14 Säkerhetstips när du Reser Utomlands

14 Säkerhetstips när du Reser Utomlands

Ingenting förstör ett äventyr snabbare än att bli sjuk, lurad eller rånad när du reser!

Du behöver inte ens resa internationellt för att råka ut för dåliga saker.

För det mesta är världen en ganska säker plats för resenärer. Jag vill inte skrämma dig för mycket! Det är dock klokt att vara förberedd.

Med det i åtanke, här är våra bästa resesäkerhetstips som hjälper dig att minimera dina chanser att något dåligt händer dig under dina resor.

1. Lär dig vanliga resebedrägerier

Vart du än går i världen kommer du alltid att hitta folk som är redo att lura dig ur dina surt förvärvade pengar och värdesaker. Om du har tur, kommer de att vara ganska uppenbara – men det finns gott om listigare, professionella lurendrejare där ute också.

Alla tror att de är för smarta för att bli lurade – men det händer.

Här är några av de vanligaste resebedrägerierna som drabbar turister. Jag rekommenderar att du lär dig dem alla – sedan går över till Google och gör ännu mer djupgående forskning om de värsta bedrägerierna som händer på din specifika destination.

Varje land har sina egna speciella bedrägerier att se upp för!

Att göra den här researchen kan hjälpa dig att försvara dig från att bli lurad av tusentals kronor.

2. Skriv ner information om nödsituationer

Om en katastrof inträffar kanske du inte har tid att söka efter nummer för lokal polis eller ambulans, eller vägbeskrivningar till närmaste ambassad för ditt land. Du kan också vara för stressad och panikslagen för att tänka rakt.

Sätt dig inte i den positionen. Anteckna istället den informationen i förväg och skapa en ”nödplan” som du kan följa om det går dåligt. Spara den på din telefon någonstans.

Jag rekommenderar också att du skriver ner det på ett litet kort eller ett pappersark, får det laminerat (enkelt att göra i din lokala kontorsbutik) för att skydda det från fukt och förvara det i din plånbok/väska.

Du kan också spara informationen på ett litet USB-minne, tillsammans med kopior av ditt pass och andra viktiga dokument.

På så sätt, om något går fel när du reser, har du alltid tillgång till dina dokument, plus att du vet exakt vem du ska ringa och var du ska vända dig för att få hjälp.

3. Kontrollera utrikesdepartementets webbplats

Utrikesdepartementet har en reserådgivningssida för alla länder i världen, där den listar alla kända svårigheter och aktuella hot mot besökarnas säkerhet.

Men en stor varning för den här: det är utrikesdepartementets uppgift att varna dig för allt som kan gå fel, vilket ibland är annorlunda än vad som sannolikt kommer att gå fel.

Detta innebär att deras råd i allmänhet är på den hyperförsiktiga sidan. Ta med det samtidigt som du gräver fram mer information på plats.

Men att undersöka resevarningar ger dig en allmän uppfattning om vad som händer i landet du besöker och specifika problemområden som du kanske vill undvika.

Till exempel, bara för att vissa delar av Thailand eller Mexiko har problem, betyder det inte att du helt bör undvika dessa länder.

4: Lås in dina värdesaker

Bortsett från det faktum att det vanligtvis är en dålig idé att resa med något som har ett högt värde, det kommer alltid att finnas något du absolut inte har råd att få stulet. Många reser till exempel med dyr kamerautrustning.

Ditt jobb är att minimera de lätta möjligheterna till stöld och göra det så svårt för tjuvar som möjligt.

För det första, vet att de flesta reseryggsäckar inte är särskilt säkra. Det är lätt att känna att en väska med dragkedja, till och med låst, är tillräckligt avskräckande för alla tjuvar och slumrar till bredvid den. Men rätt som det är så vaknar du upp och upptäcker att någon har skurit ett hål i sidan!

Såvida det inte är en skärsäcker ryggsäck kan materialet skäras eller rivas av vem som helst som är tillräckligt beslutsam. Många dragkedjor kan tvingas upp med vassa föremål som en skrivpenna.

Var alltid medveten om dina värdesaker och försök hålla ett öga på dem på ett sådant sätt att det skulle vara omöjligt för någon att stjäla utan att du vet. Använd din ryggsäck som en kudde på tåg-/bussrutter som har rykte om sig att vara platser för stölder.

För det andra, ring ditt boende för att fråga om säkra förvaringsalternativ som ett värdeskåp, skåp eller ett låst förvaringsområde. Bär med dig ditt eget hänglås när du bor på vandrarhem för backpackers.

5: Skaffa en reseförsäkring

Du tror aldrig att du behöver det, förrän du gör det. Om du verkligen är orolig för säkerheten för dig själv och din utrustning när du reser, kan du nästan koppla av helt om du har en bra försäkring.

En reseförsäkring kan också skydda dina värdesaker ifall dem skulle bli stulna under din resa. När du har en reseförsäkring kan du vara mindre orolig. Om saker blir stulna kommer de att ersättas.

Alla bör ha någon form av sjuk- och egendomsförsäkring när de reser. Varför? För det händer saker. Oavsett om du tror det kommer eller inte. Det spelar ingen roll hur försiktig du tror att du är.

Om du ska resa länge (som en digital nomad) finns det bra långsiktiga alternativ till försäkring.

6: Fråga lokalbefolkningen om råd

Om du verkligen vill veta vilka stadsdelar som är säkra och vilka som kan vara mer riskfyllda, fråga en lokal invånare i området.

De flesta lokalbefolkningen är vänliga och kommer att varna dig för att ta dig in i farliga områden. Å andra sidan, om en främling ger råd, är det också klokt att få en andra åsikt – ifall de inte riktigt vet vad de pratar om utan bara vill hjälpa (eller ännu värre, försöker lura dig)

Taxichaufförer kan vara svåra. Vissa kan vara utmärkta källor för bra information, andra är eländiga skitstövlar som faktiskt kan leda dig till problem.

Jag har upptäckt att personal i receptionen på vandrarhem eller hotell i allmänhet är ganska bra källor för lokala råd.
Var inte rädd för att fråga dem vilka delar av staden de ska undvika, hur mycket taxipriser ska kosta och var man kan hitta ett bra ställe att äta på!

7: E-posta din resplan till vänner/familj

När du har räknat ut vart du ska och när, se till att någon annan också vet.

Det bästa sättet är att maila hela resplanen till några familjemedlemmar (och dubbelkolla med dem att de har fått den – anta inte bara att den hamnade i deras inkorg, se till att den gjorde det). Sedan, om du kan, kontakta dem då och då.

Innan du reser någonstans kan det vara bra att du ser till att dina föräldrar eller andra närstående vet vart du ska, vad dina allmänna planer är och när du borde vara tillbaka.

På så sätt, om du inte hör av dig på några dagar efter att du ska återvända, kan de hjälpa till att meddela de lokala myndigheterna, ambassaden, etc.

8: Dela inte för mycket med främlingar

Om du någonsin frestas att göra din resplan mer offentlig, säg i ett Facebook-inlägg, kom bara ihåg att det kan vara en färdplan för dina rörelser – precis sånt som någon med dåliga avsikter skulle älska att veta.

Jag rekommenderar inte heller att dela för många detaljer om dina resplaner eller boendedetaljer med personer du just har träffat. Berätta till exempel inte för en lokal butiksägare eller gatuförsäljare var du bor när du blir tillfrågad.

Om någon frågar, snarare än att vara oförskämd, kan du vara vag om ett område i staden snarare än namnet på ditt hotell. Eller ljuga och namnge ett hotell du inte bor på.

Ibland kommer folk att fråga om det är första gången du besöker deras land eller stad. Om du inte litar på dem ännu kan du låtsas att det inte är din första resa. Eftersom att dela att du är ny kan också signalera att du är ett bra mål för bedrägerier.

När du känner dig sårbar på en främmande plats kommer små vita lögner inte att skada.

9. Fokusera på extra säkerhet

Om du reser som en budgetbackpacker kan det vara frestande att spara så mycket pengar som möjligt med det billigaste boendet, de billigaste flygen, de billigaste aktiviteterna.

Men det är viktigt att veta att detta inte alltid är det säkraste sättet att resa.

Ultrabilliga vandrarhem för backpackers är inte alltid de säkraste platserna. Vissa kommer utan lås på dörrarna som känns som tillfälliga hemlösa härbärgen för drogmissbrukare och andra förslappade människor.

Budgetflyg kan ofta anlända mitt i natten – vanligtvis inte den bästa tiden att ta sig ner i en taxi i en farlig stad och hoppas att föraren inte kidnappar dig.

Ibland är det värt de extra pengarna att spendera på ett lite bättre vandrarhem, ett bekvämare flyg, en taxi hem från baren eller en researrangör med god säkerhet.

10: Var medveten om dina kläder

När det kommer till resor skriker fel kläder ”TURIST” och gör dig till ett mål för bedragare, tjuvar och ännu värre. Ju mindre uppenbart det är att du är en turist,  desto mindre uppmärksamhet får du från fel typ av människor.

Att bära rätt kläder är ett tecken på respekt. Många islamiska länder har specifika klädkodsriktlinjer som ofta efterlevs strikt – och andra destinationer har lagar som styr vad du får och inte får ha på dig.  Till exempel, att gå topless genom Barcelonas gator är olagligt för båda könen.

Det är dock möjligt att hålla sig inom lagen och fortfarande förolämpa lokalbefolkningen med vad du har på dig – vilket genererar mycket fientlighet mot dig under processen. Att ignorera lokala seder kan framstå som både arrogant och okunnigt.

I konservativa länder är det bara säkrare att klä sig mer konservativt själv. Uppenbarligen kommer du som utlänning fortfarande att sticka ut lite, men mycket mindre än de som ignorerar de lokala sederna.

Börja med att kolla in Wikipedias allmänna råd om klädlagar per land – och avgränsa sedan din research tills du hittar någon som ger råd som du kan lita på, helst en invånare eller någon från ditt eget land som bor där permanent.

11: Håll dig nära din väska

De flesta snabba rån av typen ryck och spring sker eftersom tjuven kan göra det lätt och har tid att komma undan. Därför kommer allt som saktar ner dem att hjälpa till att förhindra det i första hand.

Om du kan hålla din väska bunden till något orörligt hela tiden, och gör det på ett riktigt uppenbart sätt, kommer tjuvar att betrakta det som ett alldeles för riskabelt jobb – och lämna dig ifred.

En enkel och effektiv metod är att använda en karbinhake. Även en vanlig rem runt benet eller stolen.
Den behöver inte säkras med stålvajer och hänglås hela tiden, bara fäst vid något som kommer att göra ett ryck-och-spring-försök för svårt.

12: Lär dig grundläggande självförsvar

Du behöver inte färdigheter med svart bälte, men att gå på några självförsvarskurser är en värdefull investering i din personliga säkerhet. Överväg Krav Maga eller Muay Thai.

Lär dig sedan NnärR du ska tillämpa det. Bara för att du kan slå ned någon betyder det inte att du borde göra det i alla situationer.

Gör vad du kan för att undvika en fysisk konfrontation, men i det ögonblick undvikandet misslyckas, attackera explosivt i syfte att fly.

Ett bra sätt att neutralisera ett hot är att ta dig så långt bort som fysiskt möjligt. Om någon med en pistol eller kniv bara vill ha din telefon, ge den till dem, spring iväg.

Använd bara våld när ditt liv är hotat och det finns absolut inga andra alternativ tillgängliga.

13: Situationsmedvetenhet

Visste du att en majoritet av mänsklig kommunikation bygger på icke-verbalt kroppsspråk? Denna projicering av förtroende kan hindra dig från att bli ett mål.

Håll huvudet uppe, var uppmärksam och medveten om din omgivning. När du är säker kan potentiella angripare känna av det genom ditt kroppsspråk och ögonkontakt.

De flesta kommer att välja att gå vidare och hitta ett lättare offer att attackera.

På många ställen kan direkt ögonkontakt med potentiella hot hjälpa till att avvärja en attack, och se till att de märker att du ser dem och vad de kanske planerar. Men i andra delar av världen kan för mycket ögonkontakt inbjuda till problem.

Generellt bör du vara medveten om vem som finns omkring dig,  gå med ett syfte och inte se orolig, vilsen eller rädd ut.

14: Göm nödkontanter

Även om det är bra att göra allt du kan för att förhindra värsta scenarier – det är lika smart att anta att det kommer att hända och planera i förväg för det. Detta är tanken bakom att ha ett nödförråd av pengar, förvarat på en säker plats.

Några av mina favoritgömställen inkluderar:

  • Hemlig ficka insydd i dina byxor
  • Bakom ett plåster på din ryggsäck
  • Rullade in i en tom läppstifts-behållare
  • Inuti ett dolt fack

Hur mycket akuta kontanter?

Detta kommer att vara personliga preferenser, men jag föredrar vanligtvis några tusen spridda på 2 olika platser. Några gömda på mig, några gömda i min väska. Ett dolt backup-kreditkort är också klokt.

Om det nu blev riktigt hemskt och allt är borta, vad då? Du ringer upp en vän eller familjemedlem och ber dem skicka nödpengarna du lämnade hos dem innan du reste.

Förhoppningsvis kommer det aldrig att bli så. Men dessa saker händer ibland, och det är bättre att träna säkra resetekniker än att förbli okunnig om riskerna.

Relaterade inlägg