76 Överlevnadslektioner och Tips från tredje Världens Länder

De flesta av dessa tips kommer från Afrika. Man måste applådera uppfinningsrikedomen hos människor som kan använda naturresurser och rensade föremål för att göra det de behöver trots brist på pålitlig elkraft, vattenbrist och allmän fattigdom.

Några av metoderna kan anses vara grymma och beroende på landets särskilda lagar angående byggnad och jakt kan det vara olagligt – men människor måste förse sig med tak över huvudet, vatten och mat och nöja sig med vad de har tillgängligt för att försörja sig.

Det finns också många opportunister som letar efter chanser att råna husägare och vi har en omfattande avsnitt om säkerhetstips. Vi kan finna dessa tips och färdigheter mycket användbara när krisen kommer.

Innehållsförteckning

Bostäder

1. Stople and daga (lera) är ett sätt att göra traditionella hem. De är ofta cirkulära till formen men kan också vara rektangulära. Stolparna skärs och planteras i marken för att bilda väggens kontur, sedan vävs små grenar mellan stolparna.

Efter denna lera används för att skapa en vägg, packas den för hand på stommen. Ibland blandas leran med kogödsel – gräset i den ger styrka, och om det finns pengar kan lite cement tillsättas i leran för ökad styrka.

Takkonstruktionen är gjord från stolpar och sedan halmtak med det gräs som finns i området – om folk bor i ett område där det eftertraktade långa halmtaksgräset finns har de tur – om inte får de nöja sig med det kortare gräset.

Taket måste ha ett bra överhäng på cirka 3 fot för att säkerställa att regn inte kommer in på lerväggarna och får dem att sönderfalla.

2. Golv är gjorda med en blandning av kogödsel och lera, sedan smetas ut för hand på den hårt packade jorden. Den torkar till en slät yta och luktar faktiskt inte obehagligt.

Kodyngdsgolv

11. För att dekorera stolp- och dagahus kommer människor att hitta jord i olika färger för att göra färg – röd eller gul jord blandas med vatten och utarbetade mönster målas på husen.

De kommer att tvättas av med långvarigt regn, men som nämnts är takfoten ganska bred och skyddar väggarna, och färgdesignen förnyas i alla fall varje säsong. Denna ”färg” är helt naturlig och giftfri.

Gemenskapen i Zimbabwe håller traditionen vid liv med att måla lerkojor

Mat

12. Barn lär sig unga att identifiera vild frukt som är ätbar. Människor kan ofta ses längs vägarna och samlar frukt som ett mellanmål på vägen eller att ta med sig hem. När de går längs vägen spottas fröna ut och resulterar i fler självsådda fruktträd.

13. När folk går runt i bushen eller i en stad håller de ögonen öppna och noterar var olika fruktträd som guava och mango har självsåtts, eller där det finns övergivna gårdar eller gårdar med fruktträd.

När de är hungriga och träden bär frukt, vet de exakt vart du ska vända dig för gratis frukt.

När frukt som papaya måste förpackas för att ta till marknaden packas de i ett bo av mjukt gräs så att de inte rör vid och får blåmärken. andra i hessiansäckarna. Ingen plast används.

15. För att torka majs i Zimbabwe görs en cirkulär palissad känd som en Dara med hjälp av lokala filialer.

Sedan fästs ett lättare ramverk av korsade pinnar ovanför marken och majs packas på denna, sedan skapas ett annat ramverk ovanför det, mer majs staplas och så vidare, så att det cirkulerar luft för att säkerställa jämn torkning.

Om regn hotar läggs en presenning eller plastbit över för att hålla majsen torr.

17. Barn lärs från tidig ålder att vara noggranna med en slangbella– en lämplig liten gaffelgren väljs och innerslangen på ett gammalt däck som användes för att skapa lyftselen.

Små stenar är ammunitionen. Barn vandrar omkring och skjuter fåglar som de steker på en pinne över en liten eld utomhus, eller tar med sig hem till familjen.

18. En mortel och mortelstöt i stor skala görs av en ihålig trädstam och en stolpe används för att stampa majsen till en fruktkött redo att göra gröt.

24. Människor gör fiskvägar av kluvna käppar, eller kommer att göra utarbetade palissader i floden för att rikta fisken till vissa områden där de kan fångas.

Burar för att fånga fisk är också gjorda av hönsnät med tråden runt ingångshålet grov på insidan, så när fiskarna försöker ta sig ut så berör den grova tråden dem och de backar och förblir fångade.

25. En vild ört som liknar spenat, kallad mfino, tillagas med lök och lite kryddor och serveras med majsgröt. Bladet är något hårigt som pumpablad som tillagas på samma sätt som mfino.

Vatten

26.Människor samlar vatten från floden i små plastfat, och kör dem hem i en skottkärra om de inte har någon motoriserad transport.

27.En person som äger ett nyttofordon kommer att samla stora trummor med vatten från floden för att ta tillbaka till byn.

Ofta tas en liten avgift ut för att täcka bränsle och tid.

28. Människorna installerar vattentankar i hemmen, om de har råd, för att skörda regnvatten eftersom de inte alltid kan förlita sig på statligt vatten, och på landsbygden finns det ofta ingen organiserad vattenförsörjning.

29. Människor är beroende av blekmedel – en tesked till 5 liter vatten, eller kokande av vatten, för att dricka.

30. Mycket stora däck skärs på mitten i Zimbabwe, fodras sedan med plast och används för att lagra vatten i tider av torka när varje droppe räknas.

Däcket är täckt med plast för att minska avdunstning. Mindre däck är förberedda på samma sätt för att göra vattenbehållare för lager.

31. Människor skapar sina egna vattenfilter med hjälp av småsten och flodsand.

32. Vatten är intermittent i många städer, och där människor är tätt packade är detta problematiskt, till skillnad från i landsbygden där människor kan gå till en flod för att samla vatten.

Människor som har pengarna kommer att gräva en brunn på sin fastighet.

Kraft

33. Elektrisk kraft kan vara intermittent i städer och obefintlig på landsbygden i många länder i tredje världen.

Människor samlar koblaja, som förr i tiden, och formar dem till platta pannkakor som torkas i solen för att göra bränsle till eldar.

34. När majsen har tagits bort från kolven, lagras skalen och används för att få brasor att brinna bra.

35. Solpaneler installeras för ström – det viktigaste som körs är ett kylskåp, ett par lampor på natten och en TV.

36. På grund av frekventa strömavbrott har vissa människor växelriktare anslutna till ett bilbatteri som ger ett par timmars ljus, eller TV-tittande på natten.

37. Gasspisar, frysar och kylar är populära eftersom strömförsörjning kan vara intermittent.

38. Vissa människor gräver under jordgolven i sina hem och skapar provisoriska källare för att hålla drycker och mat svala – eller åtminstone lite svalare än den omgivande utomhustemperaturen som kan vara runt 37 till 43 grader. Förvaringsområdet grävs inne i hemmet för att förhindra stöld.

Skor

39. Bildäck skärs upp och omformas till ibland väldigt snygga sandaler som håller länge och är ogenomträngliga för törnen som är så vanliga på landsbygden i Afrika.

Mekaniska Reparationer och skapande

40. Om det inte finns någon svetshjälm tillgänglig kommer en brun ölflaska som hålls framför ansiktet att skydda en svetsare från  i bakgårdsverkstäder.

41. Om det inte finns några startkablar och en bil med urladdat batteri måste startas, kommer batteriet från en bil som startar lätt att kopplas till de platta batteripolerna med hjälp av två skiftnycklar. Den extra kraften som matas genom skiftnycklarna har snart startat det andra fordonet.

42. Gamla bilfjädrar med platt blad används som stålkälla för tillverkning av machetes, hackor och andra redskap.

43. En provisorisk bälg skapas av ett vinklat rör med ett litet hål i ena änden. En stor plastpåse läggs över den öppna änden och någon sitter och fångar luft i påsen och tvingar in metodiskt genom röret för att blåsa på en koleld.

Metallen blir glödhet och järnhandlare kommer att hamra den gamla metallen som återvinns från skrot till nya föremål. Detta barn har redan lärt sig färdigheterna för järnbearbetning:

44 . En provisorisk svarv är gjord av en liten motor, återvunnet från någon annan maskindel, ett bälte och remskivor plus några andra räddade delar, och sedan vänds trä för att göra små skålar och koppar att dricka.

45. En handsåg kan tillverkas av en lämplig bit metallskrot; en vinkelslip används för att skära tänder sedan fästs trä i vardera änden som handtag – två personer kan då fälla träd.

46. Om en mekanisk oljetätning läcker på ett fordon tas den försiktigt ut, fjädern inuti gummiläppen kan tas bort och förkortas något för att öka trycket på gummit för att stoppa oljeläckan.

47. På äldre fordon (i tredje världens länder är fordon gjorda för att hålla väldigt länge), kan en sprucken rotor som kastar gnistan och hindrar fordonet från att starta repareras med nagellack för damer.

Överleva i staden

48. Alla avverkningar av trä samlas inde kan göras till bord och stolar eller användas som ved. Folk kommer att ta hem ett par stycken om dagen för att skapa ett lager tills de har tillräckligt för vilket projekt de än har i åtanke.

49. Människor i tredje världens länder är inte rädda för att fråga om de ser något som någon inte verkar använda. Chansen är stor att personen kommer att ge den till dem. Om personen som frågar är mekaniskt sinnad kan de fixa det, sedan sälja det eller använda det.

50. Stadsplatser har ofta mark som är oanvänd– ogräs växer i de små öppna fläckarna bakom industribyggnader eller längs med uppfarterna. Många arbetare i lokalerna får tillstånd och använder marken för att plantera majs, pumpor och andra grönsaker – de har vanligtvis förråd av frö sparat från gården.

Bonusen är att fabrikerna har bra säkerhet så att ingen kommer att stjäla produkterna på natten, ett vanligt problem när man gör inhägnader nära floder för grönsakspartier.

Säkerhet

51. Hem är inhägnade så att folk inte kan ta sig till fönstren eller dörrarna lätt för att komma in och stjäla: Hus i Kapstaden, Sydafrika, har höga betongväggar. På dessa kan du upptäcka elektriska ledningar, för att ytterligare avskräcka inbrottstjuvar.

52. Dörrar hålls låsta och folk har säkerhetsgrindar med slam-låsmekanism, så kommer en person in i fastigheten medan ägaren eller familjen är utanför kan de springa in och låsa säkerhetsgrinden.

53. Människor som har råd har sina hem täckta med övervakningskameror och/eller rörelsedetekterande sensorer, samt en panikknapp, allt anslutet till ett kontrollrum för säkerhetsföretaget, som skickar ut ett patrullfordon om någon av sensorerna skulle triggas eller panikknappen trycks in.

54. Balkonger på första våningen har ofta inbrottsskydd, ungefär som att bo i en fågelbur, men det är nödvändigt i vissa stadsdelar för att förhindra att folk klättrar på väggen och tar sig in via balkonger.

55. Inuti hem, här finns ofta en säkerhetsgrind i passagen mellan vardagsrummet och sovrummen. Teorin är att tjuvar kan hjälpa sig själva till TV:n och andra elektroniska varor medan de åkande åtminstone är säkra bakom säkerhetsgrind, och det ger husägarna tid att ringa efter hjälp.

56. Alla stora glasrutor ska täckas med inbrottsbommar – det är för lätt för någon att slå sönder en stor fast ruta och gå in på det sättet.

57. Alla skjutdörrar i glas och andra glasdörrar måste vanligtvis ha säkerhetsgrindar monterade, annars är försäkringsbolagen inte beredda att försäkra bostadens innehåll i länder som är kända för att vara osäkra.

58. Människor håller mobiltelefoner laddade och bredvid sina sängar på natten. Fasta telefoner klipps vanligtvis av ligister så det kan inte bli några samtal som skickas ut efter hjälp.

59. Människor bildar polisforum och är anslutna via en app på sina mobiltelefoner så att de omedelbart vet om någon har problem, eller noterar misstänkt aktivitet.

60. Som en generell regel kör man med stängda bilfönster och låsta dörrar i städer för att undvika rån vid trafikljus, eller när bilen är parkerad och man fortfarande sitter i bilen.

61. Använd ditt säkerhetsbälte – det är ett lagkrav men kan också rädda dig från att bli utdragen ur bilen snabbt av kapare, vilket ger dig några sekunder på dig att lägga fordonet i växel och fly.

62. Var helt medveten när du stannar vid trafikljusen sent på natten för människor till fots – man kommer att närma sig från sidan medan de andra smyger sig upp från andra sidan och försöker ta fordonet. Var också medveten om bilar som kör upp bredvid dig, när de staplar ut och rusar på ditt fordon.

63. När du kommer hem, kontrollera om det finns misstänkta personer. Om du tror att du blir förföljd så kör förbi din egendom och till närmaste polisstation.

De flesta kapningar sker på uppfarter när människor är distraherade när de är upptagna med att öppna grindar, få ut barn ur bilen eller packa upp matvaror.

64. Installera fjärrkontrollportar så det finns ingen anledning att gå ur bilen när du går in i din fastighet, och gå inte ur fordonet förrän porten är ordentligt stängd bakom ditt fordon.

Kapare kör ofta in precis bakom ett fordon så att grinden inte stängs. Detta kunde ha undvikits genom att kolla efter andra fordon i närheten innan de gick in.

65. Om du har ett skjutvapen, var beredd att bära det hela tiden. Alldeles för några människor har blivit skjutna med sina egna skjutvapen som de inte hade med sig.

66. Försök att undvika att umgås med rånare, eftersom de vanligtvis är beväpnade med illegala vapen och är farliga. Vet att många människor bär knivar, och en vässad cykeleker som glider in mellan revbenen och in i hjärtat är ett dödligt vapen som bärs av vissa.

67. Om någon vid en stoppgata pekar på ett ”punkterat däck” eller säger till dig att lampan är trasig,  gå inte ut ur fordonet för att kontrollera. Kör till ett säkert område, se till att du inte följs och kontrollera sedan. Detta är ofta ett knep som används för att få dig distraherad och ut ur fordonet medan medbrottslingar kapar det.

68. Låta installera elstängsel ovanför ditt omkretsstängsel. Elstängslet bör ha reservbatteri i fall av elavbrott.

69. Taggtråd på toppen av ett staket kommer att hindra människor att ta sig över, och används ofta som en back up till elstängsel. Om inte stängslet är en rejäl vägg med bra grund, montera även raktråd i botten, annars klipper och slingrar sig inbrottstjuvarna helt enkelt under staketet.

70. Tjuvar kan ta sig in genom taket – ta bort tegelpannor eller skära igenom takbeläggningen. Om detta är en möjlighet kommer taggtråd runt kanten av taket att fungera avskräckande.

71. Inbrottstjuvar väljer ofta stormigt väder för att rikta in sig på hem som vanligt kommer hundarna att vara inne, och ljud kommer att dämpas av regnet. Var extra uppmärksam vid dåligt väder.

72. När det blir strömavbrott var extra uppmärksam eftersom rånare tenderar att attackera hem när säkerhetsbelysningen inte tänds och elektriska stängsel och larm kan äventyras.

73. Installera solcellsdrivna rörelsedetektorlampor så fungerar de även om det blir strömavbrott.

74. Be ditt larmföretag att sätta upp balkar över fram-, sido- och bakgårdsområden så att du vet om någon gör intrång.

75. En rånarknep är att be en husägare om ett glas vatten. Så snart husägaren vänder sig för att hämta det kommer medhjälpare gömda runt ett hörn att rusa fram huset och binda upp ägaren och plundra huset.

Öppna inte dörren för människor du inte känner – de borde inte ha kunnat att ta sig förbi staketet ändå.

76. Varna äldre föräldrar, tonåringar och andra personer som kan vara hemma när du är på jobbet att du kommer att berätta för dem om du väntar några reparatörer och ge dem namnet på reparatören och företaget.

Folk som utger sig för att vara elektriker, rörmokare, etc får tillgång på detta sätt genom att hävda att husägaren bett dem att kontrollera något, eller vill installera något och de måste göra mätningar.

Har du varit i ett tredjevärldsland? Vilka lärdomar fick du där?

Lämna ett svar

Relaterade inlägg