Guide till Backpacking & Vandring för Nybörjare

Långtidscamping i naturen kan vara en mycket givande upplevelse men det kommer att kräva ordentlig utrustning, färdigheter, kläder och omfattande planering. Fortsätt läsa nedan för att ta reda på om du har vad som krävs för att bli ett ryggsäcksproffs.

I den här guiden till backpacking för nybörjare kommer vi att täcka vanliga misstag som görs av nya backpackers, detaljerna i planering, nybörjarbackpackingutrustning, kläder och mat, samt bonusbackpackingtips för nybörjare på backpacking med barn eller husdjur. I slutet känner vi oss övertygade om att du kommer att vara redo att ge dig ut på det första av många glada äventyr.

att göra:

 • Planera framåt
 • Träna din fysiska och mentala kondition
 • Följ med en erfaren backpacker på din första resa
 • Bygg upp dina färdigheter och träna alltid Lämna inga spår

att undvika:

 • Ta mer än du behöver
 • Bli avskräckt om din första resa inte är perfekt – den blir bara bättre!

Vanliga misstag för nybörjarbackpackers

Att se tillbaka på några av våra tidiga backpackermisstag är lite komiskt. Förhoppningsvis, genom att dela några av de misstag vi gjorde, tillsammans med andra som vi har sett ute på leden, kommer vi att minska antalet saker du kommer att se tillbaka på genom åren med tanken på ”Gjorde jag verkligen det ?’

För mycket eller dåligt anpassad utrustning

Att bära med sig för mycket utrustning, eller utrustning som är dåligt lämpad för långdistansresor är ett enkelt sätt att få din resa att kännas som mer jobb än den behöver vara. Att bära onödiga kläder, tält som inte är avsedda för ryggsäcksanvändning, skrymmande syntetiska sovsäckar eller överdrivna köksredskap är alla misstag som nästan uteslutande görs av nybörjare.

Använder inte vandringsstavar

Jag tror inte att många nybörjarvandrare eller backpackers inser fördelarna med att använda vandringsstavar. Minskad påverkan på dina leder/knän, bättre effektivitet och ökad stabilitet i tuff terräng är bara några exempel. Och om du råkar bära en tung last är det extra stödet en skänk från ovan.

Många ser inte behovet av vandringsstavar… förrän de börjar använda dem. Vandringsstavar kan vara en av de mest underskattade föremålen förknippade med backpacking.

Glömma att tänka på höjden längs din planerade rutt

Det har funnits många gånger där jag har beräknat avståndet längs min tänkta rutt, i ett försök att uppskatta vandringstid, utan att tänka på höjdförändringen. Det är inte särskilt roligt att inse, mitt i en ansträngande stigning, vandringen inte kommer att ske på 45 minuter som det kan göra i jämn terräng.

Det är lätt för förstagångsbackpackers att bara fokusera på antalet totala avståndet som de vill uppnå på en resa. Kom bara ihåg att också ta en titt på kartans höjdprofil så att du kan göra en mer korrekt uppskattning.

Nybörjarguide till backpacking: Planera din backpackingresa

De flesta framgångsrika övernattningsresor skulle inte hända utan noggrann planering och framförhållning. Vi säger inte att din tid på leden behöver struktureras formellt eller att du behöver följa en strikt resplan för dina äventyr (i själva verket kan den motsatta strategin vara ganska givande).

Planeringen som vi hänvisar till sker år, månader eller veckor innan du någonsin åker på en resa, oavsett dess mål. Så här går det till:

Vilka är dina mål?

Är du sugen på att ta del av en backpackingresa för en chans att koppla av i naturen? Eller för att se en ikonisk plats, kanske i en nationalpark, som du alltid har velat utforska? Eller vill du bara testa något nytt för att säga att du har gjort det? Kanske vill du utmana dig själv och imponera med en hög körsträcka?

Att definiera exakt vad ditt mål är för en kommande resa hjälper dig att välja en destination och en rutt som passar ihop med den.

Kom alltid ihåg att ta hänsyn till din kondition och dina erfarenhetsnivåer och försök att börja i det små och sedan bygga dig uppåt. Första gången du reser med ryggsäck kan vara en brant inlärningskurva och denna policy kommer att förhindra att du biter av dig mer än du kan tugga.

Ryggsäcksresor för nybörjare – vart ska man åka?

Att välja vart du ska för ditt första ryggsäcksäventyr över natten kommer naturligtvis att vara ett personligt beslut baserat på många faktorer.

Även om det är sant att många ikoniska flerdagars ryggsäcksmöjligheter finns i nationalparker, glöm inte lokala skogar, statliga parker och vildmarksområden närmare hemmet. Ofta kommer dessa platser att fungera som en bättre provningsplats, där du kan finslipa dina kunskaper för användning på större resor som kan kräva mellanstatliga eller internationella resor.

Gör din research

Detta är utan tvekan den viktigaste aspekten av att planera en ryggsäcksresa. Och med den moderna bekvämligheten med det världsomspännande internet, finns det ingen ursäkt att hoppa över det. Gå bara till din favoritsökmotor och gör en enkel nyckelordssökning på den vandring du tittar på att slutföra.

Det är ofta här jag upptäcker viktiga planeringsdetaljer som krav på tillstånd, platsen för etablerade campingplatser längs rutten, årstidsbekymmer eller till och med specifika varningar utfärdade av markförvaltare (hög björnnärvaro, oro för skogsbränder, stängda delar av spår etc.).

Förslag på samordning med en vän

Att vandra med en erfaren vän, särskilt på din första backpackresa någonsin är ett bra sätt att få kunskaper. Du kommer att kunna ställa frågor till dem och se på egen hand hur de hanterar vanliga scenarier längs leden. Här är några tips för att underlätta koordineringen av en resa med en vän:

Definiera tydligt varje persons ansvar

Packar ni båda mat, eller hanterar den ena maten medan den andra tar med spis och köksredskap? Vilken bil lämnar du vid vilket spår? Vems tält använder ni? Vem tar med kartan?

Bekräfta tillgängligheten från början

Det kan vara en utmaning för arbetande vuxna att matcha scheman. Planera inte en hel resa, förutsatt att en vän kommer att gå med dig för att de sa att de skulle vilja det och sen kunde de intefå ledigt från jobbet.

Vandra bara med människor som är entusiastiska och redo för en utmaning

En negativ attityd kan påverka känslan av en hel resa. Den berömda äventyraren, Bear Grylls, noterade en gång att han skulle föredra en entusiastisk lagkamrat, även om de hade färre färdigheter och mindre erfarenhet framför en expert med dålig attityd. Följ detta råd för en roligare upplevelse!

Backpacking för nybörjare: Utrustning

Att veta vad du ska ta med på en backpackingresa kan vara en skrämmande process om du inte har byggt upp din erfarenhet. Det finns dock några grundläggande principer som du kan använda för att förbereda dig för din första resa ut.

Själv eller med en vän?

Återigen, vi rekommenderar starkt att du hittar en vän som kan följa med dig på din första backpackerupplevelse. Det kommer inte bara att vara betryggande i händelse av ett misstag (och faktum är att du antagligen kommer att göra misstag), det hjälper till att sprida ut vikten på din backpackingutrustning.

Köp din utrustning innan din packning

När de bestämmer sig för att de vill börja backpacka köper många nya backpackers ett stort backpackingpaket (70+ liter). Vi har märkt att om du börjar med en stor förpackning är det lätt att hitta sätt att fylla det, och i slutändan bära mycket mer än nödvändigt.

Samla det du planerar att lägga i förpackningen först och välj sedan den som passar allt. Det kan vara mycket mindre än du tror!

Följande fyra redskap kommer sannolikt att finnas i din packning för varje övernattningsresa du tar.

 • Ryggsäck
 • Sovsäck
 • Liggunderlag
 • Ryggsäckstält

De är avgörande för din komfort och säkerhet och de kommer att utgöra den största viktkällan i din packning. Extra eftertanke och omsorg för att välja de bästa/lättaste alternativen, inom varje kategori, kommer att löna sig i det långa loppet.

Det väsentliga för backpacking

Vandrare och backpackers har använt en enkel lista över viktiga saker, nödvändiga för beredskap och komfort i det vilda, i många decennier. De ”tio väsentliga sakerna”, som de ofta hänvisas till, är ett bra ställe att börja för alla nya backpackers som undrar vad de ska ha med sig. Och när du väl har fått utrustningen, se till att du också vet hur du använder den.

Övning ger färdighet

Att testa din utrustning i en bekväm miljö nära hemmet, som på din bakgård eller en lokal campingplats, innan du tar med dig den på en ryggsäckstur är en smart strategi för att undvika frustration senare. Lär dig att använda din nya ryggsäckskamin så att tändningen, och den efterföljande tillagningen, blir en självklarhet på din resa. Lär dig och träna på hur du packar en ryggsäck korrekt.
Träna på att sätta upp ditt tält så att det är ett enkelt förslag att sätta upp det i en hast, ett vanligt scenario på grund av mörker eller stormar som närmar sig. Bär dina nya par vandringskängor på en lokal promenad runt grannskapet innan du ger dig av med dem på en vandring.

Kläder För Backpacking

Du har sett det förut, du kommer att se det igen … ingen bomull när du vandrar! Den absorberar lätt fukt, ger begränsad isolering när den är våt och kräver lång tid att torka. Leta istället efter en syntet (polyester, nylon) och naturlig ull (traditionell eller merino) kläder som håller dig reglerad i ett brett temperaturområde.
En lagermetod föredras av erfarna utomhusproffs och är egentligen det enda sättet att förbereda sig för temperaturförändringar med minimala kläder. Börja bekanta dig med trelagerssystemet för utomhuskläder, markerat i tabellen nedan.

Förbereder mat för backpacking

Att välja mat för en ryggsäcksresa är en känslig balans mellan att behöva fylla på ett stort antal kalorier med mat som är lätt, tar minimalt med utrymme och kan överleva flera dagar utan kylning. Och åh ja, det är trevligt om du faktiskt gillar att äta det du tar med dig också.

När det görs på rätt sätt tar det mycket tid under dagarna innan din resa. Kolla in några tips nedan, eller utforska vår guide till matidéer för backpacker, hämtad från vår surt förvärvade erfarenhet (ett fint sätt att säga att vi har gjort det fel mycket).

Färdigförpackade, frystorkade ryggsäcksmåltider

Dessa förpackningar, som finns i de flesta friluftsbutiker och online, är ett bekvämt sätt att komma igång med att bära mat ut i naturen. Det finns många måltider att välja mellan, och i de flesta fall behöver du bara tillsätta kokande vatten för att laga mat/rehydrera med hjälp av en kamin (eller liknande).

De är dock dyra och deras förpackningar kan vara tunga. När de flesta backpackers erfarenhet växer, tenderar de att lita mindre på frystorkade måltider som denna.

Använd en Snacking Strategi

Planera din matkonsumtion medan du backpackar för flera 200-400 kalorisnacks, med några timmars mellanrum, i motsats till en traditionell metod med tre måltider. Detta kommer att hålla dig mer energisk under dagen. Livsmedel som är bra mellanmål för backpacking (högt kaloriinnehåll, bra fett, protein, lätt):

 • Nötter
 • Energi bar
 • Torkat kött
 • Torkade frukter
 • Ost & kex
 • Jordnötssmör
 • Choklad

Börja backpacka: Kom i form mentalt och fysiskt för din resa

Ingen vandringsguide är komplett utan att nämna några varningar.

Backpacking är svårt. Du kommer troligen att bära över 30 kg. på din första ryggsäckstur och gör det många mil över oländig terräng. Du kommer att hantera din säkerhet och utmattningsnivåer utan hemmets bekvämligheter.

Uppgifter, som att navigera, samla och behandla vatten, slå läger, laga mat, laga mat eller diska verkar konstant. Glad backpacking kräver en hög nivå av mental och fysisk tuffhet. Här är några sätt att förstärka båda:

Öva vandring med vikt

Oavsett hur många mil du har samlat på dig på dagsvandringar eller stiglöpning, träna på att vandra med en tung en ryggsäck innan du någonsin överväger en ryggsäckstur över natten. Lita på oss, det är mycket annorlunda.

Stärk dina ben

Det borde inte vara svårt att förutse vilket område av din kropp som kommer att ta störst stryk under flera dagars vandring. En stark underkropp hjälper till att motverka trötthet och ömhet, ofta som oerfarna backpackers möter.

Inkludera höjdvinster i din träning

Två mil platt är väsentligt annorlunda än två mil med 1 500 fot höjdökning. Istället för din vanliga löptur på platt trottoar, hitta en rutt som kräver några branta backar eller trappor, även om det är en kortare sträcka. Det tar inte lång tid innan du upptäcker naturens många trappsteg så varför inte vara beredd på när du gör det?

Mental flexibilitet

Att acceptera verkligheten att de flesta resor inte kommer att gå exakt som planerat kommer att bidra till att du njuter, oavsett vad moder natur kastar på dig! Att tänka på ”tänk om?”-scenarier i ditt sinne under veckorna fram till en resa är ett annat bra sätt att mentalt förbereda dig för situationer som kan kräva att du anpassar dig.

Backpacking färdigheter som behövs för leden

Att utveckla din skicklighet som en utomhusäventyrare kan vara en av de roligaste aspekterna av hela spelet. Dessa färdigheter förbereder dig för de oundvikliga mentala och fysiska utmaningarna som kommer med att spendera tid utomhus, ökar din förmåga att anpassa dig till nödsituationer och, i slutändan, se till att du njuter av utomhus på ett ansvarsfullt sätt.

Öva några av dessa före och under din första resa:

Navigering

Med den ökade populariteten för GPS-enheter verkar konsten att läsa, orientera och navigera med hjälp av en karta och kompass vara på väg att dö. Bidra inte till det bortfallet. Lär dig att använda en karta och kompass.

Personlig hygien

Att hitta sätt att hålla sig själv ren och fräsch på alla övernattnings- eller långtidsresor är nyckeln till din totala njutning. Här är några tips att tänka på:

Ta med den bästa backpacking-tvålen för att tvätta händer, ansikte, hår, disk eller vad du nu vill ha rent.

Att hålla sig ren är viktigt för att förhindra skav på låren, skav i rumpan eller bara generellt skav. Smuts och svett kommer att bidra till att irritera din hud på dessa heta ställen. En bra lätt backpackinghandduk som torkar snabbt rekommenderas varmt.

Borsta tänderna – glöm inte en tandborste och tandkräm (organiskt, biologiskt nedbrytbart är bästa praxis)

Fuktiga våtservetter kan vara ett utmärkt sätt att torka bort smuts, svett och hudskyddsmedel (solskyddsmedel och insektspray).

Relaterade inlägg