Vad kan man äta till Mellanmål?

Vad kan man äta till Mellanmål?

Det är både populärt och nyttigt att äta mellanmål, men vad kan du äta som mellanmål egentligen?

Den frågan och fler svarar vi på precis nu.

Vad kan du äta som mellanmål?

Du kan egentligen äta det mesta till mellanmål, bara det inte är allt för mättande och gör att du inte blir hungrig när du ska äta ditt nästa mål mat. För att nämna några exempel passar bland annat pannkakor, plättar, krämer och pajer utmärkt som mellanmålsmat.

Var kan du hitta recept på mellanmål?

Recept på mellanmål kan du bland annat hitta på Mellisdags samlingssida för recept. Där finner du hundratals olika recept på mellanmål som du såväl kan betygsätta som tycka till om i kommentarsfältet.

5 förslag på mellanmål

  1. Pannkakor och plättar
  2. Bröd
  3. Pajer
  4. Krämer
  5. Piroger

Nedan berättar vi mer om de mellanmålsförslag vi precis nämnt i större detalj.

1. Pannkakor och plättar som mellanmål

Pannkakor och plättar är ett gott mellanmål som du oftast tillagar på spisen eller i en långpanna i ugnen. De vanligaste ingredienserna är salt, matfett, ägg, vetemjöl och mjölk. Men värt att veta är samtidigt att pannkakor och plättar kan anpassas i princip hur som helst.

Pannkakor och plättar som ska fungera som mellanmålsmat är i regel något mindre mättande än ”vanliga” pannkakor och plättar som du har till exempelvis middag och lunch.

2. Bröd som mellanmål

Bröd passar bra till många typer av måltider, så även mellanmål. Standardingredienserna för bröd är vanligtvis mjöl, vätska (ofta vatten eller mjölk), salt och jäst. Så kallat mellanmålsbröd är ungefär samma sak som vanligt bröd som du kan ha till måltider såsom lunch och middag.

Men som tumregel är bröd du äter till mellanmål något nyttigare än vanligt bröd, och detta för att mellanmålet inte ska påverka din aptit fram tills att du äter nästa större mål mat.

3. Pajer som mellanmål

Både matpaj och fikapaj fungerar perfekt som mellanmål. Men lite onyttigare paj, alltså mellanmålspaj ska du inte äta allt för ofta på grund av att dessa pajer innehåller mycket socker och kolhydrater. Likaså kan vanliga matpajer med tunga ingredienser såsom köttfärs vara lite för mättande för att fungera som mellanmål.

En perfekt mellanmålspaj kan exempelvis vara en ost- och skinkpaj eller en lättare fikapaj såsom en blåbärspaj. Fast egentligen fungerar i princip alla typer av pajer bra så länge du inte äter för mycket av pajen och således inte orkar med att äta nästa stora måltid.

4. Krämer som mellanmål

En god kräm, såsom en kräm med blåbär, hallon eller krusbär fungerar utmärkt som mellanmål. Idealt ska du servera krämen med mjölk och ett gott bröd. En annan sak som är bra med krämer som mellanmål är att de är enkla och snabba att tillaga.

Som tumregel kan du göra de mest populära krämerna på omkring cirka 15 minuter.

5. Piroger som mellanmål

Att äta en pirog som mellanmål är en bra idé, inte minst då piroger i regel inte är särskilt stora och mättande. En pirog räcker i regel perfekt som mellanmål, och en annan bra sak med piroger är att du kan anpassa innehållet på ett enkelt sätt.

Standardfyllningen i en pirog är kött, svamp och/eller kol. I Sverige är det vanligast med köttfärspiroger, men i länder såsom Polen är kokta piroger med potatis vanligast.

Värt att veta är även att du kan köpa färdiga piroger på exempelvis Coop, men det bästa och framför allt nyttigaste är att tillaga dina egna piroger genom att följa ett recept.

Relaterade inlägg