Viktiga Steg för en Lyckad Lånprocess

Viktiga Steg för en Lyckad Lånprocess

För vissa kanske en ansökan om online finansiering känns som ett stort och oöverkomligt projekt – helt i onödan! Det är inga tvivel om att man ska tänka igenom sitt beslut innan man ansöker, men själva lånprocessen ska gärna rulla på smärtfritt.

Den främsta fördelen med online finansiering jämfört med ett banklån är nämligen att ansökningsprocessen för ett online lån föregår snabbt och smidigt online. Men vad är det egentligen man bör ha i åtanke när man är på jakt efter ett passande lånealternativ? 

Vad är syftet med lånet? 

Ingen låntagare är den andra lik. Alla har olika förutsättningar när det kommer till livssituation och privatekonomi. Vissa kan spara en god portion av inkomsten varje månad medan andra får vrida och vända lite mer på vardagspusslet för att få ihop det. Detta innebär även att anledningen till att en person ansöker om finansiering kan vara något helt annat än för någon annan. Online finansiering är speciellt lämpat till situationer med extra utgifter i form av oförutsägbara kostnader.

Dessa kostnader kan vara t.ex. en trasig bil eller frys, en vattenläcka, en veterinärräkning eller något helt annat. Kort och gott handlar det typiskt om kostnader som inte är en del av månadsbudgeten. Det är självklart alltid bättre om man har en buffert eller uppbesparing att kunna falla tillbaka på, men det är inte alltid tillfället. I så fall kan online finansiering erbjuda en hjälpande hand. 

Det är anledningen till att man ansöker om ett lån (syftet med lånet) som avgör hur mycket man ska ansöka om. Det finns ingen grund till att ansöka om ett större lånebelopp än vad man faktiskt behöver. Det gäller att fokusera på ändamålet med lånet och låta det bestämma.  

Vilken återbetalningstid? 

Återbetalningstiden utgör tillsammans med lånebeloppet själva stommen i en låneansökan. När man väljer löptiden för lånet gäller det att vara realistisk omkring hur snabbt man kan återbetala lånet. Återbetalningstiden har nämligen en stor inverkan på den totala lånekostnaden. Här bör man välja en löptid som är genomförbar samtidigt som man har prisskillnader mellan löptider i bakhuvudet. Att återbetala lånet är A och O och det är inget man ska slarva med. 

Jämför alltid lån 

Eftersom allas situation ser olika ut är det också väldigt fördelaktigt att det finns flera olika sorters lån. Den största skillnaden mellan de olika lånetyperna är själva lånebeloppet. Till exempel är ett Snabblån typiskt ett mindre lånebelopp mellan 1000 och 25 000 kr, medan ett Privatlån är ett lite större lånebelopp mellan 10 000 och helt upp till 600 000 kr.

Dessutom finns det en hel del mer specifika lån såsom billån, båtlån, bolån mm. Man ska dock vara uppmärksam på att priset för alla sorters lån inte är den samma utan de har olika räntor samt eventuella uppstartsavgifter och övriga tillkommande avgifter. Det är därför väldigt viktigt att läsa även det finstilta och komma ihåg att totalkostnaden för samma sorts lån med samma belopp och löptid kan vara väldigt olika. 

När man har bestämt ett önskat lånebelopp och en passande återbetalningstid kommer man till nästa steg som är ett av de viktigaste: att jämföra. Genom att jämföra sina valmöjligheter får man en översikt med lånealternativen på marknaden. Man ska nämligen hitta en långivare som man uppfyller ansökningskraven hos, men som också uppfyller de krav man har som låntagare.

Ett sätt för att effektivisera jämförandeprocessen betydligt är att använda en online jämförelsetjänst. Hos Moneezy presenteras man för en uppdaterad lista med låneerbjudanden baserat på angivet lånebelopp och löptid. Att jämföra sina alternativ ger möjligheten att kunna fatta ett mer välgrundat beslut innan man skickar sin ansökan om t.ex. ett snabblån utan uc. 

Relaterade inlägg