Är Ananas farligt för Hundar?

Är Ananas farligt för Hundar?

Ananas är en otroligt välsmakande frukt som uppskattas av de flesta. Den passar utmärkt för tropiska drycker och är ett utsökt tillskott till fruktsallad, men är ananas säker för hundar? Om du har varit tveksam till att mata din hund med denna smaskiga frukt, kanske du faktiskt inte har något att frukta. Färsk ananas kan vara en näringsrik hundgodis, så länge den ges med måtta.

Även om färsk ananas kan fungera bra som hundgodis finns det bättre alternativ att ge till hunden om du är efter att bra näring till din fyrbenta vän. Ett kostillskott som många människor använder är laxolja och det finns även flera alternativ av laxolja för hundar.

Kan hundar äta ananas?

Färsk ananas är rik på B-komplexa vitaminer samt vitamin C. Den innehåller också höga mängder mineraler och elektrolyter, inklusive kalium, magnesium, järn och zink. Många av näringsämnena i ananas kan hjälpa till att stödja din hunds immunförsvar och är bra för matsmältningshälsan, enligt American Kennel Club.

Rå ananas kan vara ett hälsosamt tillskott för din valp när den ges i små mängder. Men konserverad och torkad ananas innehåller ibland tillsatt socker och ger extra kalorier som din hund inte behöver.

Är ananas säkert för hundar?

Lika näringsrik som ananas kan vara för hundar har den också vissa nackdelar. Även om det höga fiberinnehållet kan vara fördelaktigt i små mängder, kan för mycket av det orsaka matsmältningsproblem, inklusive diarré och förstoppning. För hundar med känslig mage kan även en liten mängd ananas leda till magbesvär.

Ananas är också packad med naturligt socker, vilket kan utgöra en risk för hundar med diabetes eller de som riskerar att utveckla diabete. Och den höga syrahalten i ananas kan slita på en hunds tandemalj och påskynda karies.

Du bör undvika att mata både det taggiga yttre skalet och den tuffa centrala kärnan till din hund. Dessa kan orsaka tarmblockeringar, så ring din veterinär om din valp äter i soporna och slukar någon av dessa delar av ananasen. De kan ge dig råd om du ska ta med din hund för en undersökning eller ta ett avvaktande tillvägagångssätt.

Hur man förbereder ananas för din hund

Hur kan hundar äta ananas? Följ dessa riktlinjer för att säkert mata din hund med ananas:

Kontrollera med din veterinär innan du matar ifall det finns några underliggande tillstånd som ananas inte skulle fungera bra med, inklusive diabetes.

 • Skala och kärna ur ananasen, kassera skalet och kärnan på en plats som är utom räckhåll för din hund.
 • Skär ananasen i lagom stora bitar för stora hundar, eller tärna den i små bitar för små hundar.
  Om du matar dem med ananas för första gången, ge din hund en tugga och vänta en timme för att se om den visar några tecken på matsmältningsproblem. Sluta ge dem ananas om det inte verkar hålla med dem. Kom ihåg att inte mer än tio procent av din hunds kalorier bör komma från något annat än deras vanliga hundfoder.
 • Ge din hund inte mer än två eller tre små ananasbitar om dagen.

Kan hundar äta ananas?

Det korta svaret är ja. Ananas är bara en av de många ”mänskliga” livsmedel som hundar kan äta. Rå ananas är full av näringsämnen som både du och din hundkamrat kan njuta av. Frysta bitar av ananas kan också vara ett läckert, uppfriskande tilltugg en varm sommardag. Det finns dock några saker att tänka på innan du matar din hund med ananas.

Hälsofördelar med ananas för hundar

Ananas är inte bara säker för hundar, utan den är fullproppad med näringsämnen som stöder din hunds hälsa. Ananas innehåller flera vitaminer och mineraler som är viktiga för din hunds immunförsvar och matsmältning.

Liksom många frukter och grönsaker är ananas rik på antioxidanter, som hjälper till att reparera skadade celler. Eftersom hundar regelbundet utsätts för fler gifter i miljön än människor, är antioxidanter avgörande för att stärka immuncellers funktion och reparera cellskador orsakade av daglig miljöstress.

En närmare titt på näringsämnen i ananas

Bortsett från att vara ett välsmakande, näringsrikt mellanmål, består ananas av 82 procent vatten, vilket gör den till en bra källa till återfuktning på en varm dag. Här är några av de näringsmässiga fördelarna som ananas kan ge din hund:

 • Vitamin C: Ett viktigt vitamin för att bygga upp immunförsvaret och minska inflammation i kroppen. Det kan också hjälpa till att minska kognitivt åldrande hos hundar.
 • Fuktighet: Vattenmelon består av 82 procent vatten, så det är ett utmärkt val för att hålla din hund hydrerad på en varm dag.
 • Tiamin: Hjälper till att reglera energi- och kolhydratmetabolismen.
 • Riboflavin och Niacin: Båda hjälper till med regleringen av enzymfunktionen.
 • Mangan: Detta mineral hjälper hundar att utveckla och bibehålla starka ben och bindväv.
 • Vitamin B6: Hjälper till att reglera hjärn- och kroppsfunktioner eftersom de relaterar till vätskebalansen i kroppen. Det hjälper också till att bygga proteiner, reglera hormoner, immunsvar och stödja signalsubstanser i din hunds kropp.
 • Mineraler: Stödjer frisk hud och päls, starka ligament och vävnader.
 • Folat: Spelar en roll i aminosyrametabolism och proteinsyntes.
 • Kalium: En elektrolyt som är nödvändig för hälsosam hjärt- och njurfunktion och reglering av nervfunktionen.

Hur mycket är för mycket?

Tänk på ananas som du skulle göra med vilken hund som helst. Det är något som ska ges som en speciell behandling, inte en vanlig eller frekvent del av din hunds diet. Några bitar av rå ananas räcker för de flesta hundar. Innan du matar dem, se till att de är skalade och skivade i små, lagom stora portioner. Börja med två till tre små bitar och övervaka din hund.

Att äta för mycket ananas kan göra att din hund får diarré eller andra symtom på magbesvär.

Tänk på att ju mindre hunden är, desto mindre är deras matsmältningssystem. Därför, desto mindre frukt bör du mata honom. Om din hund gillar ananas kan du kolla in andra kreativa sätt att servera ananas till din hund.

Var noga med att prata med din veterinär direkt innan du ger mat till ditt husdjur, men kom ihåg att ananas bara är en av de många frukter du kan ge dina hundar. Andra frukter som äpplen, björnbär och bananer kan också fungera för din hund.

Relaterade inlägg