna på varningar när du reser för att se till att du är medveten om eventuella blockerade rutter.

Undvik vatten om möjligt. Försök INTE att vada igenom eller kör genom stående vatten på vägar, broar eller något annat område. Det är svårt att bedöma vattendjupet och rörligt vatten går väldigt snabbt och kan lätt slå ner dig eller köra om även en stor SUV eller skåpbil.

#8. Vulkanutbrott

Steg för att förbereda

Förbered en påse med nödmat, vatten och andra förnödenheter. Inkludera skyddsglasögon för varje medlem i din grupp samt andningsmasker för engångsbruk för att förhindra att luftburen vulkanaska och gaser kommer in i dina ögon och lungor.

Förbered och öva på en evakueringsplan. Inkludera en plan för att täcka eller flytta all utrustning och andra föremål utomhus till garaget eller annan byggnad för att skydda dem från skador till följd av aska.

Hur man överlever under ett vulkanutbrott

Följ råd från myndigheter och antingen förbli inomhus eller evakuera området för att undvika heta gaser, sprängningar i sidled som kan skicka skräp att flyga och lavaflöde.

Om du är kvar inomhus, stäng alla fönster och stäng av eller stäng alla ventilationssystem som skulle släppa in utomhusluft i hemmet. Var uppmärksam på tecken på att taket kan ge vika för aska och rensa regelbundet taket från aska och hängrännor.

Om du måste evakuera, bär långbyxor och långärmad skjortor eller en jacka eller en skyddsdräkt. Ta bort kontaktlinser och använd istället glasögon eller skyddsglasögon. Bär andningsskydd av typen n95 eller n99 eller om möjligt en riktig gasmask.

Undvik att köra om askafallet är kraftigt om det inte krävs. Om du måste använda ett fordon för att evakuera, kör i 35 km/h eller långsammare för att undvika att aska rör sig som kan täppa till och skada motorer, rörliga delar och till och med stanna din motor och lämna dig strandsatt.

Se upp för lerflöden såväl som lavaflöden.

Lerflöden är mer sannolikt nära bäckar, under eller efter kraftigt regn. Du kan inte gå ut eller springa ur ett lerflöde, om du ser ett uppströms, försök inte att korsa en bro. Undvik lågt belägna områden, dalar och områden som är medvind från vulkanen.

#9. Skogsbränder

Steg för att förbereda

Förbered en väska och en evakueringsplan.

Installera rökdetektorer och brandsläckare på varje våning och se till att de hålls i gott skick.
Använd en landskapsdesign som avskräcker eld från att nå ditt hem. Till exempel är tall-, gran-, vintergröna och eukalyptusträd mer brandfarliga än lövträd.Bygg ditt hem eller förstärk utsidan av ditt hem med material som är brandsäkra.

Ha en regelbunden underhållsrutin som förhindrar ansamling av brandfarliga material i hängrännor, skorstenar, på taket och längs med kanterna på ditt hem.

Se till att din trädgårdsslang når vilken plats som helst i huset. Överväg fryssäkra tappar på varje sida av hemmet och andra byggnader.

Förbered ett kit för bekämpning av skogsbrand som innehåller minst en kratta, spade, flera hinkar och en motorsåg eller yxa samt en stege som är tillräckligt hög för att nå taket.

Identifiera en alternativ vattenkälla som kan användas för att bekämpa skogsbränder som en sjö, bäck, damm eller behållare för regnvatten. Ha en plan för att kunna pumpa detta vatten från källan till huset både med hjälp av en elektrisk pump och med hjälp av en icke-elektrisk pump ifall strömmen är borta.

Steg för att överleva

Om du inte har blivit beordrad att evakuera,  skydda ditt hem genom att ta bort brandfarliga gardiner och stänga eventuella vinds- och källarventiler, dörrar, fönster och fönsterluckor. Detta inkluderar att stänga alla dörrar inne i bostaden. Lämna spjället på din eldstad öppen men stäng skärmen.

Vrid av alla naturgas-, eldningsolja- och propanverktyg vid källan. Lämna ett ljus i alla rum och utanför för att göra ditt hus mer synligt för brandmän i kraftig rök. Anslut trädgårdsslangar och fyll eventuella pooler, badkar eller andra stora behållare med vatten. Koppla loss din garageportöppnare och stäng den.

Sätt på grässprinkler och lämna dem på för att skölja av marken runt ditt hem. Om möjligt, placera sprinklerna på ditt tak eller så spolar de ut ditt hems utsida.

Evakuera omedelbart när du uppmanas och ta din BIR. När det är möjligt, meddela någon att du har evakuerat, rutten du tar och din destination.

Läs mer om hur du förbereder dig för och överlever skogsbränder här.

#10 Tornados

Steg för att förbereda

Håll en nödväderradio till hands och antingen ha den på hela tiden eller ta för vana att slå på den när vädret ser ut som att en storm kan vara på väg.

Vet var underjordiska skyddsrum finns i ditt område. Om du bor i ett husbilssamhälle, kontakta tjänstemän om att bygga ett underjordiskt skydd som ska användas av invånarna.Skapa en evakueringsplan och öva på att snabbt få familjemedlemmar, husdjur och förnödenheter till skydd.

Hur man överlever

Börja förberedelser för att ta skydd så snart en klocka utfärdas. Samla alla förnödenheter, väcka eller på annat sätt varna familjemedlemmar etc. Sök skydd omedelbart om en varning utfärdas.

Säkraste platserna under en tornado

Underjordiska skyddsrum–Här är det bästa alternativet om detta är möjligt. Problemet är att många gånger en tornado slår till utan mycket förvarning alls, vilket betyder att du kanske inte har den dyrbara tid som behövs för att säkert komma in i en närliggande underjordisk struktur.

Källare–Näst bästa alternativet enligt experter är källaren om möjligt men se till att ta skydd under ett stort bord eller trapphus ifall våningen ovanför kollapsar.

Ovan marken: Säkert rum–Det tredje alternativet är en värdeskåp ovan jord. Det säkraste alternativet om du är ovan jord är att bygga eller förstärka ett litet inre rum (garderob eller badrum) i ett större rum.

Du är minst säker i en husbil, i din bil på motorvägen eller på ett öppet fält. Om du inte har någon lämplig struktur tillgänglig, lägg dig platt på marken på markens lägsta punkt, helst i ett djupt dike. Täck huvud och hals med armarna eller en kappa eller filt som skydd mot skräp.

#11. Orkaner

Steg för att förbereda

Förbered en väska och en plan för att ta skydd. Om du inte är i en husbil kommer du att stanna inomhus.

Känn din fastighets höjd för att bedöma hur den kommer att påverkas av tidvatten översvämningar eller stormfloder.

Förskurna stormluckor av plywood och har ett sätt att installera dem snabbt och säkert.

Håll ditt hem välskött inklusive att hålla skräp borta från hängrännor så att de är rena och trimma träd så att de är mindre mottagliga för hårda vindar.

Gör en lista över alla utomhusartiklar som måste tas med inomhus om tiden tillåter.

Bestäm ett sätt att förstärka och förankra din garageport för att förhindra att den blåser upp.

Säkra alla fritidsfordon

Fyll badkar, handfat och andra behållare med vatten.

Överväg att bygga ett säkert rum eller förstärka en garderob eller ett litet rum i ditt hem.

Stäng av verktyg och eventuella olje- eller propontankar.

Steg för att överleva

När ditt hem är säkrat från utsidan, förbli inomhus. Stäng alla innerdörrar, gardiner eller persienner och fäst eventuella ytterdörrar.

Dra dig tillbaka till ditt säkra rum . Om du inte har byggt ett säkert rum, gå till ett litet inre rum på den lägsta våningen i ditt hem. Detta skulle vara en garderob, badrum eller hall. Ligg platt på marken, under en robust möbel om möjligt.

Husbilar är inte säkra under en orkan. Sök skydd i närmaste underjordiska skyddsrum eller en grannes hem.

Det finns inget sätt att alltid förutse när du kommer att utsättas för naturkatastrofer, geologiska händelser, kriminella handlingar eller en olycka. kan vanligtvis inte förhindras eller lätt undvikas.

I alla fall kommer avancerad förberedelse och tidig varning att ge dig värdefull tid för att komma till en säker plats. Att veta och öva på vad du ska göra i förväg kommer att hjälpa dig att förbli lugn, agera snabbt och ge dig den bästa chansen att överleva för dig och din familj.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg