Är det Farligt för Hundar att Äta Pinnar? Allt du Bör Veta

För många husdjursägare är att leka ”apport” en av de bästa delarna med att ha hund. Det är en bra ursäkt att knyta an till din hund, träna dem och ge din hund lite träning och motion.

Medan vissa hundar föredrar frisbees och leksaker, har andra bara ögon för pinnar. De känner lusten att jaga och när de griper en pinne från marken tillfredsställer de sitt primära behov.

Tyvärr är denna vana inte så ofarlig som du kanske tror. Våra hundar kan drabbas av stora problem av att tugga på pinnar, och det är upp till oss att rätta till vanan.

Varför tuggar hundar pinnar?

Även om hundar idag är tamdjur är de fortfarande jägare och födosökare. Det är därför de känner en sådan naturlig längtan efter att tugga på pinnar. Allt från en liten kvist till en stor gren känns som ett ben i munnen på din hund, så deras rovdjursinstinkt säger till dem: ”Tugga mer!” Men den enkla pinnen kan orsaka en rad hälsoproblem…

Pinnar är en veterinärs värsta mardröm

När de är mest extrema kan pinnar vara giftiga för din hund. Pinnar från svarta körsbärs-, idegran- och valnötsträd är giftiga för hundar och kan lämna dem med mag- och andningsproblem. Även när de har fallit från mer hundvänliga träd är pinnar ingen picknick. De kan fastna splitter i din hunds mun; skär deras tandkött och kinder; och punktera deras paletter. Det verkar knappast värt det för en omgång ”apportering”, eller hur?

Håll dig till leksaker istället

Naturligtvis behöver du inte välja mellan din lurviga väns hälsa och deras njutning. Faktum är att du kan hitta en tunna full av leksaker, bollar och annat som är redo att bli din hunds nya favorit ”hämta” objekt. Det finns slängbara tuggleksaker som är ett betydligt bättre val än en pinne och en tennisboll kommer också att göra susen. Dessa föremål kan inte bara kastas längre än en pinne – de är också roligare för din hund att tugga.

Om din hund tuggar på pinnar, ta bort dem

Pinnar är i princip gratis leksaker för hundar. De är nedskräpade runt din bakgård och varierar i olika storlekar från små kvistar till enorma grenar. Pinnar blir snabbt leksaker när valpar lär sig att plocka upp dem och springa runt på gården. Dessutom är pinnarna mjukare, vilket gör dem enkla och roliga att tugga.

Om din hund börjar tugga och svälja grenar och pinnar, då blir det ett stort problem. När pinnar går av, även när de tuggas, förvandlas de till vassa splitter, som lätt kan fastna i din hunds mun, svalg, matstrupe, mage och tarmar. Jag har till och med sett sticksplitter tränga sig upp mot toppen av en hunds mun och mellan tänderna. Sväljda pinnar kommer definitivt att orsaka tarmobstruktion eftersom trä är omöjligt att smälta.

Tro det eller ej, att svälja pinnar är faktiskt ganska vanligt. Djurägare upptäcker vanligtvis att deras hundar krafsar i munnen, dreglar eller vägrar äta eftersom en pinne ger dem smärta. Detta resulterar nästan alltid i ett veterinärbesök för att ta bort den fastnade pinnen eller splinten eftersom skadan blöder mycket och kan orsaka ytterligare skada utöver att genomborra huden.

Hur man tar bort pinnar från din hund

Det händer. Din unga hund hittar en pinne, sedan börjar du få panik och jaga honom runt på gården för att ta bort den. Tja, vi vet alla att jaga en hund alltid slutar i frustration för oss, men väldigt roligt för din hund. Istället för att jaga din hund, gör en bytesaffär med dem.

Ta en supergod godis och håll den framför dig. Om godbiten är utsökt kommer din hund sannolikt att släppa pinnen för att äta godbiten (de flesta hundar kan inte göra både och). Ge nu inte bara godbiten till din hund; släng den i motsatt riktning av pinnen, så att du snabbt kan plocka upp pinnen och slänga den i papperskorgen eller komposttunnan medan din hund njuter av sin godbit. Att byta ut din hund mot en godbit är det enklaste sättet att lära din hund att släppa saker. Det är inte heller mutor. Tänk på godsaker som en lönecheck; Jag ska ge dig det här för det.

Använd mjuka leksaker för att hämta spel

Pinnar är alldeles för hårda för att leka apport med. De kan lätt krossas eller slå ut en tand när din hund fångar dem i luften. Dessutom, hur läskigt det än låter, hundar har av misstag svalt eller blivit spetsade av pinnar under en apport.

Släng istället en mjuk gummileksak av lämplig storlek som ger lite när din hund fångar den. Mjuka gummileksaker är mindre benägna att skada din hunds mun eller tänder. När du väljer storlek rekommenderar jag en apportleksak som din hund lätt kan bära runt på, men som ändå syns när din hund håller den i munnen. Om en leksak försvinner i din hunds mun är den för liten. Mjuka gula tennisbollar fungerar bäst, men om din hund är stor, välj en större boll. Kom ihåg att hundar inte bryr sig om det är en pinne eller leksak; de vill bara leka med dig.

Pinn-besatta hundar

Om din hund är besatt av pinnar, skulle jag rekommendera att plocka upp och slänga pinnar i din kompostbehållare varje dag. Om du inte har tid, gå med din hund i koppel tills du gör det.

En bra sak med att ta bort pinnar är att det hindrar din hund från att utöva detta beteende. Lägg nu till massor av roliga leksaker på bakgården som din hund kan leka apport med och se till att bara leka apport med lämpliga leksaker istället för vassa pinnar. Snart kommer din hund att lära sig vilka leksaker den ska leka med eftersom de är roliga och glömmer att det ens finns pinnar!

Relaterade inlägg