Checklista över saker att göra när katastrofen inträffar

Checklista över saker att göra när katastrofen inträffar – Survival Sullivan

Förberedelser inför katastrofer ger oss verktygen, förnödenheterna och framför allt de färdigheter som behövs för att överleva alla konstgjorda eller naturkatastrofer som inträffar.

Övningar hjälper till att säkerställa att du och din familj är redo för allt från en kortvarig regional naturkatastrof till en fullskalig rikstäckande apokalyptisk händelse.

Utöver all denna planering bör du också ha en detaljerad ” när katastrofen inträffar” checklista för att säkerställa att alla i din familj eller grupp uppmanas till omedelbar handling när kris på en stor eller liten nivå inträffar.

Först måste du bestämma om du bara behöver en checklista när en allmän katastrof inträffar lista eller en liten pärm fylld med kris-checklistor som är specifika för den typ av scenario du kan hamna i när det händer, samt ta upp huruvida din överlevnadsplan är fokuserad på att bugga in eller bugga ut.

Vad är en katastrof?

Att definiera vad en katastrof faktiskt är så att den yngsta till den mest gamla och skröpliga i din grupp känner till när det när de snabbt behöver komma in i överlevnadsläge, är också viktigt.

Om dina barn eller barnbarn inte får hemundervisning, ha en checklista som tar upp vad du ska göra under en skolgång om det blir en skolskjutning.

De kan vara borta från både hemmet och dig när en skolskjutare, terrorattack eller naturkatastrof inträffar. Att veta vad man ska göra, när man ska göra det och hur man gör det kan rädda deras liv.

De flesta av oss ser på prepping som en självförsörjningsförsäkring – och anser att det är viktigt för vår vardag. lever som bilförsäkring, livförsäkring och villaförsäkring. Därför är vi ute och lever våra liv, går till jobbet, på ungdomsbollsturneringar och på semester – vi gör det bara klokare.

Hur du och dina nära och kära reagerar på stunderna efter katastrof kommer att påverkas till 100 % av var du befinner dig för tillfället.

Planerar du att vara borta från hemmet eller din skyddsplats och hur du ska reagera om en katastrof inträffar var du än är måste vara en en del av din överlevnadsplan – och så är checklistan specifik för en sådan omständighet.

Borta hemifrån när katastrofen inträffar: Checklista

Om du är hemma när en katastrof inträffar kan du ha haft mycket tur. Men att förvänta sig att alla dina nära och kära eller familjemedlemmar också ska vara där är högst orealistiskt.

Du måste räkna med att minst en medlem av din familj inte är hemma med dig.

Alla borta från hemmet måste reagera omedelbart så att de kan komma hem innan panik på gatorna leder till kaos, upplopp och plundring.

Vem som helst hemma behöver gå in i övervaknings- och försvarsläge och stanna kvar såvida inte en del av överlevnadsplanen föreskriver något annat för en specifik uppgift.

Checklistan för katastrofer utanför hemmet bör innehålla både påminnelser relaterade till sunda överlevnadsmetoder. och särskilt en detaljerad ”att göra”-sektion som tar upp den etablerade överlevnadsplanen.

När du är borta från hemmet när en katastrof inträffar har du bara ett jobb – kom hem. Punkterna på denna checklista kommer att fungera som påminnelser om vad du måste göra för att komma dit så snabbt och säkert som möjligt.

Vänta inte

– Vänta inte på tillstånd från en chef eller regeringen att lämna var du än är efter en katastrof. Situationen utanför kommer bara att bli farligare ju längre du väntar med att lämna – såvida du inte hanterar en specifik typ av naturkatastrof där skydd på plats är det enda omedelbara alternativet. Ta i så fall fram din nödradio och lyssna efter nyheter och varningar så att du vet så snart det är säkert att åka hem.

Utrustning – Du bör rutinmässigt kontrollera arbetsordning på utrustningen i din kris-väska, samt datumet på maten. Men gå igenom förråden du har innan du åker för att upptäcka om något är fel, så att du vet att du inte kan räkna med det när du är på väg.

Transport – Slösa inte tid på trafik om du kan åka iväg med bil men krisen redan inträffat. Att vänta en timme i trafiken i hopp om att den ska börja röra på sig – åtminstone tillräckligt för att du ska ta dig av huvudvägen, kan kosta dig livet. Tveka inte att överge din bil där den står på tomgång och gå till fots. Varje ögonblick dina resor är försenade minskar dina chanser att överleva avsevärt. Att stå i kö för bensin är inte heller valfritt, håll alltid tanken full och tillbehör för att fixa ett punkterat däck och andra vanliga snabba reparationer i fordonet.

Kontanter – Ta med kontanter eller annan kvalitetsvara vid byteshandel, vänta aldrig och leta efter en bankomat eller vänta i kö efter en, Du bör redan ha allt du behöver i din hemväska och vardagsväska – få inte panik eller bli girig och slösa tid på att få mer pengar – det kommer sannolikt att vara värdelöst under en långvarig katastrof ändå.

Kommunikation – Försök att kontakta någon familj med först en telefon (sms kan vara mer genomförbart under en katastrof) och sedan via nödradio. Din överlevnadsplan bör innehålla en lågteknologisk kommunikationsplan som använder färgkoder av symboler så om du måste lämna hemmet kommer bara andra medlemmar i din grupp att förstå att du var tvungen att lämna och varför.

Vatten och mat – Använd vatten och mat sparsamt. Din väg hem kan ta mycket längre tid än den gjorde även under övningar. Typen av katastrof kan påverka din planerade rutt och alternativa väg hem, särskilt om kris-händelsen är en naturkatastrof.

Resesäkerhet – Undvik huvudvägar när det är möjligt. Interagera inte med andra mer än nödvändigt. Ditt enda mål är att nå hemmet eller samlingsplatsen på ett säkert sätt och få kontakt med din familj och nära och kära. Dåliga människor kommer att dra fördel av paniken och försöka spela på dina sympatier – eller stjäla det du har. Goda människor kommer att få panik och sakta ner dig; din prioritet är din egen säkerhet och säkerheten för dem du älskar som väntar på att träffa dig på en samlingsplats eller hemma. Säg det mantrat om och om igen i ditt huvud varje gång du kämpar med att inte sluta för att hjälpa andra. Tänk på dina egna saker och dra inte uppmärksamheten till dig själv.

Observera driftsäkerhet även när du går till din skyddsplats. Dela inte någon information om vart du ska, vem du ska träffa eller ange att du är beväpnad och har akut mat och förnödenheter. En stor taktisk väska kommer att dra till sig för mycket uppmärksamhet, smälta in med omgivningen så mycket som möjligt, inklusive typen av utrustning, vapen och kommunikationsenheter du bär.

Väder – Var uppmärksam på himlen, vind och temperaturförändringar. Även om kris-evenemanget inte har något att göra med en naturkatastrof, kan dina resor påverkas avsevärt av dåligt väder. Du måste komma före vädret, eller luta dig ner tills det är säkert att resa igen.

Uppmärksam – Förbli uppmärksam på möjliga mänskliga hot. Var redo att slåss utan att visa några yttre hotande tecken. Om du hoppade ut i en bil eller till fots tillräckligt snabbt är chansen liten att bli förföljd – de oförberedda kommer fortfarande att vara i chock och ännu inte potentiella marodörer. Håll både ögon och öron öppna för följare och led dem inte till din samlingspunkt, skyddsplats.

Ta skydd inne när katastrofen inträffar: checklista

Jag personligen kan inte komma på något som skulle vara värre än att vara ensam hemma när krisen sker . Nej, inte för att jag skulle vara rädd för mig själv, utan för de jag älskar som har fastnat i världen som håller på att falla samman.

När man är ensam hemma eller med bara vissa medlemmar av din familj eller stam när det ”otänkbara” händer, har du två jobb:

  • Skydda dem med ditt li .
  • Håll hemmet eller platsen säker och redo.

Nu kan det vara riktigt enorma jobb beroende på vilken typ av miljö du bor i (landsbygd, förort eller stad), och hur nära du är den uppviglande kris-incidenten.

Du måste förbli laserfokuserad på att skydda hemmet och förbereda det för de som ska anlända och hjälpa dig att underhålla det. Att hålla sig sysselsatt och fokuserad på vad som måste göras kommer att hjälpa till att avvärja paniken du känner för de som inte är där ännu, och ta hand om de jobb som måste göras.

Kommunikation – Aktivera kommunikationsprotokollen i din överlevnadsplan. Dessa kan vara högteknologiska eller lågteknologiska – eller båda. Kontrollera var dina nära och kära befinner sig så snart som möjligt. Bara för att du känner till att krisen har kommit, anta inte att de är medvetna om det faktum ännu.

Nyheter – Slå på din tv eller nödradio för att hålla dig uppdaterad om eventuella nödvarningar eller uppdateringar.

Försvar – Beväpna dig, även när du bara går några meter bort för att utföra nödvändiga utomhusuppgifter. Följ överlevnadsplanens protokoll relaterade till försvaret i ditt hem – utför dem snabbt – detta är den säkraste tiden att röra sig utomhus. Även om du är ensam och färdiggjort kris-stängsel, uppfarts- eller reträttväghinder och fönsterluckor är tänkta att sättas på plats, ta hand om den uppgiften så gott du kan tills fler människor kommer.

Vatten – Hur länge vattnet kommer att fortsätta rinna från kranen eller brunnen fortsätter att fungera kommer att vara väldigt oklart. Fyll så många kannor, hinkar, diskbänkar och badkar med vatten som möjligt – även om du har en naturlig vattenkälla på din egendom med manuell brunnsdoppare.

Boskap – Säkra eventuellt boskap enligt din överlevnadsplan. Att tillåta hästar och köttdjur att vistas på betesmarker nära en vägbana är inte säkert. Frigående kött och äggfåglar måste också samlas in och säkras i deras gård. Att skydda din matkälla är avgörande för överlevnaden för dig själv och dina nära och kära.

TrädgårdOm några grödor i trädgården är redo att plockas, eller nära att vara klara, plocka dem och för dem inomhus. Installera alla säkerhetssystem längs trädgårdens omkrets och till och med ditt hus. Återigen, det är viktigt att säkra din matkälla.

Kraft – Även om strömmen är på direkt efter krisen, anta inte att det kommer att förbli så länge till. Placera din generator och ha den redo att gå om strömmen går. Detsamma gäller ficklampor, oljelampor, ljus, solenergilampor och matlagningsutrustning som inte finns på nätet.

Mat– Förbered en måltid så att den är redo att mata de nära och kära och stammedlemmar som kan ha en lång promenad Hem.

Att fly när krisen kommer: Checklista

Att vara borta från hemmet och – eller nära och kära när katastrofen inträffar och din plan är att lösa sig kommer att vara fyllt av oro – även för en erfaren prepper. Att utveckla en otroligt detaljerad överlevnadsplan för att inkludera flera oförutsedda händelser kommer att behövas för att samla alla dina nära och kära och sedan komma till den förbestämda skyddsplatsen.

En checklista för katastrofer i det här scenariot borde fungera som en kursplan till den övergripande överlevnadsplanen. Vad du gör först och omedelbart efter beror på var du är. Checklistan hemifrån kan följas till viss del, men du kanske inte åker hem… någonsin igen.

Oavsett om du träffas på en samlingsplats med din familj och reser vidare till skyddsplatsen tillsammans eller går hem och åker iväg tillsammans, är ett beslut du måste ta i förväg i förhållande till var du och andra befinner dig när krisen kommer. När denna aspekt av din överlevnadsplan är på plats, följ eller anpassa checklistan för att passa den första delen av dina behov.

De som är hemma eller når dit först när krisen kommer kommer att ansvara för att förbereda utrustningen och fordonen.

Försvar – Beväpna dig och placera alla vapen och tillhörande förnödenheter i fordonen och inom räckhåll.

Nyheter Håll koll på radio- och tv-sändningar efter varningar och uppdateringar om kris-situationen så att du vet om och när överlevnadsplanen måste intensifieras eller ändras som en del av en skisserad beredskap.

Komma bort Fordon– Detta är första prioritet för gör dig redo för att fly, så mycket som möjligt, lasta in utrustningen i ett garage eller en avskild plats för att undvika nyfikna ögon.

Fordonskontroll – Kontrollera däcken och alla vätskor på fordonen och se till att alla är tankade och redo att rulla. Glöm inte att även kontrollera vindrutetorkarvätskan, vindrutebladen och reservdäcken.

Kommunikation – Försök att få kontakt med andra i din grupp som ska vara på väg hem eller till en samlingspunkt.

Överlevnadsplanen bör ta upp hur länge du ska vänta på dem och protokoll för att lämna utan hela gruppen är situationen dikterar. Som nämnts i listan ovan, använd en färgkodad eller symbol lågteknologisk kommunikationsguide så att andra vet att du har åkt, vem som åkte med dig, vem som checkade in, etc.

Packa upp – Du kanske inte hinner ladda all utrustning innan du måste flytta eftersom kris-situationen utvecklas. Börja med det väsentliga – bränsle och vatten. Gå sedan vidare till medicinska förnödenheter och mat.

Fortsätt packa – Fortsätt packa tills all utrustning som ska laddas är i fordon, eller så måste du lämna.

Varför en checklista för katastrofer är så viktigt

Även när kris-övningar går ganska framgångsrikt har du att ta hänsyn till den mänskliga tendensen att få panik när det verkliga händer – särskilt när barn, barnbarn eller nära och kära som inte är fullfjädrade förberedare är inblandade.

En checklista för ”vad man ska göra när en katastrof inträffar” kommer att hjälpa till att fokusera de förberedande nära och kära och få vad som i grund och botten är den mentala motsvarigheten till muskelminne för att få dem till handling. Ett försenat svar under en nödsituation kan göra dig till en statistik, inte en överlevande.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg