Vad ska man Tänka På när man väljer Elavtal? Tips & Guide

Du kanske har frågat dig själv hur du väljer elavtal tidigare och vad du bör tänka på när du ska byta ditt elavtal. Kanske är du helt enkelt är trött på att ditt nuvarande elbolag inte helt uppfyller dina behov. I denna artikel går vi igenom vad du bör tänka på när du ska välja och byta elavtal.

1. Undersök villkoren

Detta råd är förmodligen det mest underskattade men ändå det enklaste att följa. Du bör känna till villkoren för ditt nuvarande elavtal innan du väljer en ny. Detta kan låta självklart, men de flesta känner inte till innehållet i deras kontrakt, och de kanske inte är säkra på villkoren de själva har godkänt. Se till att noga läsa de papper och e-postmeddelanden som du sparat till senare eftersom de innehåller värdefull information som hjälper dig att fatta ett klokt beslut om huruvida du ska byta elbolag eller inte.

Några bra frågor att ställa är:

 • Hur mycket kostar min faktura varje månad/kvartal?
 • Hur mycket energi använder jag varje månad?
 • Vad är min avgift per kilowattimme (kWh)?
 • Är priset fast eller rörligt?
 • Hur mycket kommer från förnybara källor?
 • När går mitt elavtal ut?
 • Finns det en uppsägningsavgift?

Skillnaden med att ha ett fast eller rörligt pris kan göra en enorm skillnad i dina utgifter varje månad. Många i Sverige har tjänat på att ha ett fast pris nu när elpriserna har varit så höga.

2.  Jämför noga och titta runt på marknaden

När du har gått igenom villkoren för ditt nuvarande elavtal och har bestämt dig för att du är redo att byta elleverantör, är det dags att utforska marknaden och se vilka alternativ som finns tillgängliga. Se till att du noga jämför elavtal erbjudanden för att hitta det som passar just dig.

Så vad är det egentligen som gör att ett elföretag passar bra? När elbolag tillhandahåller liknande tjänster kan det vara svårt att avgöra vilken som är rätt för dig. Det är därför det är så viktigt att göra jämförelser: det är det bästa sättet att påverka och hitta det bästa valet.

Även om priset förmodligen är det viktigaste finns det också andra tjänster att överväga om du vill ha en positiv upplevelse med ditt företag. Här är några jämförelsepunkter att titta på mellan olika elleverantörer:

 • Vad är kvaliteten på deras kundservice?
 • Svarar företaget snabbt på klagomål och kundtjänst?
 • Finns det avgifter för att säga upp eller byta elavtal?
 • Finns det kampanjer för nya kunder?
 • Hur mycket el kommer från förnybara källor?
 • Ger elbolaget tillbaka till samhället?

Om du hittar ett företag som du gillar, se till att kontakta dem för ytterligare information om deras nuvarande planer.

3. Välj din favorit och titta på recensioenr

Se till att du väljer en elleverantör som passar dina behov. Se också till att elbolaget är socialt ansvarsfullt, miljövänligt och etiskt.

Ett bra verktyg att använda är en internetsökning. Ange företagets namn i en sökmotor som Google eller Yahoo och läs recensionerna som kunder skriver. Är folk generellt nöjda eller missnöjda? Om företaget har en dålig historia får du reda på det innan du byter elavtal

4. Kundservice är viktigt

Det gamla talesättet ”kunden har alltid rätt” gäller även för energibranschen, och det får man aldrig glömma när man byter elbolag. Du kan ha problem med någon tjänst då och då, men det allra viktigaste till tillfredsställelse är hur företaget hanterar problemet och ger dig svar.

Du vill se till att ditt elbolag ger dig pålitlig service, bästa möjliga pris och god kundnöjdhet.

5. Grön energi

Om du funderar på att byta elavtal och vill göra din del för miljön, kanske du vill överväga ett avtal om grön energi.

Grön energi genereras genom förnybara källor som sol, vind och förnybar biogas. Allt fler elbolag börjar blanda in en del förnybar el men andra elbolag producerar endast 100% förnybar el.

6. Pris

Den förmodligen mest uppenbara punkten att tänka på, är priset, vilket är huvudorsaken till att majoriteten av konsumenterna byter elavtal.

Oftast betalar folk utöver vad de borde betala för sin el. Men det finns gott om bra erbjudanden på marknaden och leverantörer erbjuder regelbundet rabatter och kampanjer till nya kunder. Det lättaste sättet är att jämföra elavtal sida vid sida och se till att du jämför deras priser på ett likvärdigt sätt.

När du jämför energierbjudanden på bonkers.se har du också möjlighet att ange din exakta energiförbrukning, om du vet det, för en mer noggrann uppskattad årsräkning.

Kom dock ihåg att ibland är det billigaste erbjudandet inte det bästa.
Beroende på var du bor och din typiska energianvändning kan skillnaden mellan de billigaste och dyraste elplanerna vara tusentals kronor per år. Samtidigt är det viktigt att poängter att den billigaste möjliga leverantören inte nödvändigtvis betyder att den är den bästa för dina behov.
Ibland är det värt det att betala lite mer om du vet att du kommer att få bra kundservice i utbyte mot den extra kostnaden. Tänk på dina tidigare erfarenheter med elbolag och den service du fått.
Att välja det absolut billigaste erbjudandet är naturligtvis frestande, men när det gäller att välja återförsäljare, försök att ta andra faktorer i åtanke.

7. Enkelhet

Att försöka ta reda på vilken energileverantör som erbjuder konkurrenskraftiga priser och vilka som är mindre ärliga är enormt utmanande, inte minst på grund av de villkorade rabatter som kan gälla – som endast är tillfälliga eller som bara ges under vissa tider. Vad du än gör, fall inte i fällan att tro att de största rabatterna innebär de största besparingarna, eftersom det ofta inte alls är fallet.

Vissa elbolag med stora rabatter har också extremt höga användnings- eller leveranspriser (eller båda), vilket betyder att du helt enkelt får en stor rabatt på en stor räkning.

Idag är det dock lättare än någonsin att jämföra elbolags transparenta priser. Att göra det innebär också att du inte riskerar att gå miste om en rabatt, vilket resulterar i mycket högre kostnader.

8. Läs alltid det finstilta innan du byter elavtal

Det är viktigt att läsa det finstilta på ditt nuvarande elavtal för att förstå vilka villkor som du förnärvarande har. Men när det är dags att byta är det också viktigt att läsa det finstilta för det nya elbolaget du planerar att byta till.
Läs alltid det finstilta i elavtalet innan du byter. Vissa elbolag kan annonsera priserna på lite olika sätt och även ha ytterligare kostnader och avgifter. Tyvärr inser de flesta konsumenter inte att dessa kostnader tillkommer förrän fakturan kommer.

Relaterade inlägg