Så Inkorporerar du Hälsosamma Vanor i Ditt Liv 

Så Inkorporerar du Hälsosamma Vanor i Ditt Liv

Enligt ett inlägg publicerat på gymkedjan SATS hemsida är tre av de vanligaste nyårslöftena bland svenskarna att börja träna, gå ner i vikt och sluta äta godis.

Detta visar sig i att SATS träningslokaler inte sällan är fulla i januari men med ett rejält bortfall av besökare redan i februari. Många kämpar med bristande motivation varför det är viktigt att inte bara identifiera ett nyårsmål, utan även ha en strategi för hur du ska lyckas med dem.

Avgörande är att göra löftet om ett hälsosammare liv så exakt och konkret som möjligt. Undvik stora, abstrakta mål som “Jag vill bli friskare” och håll dig till delmål som att “Jag vill träna minst en gång i veckan”. Applicera denna målmodell oavsett om det är kosten, träningen eller det inre du vill jobba på. I det här inlägget bidrar vi med ytterligare tips om hur du inkorporerar hälsosamma vanor i livet.

Definiera din “ante”!

Processen att påbörja ett hälsosamt liv är beroende av en viss ansträngning och input från dig. Det innebär en reell avsikt att ta dig an en uppgift genom att lova dig själv att göra en viss minimal insats om allt annat går åt skogen. Lyckas du inte alltid med att träna tre gånger i veckan ska du i vart fall träna en gång i veckan.

Om de nyttiga matlådorna stryker på foten för utelunch några gånger är det OK så länge insatsen är nyttiga matlådor i nio fall av tio. I detta avseende är begreppet “ante”, kanske mest känt som en term inom ramen för poker, relevant. En ante är en liten del av en satsning som alla spelare måste göra för att det ska finnas någonting i potten i början av en pokerhand. Likaledes måste du besluta dig för vilka åtgärder du är villig att vidta från början utan kompromisser eller ursäkter på resan mot ett hälsosammare jag. På så vis har du något att arbeta med ju längre i processen du kommer.

Planera

En viktig del i att inkorporera hälsosammare vanor är att planera. Det innebär att du inte lämnar en god kosthållning, bra sömn och träning åt slumpen. Dessa moment ska vara självklara delar i veckokalendern. Ett konkret tips är att varje söndag ägna en timme åt att planera veckan i form av matinköp, förberedelse av måltider och planering av träningspass.

Har du kört konditionsträning ena veckan kan det vara på plats att balansera träningen med styrka eller stretch i form av funktionell träning eller yoga andra veckan. På samma sätt är det enklare att lyckas med en god kost om du planerar inköpen i förväg. Att gå till mataffären stressad och hungrig efter jobbet är ett utmärkt läge för de onda vanorna att ta vid. Genom att planera veckans alla måltider på söndagen arbetar du aktivt för balanserade och nyttiga måltider. Ett extra plus är att det dessutom är mycket billigare att måltidsplanera än att spontanshoppa matvaror.

Dra med andra

Vi lever i en värld där mycket av vårt sociala umgänge är koncentrerat till att äta och dricka ute, kolla på film eller bara slappna av tillsammans. En stor utmaning för den som påbörjar resan mot ett hälsosammare liv är därmed att balansera nya, goda vanor med behovet av att träffa vänner och bekanta över en flådig middag eller ett biobesök.

Vårt tips är att vända denna utmaning till din fördel och helt enkelt dra med andra på din hälsoresa. I stället för att tacka nej till kaloririka middagar och stillasittande social samvaro kan du vara den i kompisgänget som föreslår klättring i en hall på en lördag morgon, eller en vegetarisk matlagningsafton där vännerna delas in i olika matlag för förberedelse av en nyttig supé.

Tveka inte heller på att bjuda med kompisar och kollegor på svettiga träningspass på gymmet eller en löptur i spåren. Genom att motivera andra motiverar du dig själv och det gör det lättare att hålla sig till sina planer.

Relaterade inlägg