Hur Mycket Vatten Behöver du när du ska Vandra?

Hur mycket vatten ska du ta med på din vandring? Och hur mycket vatten kan du ta med när du backpackar? För att se till att du har med dig tillräckligt med vätska på dina framtida resor, kommer det här inlägget att ge dig nere på allt H20 för vandrings- och ryggsäcksäventyr.

Cellerna i människokroppen är giriga H2O-slukare och behöver sina förnödenheter för att vara välfyllda varje timme varje dag. Detta naturliga, metabola behov förstärks bara med aktivitet utanför. Trots dess betydelse fortsätter jag att passera ett stort antal vandrare på leden som har glömt eller valt att inte bära något H2O.

Riskera inte din hälsa och njutning när du ger dig ut på vilda platser. Kolla in våra tips nedan för att beräkna rätt mängd vätska att ta med på en vandring, samt de bästa metoderna för att bära den. Att säkerställa att du förblir hydrerad bör vara en primär planeringsfråga för varje äventyr.

Nedan förklarar vi hur det går till och ger ett enkelt svar på frågan ”Hur mycket vatten för vandring?”

att göra:

 • Uppskatta ditt förväntade H2O-intag före varje vandring
 • Återfukta konsekvent – mindre, frekventa drinkar var 30:e minut.
 • Öva olika metoder för att bära vatten – upptäck vad som fungerar bäst för dig
 • Bekanta dig med sätten att rena/filtrera/behandla H2O
 • Gör en vattenplan för backpackers för längre resor

att undvika:

Antag att varje bäck på en karta kommer att vara en användbar vattenkälla

 • Drick vatten direkt från en bäck eller sjö
 • Ignorera tecken och symtom på uttorkning
 • Drick mindre än en halv liter per 1 timmes vandring

Hur mycket vatten ska du ta med vid backpacking och vandring?

Det här är som att fråga någon hur mycket det kostar att köpa en bil eller ett hus, där det enda rimliga svaret är ”det beror på”.

Hur mycket vatten du vill ta med dig för en vandring beror på längden på din resa, vädret, din ansträngningsnivå, vattentillgången längs din rutt och vandrarens personliga behov av vätskebalans.

Bekanta dig med dessa faktorer och acceptera verkligheten att ditt svar på ovanstående fråga sannolikt kommer att vara olika för varje resa. Detta är det bästa sättet att se till att du håller dig ordentligt hydrerad och har tillräckligt med vatten på varje vandring.

Hur länge ska du vandra?

Detta bör vara ditt första övervägande när du ska bestämma ditt vattenbehov för en kommande vandring. Kom ihåg att ta upp inte bara den totala sträckan för din avsedda rutt, utan din förväntade tid att slutföra den. Vissa rutter kan vara korta i sträcka men kräver fortfarande lång tid att genomföra på grund av deras oländiga terräng eller branta höjdförändringar.

En bra utgångspunkt för dina tidsberäkningar kan vara 30 minuter/mil plus 30 minuter/varje 1 300 meters höjdökning.

Tänk på att varje standardiserad metod för att beräkna tempo under vandring bara är en generalisering och att ditt faktiska tempo kan vara, drastiskt, annorlunda baserat på din erfarenhet och nuvarande konditionsnivå.

2dl per timme regel

När du har beräknat en bra uppskattning för hur länge du kommer att vara på leden, överväg att dricka minst 2dl vatten varje timme du vandrar. Varmt väder och/eller en hög nivå av ansträngning betyder naturligtvis att du behöver dricka mer. Och om du gillar att vara lite mer exakt med mätningar, sikta på en liter vatten per varannan timmes vandring.

Ansträngningsnivå

Ju hårdare du jobbar, desto mer svettas du. Ju högre svetthastighet du har, desto mer kroppsvätskor behöver du ersätta. Det är en enkel formel som förbises alldeles för ofta. Om du kommer att tänja på dina fysiska gränser, säg på en trail run eller en robust vandring med ett tidsmål, överväg att lägga till dina vanliga vattenbehov.

Du kommer att behöva mindre vatten för långsam grupp nybörjarvandrare än när du går med erfarna vänner som kommer att pressa hårdare. I slutändan, lyssna på din kropps behov på leden och planera framåt med extra vatten om du är oerfaren eller försöker någon vandring som du förväntar dig att utmana dig avsevärt.

Väder

Kontrollera alltid väderprognosen innan du bestämmer dig för hur mycket vatten du ska ta med. Normalt kommer våra kroppar att behöva mer vatten i varma och torra förhållanden, där svett snabbt förloras genom avdunstning.

Dessa tillstånd är ansvariga för många fall av uttorkning, värmeutmattning och andra värmerelaterade sjukdomar varje år. Det kan vara lätt att glömma återfuktningen när du inte har de konstanta svettpärlorna på huden som finns när du vandrar i fuktiga områden.

Din personliga metabolism och absorptionshastighet

Mängden vatten du behöver ha med dig i din vattenflaska eller vätskeförpackning på en vandringsresa beror också på din kroppstyp. Alla är olika. Lär dig att känna igen när din kropp är uttorkad och acceptera verkligheten att ditt vattenintagsbehov kan vara annorlunda än dina vänner du vandrar med.

Hur mycket vatten för vandring?: Farorna med uttorkning

Det är så lätt att gå vilse i skönheten och det roliga med en bra vandring att vi ofta glömmer att dricka så mycket som vi borde. Korrekt hydrering är nyckeln till vår kropps förmåga att hantera värme, höjd och kyla, och konsekvenserna av uttorkning går långt utöver att känna sig törstig.

Inte bara medför uttorkning möjliga, allvarliga komplikationer i sig, utan det anges ofta som en bidragande faktor till många andra åkommor som kan få dig i problem. Bekanta dig med följande tecken/symtom på uttorkning och se till att alltid lyssna på din kropp:

Tecken och symtom på uttorkning

 • Törst
 • Huvudvärk, trötthet, svaghet, irritabilitet, yrsel
 • Minskad urinproduktion
 • Mörk eller illaluktande urin
 • Historik av otillräcklig hydrering
 • Kan också visa tecken och symtom på chock

Hur man bär vatten under vandring

När du får en känsla för hur mycket vatten din kropp behöver för en vandring måste du välja hur du ska bära det med dig längs leden. Det finns många strategier och redskap för att bära vatten.

Tack vare våra många mil på leden har vi använt dem alla någon gång. För att hjälpa dig att bättre avgöra vilken strategi som är rätt för dig har vi sammanfattat de viktigaste skillnaderna mellan populära vattentransportstrategier nedan.

Hård plastflaska

Nackdelar

 • Skrymmande – kan vara svårt att få in i en helt fylld förpackning
 • Vikt – En hårdplastflaska kommer alltid att väga tyngre än dess hopfällbara motsvarighet
 • Flaskans storlek anpassar sig inte till den förändrade mängden vatten i den

Reservoarer och blåsor

Vätskeblåsor är troligen det mest populära alternativet för att bära vatten i en ryggsäck när du är ute och vandrar eller backpackar. Många versioner har en ansluten slang och munstycke, vilket gör det extra bekvämt att dricka under förflyttning.

Fördelar

 • Bästa systemet för att dricka utan att behöva stanna eller ta av ryggsäcken
 • Ökad kapacitet – de flesta rymmer mellan 1,5 och 3 liter vatten
 • Bekväm förpackningsförvaring tack vare deras flexibla hölje och kompatibilitet med specialbyggda hydreringshylsor som ses i de flesta ryggsäckar designade för utomhusbruk

Nackdelar

 • Svårt att fylla på från naturliga källor – Du kommer ofta att behöva ytterligare en flaska för att hälla vatten i reservoaren
 • Vatten i slangen är mer känsligt för frysning om man vandrar i kalla temperaturer
 • Extra försiktighet måste iakttas under transporten och när som helst din förpackning ställs ner för att undvika oavsiktlig sammantryckning av munstycket och efterföljande tömning av en full behållare
 • De är jobbiga att rengöra och torka ut.

Hopfällbara flaskor

Det här är de nyaste alternativen för att ta H2O i backcountryn, och de har snabbt blivit en av mina favoriter. Vansinnigt lätta, lätta att packa och bara tar upp det utrymme som behövs (de blir mindre när du dricker vätskan inuti) gör hopfällbara flaskor perfekta för nästan alla äventyr utomhus.

Fördelar

 • Lättaste viktalternativ för att bära din H2O
 • Lätt att packa och packa i trånga utrymmen i en ryggsäck, kajak, kanot, cykelväska, etc.
 • Lätt att fylla från vilda vattenkällor
 • Anpassningsbar till mängden vätska inuti – lättare att förvara när du fortsätter att dricka ur den

Nackdelar

 • Kan vara svårt att dricka en hand
 • Varaktighet
 • Svår att rengöra/torka
 • Dricka från naturliga källor

I många miljöer kommer du att passera ett tillfälle att dricka och fylla på ditt H20-förråd någon gång under vandringen. Naturliga källor, bäckar och små sjöar är alla exempel på den möjligheten.

Oavsett hur ren och klar den fjällbäcken ser ut är de möjliga konsekvenserna av att dricka direkt från källan nästan aldrig värda risken.

Även klart H2O kan innehålla skadliga bakterier, virus och protozoer som snabbt kan förstöra din resa. Utanför en nödsituation bör du alltid behandla vatten som hämtats i backcountryn innan du dricker det. Detta kan göras med vattenreningstabletter eller några av de andra metoderna nedan.

Sätt att filtrera/behandla/sterilisera ditt dricksvatten

 • UV-filter – Använder koncentrerat UV-ljus för att döda 99,99 % av skadliga virus, bakterier, protozoer
 • Fysiska, pumpliknande filter – Vatten tvingas genom ett litet, fibröst filter som innehåller mikroskopiska hål för att eliminera sediment och bakterier
 • Halmliknande vattenfilter
 • Kokande
 • Gravitationsfilter – Häng och låt din H20 droppa genom filtret. Kan behandla mycket vatten snabbt.
 • Klordioxidtabletter
 • Jodtabletter

Ytterligare tips

Håll dina behållare och flaskor rena

Bakterier älskar fukt. Om du aldrig rengör eller torkar dina vätskebehållare och flaskor helt innan du förvarar, ber du om mögelproblem. Ingen vill dricka genom ett mögligt munstycke så håll dina behållare rena!

Enkelt rengöringsknep: Att använda en liten elektrisk luftare (du kan hitta dessa i en djuraffär nära fisktanktillbehör) är ett utmärkt sätt att torka ut dina behållare på ¼ av tiden jämfört med endast hängtorkning, där det kan vara svårt för luft att nå de bortre hörnen av din reservoar.

Håll dina flaskor och behållare isolerade

Överväg en isolerad hylsa om du planerar att vandra och campa i extrem kyla. Du kan också köpa isolerande hylsor till slangen på din vätskeblåsa, som är mest känslig för frysning.

Ta bort luften från reservoarslangen

När du har smuttat klart från munstycket på din vätskebehållare, blås tillbaka in i den. Detta kommer att trycka tillbaka all kvarvarande vätska in i urinblåsan och minska sannolikheten för frysning i röret.

Detta är också ett bra sätt att undvika de varma klunkar som du får under sommaren där vätskan som finns kvar i tuben är betydligt varmare än vad som finns i blåsan.

Gör mer än att bära Adekvat H20

Även om du dricker tillräckligt med vatten kanske din kropp inte kan prestera som bäst i höga temperaturer. Här är några tips som kan hjälpa dig:

Ta med några sportdrycker eller elektrolyttabletter hjälper till att hålla dina natriumnivåer och energinivåer uppe under hela dagen på stigarna.

Börja vandra tidigt på dagen för att få ut det mesta av kallare temperaturer.

Att bära en liter vatten för varannan timmes vandring är inte praktiskt på heldagsvandringar. Investera i ett vattenfilter eller reningstabletter så att du kan ta H20 från vilda vattenkällor och hålla nere vikten.

Gör dig redo hemma innan din vandring för att ge dig själv ett försprång.

På en kort dagsvandring, förvara din vattenflaska i väskan så att du dricker kallt vatten, inte varmt.

Relaterade inlägg