Hur Gör man ett DIY-Campingtält från Grunden?

När du funderar på camping måste du också tänka på att ta med dig ett tält till campingen. Annars skulle det vara omöjligt för dig att stanna över natten. De flesta kan inte tänka sig att campa utan att ta med sig ett tält.

Om du inte har ett campingtält så kan du enkelt göra ett DIY-tält själv. Att göra ett tält från grunden kan definitivt vara en minnesvärd upplevelse. De flesta material du behöver för att göra ett gör-det-själv-tält finns i naturen. Men om du vill göra det hållbart och pålitligt måste du köpa 1 eller 2 extra material som tyg och rep från marknaden och ta dem med dig till campingen.

Dessa material kommer till ett mycket överkomligt pris. Så låt oss ta reda på vilka material som behövs för att göra ett DIY-tält.

Vilka material behöver du?

Den viktigaste aspekten av ett perfekt campingtält är – materialet. Materialen ska vara tillräckligt hållbara för att säkerställa korrekt säkerhet i utmanande väder.

Ett perfekt campingtält består av tre stora aspekter – en regnfluga, ett underlag/presenning och kroppen. Dessa är tygmaterial som måste vara vattentäta. Tillsammans med dessa behöver vi några andra väsentliga material för att bygga ett gör-det-själv-tält. Alla dessa komponenter förklaras nedan.

Regnfluga

Regnflugor används främst för att skydda ditt tält från kraftiga regn. Det är ett vind- och vattentätt tygstycke som fungerar som ett extra lager av skydd till ditt tält. En regnfluga är den yttersta delen av ditt campingtält som måste slås upp tätt mot marken.

Underlag/presenning

En presenning fungerar som tältets golv för att skydda tältet från vassa partiklar. Den lägger också till ett isolerande lager som ger komfort när du vistas inne. Dessutom håller det ditt tält rent från damm och lera, så du behöver inte oroa dig för att tvätta ditt tält ofta.

Tältkropp

Tältkroppen är huvuddelen av ett tält som ger dig boende medan du campar. Den är också gjord av vattentätt tyg som nylon och polyester. Det finns ett brett utbud av tält tillgängliga som – tresäsongstält, bergsklättringstält, fristående och icke-fristående tält, etc och alla behöver samma typ av tyg för att ställas upp. Den är huvudsakligen placerad över presenningen som fungerar som grunden för ditt tält.

Stänger

Stavar håller strukturen på ditt tält. Det är som ryggraden i ett tält och det är därför det ska vara tillräckligt hållbart för att ge maximal stabilitet. Det är därför det är idealiskt att välja aluminiumlegeringar som tältstänger. De är vatten- och rostbeständiga.

Dessutom är de starka och lätta. Ja, det finns andra metaller som du kan välja mellan men de har inte alla dessa egenskaper. Du kan ta med aluminiumstavar till campingen, men när vi gör ett gör-det-själv-tält kommer vi att använda en trädgren som tältstång. Trädlemmar är lättare att hitta i naturen, så du behöver inte köpa en stolpe separat.

Rep

Dessa är anslutningssnören för att förankra hela tältet i pinnarna. Dessa rep ger stabilitet till tältet. De håller tältet nära marken och ger skydd mot att blåses bort av hårda vindar. Det är klokt att använda syntet- eller nylonlinor eftersom andra typer av rep lätt kan slitas ut.

Pinnar

Pinnar är ankarbultarna som måste sättas i marken för att hålla de yttre fodren på tältet och grenlinorna. Dessa är gjorda av aluminium eller titan. De finns i olika former för att få bättre grepp om olika sorters jord. Du kan också använda träpålar som pinnar. Pinnarna kan vara 150 mm till 490 mm långa med en tjocklek på cirka 1,6 mm till 3,2 mm.

Bland alla dessa behöver du bara köpa tyget och repet. Du kan enkelt hitta dem i dina lokala järnaffärer till relativt överkomliga priser. Försök att få en stor bit tyg så att du kan klippa den i tre små storlekar för att använda som regnfluga, tältduk och presenning.

Hur gör man ett DIY campingtält?

Innan vi hoppar in i steg-för-steg-guiden måste vi hitta en plats för tältet. Det är klokt att bygga campingtält nära träd eftersom du får den naturliga skuggan. Välj ett levande träd för att sätta upp ditt tält eftersom ett dött träd med sköra grenar är benägna att gå sönder och falla. Så de kan vara farliga under en storm medan levande träd kommer att hålla dig säker. Hitta också en jämn mark eftersom det är väldigt obehagligt att sova ovanpå ojämn mark.

Preparering av presenning

För att bygga ett gör-det-själv-tält börjar vi med att förbereda presenningen. Ta först presenningen och lägg den på en slät yta. Ge den sedan en badkarsform som förhindrar att vatten sipprar in i den. Gör sedan hål i de fyra hörnen av presenningen. Du måste knyta fast repen i dessa hörn för att hålla den stabil på marken.

Repfästen

Ta nu repen och anslut dem till presenningen genom att göra en knut med hålen du gjorde tidigare. Sträck sedan ut den helt för att göra presenningen jämn och bind ihop repändarna med pinnarna. Du måste hamra ner pinnarna i marken. Om du inte har en hammare kan du också prova att använda stenar istället.

Uppsättning av tältkropp

Ta sedan kroppstyget och placera det över presenningen. Lägg nu stången vertikalt framför presenningen. För stolpen kan du använda en 3 till 5 fot lång trädgren. Se till att trädets lem är rak och de små grenarna som fästs på den ska skäras rent med en kniv. Ta sedan tälttyget och placera det över stången så att tältet formar en form som ett ”A”. Knyt kroppstygets hörn till pinnarna med linor för att fästa tältet vid marken.

Använd vattentäthet

Slutligen, om det finns risk för regn bör du lägga till en nyans av vattentätt tyg på framsidan av tältet. Detta kommer att förhindra att regnvatten kommer in. Om du tältar under regnperioden, bara då behövs en regnfluga. Annars är det ingen nödvändighet.

DIY vs Färdiga Campingtält

Tält köpta från butiker kommer i en fast storlek så att du inte kan förlänga dem om det behövs. Men dina gör-det-själv-tält är flexibla, så du kan göra dem större eller mindre efter dina behov. Färdiga tält tål nästan alla väderförhållanden. Men eftersom gör-det-själv-tälten är gjorda av dig med lokalt tillgängliga material, kan de inte erbjuda samma typ av hållbarhet jämfört med professionellt byggda tält. Men gör-det-själv-tält är billigare än färdiga tält.

Å andra sidan erbjuder färdiga tält bättre design medan DIY-tält ser väldigt genomsnittliga ut. Det är uppenbart för när du spenderar pengar kan du förvänta dig en produkt med ett bättre utseende. Om du tänker på dessa aspekter har både DIY och färdiga tält sina egna fördelar och nackdelar.

Varför ska du göra ett DIY campingtält?

Den mest uppenbara anledningen är – det kommer att spara mycket pengar. Kommersiellt tillverkade tält lämnar bucklor i fickan, så när du väl bygger ett behöver du inte längre lita på dyra tält. Att bygga ett tält från grunden kommer att öka ditt självförtroende och lära dig värdefulla campingfärdigheter.

Utan tvekan vill du göra ett tält som är helt pålitligt och denna kvalitet kommer väl till pass när du överlever i naturen. Gör-det-själv-tält är lätta eftersom du har friheten att välja material på egen hand.

Dessa material är inte svåra att hitta och du kan enkelt göra en själv. Att bemästra konsten att göra ett gör-det-själv-tält kommer att göra dig oövervinnerlig. När du väl har byggt ett DIY-tält kommer du aldrig att behöva köpa ett kommersiellt tält.

Relaterade inlägg