Överleva ett rån: Här är vad du ska göra

Överleva ett rån: Här är vad du ska göra – Survival Sullivan

Ett av de klassiska scenarierna som anhängare av självförsvar utbildar sig till är rån: Någon kriminell skurk, eller gäng skurkar, som hotar ditt liv om du inte ger upp dina värdesaker.

Ibland frågar de inte ens, ger sig på ett olyckligt offer med våld och uppsåt att plocka liket eller den medvetslösa kroppen ren från byte.

Alla förstår nödvändigheten, men få förstår insatserna. Du har förmodligen inte att göra med någon olycklig, desperat brottsling som är lika rädd som du är. Anfallare som kommer att bli mycket, mycket bättre och bekvämare att utöva våld mot människor än du är!

Du måste vara beredd att skydda dig själv och din familj från dessa farliga parasiter som håller fast vid samhällets flanker som fästingar.

I den här artikeln ger vi dig beprövade och sanna råd från verkliga erfarenheter på farliga platser runt om i landet.

Överleva ett rån – springa, slåss eller möta kraven?

Strategi mot brottslighet

 

Var alert, håll dig vid liv

Förstå rånar-tänket

Innan du kan försvara dig , du måste förstå rånarens tankesätt.

Varför rånar rånare, ja, människor? Inte en skämtfråga. Vi måste förstå deras motiv för att korrekt kontextualisera deras beteende.

Vad hoppas de få ut av detta möte? Varför riktar de sig specifikt mot dig?

Din typiska rånare, som alla beväpnade eller obeväpnade rånare, letar efter värdesaker eller kontanter direkt, något som kan förse honom med resurser och få honom lite längre på vägen.

Även om rån kan inträffa som ett tillbehör eller en följd av brott till något annat brott, görs det många gånger professionellt, ämnat som en direkt inkomstkälla för den som begår det.

Men rån innebär en viss sannolikhet för motstånd från offrets sida, så rånare måste vara försiktiga och smarta när de väljer offer.

Det ideala offret kommer att ge maximal vinst i byte för minsta möjliga motstånd. I de flesta fall letar rånaren efter ett lätt mål; någon som inte ser ut som att de kommer att slåss eller streta emot.

De vill ha din plånbok, din telefon och allt annat de kan få tag på så snabbt och enkelt som möjligt så att de kan gå vidare till sitt nästa offer.

De kommer att göra dig illa. Men de är inte ute efter en kamp; faktiskt, de flesta rånare skulle hellre undvika en om möjligt.

Om du ger dem vad de vill ha utan något krångel eller motstånd, kan de mycket väl lämna dig ifred och gå vidare. Men återigen, de kanske inte gör det.

Denna osäkerhet i kombination med det uttryckliga löftet om allvarlig skada eller död är det som gör ett rån så skrämmande.

Men oroa dig inte, nu när vi förstår den grundläggande tankeprocessen som informerar rånares beteende kan vi arbeta för att motverka dem.

Vi kommer att göra detta på flera sätt. Att få oss själva att se ut som allt annat än ett bra mål, förstå och undvika var rån sannolikt kommer att hända och lära oss hur vi ska hantera oss själva om vi skulle rånas direkt.

Se inte ut som ett bra mål!

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att vara säker när du konfronteras av en rånare är att inte se ut som ett lätt mål. Hur ser ett enkelt mål för en rånare ut? Det finns flera kriterier som utgör det perfekta målet.

Det perfekta målet för en rånare är någon som är fysiskt svag eller handikappad.

Om du är liten, gammal, mager eller uppenbart sjuk eller skadad kommer du att vara högre upp på prioritetslistan för en rånare. Rånare föredrar också i hög grad människor som verkar nervösa, illa till mods eller ödmjuka.

Förtroende, så länge det verkar äkta, ger rånare en paus eftersom det lämnar utrymme för tvivel om att offret kanske vet hur de ska hantera sig själva i ett slagsmål.

Rånare älskar också människor som är distraherade, stirrar ut i rymden eller på annat sätt inte uppmärksammar på ett eller annat sätt.

Om du är upptagen med att lasta in matvaror i din bil, bära paket när du kommer ut ur en butik eller stirrar glatt in i din telefon med öronsnäckorna i, passar du in i beskrivningen.

Och som man kan förvänta sig älskar rånare också människor som uppenbarligen visar rikedom. Dyr personlig elektronik, smycken, designerkläder, utbuktande plånböcker och liknande. Ju mer sårbart det är att rikta attack desto bättre.

För att undvika att se ut som ett bra offer, se helt enkelt inte ut som ett bra offer! Även om du är livrädd eller nervös gör ditt bästa med följande:

Rör dig med ett syfte: vart du än ska och vad du än gör, rör dig och uppför dig i en jämn, jämn takt. Dra inte med fötterna, men gå inte snabbt som om du redan är rädd att någon ska lägga märke till dig.

Ha en bra hållning: när du står rakt med axlarna bakåt och håller huvudet i våg är det ett meddelande till alla att du generellt sett är självsäker och självbesatt.

Detta är en grundläggande indikator på att en person förmodligen inte är ett bra offer för en rånare.

Få ögonkontakt på lämpligt sätt: Undvik ögonkontakt med människorna runt omkring dig men stirra inte på dem heller. En sekund eller två ögonkontakt är allt som krävs för att låta folk veta att du ser dem.

Särskilt när någon stirrar ner dig, en rånare till exempel, du vill få ögonkontakt med dem kort så att de vet att du vet att de är där.

Undvik tunnelseende: Detta betyder vara medveten om din omgivning och veta var utgångarna är, hålla huvudet uppe när du tittar på din telefon och regelbundet inventera din omgivning när du är engagerad i en aktivitet som kräver din fulla uppmärksamhet.

Undvik iögonfallande uppenbarelser av rikedom: Klä dig på ett sätt som inte får dig att sticka ut. Undvik att bära pråliga smycken eller kläder, och försök att hålla din plånbok smal och i en framficka istället för i bakfickan.

Om du har en handväska, se till att den är ordentligt stängd och håll den instoppad under armen istället för att hänga från axeln.

Nu när du vet hur ett bra rånoffer ser ut, och hur inte för att se ut som en måste vi förstå var en rånare sannolikt kommer till slag ifrån och varför.

Typiska områden där rån händer

Om du fortsätter med vår analogi med att jämföra din typiska rånare med vilket annat rovdjur som helst, kommer du att märka ett mönster i deras jaktbeteende.

Där rovdjur, vare sig det är ormar, lejon, rovfåglar eller något annat, slår mot bytesdjur nära vattenhål, kanten av savannen eller nära hålorna för de saker de jagar, kommer rånaren på samma sätt att patrullera vissa territorier och leta efter mat.

Rånarens jaktmarker kan vara områden där människor går för att handla, särskilt nära välbärgade områden, nära bankomater och så vidare.

Också på alla platser där människor är kända för att bära kontanter som affärsdistrikt eller i en brottsdrabbade delar av staden där deras aktivitet sannolikt kommer att gå obemärkt förbi eller ouppklarat.

Det är lätt att säga att man helt enkelt bör undvika dessa områden, men tänk om du inte har något val på grund av dina boendearrangemang, ditt jobb, företag eller från något annat nödvändiga interaktionskrav?

Som ofta sägs kommer det verkliga livet mycket av tiden i vägen för bästa förfarande.

Det viktigaste du kan göra när du är i ett område där rånaktiviteten är känd för att vara hög eller sannolikt kommer att inträffa är att hålla dig ordentligt och verkligen alert. Och särskilt för att vara uppmärksam på eventuella tecken eller tecken på aktivitet före rån.

Vi kommer att gå igenom dessa tecken som sannolikt kommer att ställas ut av rånare i nästa avsnitt.

Detektion före rån är avgörande

Det enskilt bästa du kan göra för att undvika att bli rånad alls är att vara uppmärksam på tecken och signaler om att en rånare är i området och på väg att agera. Om de är på väg att välja ett offer vill du vara säker på att det inte är du!

Och precis som alla rovdjur ställer rånare ut vad som kallas ”för -attackindikatorer.” Det här är subtila eller uppenbara tips om att någon har dåliga avsikter.

Att lära dig att upptäcka dessa indikatorer kan hjälpa dig att undvika att bli måltavla i första hand, och kan också ge dig en heads-up om du redan är måltavla.

Detta är vad jag vill kalla den personliga utrymmesinkräktaren och den falska gör mig en tjänst.

Båda innebär att låta en person komma helt för nära dig, en taktik som vanligtvis används av rånare för att initiera en direkt attack mot dig när det är för sent för dig att komma undan .

Utrymmesinkräktare

Utrymmesinkräktare är precis vad det låter som. Någon som är alldeles för nära dig, i ditt personliga utrymme.

De kan närma sig att agera alldeles för snällt, psykiskt sjukt eller förvirrat, berusat och oordnat eller på något annat sätt. Den som agerar på detta sätt måste prioriteras som ett potentiellt hot och behandlas därefter.

Men faktum är att det i det civila vardagen alltid kommer att finnas människor som är alldeles för nära dig när du går om dagen.

Detta kan vara någon som också står i kö för att få några varor eller använda en tjänst, andra kunder på en trång plats eller någon annan ofarlig omständighet.

Knepet är att kvalificera varför människor får vistas i ditt personliga utrymme. Om någon inte har en jävligt bra anledning får de inte närma sig slutet.

Det falska ”gör mig en tjänst”

Tyvärr är nästa vanliga metod som rånare kommer att använda falsk gör mig en tjänst.

Någon kommer att närma sig dig, kanske till och med artigt, och be om en liten tjänst eller välsignelse. De kommer att fråga dig om tiden, fråga om vägbeskrivning, om en peng, om hjälp eller något annat.

När du avleder din uppmärksamhet, till och med för ett ögonblick, för att uppfylla begäran som de kastar sig över.

Tråkigt, men så är världens tillstånd. Bara för att någon ber dig om en tjänst betyder det inte att de planerar att råna dig, men återigen måste du överväga omständigheterna och tillvägagångssättet i sitt sammanhang.

Andra indikatorer

Med dessa två stora indikatorer före rån ur vägen, låt oss titta på några av de andra vanligaste indikatorerna före attacken inkluderar:

Klappa, skifta, röra: vem som helst som är att regelbundet röra eller pirra med en viss del av sin kropp kan vara att kolla på ett vapen som är placerat där.

Vapnet kan förskjutas, eller så kan de undermedvetet verifiera att den inte har rört sig och fortfarande är redo att användas.

Händer gömda: detta är en stor för-attack indikator i rätt sammanhang. Alla som har en hand eller båda händerna gömda kanske redan kommer åt eller greppar ett vapen som du inte kan se.

Detta är särskilt anmärkningsvärt om deras hand är gömd i en vanlig hand. sätt, som helvetet bakom deras rygg eller konstigt nog i en väska eller annan behållare.

Skakar eller darrar: rädsla och ångest kan producerar ofta subtila eller kraftiga skakningar och skakningar hos människor på grund av adrenalin och andra effekter på det sympatiska nervsystemet.

Detta är särskilt troligt att inträffa hos unga eller nya brottslingar, men kan förekommer inte alls med en härdad lurendrejare eller veteranrövare.

Svettas: människor svettas av alla möjliga skäl, inklusive oskyldig nervositet eller höga temperaturer. Med det sagt, om någon verkar svettas utan anledning eller särskilt svettas i kombination med andra indikatorer på den här listan, var försiktig.

Stora , ovanliga armrörelser: stora, dramatiska och ryckiga rörelser i armarna, särskilt när de är i en smörjande eller cirkulära rörelser eller en sorts mental repetition för ett slag eller annat slag, och som vanligtvis uppvisas av människor som psykar sig själva upp för att attackera någon annan.

Om någon redan agerar arg och du ser dessa komma ut, förbered dig på våld.

Beröra eller gnugga huvud och nacke: ett stereotypyskt manligt tix som ofta dyker upp omedelbart före våld. Uppvisas även av personer som känner akut stress.

Gnugga, smeka, greppa, nypa och andra vårdande eller lugnande beröringar på huvudet, ansiktet eller halsen bör betraktas som ett varningstecken.

Tveksam, skiftande blick; letar efter: om du märker att någon ser sig omkring på ett konstigt sätt, kanske de letar efter offer, vittnen eller deras medbrottslingar som redan nu placerar sig runt dig.

Notera också alla som tittar på dig och verkar knäppa bort blicken när du får ögonkontakt med dem, särskilt mer än en gång.

Nervöst, smygande sätt eller attityd: förmodligen den mest stereotypa och en klassisk för-attack-indikator.

Människor som är att se sig omkring med en smygande, pirrande blick indikerar vanligtvis att de har något att dölja eller så är de nervösa för att folk ska komma på vad de gör.

Kanske de är bara nervösa, men kanske inte. Håll ett öga på sådana människor, särskilt när de uppvisar andra tecken och symtom på den här listan.

Nu vet vi hur ett bra offer ser ut och hur man inte ska se ut som en. Vi vet var rån vanligtvis äger rum och hur vi ska uppträda när vi är på dessa platser.

Vi vet också hur rånare ser ut och beter sig omedelbart innan de inleder sina attacker.

Nu är det dags att lära sig vad man ska göra när alla dessa saker misslyckas, och du hamnar rakt av i siktet på en rånare.

Bakhåll! Vad händer om du inte ser det komma?

Kag eller någon annan att säga till dig att ”vara medveten” är bra, men ibland ser du det bara inte komma i verkligheten. Vi blir alla distraherade och vi har alla saker att göra från dag till dag.

De onda vet vad de gör, vanligtvis och har ett sätt att slå till precis när vi är distraherade eller upptagna!

Det mest oroande är att attacken faktiskt kan börja med att du blir skjuten, knivskuren, slagen eller gripen för att överväldiga och kontrollera dig. Hastighet, överraskning och handlingsvåld fungerar också för skurkarna!

Det är utomordentligt svårt att verkligen förbereda sig på våldet i en sådan attack, men förbered dig måste.

Du kan ha en möjlighet att springa om du är tillräckligt medveten, du kan bli tvungen att slå tillbaka för att försvara dig själv eller, kanske, om du följer med rånarnas krav kommer de att lämna dig ensam, levande och oskadd.

Du kanske till och med har samtal om att använda alla dessa tre strategier i samma möte om du vill överleva!

Som du kanske förväntar dig är detta en tänkande persons spel och du kommer att ha värdefullt litet utrymme för att göra misstag eller begå andra fel om du vill få ut med liv och lem i behåll.

Överleva ett rån – springa, slåss eller följa deras krav?

Om du har otur att bli måltavla av en rånare, vad ska du göra? Du står där med en stålig eller vildögd buse som sticker en pistol i ansiktet eller håller en kniv mot dina revben.

Kanske är de en galen knarkare som lider av tillbakadragande och desperat att få sitt nästa rus. Kanske har du att göra med ett professionellt rovdjur som rånar för att äta.

Oavsett vad som är fallet och vilka skäl de än har att göra, måste du ta itu med det och fatta ett beslut. Frågan är: Bör du springa, slåss, eller försök möta deras krav?

Nu måste ditt beslut baseras på den exakta situationen du är inne.

Om du inte omedelbart skadades med dödlig kraft från början måste du bedöma rånet som en typ av interaktion där det finns en förväntan om rätt svar.

Betyder, rånaren vill ha något av dig eller annat. Efterlevnad kan fortfarande vara det korrekta svaret.

Å andra sidan, om du har blivit utsatt för dödlig kraft från början, har du bara möjligheten att springa för livet, om du kan, eller slå tillbaka och stoppa attacken.

Förstå detta: det finns ingen 100% korrekt metod eller svar. Du kommer att behöva använda ditt huvud på den värsta dagen i ditt liv för att informera om dina val, val som kommer att få konsekvenser på ett eller annat sätt.

Vad du än bestämmer dig, agera snabbt och implementera det beslutsamt och kom ihåg att du kanske måste växla under någon eller alla av dem under mötet.

Springa

Om du ser en möjlighet att springa, ta den. Rånare föredrar lätta mål, och om du kan komma ifrån dem kommer de sannolikt att ge upp och gå vidare till någon annan. Se bara till att du inte springer mot fara.

Om rånaren till exempel är beväpnad, eller om det finns andra hot i området kan du blunda för dem i din rädsla för att fly och få sämre ställning än du var innan.

Tänk också på detta: även om alla med en hjärna kommer att säga åt dig att fly, springa iväg i det ögonblick du uppfattar att du blir rånad – ja, det kanske inte är möjligt.

Särskilt när du är förvånad och inte såg attacken komma. Du kommer att överraskad, plattfotad och potentiellt inträngd i ett hörn.

Rövaren eller rånarna kommer att vara statistiskt sett yngre, snabbare och i bättre form än du är. Även om du springer så fort du kan, kommer du att kunna komma ifrån dem och nå säkerhet?

Även om det är sant kanske de beslutar sig för att helt enkelt ge upp om du kan få tillräckligt avstånd tillräckligt snabbt eftersom de inte vill dra till sig uppmärksamhet, kanske de inte vill och om du försöker fly bara för att bli fångad igen kommer det sannolikt att bli allvarliga repressalier.

Tänk två gånger på att någon som är skadad, handikappad eller bara i allvarligt dålig form förmodligen inte kan försöka en meningsfull flykt om inte rånaren bestämmer sig för att släppa dem!

Dessutom, även om att springa iväg och komma iväg rent är definitivt det bästa möjliga resultatet du kan behöva för att ”köpa” möjligheten under attacken.

Du kan försöka fly efter att ha slagit tillbaka mot din angripare och sårat eller bedövat dem.

Kanske kan du försöka fly genom lite knep och missvisning i form av kast av plånboken eller något annat värde som kommer att hålla rånarnas fokus.

Om du bor i ett område med hög brottslighet eller utsatt för denna typ av brottslig verksamhet kan du välja att bära vad som är allmänt känt som en lockbeteför ändamålet.

Ta en gammal plånbok, fyll den med ett falskt ID, onödiga provkreditkort, presentkort och några sedlar och bär det på en dedikerad plats på din kropp ifall du någonsin blir uppehållen.

Om du kan håll koll, du kan dra fram den här lockbete plånboken, famlande tappa den medan du babblar hysteriskt och sedan slå till så fort rånarens uppmärksamhet avleds.

Att upprepa, att springa iväg och faktiskt komma undan är alltid det bästa alternativet om du kan det, men att försöka springa iväg när du inte kan lyckas kan göra dig skadad eller dödad.

Slå tillbaka

Att slå tillbaka är definitivt en hållbar strategi, men det kan också göra saken värre om du misslyckas med att neutralisera din angripare.

Men om du absolut måste kämpa, försök att göra det effektivt och säkert. Att neutralisera dina anfallare på ett eller annat sätt är målet.

De måste vara så överväldigade och skadade i slutet att tanken på att jaga dig för att inte säga något om att fortsätta med sina anfallare. attack är uteslutet.

Men tänk på detta. Trots påståenden från vissa självförsvarsfanatiker och till synes blodtörstiga instruktörer vill man inte alltid slå tillbaka bara för att man blir hånad.

Det kommer att bli en kamp , trots allt, och det betyder att den eller de onda får en röst. Du kommer sannolikt att bli skadad, potentiellt till och med dödligt.

Också, som nämnt ovan, är skurkarna själva förmodligen mycket bättre på att dela ut våld än du är och har betydligt mer erfarenhet.

Ett en-mot-en-möte med en våldsam rånare är illa nog, men flera angripare, särskilt om en eller flera är beväpnade, är en nivå av svårigheter och risker som de flesta helt enkelt inte kommer att kunna ta itu med.

Som sagt, om du redan blir överfallen eller om du misstänker att du kommer att bli dödad direkt även om du följer det, att slå tillbaka är ditt enda alternativ.

Det är bra att överväga ditt ögonblick i god tid innan den ödesdigra dagen faktiskt anländer. Med andra ord, vad är du villig att stå ut med och vad kommer du inte att stå ut med under omständigheterna?

Du kanske nöjer dig med att din plånbok och andra värdesaker försvinner men vad händer om rånarna hotar din make eller försöker bortföra dig?

Vad händer om rånet övergår till ett sexuellt övergrepp? Du vill inte ta itu med chocken av situationen utan att du redan har ett svar på det.

Oavsett vilket, när det är dags att slå tillbaka mot dina rånare måste du slåss som djävulen själv.

Att utöva yttersta våld i högsta möjliga hastighet mot din angripare är det enda målet. Alla vapen du har bör användas, vare sig det är en pistol, kniv eller något annat.

Om du inte får skurken att ångra varje beslut han gjort från det ögonblick han vaknade den dagen kämpard du inte tillräckligt hårt emot.

En sak till: tänk på att rån inträffar på mycket nära håll, bokstavligen dålig andedräkt avstånd.

Alla vapen som du har och försöker komma åt kan potentiellt bli skadade eller gripas av rånare och användas mot dig eller bara stoppas. Om det händer kommer du sannolikt att bli allvarligt skadad eller dödad direkt.

Som alltid behöver du en öppning för att effektivt komma åt och använda ett vapen i ditt försvar.

Möt rånarens krav

Om att slåss eller springa iväg inte är ett alternativ, försök då att möta rånarens krav. Detta kan ge dig lite tid och ge dig en chans att fly eller tillkalla hjälp eller anta en annan strategi ovan.

Ibland är bästa och säkraste tillvägagångssättet är att ge skurken vad de vill ha.

Kom bara ihåg att efterlevnad inte garanterar din säkerhet, så var beredd att slåss eller springa om möjligheten dyker upp.

Kom också ihåg att du kan följa kraven från rånaren felaktigt, vilket innebär att du kan ge dig tid att försöka fly eller göra en motattack.

Detta är vanligtvis det bästa möjliga tillvägagångssättet när du grips av bakhåll eller på annat sätt tagen plattfot.

Att följa angriparens krav kan ge dig bara ett par värdefulla sekunder för att ytterligare bedöma situationen, vad som finns omkring dig och dina andra alternativ.

Detta kan göras för att lugna rånaren medan du i smyg kommer åt ditt eget vapen, en kniv, pistol eller något annat.

Fantastisk efterlevnad kan låta dig gå före rånarens förväntningar på ditt beteende bara för att överraska honom totalt när han tror att han har vann.

Men det måste återigen konstateras att bara för att rånaren har en förväntan på ditt beteende, och till synes en belöning för att lyda, kanske det inte blir ett lyckligt slut till dig. Våldsbelagda brottslingar kommer att skada dig oavsett anledning, inklusive ingen anledning alls.

Du kanske tror att du är ett potentiellt vittne som han inte har råd med, eller så kanske han gör det för att bevisa sin brutalitet och värde för sina kollegor. Han kanske helt enkelt gör det för att börja bygga ett dystert och skrämmande rykte.

Att gå med på deras krav är alltid behäftat med risker, men det är även de andra strategier som vi har beskrivit här. Du är i en dålig situation, utan tvekan, men faktum är att efterlevnad av en rånares krav kan hålla dig vid liv.

Sammanfattning

För att sammanfatta allt har vi placerat de viktigaste stegen, strategier och plocka in undvikandekoncept i den här listan nedan.

Läs artikeln, smält den och läs sedan om dessa steg, mentalt och om nödvändigt fysiskt repetera dem tills du inte kan få dem fel, även under stress.

Var försiktig med rångrunder: alltid vara alert, och om möjligt försöka undvika, områden där rån är sannolika att inträffa, inklusive shoppingdistrikt, områden med hög brottslighet, bankomater och alla platser där människor är kända för att bära massor av kontanter.

Se inte ut som ett offer: håll huvudet uppe, var uppmärksam, rör dig med ett syfte och se inte ut som en svag mask på jorden. Självsäkra människor som rör sig snabbt och är medvetna om världen omkring dem är sällan en rånares förstaval av mål.

Vet hur man hanterar okända kontakter: alla som kommer för nära ditt personliga utrymme måste bedömas och vid behov hanteras för att förhindra att du hamnar i en dålig situation.

Ingen person som inte har en uttrycklig anledning att vara så nära dig måste hållas på avstånd, seder var förbannade.

Leta efter signaler före attack:Människor som planerar att råna andra människor sviker ofta sina avsikter genom subtila eller uppenbara rörelser och beteendesignaler.

Lär dig upptäcka och känna igen dessa ledtrådar, särskilt när du redan befinner dig i ett område där risken för rån är stor.

Upprätthåll situationen Medvetenhet: det misslyckas aldrig att attacken som får dig är den du inte såg komma. Lär dig och träna på att minska eventuella luckor eller brister i din övergripande medvetenhet om miljön och vem som finns omkring dig. Att hålla sig alert är det bästa sättet att förhindra att du själv blir ett offer.

Ha alltid en plan: Tillåt dig aldrig att bli självbelåten av tänker att det inte kan hända mig. Trots dina bästa ansträngningar kan du bli ett offer för ett rån.

Om det skulle inträffa, ha en plan och var beredd att anpassa din plan till situationen. Du kan springa, du kan slåss eller så kan du följa rånarens krav.

Var alert, håll dig vid liv

Ingen vill bli offer för ett rån, men tyvärr händer dessa brott. Den goda nyheten är att det finns saker du kan göra för att undvika att bli måltavla och åtgärder du kan vidta om du hamnar i en farlig situation.

Genom att vara medveten om din omgivning, vara alert och veta hur du ska reagera, kan du avsevärt öka dina chanser att på ett säkert sätt ta dig igenom ett rån.

Så håll dig säker och kom ihåg – var inte ett offer, var en överlevare!

Lämna ett svar

Relaterade inlägg