Maskroste recept – Så gör du Masroste!

Visste du att du kan göra te av maskroser?

Maskrosteet görs på vildplockade maskrosor, personligt konserverat.

Maskros te är ett lätt recept att komma igång med. 1.) maskros växer sannolikt i närheten. 2.) det är otroligt hälsosamt för dig (vitamin A, C och D, zink, järn och kalium; högt innehåll av antioxidanter). 3.) i rätt miljö är det utsökt. 4.) det kan ge en anständig mängd mat för en liten ansträngning (läs: bevarande av energi).

Med vilken vild mat som helst vill du vara 100% säker på din identifiering . Det finns massor av andra växter som ytligt kan förväxlas med maskros. De flesta av dem är godartade, men du måste vara vaksam! Jag tänker inte granska identifiering här; använd en pålitlig fältguide eller en mänsklig guide om du inte är säker.

När du har identifierat ett exemplar är det dags att börja gräva. Du kan använda en murslev, spade eller en grävpinne. När du gräver rötter är det viktigt att vara försiktig med att inte bryta roten under grävning. Om du använder en spade kan du ofta lossa en stor smutsklump på en gång, vilket gör att du helt enkelt kan dra ut roten intakt. Att använda en grävpinne kräver mer ansträngning, men är en bra färdighet att ha. Börja en tum eller två bort från basen av växten och börja lossa jorden. Ofta måste du gräva ganska djupt och skapa en halvcirkelform. När du kommer till botten av roten, dra ut den, var uppmärksam på att inte bryta den. Upprepa sedan tills du har några.

Det är lätt att gräva ett gäng och sedan tappa fart för projektet och låta dem ruttna. Med alla nya ansträngningar är det bra att börja i det små och följa med medan din energi finns där. För många gånger har jag samlat ihop ett gäng råmaterial bara för att se det gå till spillo.

När du har samlat ihop din fyllning, tvätta och skrubba dem. Nu är du nästan redo att använda dem. Vid det här laget har du några alternativ. Du kan skära dem i 1/8 tums skivor och använda dem som wokning eller rotstek. Men min vanliga väg är att skära dem i riktigt små bitar och sedan rosta dem för maskros te.

För att förbereda maskros för te, värm ugnen till 200 grader och rosta i upp till två timmar . Det blir mycket ånga från de färska rötterna. Jag gillar en mellanstekt, men intervallet kan vara från ljust till mörkbrunt. Låt svalna och förvara dem sedan i en lufttät behållare. Använd ungefär en matsked rostad rot med varje kopp te. Låt dra i ca 6-8 minuter. Tillsätt mjölk och honung efter smak. Luta dig sedan tillbaka och njut av denna rejäla dryck.

Oavsett hur du konsumerar dina rötter så vet du att du förbättrar din hälsa, inte spenderat några pengar och att du är mer kopplad till din lokal miljö.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg