Varför får jag Avslag på Låneansökan?

Varför får jag Avslag på Låneansökan?

Om du nyligen har ansökt om ett lån så kanske du blev förvånad över att få avslag på din låneansökan. Vad kan detta bero på? När du har ett fast jobb, fast bostad och hyfsad ordning på din ekonomi så borde det ju inte finnas några skäl till att säga nej till ett litet lån till dig. Vi tar en titt på möjliga orsaker…

Du kanske har en betalningsanmärkning

Det är sant att ett riktigt bra privatlån ges även om du har betalningsanmärkning. Men för många så är det just betalningsanmärkningar hos Kronofogden som gör att det blir avslag på låneansökningar. Det finns kreditgivare som har som regel att alltid säga nej till lån om det finns en anmärkning eftersom detta anses vara synonymt med oförmåga att betala tillbaka skulden.

Det gäller alltså att du från start bara ansöker om lån från kreditgivare som ger lån med betalningsanmärkning. Detta kan du ta reda på när du läser information på kreditgivarens hemsida eller så kollar du listor med förslag där denna parameter ska vara tydlig.

Idag är det ganska vanligt att ha anmärkning om missad betalning. Statistik på UCs hemsida visar att det rör sig om cirka en halv miljon svenskar som har betalningsanmärkning. Detta betyder ju inte att samtliga är olämpliga som låntagare. Det vet kreditbolagen om så det finns undantag till denna regel om att inte ge lån med betalningsanmärkning.

Du har kanske ansökt om många lån

Livet med barn och familj kan innebära många krediter. Ni har ett bolån, billån, lån för utrustning i hemmet och mer. Om det har skett många inköp på kredit på det sista så kommer det att synas i en kreditupplysning från UC.

När det ser ut som att du är desperat med många låneansökningar så kan det ge skenet av att du har pressad ekonomi. Det är också något som tillsammans med en betalningsanmärkning kan leda till ett nej.

För många öppna lån är också en anledning till att kreditgivare säger nej till nya. Ponera möjligheten att ta ett samlingslån och samla alla dina krediter för att komma runt detta. Det behöver ju inte handla om så stora summor men ändå så ligger det dig i fatet om kreditupplysningen avslöjar många olika avbetalningar som du är igång med.

Du verkar inte ha råd med lånet

En annan vanlig anledning till att du får ett avslag på din låneansökan är att du inte tycks har råd med lånet. Om din inkomst inte är tillräckligt stor för det lån som du vill ta så blir det ett nej. Det här är viktigt att tänka på då du ansöker om ett större privatlån. För bolån så kommer du inte ens att kunna göra någon officiell ansökan om din inkomst ligger alldeles för lågt för att lånesumman ska vara rimlig.

Relaterade inlägg