Vad du ska göra när du går vilse i en Okänd stad eller Vildmarken?

Att gå vilse är en av de ”värsta mardrömssituationerna” som lätt kan hända – även i din egen stad. Efter en katastrof, när allt omkring dig dramatiskt förändras eller reduceras till spillror, kan du finna dig själv svept med i en skara panikslagna människor. När du får ett ögonblick att lyfta blicken upptäcker du att du är vilse!

Alltför många människor förlorar sig också i vildmarkssituationer. Det är verkligen inte svårt att ta fel eller kliva av banan, inte ens för erfarna vandrare. Och om du banar din egen stig eller vandrar ensam, är det en verklig fara.

Förebyggande är bättre än att bota. Försiktighetsåtgärder är bättre än botemedel. Kloka förberedare vidtar alla möjliga åtgärder för att säkra sig mot problem, så om det skulle komma i deras väg är de beredda att ta itu med det.

Vilka förberedelser kan du göra för att skydda dig mot, eller underlätta denna hemska situation?

Vad du ska göra om du går vilse


Scenario #1: Vildmarkssituation /Camping / Vandring

Du kan lätt gå vilse på vandring. Men hur är det med en krigslagssituation där du har flytt till bergen eller skogen för säkerhets skull?

Här är några förberedelser du kan göra:

Lämna en anteckning

Innan du lämnar stan, låt någon veta vad du gör. Ring ett telefonsamtal eller skicka ett sms till en vän. Om du verkligen vill gå ut utan att någon vet, och du är säker på att en fiende inte kommer att hitta din anteckning och följa dig, lämna då en anteckning i huset, bilen eller i din dagbok där det står vart du är på väg och hur länge du förvänta sig att vara. I värsta fall vet de åtminstone vilken riktning de ska ta för att börja leta efter dig.

GPS / PLB

Ta en bra GPS. De är inte dyra och kan spara mycket stress, tid och i slutändan ditt liv. Se till att du packar extra batterier också – en GPS som slocknar just i det avgörande ögonblicket är värre än värdelös.

Om din destination är avlägsen, vad sägs om att investera i en PLB (personlig platsfyr)? De är ungefär lika stora som en mobiltelefon och kan sända nödsignaler via satellit från land eller vatten. När de väl har aktiverats sänder de vanligtvis i minst 24 timmar.

Kartor

Se till att du också tar omfattande, uppdaterade och detaljerade kartor. Om du hamnar någonstans där det inte finns någon satellitmottagning kan dina kartor bli din räddning. Lägg dem i en förseglad plastpåse eller laminera dem för att hålla dem fria från vatten.

Extra till förpackning

Ditt paket innehåller redan grunderna för överlevnad, men här är några extrafunktioner som kan vara riktigt användbara:

Florescerande tejp är billigt, lätt och är ovärderligt för att markera din position. Ta några och ta med dig.

En visselpipa är också ett bra verktyg att ha nära till hands. Några timmars skrik kommer att göra kort med din röst och du kan behöva bli hörd på en bit bort. Tre visselpipor är en igenkänd nödsignal och denna billiga lilla utrustning kan hjälpa räddningstjänsten att hitta dig på något avstånd.

 

 

En färgglad filt eller underlakan. Om du blir fångad kan en utspridda, färgade filt vara synlig från luften.

Håll koll på tiden

Bär ett armbandsur och bekanta dig med den aktuella tidpunkten för solnedgången. På vissa ställen är det lite om någon skymning och vandrare fångas upp för sent. Att veta årstiderna och hur lång dagen kommer att vara är mycket viktigt.

Ok. Så du har gett dig ut, vilka försiktighetsåtgärder ska du nu vidta?

Spår

Om du inte är Om du inte följer ett känt spår är det klokt att markera din egen stig. Använd din fluorescerande tejp för att markera grenar, eller stapla stenar som ledstjärnor att följa när du kommer tillbaka. Se till att varje markör är tydligt synlig från den sista.

Lägg märke till din omgivning

När vi går, speciellt om terrängen är knepig brukar vi gå med huvudet nedåt och fokusera på bara några meter framför oss. Medan vi är upptagna med att titta på var vi ska sätta foten härnäst, noterar vi inte vår omgivning, vilket gör det mindre troligt att vi kan känna igen dem när vi måste gå tillbaka.

Försök och se dig omkring medan du går. Notera eventuella specifika landskapsdrag. Då och då, vänd dig om och titta tillbaka över axeln så att du vet hur banan kommer att se ut när du kommer tillbaka. Tänk ständigt på din återresa.

Det har hänt – vad nu?

Om du har vandrat och är vilse vad ska du göra först?

1. Naturlig instinkt kan vara att bara vända runt och försök springa tillbaka den väg du har kommit, men gör det inte.

2. Hitta någon säker plats att sitta ner. Ta några djupa andetag. Öva medveten avslappning och låt ditt sinne fokusera tydligt på din situation. Tillåt inte dig själv att få panik.

3. Ta en god, uppfriskande drink vatten. Ät något näringsrikt. Vad vi försöker göra här är att låta sinnet och kroppen slappna av, komma till rätta med din nuvarande situation och göra tydliga, förnuftiga och korrekta bedömningar.

4. När du är hydrerad och utvilad, börja tänka logiskt på var du kan ha överskridit spåret. Hur länge sedan såg du senast en spårmarkör? En genomsnittlig vuxen går bara i cirka i några km/h, så det är mycket troligt att du inte är långt ifrån där du borde vara.

5. Markera din nuvarande position tydligt. Använd fluorescerande tejp eller en färgglad tygbit och knyt den runt en gren eller ett träd. Bred ut ett färgat underlag på en plats som kan vara synlig från luften. Räddare kommer att leta efter variationer i det typiska landskapet och detta kommer att göra det lätt för dem att hitta dig.

6. Försök att resa dig högt för att se dig omkring. Om du kan klättra i ett träd eller på några höga stenar kanske du kan se spåret som du är tänkt att följa. Du kommer säkert att kunna få en bättre uppfattning om den omgivande terrängen ändå. Bort inte för långt från din markerade position, annars orsakar du bara dig själv mer sorg.

7. Kontrollera dina kartor, GPS och kompass. Du bör ha en grundläggande uppfattning om vilken riktning du ska har rest. Försök göra en välgrundad gissning åt vilket håll du har kommit.

8. Gör en plan. Du måste ta några seriösa beslut här; tänker du gå tillbaka? Ska du stanna kvar och vänta på att hjälpen ska komma? Hur lång tid skulle båda alternativen ta?

Om du uppskattar att du bara är en kort bit från där du borde vara, kanske du är bäst att försöka spåra om, men om du är osäker, vänta ut det”

Tänk efter och kontrollera dina resurser. Finns det färskt dricksvatten i närheten? Hur ser dina matlager ut? Dessa faktorer kommer också att påverka ditt beslut. Tyvärr är detta ett val som du måste göra och ta konsekvenserna av.

9. Diskutera planen med personerna du är med och se till att alla vet exakt vad som händer. Om du är ensam, varför inte säga din plan högt? Det kommer att öka ditt självförtroende och cementera dina egna idéer.

10. Ring ett telefonsamtal. Om du är i ett område med täckning, ring efter hjälp. Beskriv din nuvarande position och vänta sedan på hjälp, om inte andra specifika instruktioner ges.

11. Kontrollera tiden. Hur många timmar av dagsljus har du kvar? Om ljuset bleknar eller om du tror att dagen närmar sig sitt slut, ta det säkra tillvägagångssättet och gör planer för att spendera en utekväll. Du vill inte hamna i att vandra runt i mörkret.

12. Ska du försöka gå ut? Uppskatta hur länge du tror att du har gått fel, sedan från din markerade position, ge dig ut i den mest sannolika riktningen och markera ditt spår. Om, efter att ha rest i den riktningen för vad du anser vara tillräckligt med tid för att återställa spåret, du hittar inget bekant, gå tillbaka till din startpunkt och försök igen. Prova alla fyra punkter på kompassen metodiskt och tålmodigt.

Se upp för specifika landmärken som du noterade på vägen in.

13. Har du inte lyckats med den här metoden? Om det finns en flod i närheten kan du följa dess kurs. Det kommer sannolikt att flyta genom något slags befolkat område så småningom och under tiden kommer det att betyda vatten och troligen en enkel matkälla.

14. Elledningar är en annan kurs du kan följa. Tänk noga och konsultera dina kartor innan du väljer det här alternativet – ibland täcker elledningar enorma områden av obebodd och farlig terräng innan du når någon form av stad eller hjälpkälla.

15. Söker du skydd? Du måste göra ett skydd. Hypotermi är den snabbaste mördaren, så du måste skydda dig från väder och vind så snart som möjligt. Slå läger vid en flod – ljudet av forsande vatten kan överrösta din och dina räddares röst.

16. Gör en signaleld. En rökig eld är ofta tydligt synlig, även från luften, på en klar dag. Använd sunt förnuft om var du gör det – du vill inte bränna ner en halv skog i ett försök att bli räddad. Extra bonus: du har nu även en värmekälla.

Nu är det en tidsfråga. Om folk vet att du är där ute, kommer någon så småningom att leta efter dig när du inte kommer tillbaka. Om du har lämnat en lapp hemma eller berättat för en vän om dina planer, kommer så småningom en sökgrupp ut för dig när du inte dyker upp.

Håll dina sinnen alerta kl. alla tider. Lyssna efter ljud från röster eller motorer från räddare. Viktigast av allt, få inte panik. Försök att hålla dig lugn och fatta sunda och förnuftiga beslut.

Scenario #2: Att gå vilse i en obekant stad

Du kanske undrar hur du kan gå vilse på allvar i en stadssituation. Tänk på efterdyningarna av en cyklon, tornado eller militära attack.

Byggnader borta. Gator urtvättade eller för farliga att följa. Massor av panikslagna människor springer från katastrof. Det skulle inte vara svårt att landa i okänt territorium och i verklig fara från plundrare och sjukdomar.

Så, vilken typ av verktyg kommer att vara en verklig tillgång i den här situationen?

Din mobiltelefon eller dator. Med din telefon kan du ringa eller ta kontakt via sms med någon som antingen kan ge vägbeskrivningar eller komma till din hjälp. Beroende på din telefon och receptionen kanske du också kan komma åt google maps och ta reda på var du är.

Många kaféer har gratis Wi-Fi, liksom bibliotek och andra offentliga platser. Detta gör att du kan använda din dator för att komma åt Google Maps för att räkna ut din nuvarande position. Du bör också kunna komma åt alla aktuella nödvarningar för området du försöker ta dig tillbaka till.

En bärbar laddare med ett mobilt nödbatteri kan vara en riktig livräddare . Inte bra att ha din telefon med dig om den är död. Dessa laddare är inte dyra, men de kan spara mycket huvudvärk och tid.

En kompass. Återigen, inte svårt att bära med sig och ovärderligt när det är dags, speciellt om du hamnar mellan höga byggnader där mottagningen är sporadisk och opålitlig.

Kontanter till hands för att köpa själv en närande måltid. Du kommer inte att kunna fatta intelligenta eller korrekta beslut om du kämpar mot hungerkval.

Mat och vatten – ovärderligt om du har en ryggsäck eller tid att packa lite före dig springa.

Dricka vatten. Ännu viktigare än mat. Du klarar dig ett tag utan mat, men att dricka vatten är grundläggande för överlevnad. Beroende på katastrofen kanske det inte finns rena vattenkällor heller, så din personliga försörjning är viktig. Och vad sägs om att bära med sig något att filtrera eller rena vatten med när ditt förråd tar slut?En filt. Om du kommer på dig själv att behöva bugga ut för natten, kommer en filt att hjälpa till att hålla kylan ute och ge någon form av trygghet. Sömn är verkligen viktigt, så gör din så bekväm som möjligt.Fickkniv. Utmärkt för alla sorters ströjobb, från flasköppning till att klippa grenar.

En grundläggande första hjälpen-låda. Vem vet om det finns läkare tillgängliga om du skadar dig? Eller att bara få Panadol eller annan medicin mot huvudvärk är en sådan bonus.

Du kanske kan lägga till några av de mindre föremålen i ditt EDC-kit för att vara säker på att du har dem med dig 24/7, i fall katastrofen inträffar när du inte har dina överlevnadspaket till hands.

De första grundläggande stegen för att komma ur denna situation är desamma som alla andra ”förlorade” situationer, så följ stegen 1 – 3 som ovan.

4.När du är hydrerad och utvilad, börja tänka förnuftigt om din situation. Hur länge sedan såg jag något (landmärke, byggnad) bekant?

5. Om du kan, använd din telefon för att ta reda på var du är eller ringa en vän. Beskriv din nuvarande position och be om vägbeskrivning.

6. Var inte rädd för att fråga. Hitta någon som du känner dig bekväm att närma dig och fråga dem var du är. Annars går du in i en butik eller ett hotell och skaffar ett visitkort. Detta kommer att ha en adress på den någonstans, så att du kan ta reda på var du är.

7. Gå in i en kyrka. Som regel tummen, kristna kyrkor är vanligtvis byggda öst-väst, med den huvudsakliga altern vänd mot den riktning i vilken solen går upp (österut). Mestadels har synagogor väster om Israel Torah-arken i den östra änden, så att tillbedjare vänder sig mot Jerusalem. Om din position är öster om Israel kommer den att vara vänd mot väster.

8. Notera trafikflödet. På kvällen kommer rusningstrafiken i allmänhet att röra sig mot någon form av transportstation – buss, tåg, etc. Härifrån kan du få vägbeskrivningar eller ta en tur dit du behöver åka. Gå mot strömmen på morgonen för att hitta dessa stationer.

9. Var alltid medveten om din omgivning. Notera eventuella särskilda landmärken eller specifika föremål av intresse som hjälper dig att följa dina steg eller beskriva din plats för någon annan. En byggnad som är hög eller som hoppar ut kan göra stor skillnad när du orienterar dig.

10. Lägg märke till solen och molnen. Om soluppgången eller solnedgången närmar sig, kan du enkelt få kompassens riktning från den punkten.

Ett annat ovanligt sätt att behålla riktningskänslan är att notera riktningen som molnen rör sig, förutsatt att det finns moln att titta på.

Försök att fastställa din riktningskänsla med en kompass eller liknande metod, titta sedan upp och notera åt vilket håll molnen rör sig över himlen.

Exempel: om du vet att du är vänd mot norr kan du titta upp och se att molnen rör sig öst-väst.

Förutsatt att det inte sker några dramatiska väderförändringar kan du slå upp och kontrollera din riktning så ofta du vill, utan att stanna för att dra ut din kompass. Detta är extremt användbart om du använder underjordiska transporter eller befinner dig vilse mellan höghus.

11. Fråga en polis. Det är ett sätt att ta reda på var du är och om det ens är säkert att försöka ta sig hem igen. De kommer också att vara medvetna om andra omedelbara faror och kan hjälpa dig att hitta en säker vänteplats om ditt hemområde är farligt.

Att vara på riktigt vilse är en av de situationer som har varit skrämmande för oss sedan vi var barn. Hur många gånger har du sagt till ditt barn att ”håll i min hand annars går du vilse”? Det ligger i mänsklig natur att behöva trygghet och stabilitet.

Tyvärr är livet inte alltid trevligt. Men ta det lugnt och fortsätt. Du kan inte förutsäga om eller när en situation kommer att uppstå där du behöver veta hur du ska hålla dig kall och ta dig ur problem.

Oavsett om det är en nödsituation, eller om du helt enkelt förlorat ditt barn, måste du förutse dessa scenarier, för att både förebygga och veta vad du ska göra när de inträffar.

Så, hur skulle du hitta vägen hem om din förort eller stad spolades ut av översvämning eller förminskades av en jordbävning? Om ingenting kunde kännas igen omkring dig, skulle du inte vara glad att du tog dig tid i förväg för att lära dig hur du hittar din väg?

Lämna ett svar

Relaterade inlägg