21 saker att Tänka på När du Ska Åka Utomlands – Checklista

21 saker att Tänka på När du Ska Åka Utomlands - Checklista

När du reser utomlands finns det många saker du måste komma ihåg. Från att förstå tull- och importrestriktioner till att ta ett husdjur utomlands, den här guiden ger dig all viktig information du behöver veta. Med dessa praktiska tips kan du se till att din nästa utlandsresa blir säker och trevlig!

Tips #1: Hitta det billigaste priset för dina flygresor

För att starta din semester på bästa möjliga sätt, kommer du att vilja hitta de billigaste tillgängliga flygen. Det finns ett antal olika sätt du kan göra detta, inklusive:

Skyscanner – Det här sökverktyget hjälper dig att hitta de billigaste biljetterna och utarbeta en resplan
Google Flights – Detta är ett fantastiskt verktyg skapat av Google som kan spara tid och energi när du söker efter flyg. Det låter dig göra en grundläggande flygsökning; upptäck destinationer genom att ange datum, platser eller intressen; utforska deras destinationskarta för att se flyg över hela landet du reser till; och spara flyg så att du kan jämföra dem (bra om du växlar mellan enheter).

Tips #2: Hur du ser till att du har en säker resa

Även om det är osannolikt att något kommer att hända när du är på semester är det bäst att förbereda sig för alla eventualiteter. Det finns några saker du kan göra för att förbereda dig för en nödsituation:

Fyll i dina passuppgifter – Se till att du har fyllt i nödinformationen i ditt pass och undertecknat det.

Lämna en kopia av ditt pass och resplan med familj eller vänner – detta kan hjälpa dem att kontakta dig om det är en nödsituation. Det är också värt att lämna kopior av dina kreditkort, flygbiljetter och eventuella resecheckar som du kan ha.

Kontrollera att du har rätt reseförsäkring – Prata med din försäkringsleverantör för att se till att din sjukförsäkring täcker dig utomlands och att du är täckt för eventuella akuta utgifter, t.ex. medicinsk evakuering. Glöm inte att kontrollera dina kreditkort för att se vilka som inkluderar reseförsäkring.

Håll värdesaker utom synhåll – Även om du reser till ett relativt säkert område är det viktigt att du håller alla dina värdesaker utom synhåll när du är offentlig. Bär inte för mycket pengar på dig och lämna aldrig din väska utan uppsikt.

Tips #3: Förstå anpassade och importbegränsningar

Du kommer att upptäcka att olika länder har olika policy när det kommer till vad du kan ta in och ta ut ur landet. Det är viktigt att du har bekantat dig med dessa innan du åker, och du kan kolla med den utländska ambassaden i vilket land du reser till bara för att vara säker. Vanliga begränsningar inkluderar (men är inte begränsade till):

 • Ädelmetaller, inklusive guld
 • Valuta
 • Elfenben smycken
 • Religiösa artefakter
 • Djurskinn
 • Antikviteter
 • Elektronisk utrustning som inte har deklarerats när du anländer
 • Ädelstenar och halvädelstenar
 • Färskvaror
 • Obehandlade träprodukter
 • Vissa mediciner, även om de är ordinerade

Resenärer som inte följer sedvanor och importlagar i ett land kan få föremålet konfiskerat och de kan också få böter. I vissa allvarligare fall kan fängelsestraff utdelas.

När du återvänder hem finns det också begränsningar för vad du kan ta med dig tillbaka. Dessa regler har införts för att upprätthålla lagar som har införts av olika myndigheter. Objekt att vara medveten om inkluderar:

 • Majoriteten av korallföremål, antingen i smycken eller bitar
 • Kajman eller krokodilläder
 • Fjäderprodukter och fjädrar från vilda fåglar
 • Pälsar från marina däggdjur

Tips #4: Ta med ett husdjur utomlands

Det är viktigt att du kontrollerar med ambassaden i det land du reser till innan du tar ditt husdjur utomlands. Många länder kommer att ha restriktioner för om du får ta med ditt husdjur till deras land. På samma sätt, om det råder ett undantagstillstånd och du är evakuerad från landet, kommer husdjur inte alltid att tillåtas i transportfordonet (förutom tjänstedjur som ledarhundar), så detta är alltid värt att ha i åtanke också. På de flesta ställen måste dina husdjur vara uppdaterade med alla sina vaccinationer, och all identifiering av husdjur måste vara i sin ordning.

Tips #5: Ta hand om din hälsa innan du reser

Innan du reser bör du besöka webbplatsen för Centers for Disease Control (CDC) för att ta reda på vilka potentiella hälsoförebyggande åtgärder du behöver vidta i det land du reser till. Detta inkluderar om du ska vidta några försiktighetsåtgärder med maten eller vattnet. Det kommer också att specificera om du behöver några vaccinationer innan du reser dit.

Om du reser med ett befintligt medicinskt tillstånd bör du ha med dig ett brev från din läkare. Beskriv vilka receptbelagda läkemedel du tar och detaljer om tillståndet du lider av. Du bör också kontrollera med den utländska ambassaden på din destination för att se om det finns några restriktioner för din receptbelagda medicin.

Slutligen, packa alltid nödvändig medicin i ditt handbagage om du tappar bort din resväska, och om du bär glasögon, försök att packa ett reservpar.

Tips #6: Särskilda planeringsöverväganden

Det finns vissa grupper som kommer att behöva vidta ytterligare försiktighetsåtgärder när de reser utomlands. Här är några av dem och vad du bör hålla utkik efter:

Studenter: När de reser måste studenterna vara medvetna om vilka lagar som finns i vissa länder. Även om de flesta elever tycker om säkra resor, finns det fall där elever gripits för alkoholmissbruk, allmänt berusning och rattfylleri. Var extra vaksam i främmande länder och se till att följa gällande regler.

HBT: Personer som är lesbiska, homosexuella, bisexuella eller transpersoner (HBT) kan hitta olika attityder till dem i olika länder. Försök att göra grundlig research innan du reser så att du kan vara beredd på vilka toleranser som finns i landet du reser till.

Äldre: Innan du ger dig ut på din resa, rådfråga din läkare. Tänk på hur klimatet är där du ska om detta skulle kunna påverka din hälsa. Försök inte lägga in för mycket i din semesterresplan!

Resa med funktionshinder: Tillgängligheten för funktionshindrade resenärer kommer att vara annorlunda var du än går. Vissa länder kommer att ha lagar på plats för att skydda funktionshindrade resenärer, medan andra inte har det. Planera alltid i förväg, rådgör med din läkare om din resa och kolla efter rätt tillgänglighet på ditt hotell.

Tips #7: Inträdeskrav för olika länder

Inträdeskraven kommer sannolikt att variera beroende på din destination och hemland. Vissa platser kan bara acceptera ditt pass, medan andra kan kräva visum. För att säkerställa att du har rätt dokumentation, besök ambassadens webbplats för att se vad som krävs.

Visum: Om du behöver ett visum måste du skaffa detta från den relevanta utländska konsulära representanten innan du kan besöka detta land. Ge alltid gott om tid för att få detta visum, eftersom det kan kräva att du besöker ditt lokala konsulära kontor. När du har fått det, se till att du kontrollerar om det finns några misstag.

Arbets- och uppehållstillstånd: Om du planerar att arbeta i landet du reser till måste du kontrollera om du behöver någon speciell dokumentation för att göra detta. Kontrollera med ett konsulat eller landets ambassad.

Tips #8: Få hjälp om det finns en kris när du är utomlands

Om det mot förmodan skulle uppstå en kris när du reser, finns det flera saker du kan göra:

Att få hjälp från konsulat: Det finns en mängd utrikestjänster där konsulära tjänstemän finns. De finns till hands om några kriser inträffar, som en naturkatastrof eller politisk omvälvning. Under denna tid kommer de att hjälpa till att lokalisera invånare som är försvunna och kommer att hjälpa till att få dem tillbaka till hemlandet.

De finns också där för att hjälpa dig att ge dig råd om du hamnar i ekonomiska problem, behöver medicinsk eller juridisk rådgivning, eller om du har en nödsituation, till exempel ett dödsfall eller arrestering.

Om du är ett brottsoffer: Konsulära tjänstemän finns där för att hjälpa dig om du blir ett brottsoffer när du reser. De hjälper till att:

 • Byt ut ett pass som har blivit stulet
 • Kontakta familj, vänner och arbetsgivare
 • Skaffa dig lämplig medicinsk vård
 • Organisera eventuella andra akuta behov som uppstår
 • Ge dig information om det straffrättsliga programmet inom detta område, vilka resurser som finns för offren, samt ersättningsprogram
 • Få en lista över lokala advokater som talar engelska

Om du är ett offer för passbedrägeri: Om du är orolig för att du har tappat bort ditt pass eller att det har blivit stulet, kontakta närmaste amerikanska ambassad eller konsulat.

Om du blir arresterad utomlands: Eftersom du är i ett främmande land måste du följa deras regler. Om dessa regler bryts kan tjänstemän vara begränsade till hur de kan hjälpa dig. Däremot kommer de att kunna ge dig en lista över advokater och hjälpa dig att kontakta din familj hemma. De kan också hjälpa dig att få pengar från din familj hemma och kommer att övervaka de förhållanden du hålls i samt din hälsa och välfärd.

Så snart du har arresterats bör du be att få tala med närmaste ambassad eller konsulat, eller en konsulär tjänsteman. Du har rätt till detta.

Tips #9: Ta pengar utomlands

Det finns ett antal olika sätt du kan ta med dig pengar utomlands, och det är normalt värt att kombinera flera av dessa metoder (i motsats till att bara ta med dig massor av kontanter).

Kreditkort: Dessa är idealiska för större inköp som restaurangmåltider, biluthyrning, hotellräkningar och flygbiljetter. Det är mer sannolikt att du får en bättre växelkurs när du betalar med kreditkort än att växla kontanter på en växlingsbyrå. Du har också den extra bonusen att få respoäng med många av dessa kort.
Bankkort: Återigen, dessa typer av kort kan ofta ge dig bra växelkurser. Med många uttagsautomater tillgängliga över hela världen kan det vara enkelt att ta ut kontanter i den lokala valutan.
Kontanter: Det är också värt att bära på dig lite kontanter när du reser utomlands, ifall anläggningen du besöker inte accepterar kort. Om du bor långt från en stad kan det vara bra att ha lite pengar att klara av tills du besöker där igen. Det är dock viktigt att du inte har för mycket kontanter på dig när som helst, och du bör lämna eventuella extrapengar i kassaskåpet på ditt hotell om du kan.

Släng inte runt dina pengar offentligt, eftersom det kan göra dig till ett enkelt mål för tjuvar.

Resecheckar och förbetalda kort: Dessa är ett säkert alternativ till kontanter och är perfekta som backup om du inte kan hitta en bankomat eller den närmaste dig är ur drift. Om dessa försvinner eller blir stulna kan de normalt ersättas inom 24 timmar.

Tips #10: Kontrollera utgångsdatumet för dina dokument

Se till att ditt pass, ID-kort, körkort, bankkort och andra dokument inte är på väg att upphöra att gälla. De flesta länder släpper inte in dig om ditt pass går ut på mindre än sex månader.

Kom ihåg att dokument tar några veckor att förnya, så gör det minst en månad innan du reser.

Tips #11: E-posta och skriv ut de viktigaste dokumenten

Skanna dina dokument (pass, visum, körkort, ID-kort), e-posta dem själv och skriv ut kopior. Om de blir stulna kommer förnyelseprocessen att gå snabbare om du har kopior till hands eller i din inkorg. Håll dem också åtskilda från originalkopiorna.

Tips #12: Förbered ditt visum

Först och främst skaffa ett visum (om det behövs) och kontrollera om datumen stämmer. Du hittar vilka länder som behöver tillstånd på den officiella ambassadens webbplats.

Tips #13: Glöm inte att skriva ut och skärmdumpa incheckningar, boende och biljetter

Det är en bra idé att skriva ut eller skicka till din telefon alla bokningar, incheckningar, flygbiljetter, biljetter till attraktioner och biljetter till bussar, tåg och tunnelbanor.

Tips #14: Bli vaccinerad

Ta reda på om du behöver några vacciner genom att besöka Världshälsoorganisationens officiella webbplats. De vanligaste nödvändiga är gula febern, malaria, meningokocksjukdom och polio. Du kan också ringa ett lokalt resevaccinationscenter, så berättar de vilka du behöver.

Kom ihåg att vissa vacciner måste göras några veckor innan din resa. Dessutom behöver du ofta ta flera bilder med några dagar mellan dem. Så du bör vaccinera dig tidigt.

Tips #15: Packa viktig medicin

De flesta mediciner kan bäras ombord. Du bör dock se till att ditt läkemedel finns i originalförpackningen och i tillräckliga mängder. Packa ner något för att få ner temperaturen, smärtstillande mediciner, bandage, en digital termometer, piller mot diarré och något mot solbränna.

Tips #16: Glöm inte recepten för dina mediciner

Om du använder receptbelagd medicin bör du få dina recept innan du går. TSA kräver att du har dem ombord, och du behöver dem om du tar slut.

Tips #17:  Informera din bank när och vart du ska

Om din bank ser köp från ett annat land kan de att tro att någon har stulit ditt kort och spärra det. För att förhindra detta, informera dem när och vart du ska åka.

Tips #18:  Betala dina räkningar i förväg eller ställ in automatiska betalningar

Det här tipset är självklart. Du vill inte komma tillbaka bara för att få reda på att du är i skuld. Det kan vara bra att betala två månader i förväg för att undvika otäcka överraskningar.

Tips #19:  Kontrollera växelkurser, bankomatavgifter och byt lite kontanter

Lär dig vilken valuta de använder och växelkursen så att du inte blir lurad. Besök också din banks webbplats och skriv ner utlandsavgifterna för transaktioner och uttag från bankomat. Det är vanligtvis billigare att växla ungefär hundra spänn innan du går och tar ut resten genom bankomaten när du väl är där.

Tips #20: Titta på väderprognoserna

Genom att ta reda på hur vädret kommer att bli, kommer du att kunna packa därefter. Lär dig också om potentiella orkaner, översvämningar, åskväder, tsunamier, etc. och lär dig om vad du bör göra i dessa situationer.

Tips #21:  Ta reda på de lokala transportkostnaderna

Kontrollera de lokala kostnaderna för bussar, tåg, tunnelbanor och taxibilar – leta efter genomsnittliga priser och rabatter för biljetter med angivna tider. Kanske välja att hyra istället? Till exempel, i de flesta tredje världens länder är taxi vanligtvis det bästa sättet att transportera, eftersom de är ganska billiga. Men ibland är det ännu billigare att hyra en bil.

Bonustips

En fråga som många snusare tänker på när de ska resa utomlands är huruvida man kan ta med snus eller nikotinpåsar på resan, och i sådant fall, vad du bör tänka på. Reglerna är striktare för snus än nikotinpåsar eftersom att snus innehåller tobak. Det finns begränsningar på hur mycket snus eller nikotinpåsar du kan ta med dig på resan. Det bästa är att se reglerna för varje enskilt land innan avresa. Däremot är en bra tumregel att du får ta med dig nikotinpåsar för eget bruk till de allra flesta länder. Om du kan motivera mängden du tar med dig utomlands och du har rimliga mänger är det oftast inga som helst problem. För mer djupgående information om nikotinpåsar på resan kan du referera till denna guide.

Relaterade inlägg