Kan man Sova för Mycket? Allt du Bör Veta

Kan man Sova för Mycket? Allt du Bör Veta

De flesta vet att det kan vara dåligt för dig att snåla med sömnen. Att regelbundet få för lite sömn är kopplat till en rad kroniska sjukdomar, för att inte tala om irritabilitet och tröghet under dagen. Men visste du att det också kan vara problematiskt att sova för mycket? Översömn är förknippat med många hälsoproblem, inklusive:

 • Diabetes typ 2
 • Hjärtsjukdom
 • Fetma
 • Depression
 • Huvudvärk

Större risk att dö av ett medicinskt tillstånd

Betyder det att du blir sjuk av att sova för mycket? Inte nödvändigtvis. Vi vet inte exakt orsak och verkan. Det fungerar förmodligen åt andra hållet, att när du är sjuk leder det till mer sömntid.

Bidrar för mycket sömn till sjukdom, eller är det ett tecken på ett existerande tillstånd? Med andra ord, det är omdiskuterat om det är en korrelation eller ett kausalt samband mellan mycket sömn och hälsoproblem. Hur som helst, om du märker att du alltid nickar bort eller väntar efter nästa tupplur, kan det vara dags att träffa din läkare.

Hur mycket sömn är för mycket?

Sömnbehoven kan variera från person till person, men i allmänhet rekommenderar experter att friska vuxna får i genomsnitt 7 till 9 timmar per natt med sömn.

Om du regelbundet behöver mer än 8 eller 9 timmars sömn per natt för att känna dig utvilad, kan det vara ett tecken på ett underliggande problem.

Vad gör dig så trött?

Ett antal tillstånd kan störa sömnen eller störa kvaliteten på din sömn, vilket leder till att du känner dig trött och trög även efter att ha spenderat 8 timmar i sängen. Dessa tillstånd inkluderar:

 • Sömnapné, en andningsstörning som orsakar korta andningsuppehåll under sömnen
 • Restless legs syndrome, en hjärnsjukdom som orsakar en obehaglig och ibland överväldigande lust att röra på benen när du är i vila
 • Bruxism, där du gnisslar eller biter ihop tänderna under sömnen
 • Kronisk smärta
 • Vissa mediciner

Sedan finns det tillstånd som inte avsevärt försämrar kvaliteten på din sömn, utan ökar mängden sömn du behöver. Dessa inkluderar:

 • Narkolepsi, en hjärnsjukdom som stör kroppens sömn-vakna cykler
 • Fördröjd sömnfassyndrom, en störning där din dygnsrytm, eller biologiska klocka, håller dig uppe på småtimmarna, vilket gör det svårt att vakna på morgonen
 • Idiopatisk hypersomni, en störning som orsakar överdriven sömnighet av okänd anledning
 • Lyckligtvis finns det behandlingar för många av dessa tillstånd, som kan bidra till att förbättra kvaliteten på din sömn.

Många människor tycker att de sover mer när de blir äldre och antar att det är en normal del av åldrandet. Men att bli äldre bör inte förändra ditt sömnbehov dramatiskt.

Om du har uteslutit dessa tillstånd och fortfarande trycker på snooze-knappen efter 9 timmar under täcket, kan det vara en aning om att du har ett underliggande medicinskt tillstånd som hjärtsjukdom, diabetes eller depression.

Om du sover väldigt mycket rekommenderas att du kollar in med din läkare. Han eller hon kan rekommendera en sömnstudie för att utesluta sömnstörningar. Du bör söka professionell hjälp från ett sömncenter.

Vad är översömn?

Översömn, eller lång sömn, definieras som att sova mer än nio timmar under en 24-timmarsperiod.

MedlinePlus är en hälsoinformationsresurs online för patienter och deras familjer och vänner och beskriver det sm ett tillstånd där du både sover för mycket och upplever överdriven sömnighet under dagen.

Narkolepsi och andra sömnstörningar orsakar vanligtvis hypersomni. Läkare kan också kalla konsekvent översömn som orsakar dig besvär i det dagliga livet för en överdriven mängd sömn. När orsaken till din sömnighet inte kan hittas kallas störningen idiopatisk hypersomni.

Den exakta mängden sömn du behöver varje natt beror på dina vanor och aktiviteter under dagen, hälsa och sömnmönster. Äldre vuxna kan behöva bara sex timmars sömn medan andra människor, som idrottare, kan behöva en extra timmes sömn. Ibland kan du behöva mer sömn än normalt, till exempel efter ansträngande aktivitet eller resor. Om ytterligare en timmes sömn hjälper dig att må bäst, då är den mängden sömn rätt för din kropp. Om konsekvent lång sömn fortfarande gör dig trött eller till och med att slumra till under dagen, kan det vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem.

Översovande symtom

Förutom att sova mer än nio timmar per natt, inkluderar andra symtom på översömn:

 • Överdriven tupplur under dagen
 • Överdriven sömnighet under dagen
 • Huvudvärk

Vad orsakar översömn?

Översömn kan uppstå när du försöker kompensera för din ”sömnskuld”. Till exempel kan du behöva vara uppe flera nätter i rad för att slutföra ett stort projekt och därför bli sömnbrist. Sedan kan du på helgen täcka sömnskulden genom att sova längre än normalt.

Ett antal hälsotillstånd kan också leda till översömnande och överdriven sömnighet under dagtid:

 • Sömnstörningar, inklusive sömnapné, sömnlöshet och narkolepsi
 • Depression och ångest
 • Fetma
 • Kardiovaskulär sjukdom
 • Diabetes
 • Kronisk smärta
 • Hypotyreos
 • Sömnapné

Sömnapné gör att du tillfälligt slutar andas under din sömn. Som ett resultat av det snarkar och kvävs du under natten och känner dig sömnig under dagen. För att kompensera för dålig sömn kan du sova under dagen och försöka sova längre på natten, vilket leder till att du sover för mycket.

Sömnapnésymtom löses ofta med lämplig behandling. Efter en sömnstudie som bekräftar att du har sömnapné kan din vårdgivare skriva ut ett recept på en CPAP-maskin. Denna maskin hjälper till att stödja din andning under sömnen.

Narkolepsi

Det finns tre typer av narkolepsi, men i nästan alla fall upplever du överdriven sömnighet under dagen och överväldigande sömnbehov, så kallade sömnattacker11. Vid sekundär narkolepsi, orsakad av skada på hypotalamus, kan du sova mer än 10 timmar varje natt. Medan narkolepsi är en livslång sjukdom, kan den hanteras med behandling, inklusive medicinering och livsstilsförändringar.

Idiopatisk hypersomni

Om sjukvårdspersonal inte kan identifiera en bakomliggande orsak till din försömnning kan de diagnostisera dig med idiopatisk hypersomni. Denna sömnstörning kännetecknas av svårigheter att vakna, överdriven sömnighet och oförmåga att känna sig utvilad efter att ha sovit på natten eller sovit under dagen. Med denna störning kan du sova så mycket som 14 till 18 timmar om dagen.

För behandling ordinerar läkare ofta mediciner som liknar det som ordineras för narkolepsi. Dessa mediciner kanske inte behandlar idiopatisk hypersomni lika effektivt som de behandlar narkolepsi. Dessutom, om du har idiopatisk hypersomni, kan du behöva göra livsstilsförändringar som att begränsa alkohol och undvika aktiviteter sent på kvällen.

Depression och ångest

Personer med depression och ångest kämpar ofta med sömnstörningar eller andra hälsorubbningar. Både översömn och sömnsvårigheter är effekter av depression, och ungdomar och äldre vuxna med depression är mest benägna att uppleva överdriven sömnighet. Flera studier har visat en högre grad av depression hos långa sovande personer. Andra studier visar att personer med ångest är också mer benägna att uppleva lång sömn, vilket orsakar dem ångest.

Effekter av översömn

Översömn påverkar din allmänna hälsa och kan ha negativa effekter, precis som brist på sömn gör. Tidig forskning tyder på att längre sömn:

Om du är orolig för att sova för mycket, prata med din läkare om dina sömn- och hälsovanor. Du kanske vill föra en sömndagbok för att registrera din nattsömn och vakna tider, samt eventuella tupplurar du tar under dagen. Din läkare kan använda denna information för att hjälpa dig att identifiera orsaken till din försömn och föreslå en behandlingsplan.

Oavsett orsaken till din översömn kan du implementera hälsosamma sömntips för att förbättra dina sömnvanor:

 • Ställ in ett regelbundet sömnschema: Gå och lägg dig och vakna vid samma tidpunkt varje dag. Detta hjälper dig att undvika sömnförluster och sömnskulder.
 • Skapa en läggdagsrutin: Din rutin bör hjälpa dig att slappna av och förbereda dig för sömn. Undvik ljus från elektronik timmarna före läggdags, eftersom detta ljus kan fördröja sömnstarten
 • Tänk på din sömnmiljö: Ditt sovrum bör ha en sval temperatur och fritt från överflödigt ljus och buller.
  Håll dig aktiv: Daglig träning och exponering för solljus hjälper dig att sova gott på natten. Undvik överdriven träning nära läggdags.
 • Gå och lägg dig tidigt: Tupplurar senare på eftermiddagen kan göra det svårt för dig att somna i tid på natten.

Relaterade inlägg