Är det Farligt att inte Sova en Natt

Vad händer när du inte sover på en dag?

Oavbruten sömn är viktig för alla aspekter av livet och särskilt när det kommer till kognitiv trötthets direkta och mätbara roll i och den koordinering som krävs för komplexa uppgifter inom tung industri, såsom gruvdrift, olja och gas och konstruktion.

I själva verket orsakar trötthet på arbetsplatsen regelbundet säkerhetsincidenter, och det kan betyda skillnaden mellan liv och död när organisationer inte har en plan för hantering av trötthet på plats för att förhindra arbetströtthet för att säkerställa säkrare, mer produktiva och hälsosammare arbetsplatser.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bör vuxna få minst 7 till 9 timmars sömn varje natt. Men vad händer om din kropp inte får den vila den behöver?

CDC uppskattar att 1 av 3 vuxna får mindre än 7 timmars vila varje natt. Det betyder att cirka 30 % av vår befolkning har sömnbrist. Även om att skjuta upp sömnen kan lämna tid för andra uppgifter, finns det allvarliga risker att hoppa över ögat helt och hållet.

I denna artikel diskuterar vi i den här artikeln vad sömnbrist är, hur det orsakar kognitiv trötthet och påverkar ditt välbefinnande, och slutligen – vad du kan förvänta dig efter 24 sömnlösa timmar. Låt oss dyka in.

Vad är sömnbrist?

Som namnet antyder uppstår sömnbrist när du inte får den sömn du behöver. Att normalt få mindre än 7 till 9 timmars vila varje natt kan resultera i kronisk sömnbrist, vilket resulterar i trötthet.

Vissa tungindustrioperatörer eller skiftarbetare är alltför bekanta med bruket att skjuta upp sömnen för att få mer gjort. Och även om det kan verka som en bra idé för tillfället, kan ingen gå utan sömn – även om du skulle vilja tro att du kan.

Om du har brist på sömn kommer de obehagliga biverkningarna av sömnbrist att komma ikapp dig någon gång. Men sömnbrist påverkar alla på olika sätt. Några av de vanligaste kortsiktiga symtomen inkluderar:

  • Trötthet på arbetsplatsen
  • Minskat beslutsfattande och samordning
  • Kommunikation
  • Minne
  • Försvagat immunförsvar

När du sover har din kropp en chans att fräscha upp och återställa sig själv efter en dag eller natt med stressor på jobbet. Att beröva sig själv möjligheten att vila efter ett krävande pass är aldrig en bra idé.

Vilka långsiktiga risker kommer med sömnbrist?

Alla vet att bara en natt av otillräcklig sömn kan göra att du känner dig trött och arg nästa dag. Men alla förstår inte trötthetsriskerna med att regelbundet gå utan vila.

Kognitiv trötthet och minskad produktivitet och säkerhet

Att inte få tillräckligt med sömn undergräver alla andra ansträngningar att vara produktiv och säker under ditt skift. Oavsett om du kör lastbilar och spadar på en gruvplats eller arbetar i 24/7-verksamhet, blir du inte bättre av att hoppa över sömn för att förbereda dig än om du skulle få lite sömn istället.

Det är nästan alltid bättre att välja sömn eftersom din hjärna i vila konsoliderar minnen, lagrar ny information, förbättrar din uppmärksamhet, fräschar upp dina energinivåer och gör dig redo att ta itu med komplexa uppgifter.

Utöver de ”stora” uppgifterna för nästa skift, kommer att minska din sömnkort påverka din övergripande funktionalitet. När du är trött är du inte lika skarp, dina beslutsförmåga är inte i nivå, och din koordination är ojämn.

Enligt CDC, om arbetare inte får 7 till 9 timmars rekommenderad sömn varje natt, kan de vara i riskzonen.

Den läskigaste delen? Du är vanligtvis omedveten om din funktionsnedsättning, vilket innebär att du känner att du är helt okej att hoppa bakom ratten. Din hjärna är så trött att du inte märker hur utmattad du egentligen är. Även om du inte känner dig trött efter otaliga vakna timmar behöver din kropp fortfarande sova.

Kan sömnbrist döda dig?

Enkelt uttryckt, ja. Att tvinga dig själv att hålla dig vaken och avstå från sömn kommer så småningom att döda dig. 2012 dog en man efter att ha försökt se varenda match i EM och gå totalt 11 dagar utan sömn.

Hur lång tid det kan ta att dö, och den exakta dödsorsaken kan dock variera från person till person. Medan vissa individer tar en eller två veckor innan de går bort, kan andra dö förr eller senare.

När din kropp är utan sömn är den i ett stressat tillstånd – ditt immunförsvar är undertryckt vilket gör dig mer mottaglig för sjukdomar; du producerar mer stresshormon kortisol; ditt blodtryck stiger; och din inre temperatur sjunker.

Vissa människor kan dö på grund av att deras inre temperatur sjunker så lågt att de ger efter för hypotermi. Samtidigt kan andra dö till följd av bakterier eller sjukdom, eftersom deras immunsystem inte kan bekämpa bakterier eller infektioner.

Av en mängd moraliska och etiska skäl håller forskare inte studier på sömnbrist på människor längre än 2 eller 3 dagar. Alla är olika, och även om det inte är hälsosamt för någon att gå dagar utan sömn, så förändras tiden det tar sömnlöshet att förändra dödliga förändringar från person till person. Av den anledningen erkänner organisationer som Guinness Book of World Records inte ens anmälningar för frivillig sömnbrist – eftersom det är mycket farligare än folk kanske tror.

Vad händer efter 24 timmar utan sömn?

De flesta människor har dragit en ”all nighter” – eller till och med en heldag någon gång utan att sova. Även om du antagligen inte ser tillbaka på den sömnlösa natten som en ”rolig” tid, kanske du inte inser vad du utsatte din kropp för.

Efter 24 timmar utan sömn är du kognitivt nedsatt. Faktum är att efter bara 17 timmar utan sömn, lider ditt omdöme, ditt minne och din hand-öga-koordination. Vid det här laget har irritabiliteten troligen börjat. Utöver att känna dig trött och sur, är du mer spänd, mer känslomässig, dina smärtreceptorer är mycket känsliga, och tro det eller ej, din hörsel är också nedsatt.

Din kropp reagerar på denna sömnbrist genom att producera mer stresshormoner och stoppa glukosmetabolismen för att hålla dig pigg. Vid det här laget har din hjärna förmodligen gått in i ett tillstånd av ”lokal sömn”.

Under lokal sömn stängs delar av din hjärna av och sover i vågor; medan vissa regioner och neuroner i din hjärna vilar, är andra aktiva. Lokal sömn hjälper ditt sinne att laddas upp mellan gångerna din kropp har chansen att vila helt.

När lokal sömn inte räcker börjar din hjärna att stängas av i transliknande mikrosömn. Mikrosömn varar i allmänhet 15 till 30 sekunder, men de kommer i omärkliga trollformler. Mikrosömn är som att zona ut – du är helt omedveten när det händer, och när du väl har kommit in igen har du insett att din hjärna bara var tom hur länge du än stirrade in i tomma intet.

Mikrosömn uppstår när din hjärna inte längre kan förhindra sömn. Lokal sömn var dess försök att återställa sig själv utan riktig vila, men ditt sinne kan bara vara aktivt så länge. När den inte längre kan fortsätta mikrosover den.

Om din hjärna stängs av och mikrosover medan du sitter bakom ratten kan det vara farligt och möjligen dödligt för inte bara dig själv utan också för andra.

Det uppskattas att så många som 65 % av olyckorna med lastbilar i dagbrott är utmattningsrelaterade.

Vad sägs om att förlora lite sömn varje natt?

De flesta människor går inte hela 24-timmar utan sömn. Det betyder dock inte att folk får det rekommenderade antalet timmar varje natt.

Vad händer om du bara sover 3, 4 eller 5 timmar per natt?

Är en veckas otillräcklig sömn lika med samma mängd sömnbrist?

Kan du ”ta igen” på helgen?

Som nämnts ovan är sömnbrist inte bara att gå en natt utan sömn. Sömnbrist blir mindre än de rekommenderade 7-9 timmarna varje natt. Att göra detta på en regelbunden basis leder till betydande problem, såsom minskad säkerhet och produktivitet, med mera.

Vissa människor hävdar att de kan förlora sömn under veckan och ta igen det på helgen. Även om det fortfarande är upp till en hel del debatt, verkar vetenskapen emot det.

Den mest raka och enkla lösningen: arbeta för att sömnen ska prioriteras och få bra 7-9 timmar varje natt.

Hur påverkar att vara uppe en hel natt dig?

Att vara vaken en hel natt har omfattande och potentiellt allvarliga negativa effekter. Sömn är avgörande för att kroppen ska fungera korrekt, och att helt hoppa över en natts sömn kan skada ditt tänkande och din kognition, ditt humör och dina känslor och ditt fysiska välbefinnande.

Att vara vaken hela natten och kognitiv funktion

Att gå utan sömn har en omedelbar inverkan på flera typer av tänkande och hjärnfunktion1. Total sömnbrist minskar uppmärksamhet och koncentration. Det saktar ner reaktionstiden och försämrar det konstruktiva tänkandet, vilket är en del av emotionell intelligens och hur vi förstår och reagerar på dem omkring oss. Sömnbrist minskar mental platshållning, vilket är förmågan att följa en rad instruktioner eller uppgifter. Det begränsar också kreativt tänkande och innovativ problemlösning.

En natt utan sömn stör också minnet. Det förringar arbetsminnet, som är en tillfällig minnesbank som vi använder för kortsiktiga behov. Samtidigt har forskning funnit att människor som går utan sömn löper en högre risk att skapa falska minnen, vilket skadar deras långsiktiga minne av viktig information även efter att de har återgått till att sova regelbundet.

Flera studier har funnit att att vara vaken under natten orsakar funktionsnedsättning som är jämförbar med att vara berusad. Forskare fann att efter 24 timmars sömnbrist är en persons mentala prestation likvärdig med den som har en alkoholhalt i blodet (BAC) på 0,10 %, långt över även den högsta lagliga gränsen för bilkörning i USA (0,08 %).

En annan stor effekt av total sömnbrist är sömnighet under dagtid. Hjärnan och kroppen är vana vid att ha en period av vila, och när man tvingas missa denna tid för återhämtning är det naturligt att få episoder av dåsighet.

Den pågående kampen för att hålla sig vaken skapar mer inkonsekvens i mental prestation efter en hela natten, och mer ansträngning för att hålla sig vaken kan dra redan minskad uppmärksamhet bort från uppgifterna.

Inte överraskande är människor i dessa sömnberövade omständigheter benägna att göra alla typer av fel och misstag. Risken för olyckor ökar, inklusive potentiellt livshotande olyckor orsakade av dåsig körning. Arbetsplatsolyckor kan utgöra allvarliga risker, särskilt för läkare, sjuksköterskor, piloter och personer som arbetar med tunga maskiner.

Vara vaken hela natten och humör

Att vara vaken en hel natt stör inte bara effektivt tänkande; det bidrar också till olika humörproblem. Sömnlösa nätter är knutna till ökade nivåer av hormonet kortisol, som är förknippat med stress. Sömnbrist är relaterat till ångest som kan påverka både humör och beteende.

Många andra inslag av känslomässigt humör förvärras efter en natt utan sömn. Ilska och irritabilitet är vanligare, och människor är mer benägna att känna sig deprimerade och trötta efter en hela natten också.

Vara vaken hela natten och fysiskt välbefinnande

Att hålla sig vaken hela natten tar hårt på den fysiska hälsan. Trötthet och låga energinivåer är vanligare när kroppens muskler och organ inte hinner återhämta sig under sömnen.

Nedsatta fysiska förmågor har varit uppenbara i forskning som fann försämrade prestationsförmåga bland uthållighetsidrottare efter en natt av total sömnbrist. Brist på sömn fick dem också att överskatta sin upplevda ansträngningsnivå, vilket återspeglar effekten av en helnatter på energi och styrka.

Dessutom höjer en natt utan sömn smärtkänsligheten, vilket kan leda till akut smärta eller förvärra kronisk smärta.

Variabla effekter av sömnbrist

I stort sett alla människor upplever negativa effekter av sömnbrist, men alla känner inte av effekterna på samma sätt eller i samma utsträckning.

Forskning har generellt visat att vuxna är bättre på att klara av de kognitiva effekterna av att vara vaken en hel natt än ungdomar och unga vuxna. Kvinnor verkar hantera sömnlöshet bättre än män men kan ha en långsammare återhämtning efter att ha återgått till normala sömnmönster.

Effekter av sömnbrist kan också vara individuella, och studier har pekat på möjligheten att en persons genetik kan påverka hur allvarligt de påverkas av en natt utan sömn.

Normala sömnmönster kan spela en roll för hur någon påverkas av en hela natten. Till exempel kan effekterna vara starkare hos någon som normalt inte får tillräckligt med sömn jämfört med någon med en hälsosam sömnrutin. Men även personer som sover extra timmar dagarna före en hela natten visar fortfarande tecken på kognitiva underskott när de håller sig vakna hela natten.

Relaterade inlägg